Romanya’nın Sakin Şehri: Craiova’da Gezilecek Yerler

0
237
Craiova Gezilecek Yerler
Craiova Gezilecek Yerler

Jiu Nehri kıyısındaki Craiova, Romanya’nın altıncı büyük şehri olarak bizleri selamlıyor. Başkent Bükreş’e 237 kilometre uzaklıktaki Craiova, ülkenin güneybatısındaki Doj ilinde yer alıyor.

Sakin bir şehir olarak nitelendirilen Craiova, doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çekiyor. Bizler de bu yazımızda Craiova’da gezilecek yerleri listeledik. Craiova gezi rehberinin sizler için faydalı olması dileğiyle.

1) Mihai Viteazul Meydanı (Piata Mihai Viteazul)

Mihai Viteazul Meydanı (Piata Mihai Viteazul)
Mihai Viteazul Meydanı (Piata Mihai Viteazul)

Craiova’nın merkezi meydanı olan Mihai Viteazul Meydanı, ismini meydanın ortasındaki Mihai Viteazul’un heykelinden alıyor. Cesur Mihai ve Moldavya Prensi olarak da bilinen Mihai Viteazul, Romanya’nın en büyük ulusal kahramanlarından birisi olarak kabul ediliyor. Şehrin kalbinde yer alan Mihai Viteazul Meydanı’nda çok sayıda restoran, kafe ve mağaza bulunuyor.

2) Nicolae Romanescu Parkı (Parcul Nicolae Romanescu)

Nicolae Romanescu Parkı (Parcul Nicolae Romanescu)
Nicolae Romanescu Parkı (Parcul Nicolae Romanescu)

Bibescu Parkı, Bağımsızlık Parkı veya Halk Parkı olarak da isimlendirilen Nicolae Romanescu Parkı; Fransız Mimar Edouard Redont tarafından tasarlanmış. Romantik bir tarzda inşa edilmiş olan parkta; göl, köprü, yürüyüş – bisiklet yolları ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Farklı kuş türleri ile karşılaşabileceğinizNicolae Romanescu Parkı, doğaseverler için muhteşem bir nokta.

3) Craiova Botanik Bahçesi (Gradina Botanica din Craiova)

Craiova Botanik Bahçesi (Gradina Botanica din Craiova)
Craiova Botanik Bahçesi (Gradina Botanica din Craiova)

Craiova Botanik Bahçesi, şehirde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Nadir bitki türleri, rengârenk çiçekler ve ağaçlar görebileceğiniz botanik bahçe 1952 yılında açılmış. Craiova Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarının da gerçekleştirildiği botanik bahçede yeşilin kucağında güzel bir gün geçirebilirsiniz.

4) Craiova Sanat Müzesi (Muzeul de Arta din Craiova)

Craiova Sanat Müzesi (Muzeul de Arta din Craiova)
Craiova Sanat Müzesi (Muzeul de Arta din Craiova)

Constantin Mihail Sarayı’nda hizmet veren Craiova Sanat Müzesi, 1954 yılında kurulmuş. Craiova gezilecek yerlerin başında gelen müze binası, Fransız mimar Paul Gottereau’nun planları kullanılarak inşa edilmiş. Craiova Sanat Müzesi’nin en ilgi çekici yerlerinden birisi olarak Romanya asıllı heykeltraş Constantin Brâncuși’nin eserleri karşımıza çıkıyor. Müzede ayrıca Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Vasile Popescu, Rtefan Luchian ve Theodor Pallady gibi önemli Rumen ustaların tabloları sergileniyor.

5) Oltenia Müzesi (Muzeul Olteniei)

Oltenia Müzesi (Muzeul Olteniei)
Oltenia Müzesi (Muzeul Olteniei)

Multidisipliner bir müze olma özelliği taşıyan Oltenia Müzesi, ayrı binalarda bulunan üç bölüme sahip. Etnografya, tarih – arkeoloji ve doğa tarihi kısımlarından oluşan Oltenia Müzesi, Craivo’da gezilecek yerlerin arasında bulunuyor. Bölgenin zengin tarihi ve kültürünün tanıtıldığı müzede; tarihi eserler, sanat eserleri ve etnografik koleksiyonlar sergileniyor.

6) Baniei Evi (Casa Baniei)

Tarihi ve mimari açıdan önemli olan Baniei Evi, Craiova’nın simgelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin en eski evlerinden bir tanesi olan yapı, zaman içerisinde okul ve arşiv olarak hizmet vermiş. Günümüzde Oltenia Müzesi’ndeki Etnografya Bölümü’nün kalıcı bir sergisi bulunan Baniei Evi’nde; Olt seramikleri, düğün gelenekleri, dini objeler, ikonlar, halılar, kilimler ve bebek sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

7) Aziz Demetrius Katedrali (Catedrala Sfantului Dumitru)

Aziz Demetrius Katedrali (Catedrala Sfantului Dumitru)
Aziz Demetrius Katedrali (Catedrala Sfantului Dumitru)

Bir Rumen Ortodoks katedrali olan Aziz Demetrius, Oltenia’nın tarihi bölgesinde konumlanıyor. 17. yüzyılda inşa edilmiş olan katedral, dini ve mimari açıdan büyük önem taşıyor. Craiova’nın tarihi dokusunu daha iyi anlamak isterseniz, Aziz Demetrius Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz.

8) Madona Dudu Kilisesi (Biserica Madona Dudu)

Craiova’nın en eski ve en önemli dini yapılarından birisi olan Madona Dudu Kilisesi, tarihi 1700 yılına kadar uzanan ahşap bir kilisenin üzerine inşa edilmiş. Madona Dudu Kilisesi tarih boyunca akıl hastalarına sığınak olarak görev yapmış. Üç adet kuleye sahip olan kilise, etkileyici mimarisi ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

9) Tineretului Park (Parcul Tineretului)

2009 yılında Gençlik Parkı olarak açılan Tineretului Park, Craiova’da açık alanda vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. 60 hektarlık bir alana kurulmuş olan parkta; tenis, basketbol, voleybol, mini-futbol sahaları bulunuyor.

10) Ion Oblemenco Stadyumu

1960 yılında inşa edilen Ion Oblemenco Stadyumu, Romanya’nın CS Universitatea Craiova takımının futbol maçları için kullanılıyor. Futbolseverler için güzel bir gezi noktası olan stadyumda, Craiova’nın yerel futbol takımının maçlarını izleyebilirsiniz.

11) Cerna Nehri Vadisi

Cerna Nehri Vadisi
Cerna Nehri Vadisi

Craiova’nın yakınlarında bulunan Cerna Nehri Vadisi, doğada vakit geçirmek isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Açık havada doğa yürüyüşü yapabileceğiniz Cerna Nehri Vadisi’nde keşfedilecek çok sayıda güzellik sizleri bekliyor.

Hepinize güzel bir Craiova gezisi dileriz!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız