İlber Ortaylı’nın Görmeden Ölmeyin Dediği 5 Şehir

0
3576

Akademik kariyeri, entelektüel kişiliği, bilgi birikimi, kendine has tarzıyla adından sıkça söz ettiren bir isim İlber Ortaylı. Kendisi, tarihçi kimliğinin yanında ayrıca bir seyyah. 

Dünyayı görmeden bilgi birikiminin bir şey ifade etmeyeceğini söyleyen Ortaylı, sözlerine şu cümleler ile devam ediyor: “Benim meşhur tavsiyemdir. Mektebi bitirir bitirmez evlenip de mobilyacı dükkanı gezeceğinize, dünyayı gezin. Evlenin buna hiçbir lafım yok ama mobilyacılar kaçmıyor. Önce bir gezin”

Evet, bu sözleri çok yankı bulan Ortaylı, ölmeden önce mutlaka görmeniz gereken şehirleri sıralıyor. İşte o şehirler…

İlber Ortaylı’nın Görmeden Ölmeyin Dediği 5 Şehir

1) Semerkant

Şehirlerin Şahı olarak anılan Semerkant’ın listede olmasına şaşırmamak gerekiyor.  Özbekistan ve Orta Asya’nın en önemli şehirlerinden biri. Tarihi ve kültürel birikimi ile göz dolduran bir şehir. Semerkant, İpek Yolu üzerinde olduğundan tarih boyunca önemli bir yer olmuş.   

Geçmişin izleri sadece tarih olarak değil, yaşattıkları, gelenekleri ile de devam ediyor. Orta Asya’nın bilim rehberi olarak da anılan şehir, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Korunmuş anıtlar, ihtişamlı camiler, müzeler, medreseler ile görülmesi gereken bir Orta Asya şehri.

2) Buhara

Tarihteki en önemli ticaret noktalarından biri olan İpek Yolu üzerinde olan Buhara, Özbekistan’da olan bir şehir. Çeşitli el sanatları, halıları ve renkli mimarisi ile dikkatleri çekiyor. İslamiyetin Mekke ve Kudüs’ten sonra en önemli şehri olması sebebiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 

 2500 yıldan daha eski bir tarihe sahip olan Buhara, UNESCO  tarafından Dünya Kültür Miras Listesi’ne dahil edilerek koruma altına alınmış. 

3) Floransa

İtalya’nın buram buram tarih kokan şehri Floransa… Dünyaca ünlü müzeleri, yapıları ve meydanları ile kültür tatili yapmak isteyenler için olmazsa olmaz bir yer. Demiryolları ile kolay gezilebilen bir şehir olması, İtalya’nın diğer şehirlerinden de ulaşım sağlanabilmesi, ziyaretçilerin tercih sebeplerinden bazıları. 

Rönesans’ın doğduğu, Dante, Michelangelo, Leonardo Da Vinci gibi dünya sanat tarihine şekil veren sanatçıların doğum yeri olan Floransa’da kentin dört yanında görkemli sanat galerilerini görebilirsiniz.

4) Kudüs

Müslümanlar, Yahudiler, Hristiyanlar için önemli bir yer olan Kudüs, İsrail’de yer alıyor. Müslümanların ilk kıblesi, Hz. Muhammed’in Miraca yükseldiği yer olan bölge, bu dini sebepler ile her dönem Müslümanların uğrak noktalarından biri olmuştur. 

Ortadoğu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kudüs, 1981 yılında UNESCO’nun Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.

5) Roma

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Roma, İtalya’nın başkentidir. Milattan önceden bugüne, yani bin yıllardır başkentlik özelliğini sürdürüyor. Dokusu hiç bozulmadan korunan sayısız tarihi binanın mimarisi sayesinde, şehir sıklıkla tercih edilen şehirlerden biri olma özelliğini koruyor.  

Kolezyum, İspanyol Merdivenleri, St. Peter Meydanı, Navona Meydanı, Pentheon… UNESCO tarafından Roma’daki 12 bina koruma altına alındı. 

Önceki İçerikPartenon Tapınağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler (Parthenon Tapınağı)
Sonraki İçerikKolezyum ve Roma Forumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aysel Sokur
Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız