Heyecan Verici Yeni Deneyimler: 2024 Tatil Trendleri

0
323
2024 Tatil Trendleri
2024 Tatil Trendleri

Her yıl moda, dekorasyon ve pek çok diğer alanda olduğu gibi turizm sektöründe de seyahat rotalarına ışık tutan trendler belirleniyor. Her ne kadar seyahat etmek yeni yerlere gitmek ve keşfetmek sabit kalan etkinlikler gibi gözükse de aslında hiç de öyle değiller. Her yıl olan ve gelişen olaylar ile insanların pek çok alandaki alışkanlıkları, beklenti ve istekleri değişiyor. Bu beklentiler ise hayatın her yönüne etki ettiği gibi turizmi de etkiliyor. Seyahat etmenin sabit kalan ve değişmeyen noktaları olsa da ve klasik tatiller hala dikkat çekse de yeni yıl, yeni turizm trendleri ile geldi. 

Yeni trendler, seyahat ederken veya tatil planlarken yeni şeyler denemek isteyenlere çeşitli seçenekler sunuyor. Siz de yeni yılda yeni tatil trendleri merak ediyor ve hatta tatil planlarınızı bu trendler arasında seçmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey yazımızı incelemek. Böylece hangi trendin size uygun olduğuna ve bu yılki gezilerinizde nasıl bir yol izleyebileceğinize karar verebilirsiniz. 

İşte 2024 yılının tatil trendleri:

1) Lezzet Odaklı Seyahat 

Lezzet Odaklı Seyahat 
Lezzet Odaklı Seyahat 

Yemek yemeyi seven, yeni lezzetler denemek isteyen ya da sevdiği dünya lezzetlerini bir de yerine giderek yemek isteyen biriyseniz bu seyahat trendi size oldukça uygun. Çünkü bu seyahat trendinin asıl amacı yemek yemek. Lezzet odaklı seyahat yapmak istiyorsanız planlama yaparken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey seyahat boyunca tatmak istediğiniz lezzetler. Tatilinizi tatmak istediğiniz lezzetler çevresinde planlayarak keyifli bir seyahat yapabilir, sevdiğiniz lezzetleri yerlerinde yerken aynı zamanda yeni yerler de keşfedebilirsiniz. 

Lezzet odaklı seyahat yapacaksanız, rotanızı kendiniz belirleyebilir, gideceğiniz ülkede tatmak istediğiniz yemekleri en iyi yapan restoranları araştırarak kendinize bir rota çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra, plan yapmaya bu kadar vakit ayırmak istemiyorsanız lezzet odaklı turlara katılabilir ve bu turlarda en sevdiğiniz lezzetlerin izinden gittiğiniz keyifli bir tatil yapabilirsiniz. 

2) Yeraltı Yemek Kulübü Seyahati

Yeraltı Yemek Kulübü Seyahati
Yeraltı Yemek Kulübü Seyahati

Lezzet odaklı geziler yaparken gittiğiniz destinasyonun lokal restoranlarını ve yediğiniz yemeklerin püf noktalarını öğrenirken, yeni insanlarla tanışarak yepyeni bir kültüre de şahitlik edebilirsiniz. Fakat lezzet peşinde bir yolculuk yaparken biraz da macera yaşamak istiyorsanız 2024 yılında trend olsa da henüz çok duyulmamış bir şey daha deneyebilirsiniz. 

Türkçeye “Yeraltı Yemek Kulübü” olarak çevrilen, İngiltere’de  “underground restaurants”, Amerika’da ise “supperclub” olarak anılan, Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çeşitli ülkelerde popülerleşmeye başlayan trendin amacı yeni tatları denerken aynı zamanda eğlenmek. 2024 yılında İngiltere veya Amerika’ya gitme planınız varsa, bu Yeraltı Yemek Kulübü restoranlarına gidebilirsiniz. Restoranlarda hangi masaya kiminle oturacağınız ve ne yiyeceğiniz önceden belli olmadığı için farklı bir ülkede farklı insanlarla aynı masaya oturarak yeni insanlar tanıyabilir, lezzetli ve değişik yemekler yiyebilirsiniz.

3) Deneyim Odaklı Seyahat 

Deneyim Odaklı Seyahat
Deneyim Odaklı Seyahat

Lezzetlerin peşinden gitmek ve yepyeni deneyimler yaşamak demişken 2024 yılının en popüler tatil trendlerinden olması beklenen deneyim odaklı seyahati anlatmadan geçmek olmaz. Deneyim odaklı seyahat, sadece birkaç günlük bir gezi yapmaktan ve turistik yerleri gezerek tatili bitirmekten çok daha fazlasını isteyenler için oldukça güzel bir seçenek. 

Eğer tatile gittiğinizde bulunduğunuz konumdaki turistik yerlerin yanında oradaki lokal restoranları, kafeleri merak ediyor ve orada yaşayan kişilerin günlük hayat akışına ayak uydurmak istiyorsanız deneyim odaklı bir tatil yapmanızın vakti gelmiş. Bu tatili ister Türkiye’de daha önce gitmediğiniz ya da çok vakit geçirmediğiniz bir şehirde isterseniz de dünyanın herhangi bir ülkesinde yapabilirsiniz. Burada önemli olan gittiğiniz lokasyonda neler yapmayı hedeflediğiniz. Gittiğiniz yerde kültür veya günlük yaşam ağırlıklı bir deneyim yaşamak için önceden plan yapabilir, geziniz boyunca eğlence ve yeni şeyler öğrenme sürecini birleştirebilirsiniz.  

4) Tren Seyahati

Tren Seyahati
Tren Seyahati

Benim acelem yok, yolda olmayı ve yolculuk yapmayı da çok severim diyorsanız, o zaman 2024 yılının bu tatil trendi sizi mutlu edecek o tatile gitmeniz için doğru bir motivasyon olabilir. Otobüsler ile ya da arabayla da uzun yolculuklar yapabilirsiniz fakat biraz daha klasik ve romantik bir yolculuk yapmak için tren seyahatine çıkabilirsiniz. 

Tren seyahati yapmak için tercih edebileceğiniz pek çok lokasyon bulunuyor. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında turistik ve gezi amaçlı seferler düzenleyen trenler bulmak oldukça mümkün. Bu seyahati yaparken harika manzaralar görebilir, bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz. Örneğin, son dönemlerde sosyal medyada oldukça paylaşılan Vietnam Hanoi’de bulunan ve küçük bir mahalle arasından geçen treni görebilir ya da bu trene binerek o mahalleden geçebilirsiniz. Kar, doğa ve dağ manzaraları seviyorsanız İsviçre’nin Alp’lerinde dolaşan Glacier Express ile ya da Kanada’da bulunan Rocky Mountaineer ile yolculuk yapabilirsiniz. Lüks bir tren seyahati hayaliniz varsa Hindistan’da sefer yapan Deccan Odyssey hatlı trene binebilirsiniz. 

5) DNA Seyahati

DNA Seyahati
DNA Seyahati

DNA seyahati, belki de en yeni seyahat trendleri arasında bulunuyor. DNA seyahatinde amaç kökenlerinizi takip etmek. Geçmişe ışık tutan oldukça anlamlı bir seyahat trendi olan DNA seyahatinizi planlarken ailenizdeki büyüklerinizden yardım alabilirsiniz. Onların doğdukları ve büyüdükleri yerleri öğrenebilirsiniz. DNA tatiline gitmeden önce köklerinizle ilgili ne kadar eskiye gidebilirseniz o kadar ayrıntılı bir gezi yapabilirsiniz. 

Kendine özel bir tatil rotası çıkarabildiğiniz ve oldukça anlamlı bir yolculuk yapabildiğiniz DNA tatili, 2024 yılında bambaşka bir deneyim yaşamak ve kendi hakkında daha çok şey öğrenmek isteyenler için harika bir seçenek olabilir. 

6) Yerel Seyahat 

Yerel Seyahat 
Yerel Seyahat 

2024 yılının diğer bir trendi ise yaşadığınız ülkeyi ve bölgeyi tanımanıza sebebiyet veren yerel seyahat. Bambaşka ülkeler görmek ve farklı kültürler tanımak her zaman için heyecan verici bir seçenek fakat yaşadığınız ülkede ya da bölgede de keşfedebileceğiniz kültürler, lezzetler ve rotalar bulunuyor. Otobüs, tren veya uçakla Türkiye’nin pek çok farklı bölgesine gidebilir, harika lezzetlerin ve farklı kültürlerin dünyanızda başka bir pencere açmasına neden olabilirsiniz. 

7) Bleisure

Bleisure
Bleisure

Bleisure, çalışanların çok seveceği bir tatil trendi. Birkaç yıldır adından bahsettiren ve gittikçe daha çok popülerleşen bu trend 2024 yılında daha fazla kişi tarafından tercih edilecek gibi duruyor. Bleisure tatili, çalışanların iş ve tatili bir araya getirme şansını veriyor. Uzaktan çalışma imkanı olan çalışanlar çıktıkları iş seyahatlerini uzatarak, bireysel tatil yapma ve gittikleri bölgeyi tanıma imkanına sahip oluyorlar. 

Özellikle sık bir şekilde iş seyahati yapıyorsanız ve bu nedenle farklı ülkelere gidiyorsanız Bleisure tatili yapmayı ve gittiğiniz yerde fazladan vakit geçirerek yeni deneyimler yaşamayı düşünebilirsiniz. Bu sayede iş seyahatiniz zorunlu olarak yaptığınız bir yolculuktan çıkarak keyifli ve heyecanlı bir seyahate dönüşebilir. 

8) Yapay Zeka Destekli Geziler

Yapay Zeka Destekli Geziler
Yapay Zeka Destekli Geziler

Teknoloji artık hayatın her yerinde var olan ve oldukça önemli olan bir gerçek. Yapay zekanın gelişmesi ile de artık günlük hayatımızda bile yardım aldığımız teknoloji tabi ki tatil alışkanlıklarını da etkiledi. Yapay zeka pek çok konuda bir danışman gibi davranabildiği için tatil planlamasında da bu yapay zekadan destek almak artık mümkün. 

Chat GPT ve benzeri diğer yapay zeka uygulamaları ile nereye gitmek istediğinize karar verebilir, gideceğiniz lokasyonda nereleri gezebileceğinizi ve gezide seyahat edeceğiniz yerlerin sıralamasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda hem gezi esnasında hem de geziden önce adeta bir yerel rehber görevi gören yapay zekadan yardım alabilirsiniz. Yapay zeka destekli gezilerin en büyük avantajı ise bütçe fark etmeksizin herkesin bu rehberlik ve danışmanlıktan yararlanabiliyor olması. Siz de yapay zekanın daha neler yapabileceğini merak ediyor, bu muhteşem teknolojiyi günlük hayatınıza entegre etmeye çalışırsanız, 2024 yılında yapay zeka ile tatile gitmeyi deneyebilirsiniz. 

9) Vizesiz Ülkelere Seyahat

Vizesiz Ülkelere Seyahat
Vizesiz Ülkelere Seyahat

Bir süredir adından çok söz ettiren vizesiz ülkeler 2024 yılının tatil trendleri arasında yerini aldı. Özellikle Türkiye’de oldukça popüler olan bu ülkeler, tatilcilere daha uygun fiyatlar ve daha kolay bir şekilde yurt dışı tatili yapma fırsatı sunuyor. Üstelik vizesiz ülkeler, diğer popüler yurt dışı tatil rotaları kadar dikkat çekici ve güzel. 

2024 yılında yurt dışı tatili yapmak istiyorsanız fakat vize işlemleri ile uğraşmak ya da çok büyük bir bütçe ayırmak istemiyorsanız, tercih edebileceğiniz çok güzel ülkeler bulunuyor. Yeni yılda kolay ve daha uygun maliyetli yurt dışı seyahati yapmak için Karadağ, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelere seyahat edebilirsiniz.  

10) Mikro Yolculuk

Mikro Yolculuk
Mikro Yolculuk

Vizesiz seyahat demişken 2024’ün başka bir trendi olan mikro yolculuktan bahsetmeden olmaz. Mikro yolculuk terimi, yakın yerlere ve kısa süreliğine yapılan ama en az uzun tatiller kadar verimli olan tatilleri tanımlıyor. Eğer uzun süreli tatil yapacak vaktiniz yoksa ya da daha yakın lokasyonları keşfe çıkmak istiyorsanız mikro yolculuk tam size göre olabilir. 

Mikro yolculuk yapmayı planlıyorsanız birkaç saatlik yolculuk ile ulaşabileceğiniz ülkelere ya da Türkiye’de bulunan şehirlere yolculuk yapabilirsiniz. Mikro yolculuğun, bir amacı ise yerel deneyi oluşturmak. Kısa süreli tatillerde yerel deneyim yaşamak her ne kadar pek çok kişi tarafından oldukça zor olarak görülse de tatil öncesi detaylı bir araştırma ve planlama ile mikro tatil yaparak tatilinizi dolu dolu yaşamanız mümkün. 

11) İkinci Şehirlere Seyahat

İkinci Şehirlere Seyahat
İkinci Şehirlere Seyahat

Yeni tatil trendlerinden bir tanesi de ikinci şehirlere seyahat. Siz de eğer herkesin gittiği yerlere değil de daha farklı lokasyonlara gitmek ve 2024 yılında gerçek bir keşif yapmak istiyorsanız sevdiğiniz ülkelerin çok bilinmeyen şehirlerini ve köylerini araştırabilirsiniz. Böylece hem daha sakin bölgelerde tatil yapma şansı yakalayabilir hem de popüler tatil destinasyonlarına kıyasla daha uygun maliyetli tatil yapabilirsiniz. 

İkinci şehir tatilleri, gittiğiniz yerlerde yaşayan insanlar ile tanışmayı ve iletişim kurmayı seviyorsanız sizin için oldukça keyifli bir deneyim olabilir. Ek olarak bu tatilde gittiğiniz yerlerde bulunan gizli kalmış veya çok duyulmamış tarihi eser ve mimari örneklerini keşfedebilirsiniz. 

12) Sürdürülebilir Seyahat

Sürdürülebilir Seyahat
Sürdürülebilir Seyahat

Son zamanların en popüler tatillerinden olan ve özellikle de gençler tarafından tercih edilen tatil seçeneklerinden bir tanesi de sürdürülebilir seyahat. 2024 yılında daha popüler olması ve daha çok tercih edilmesi bekleniyor. Gezerken de gezegene karşı olan sorumluluklarınızı yerine getirmek ve günlük hayatta dikkat ettiğiniz incelikleri yanınıza götürmek istiyorsanız tam size uygun bir tatil deneyimi olabilir. 

Sürdürülebilir tatil, çevre, doğa, kültür ve sosyo-ekonomik olgular da dahil olmak üzere her şeyi kapsayan ve saygı duyan bir tatil seçeneği olduğu için eğer bu şekilde bir tatil planlamak istiyorsanız planlama yaparken konaklayacağınız yerlerin de bu görüşe uygun olduğundan emin olmamız gerekiyor. 

13) Ekoturizm

Ekoturizm
Ekoturizm

Sürdürülebilir seyahat olgusuna çok yakın olan ve doğaya saygılı olmayı esas alan bir başka tatil trendi ise ekoturizm. Aynı sürdürülebilir seyahatte olduğu gibi ekoturizm de bir süredir bilinen bir kavram. Çoğu zaman birbirine karıştırılan bu iki tatil kavramının farkı ise ekoturizmin daha küçük bir alana odaklanması. 

Ekoturizm, doğa yaşamına, yerel halkın kültürüne saygıyı esas alarak gezilen bölgedeki kültürü ve doğayı tanıma hedefi taşıyan bir tatil türü. Ekoturizm, aslında sürdürülebilir seyahatin bir parçası. Fakat birbirinden ayrı düşünmek de mümkün. Çünkü sürdürülebilir turizm daha kapsamlı ve seyahatin her bir anını kapsıyorken ekoturizm daha bireysel, seyahati yapan kişinin deneyimine odaklanıyor. Siz de farklı kültürleri ve farklı bölgeleri tanımak, tanırken de herhangi bir şekilde zarar vermediğinize hatta koruduğunuza emin olmak istiyorsanız ekoturizm düşüncesi ile seyahat edebilirsiniz. 

14) Vegan Seyahat

Vegan Seyahat
Vegan Seyahat

Genel olarak vegan kelimesi, bir beslenme tercihi olarak bilinse de vegan olan kişiler hayatlarının her anında vegan düşünceyi destekleyecek şekilde yaşamaya özen gösteriyorlar. 2024 tatil trendleri arasına giren vegan seyahat de tam olarak bu düşüncenin esas alınarak tatil yapılması. 

Vegan besleniyor ve vegan düşünceye önem veriyorsanız, siz de bu tatil trendine uyabilirsiniz. Vegan seyahat, veganların yemek ve eşya kullanım tercihlerine saygı duyan otellerde konaklayabileceğiniz seyahat rotaları seçerek yapabileceğiniz bir tatil. Vegan seyahat yapmak için tatil için tercih ettiğiniz bölgede bu görüşü destekleyen politikalara sahip yerleri araştırabilir ve planınızı bu çerçevede yapabilirsiniz. 

15) Wellness Seyahatleri 

Wellness Seyahatleri 
Wellness Seyahatleri 

Bedensel ve ruhsal olarak iyi hissetmek konusunda her geçen gün bilinç artıyor. Bununla birlikte artık tatil anlayışı da ruhsal ve bedensel iyi hissetme çerçevesinde şekillendi. Siz de hayalinizde tam olarak dinlendiğiniz ve iyi hissederek gündelik hayatınıza döndüğünüz bir tatil hayal ediyorsanız 2024 yılının trend tatilleri arasında bulunan wellness seyahat seçeneğini değerlendirebilirsiniz. 

Wellness seyahatinizi planlarken, konaklama yapacağınız yerin doğaya yakın bir konumu olmasına, spa, masaj gibi hizmetler vermesine dikkat edebilirsiniz. Bunun yanı sıra wellness seyahatinizi yoga gibi sizi iyi gelen bir spor çevresinde planlayabilir, tatil boyunca doğal ve sağlıklı beslendiğinizden emin olacağınız güvenilir yerlerde yemek yemeyi tercih edebilirisiniz.

16) Konser ve Spor Gezileri

Konser ve Spor Gezileri
Konser ve Spor Gezileri

Pandemi ile birlikte sosyal hayatın kısıtlanması, konser ve spor etkinliklerinden çok uzak kalınması ve pek çok kişinin bu etkinlikleri özlemesine neden oldu. 2023’te veriler, büyük bir çoğunluğun spor etkinliği ve konser gibi etkinler için şehir ya da ülke değiştirdiğini gösteriyor. Bu verilerden yola çıkılarak 2024 yılının tatil trendlerinin arasında spor veya konser çevresinde planlamış tatiller de girdi. Özellikle 2024 yılında yapılacak olan olimpiyatların Paris’te yapılacak olması spor amaçlı seyahatin pek çok kişi tarafından tercih edileceğini neredeyse kanıtlıyor. 

Çok sevdiğiniz ve hep konserine gitmek istediğiniz bir sanatçının konserine gitmek ya da büyük spor etkinliklerine katılmak gibi hayalleriniz varsa 2024 yılı sizin yılınız olabilir. Bu tarz bir tatil yapmak için en önemli nokta etkinlikleri ve tarihlerini çok iyi şekilde takip etmek. Böylece tatil planınıza gitmek istediğiniz etkinliğe göre yapabilir, hem gezip hem de etkinliklere katılarak dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız