Partenon Tapınağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler (Parthenon Tapınağı)

0
1532

Yunanistan’ın başkenti Atina şehrine yapılacak olan seyahatlerde “mutlaka görülmesi gereken noktalar” arasında ilk sırada yer alan Atina Akropol’ü ve Partenon, Antik Yunan’dan günümüze kalan yapılar arasında tartışmasız en çok bilinen yapı.

Antik Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak Akropolis’in tepesinde inşa edilen Partenon, zenginlik ve güç sembolize ettiği gibi Yunan bilgelik ve savaş tanrıçası Athena’ya adanmış bir tapınak olarak Atina Devleti’nin dini yaşam merkezi. 

Günümüzde yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin akımına uğrayan Atina Akropol’ünün en gözde yapısı Partenon’u ziyaret etmek istiyorsanız sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda Atina’da mutlaka görülmesi gereken Partenon’un hem ziyaret saatleri hem de yapının tarihi ve mimari özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Partenon Tapınağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Partenon Nerede ve Nasıl Gidilir?

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yer alan Partenon ziyareti için ilk olarak yapmanız gereken Akropolis’e girmek; çünkü Partenon Atina Akropolisi’nin içinde yer alıyor. Atina şehrinin herhangi bir noktasından Partenon’a ulaşmak oldukça kolay. Bulunduğunuz lokasyona göre tren, otobüs veya metro gibi toplu taşıma yöntemlerinden size en uygun yöntemi belirleyerek ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. 

  • Otobüs Hatları
    035, 106, 550, A2 ve B2
  • Tren
    Π3Β
  • Metro
    M1, M2, M3

Akropolis’e giriş için iki ayrı kapı bulunuyor. Ana giriş kapısını kullanmak yerine diğer kapıdan girmeyi denerseniz gişede çok fazla zaman kaybetmemiş olursunuz! 

Minik bir not: Partenon Tapınağı’nın içine giriş yapılmıyor; yapıyı anca dışarıdan keşfedebiliyorsunuz.

Partenon Ziyaret Saatleri Nedir?

Partenon’a yapacak olduğunuz ziyaretlerde dikkat etmeniz gereken noktalardan biri çalışma saatlerinin mevsimlik ve günlük olarak değişiyor olması. 

  • 1 Nisan – 31 Ekim
    Pazartesi: 08.00-16.00
    Cuma: 08.00 – 22.00
    Salı, Perşembe ve Pazar: 08.00- 20.00
  • 1 Kasım – 31 Mart
    Pazartesi-Perşembe: 09.00-17.00
    Cuma: 09.00-22.00
    Cumartesi ve Pazar: 09.00 – 20.00
  • Partenon Kapalı Olduğu Tarihler
    1 Ocak, 25 Mart, Ortodoks Paskalyası, 25 ve 26 Aralık tarihleri

Partenon’a yapacak olduğunuz ziyareti dilerseniz Akropol’e ücretsiz olarak giriş yapabileceğiniz tarihlere göre planlayabilirsiniz. 

  • Ücretsiz Günler
    6 Mart, 18 Nisan Uluslararası Anıtlar Günü, Eylül ayının son hafta sonu, 26 Ekim, 1 Kasım ve 31 Mart tarihleri arasında her ayın ilk pazar günü. 

Minik bir not: Partenon’u nispeten daha boş bir halde fotoğraflamak istiyorsanız ziyaret saatinizi sabahın erken saatlerinde planlamanızda fayda var. Bununla birlikte gün batımında Partenon’un ayrı bir havası olduğunu da söylemeden geçmeyelim! 

Partenon Tarihi 

Athena Tapınağı olarak da bilinen ve M.Ö. 5. yüzyılda Atina Akropolis’inde inşa edilen Partenon, ismini baş heykeltıraş Fidias’ın fildişi ve altın ile yapmış olduğu Athena’nın Partenon heykelinden alıyor; Partenon ismi ise “bakire kadın” anlamına geliyor. 

M.Ö. 480’de Pers istilasında yıkılan eski Athena Tapınağı’nın yerine yapılan Partenon, uzun yıllar şehir hazinesi olarak kullanılmakla birlikte, yüzyıllar içinde farklı dinlerin mabedi olarak da iş görüyor.

6. yüzyılda Bakire Meryem’e adanan bir kilise görevi üstlenirken, Osmanlı fethinden sonra 1456’da yanına bir minare ilave edilerek cami olarak kullanılmaya başlanıyor; 1678 tarihinde ise Türkler için bir cephanelik görevi görüyor ve Partenon’un cephanelik olarak kullanıldığı dönemde Venedik burayı bombalayarak pek çok hasara sebep oluyor. 

Partenon Mimari Özellikleri 

Atina Akropolis’inin güneyinde konumlanan Partenon, 156 metre yüksekliğe sahip ve dor düzeninde inşa edilen bir tapınak. Yunan kültürünün önemli karakterlerinden Savaş Tanrıçası Athena’ya adanmış olan bu tapınak, günümüzde Yunan kültürünün en önemli simgesi halinde. 

22.000 ton pentelik mermerden inşa edilen Partenon, ilk yapıldığı yüzyıllarda saf beyaz bir renge sahipken, zaman içerisinde oksitlenerek günümüzdeki bal rengine bürünüyor.

Dorik düzende inşa edilen yapılar arasında tartışmasız ilk akla gelen yapı olan Partenon, çoğu araştırmacıya göre dor düzeninin zirve noktasını gösterdiği gibi, mimari açıdan incelendiğinde mimarlık tarihi açısından birçok ilki üzerinde taşıyor. Bunlardan en önemlisi, Partenon’un neredeyse tam bir altın orana sahip olması. Bu bizlere gösteriyor ki, Partenon altın oranın insan tarafından uygulandığı ilk yapı olma özelliğini taşıyor. 

Partenon öncesindeki tapınaklarda herhangi bir heykele rastlamıyorken, Partenon ilk kez heykeller ile süslenen bir tapınak. Dış cephesinde yer alan heykeller, pek çok sanat tarihçisi ve arkeoloğa göre Yunan sanatının en yüksek noktasını işaret ediyor. Partenon’u süsleyen heykeller ne yazık ki 19. yüzyılda İngiltere’deki Britanya Müzesi’ne kaçırılmış. Kaçırılan bu heykeller günümüzde de Yunanistan ve İngiltere arasında büyük bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Baş heykeltraş Phidias öncülüğünde oldukça ince bir heykel işçiliğine sahip olan Partenon, Olimpiyat oyunlarında yer alan güçlü ve savaşçı tanrıları, Athena’nın doğuşu, Grekler ve Amazonlar arasında yer alan savaş, Troyalılar, Tanrılar ve devler arasında geçen mücadeleler gibi pek çok farklı tarihi olayı betimleyen heykellere ve kabartmalar ile süslenmiş bir yapı.

Toplamda 94 alanda yer alan heykellerin çoğunluğunun kırmızı ve mavi renkte boyalı olduğu biliniyor.

Araştırmalar gösteriyor ki Partenon’u bezeyen süslemelerin devamı gelecekmiş fakat Persler ile gerçekleşen savaş sebebi ile bu heykel ve süslemelerin büyük bir kısmı tamamlanamıyor ve tamamlanmış heykellerin de bir kısmı 1687 yılında yaşanan patlamada zarar görüyor. 

Partenon toplamda iki odadan oluşuyor. Pronaos’ta girince karşıya çıkan büyük oda Cella olarak adlandırılıyor ve zamanında burada tapınağa ismini de veren 12 metre yüksekliğindeki altın ve fildişinden yapılma Athena heykelinin yer aldığı biliniyor.

Araştırmacıların belirttiğine göre tapınağın hemen dış kısmında yer alan havuzun amacı, dorik kolonlar ile çevrili büyük odada yer alan Athena heykeline güneş ışınlarını yansıtması. 

Ön cephesinde 8, yan taraflarda ise 17 dorik sütun taşıyan eşsiz tapınak, oldukça başarılı bir optik düzenlemeye sahip. Tüm sütunlar içe eğimli ve her biri eşit bir bir biçimde gözükmesi için kolonlara dışbükey verilmiş. Yapının inşa edildiği dönem şartları düşünülürse Antik Yunan’ın optik illüzyonda ne derece başarılı olduğunu anlayabiliyoruz.

Bununla birlikte tapınağın tabanı dümdüz bir biçimde oluşturulmak yerine kenarlardan merkeze kıvrımlı hesaplı bir eğrilik planlanarak inşa edilmiş. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız