Belçika Çikolatası Neden Bu Kadar Ünlü?

0
663

Herkesin severek tükettiği çikolatanın kendine ait bir günü var sevgili dostlar. 2009 yılından beri 7 Temmuz, Dünya Çikolata Günü veya Uluslararası Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Bunun sebebi ise çikolatanın 1550 yılında, bu tarihte Avrupa’ya geldiğinin düşünülmesi.

Bizler de bu özel gün kapsamında sizlere Belçika çikolatasının neden bu kadar ünlü olduğunu açıklayacağız. Çikolatalarınızı hazırlayın, zira yazımız bittiğinde bolca yemek isteyeceksiniz!

Çikolatanın Ortaya Çıkışı

Çikolatayı detaylı bir biçimde anlatmaya başlamadan önce çikolatanın ham maddesi olan kakaodan bahsetmemiz gerekiyor. “Tanrıların Gıdası” anlamına gelen “Theobromo Cacao”, günümüzdeki ismiyle kakaonun hikâyesi, Olmek halkının Meksika’ya ilk defa getirdiği kakao ağaçlarının yetiştirilmesi ile başlamış. Mayalar ise bazı hayvanların bu ağaçtan meyve kopardığını görerek kakaoyu ilk kez kullanan toplum olmuş. Zaman içerisinde bu ağacın çekirdeklerini nasıl kullanacaklarını öğrenen Mayalar, M.Ö 600’lü yıllarda kakaoyu kullanarak çikolatalı bir içecek yapmışlar.

Çikolatanın Avrupa Yolculuğu

Biber ve baharatlarla birlikte içildiği için Aztek dilinde acı içki anlamında “Xocoatl” ismi verilen çikolatanın Avrupa’ya gidişi, İspanyol kaşif Hernan Cortes sayesinde oluyor.  

İspanya’da “Chocolatl” olarak kayıtlara geçen lezzet başlangıçta Aztek ve Mayaların teknikleri kullanılarak işlenmiş. Fakat İspanyollar onların baharat koydukları bu içeceğin içerisine bal, tarçın ve şeker kamışı koyarak çikolatanın bugünkü haline ulaşması için büyük bir adım atmış.

Sanayi Devrimi ve Çikolata

İspanya çikolatayı bir süre kendine sakladığı için çikolatanın diğer Avrupa ülkelerine gitmesi biraz zaman almış. İngiltere’de gerçekleşen Sanayi Devrimi sayesinde, içeceğin yapılmasını kolaylaştıran bir makine üretilmiş. 1828 yılında icat edilen bu makine kakaoyu kolay bir şekilde çikolataya dönüşmeye başlamış. Bu teknik ile de günümüzdeki katı çikolatalar (tabletler) ilk defa üretilmiş.  Bu makinenin icadıyla üretim fiyatı düşen çikolata eskiden sadece zengin kişiler tarafından tüketilirken artık herkes için ulaşılabilir olmuş. Tablet çikolata satan “Çikolata Evleri” tüm Avrupa’ya yayılmış. 

Belçika Çikolatası

Belçika çikolatası diğer bir ünlü çikolata olan İsviçre çikolatasına göre daha yüksek seviyede kakao içeriyor. Bu sayede daha bitter bir tada sahip olan Belçika çikolatası, birçok kişinin favorisi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Belçika çikolatasındaki süt ve şeker oranı İsviçre çikolatasına göre daha az.

Belçikalı çikolata üreticileri sadece yüksek kaliteli kakao çekirdekleri kullanarak çikolatalarının bu özel tada ulaşmasını sağlıyor. Hatta Belçika’daki yasalar bile çikolata üretiminde kullanılan kakao yağı yüzdesinin yüzde otuz beşin altına düşmesini engelliyor. Ayrıca bu yasalar kakao yağının yanında sadece tereyağı gibi yüksek kalitede yağların kullanılmasına izin veriyor. Yani ülkece bu konuda çok dikkatliler, durum böyle olunca dünyaca ünlü oluyorlar tabii.

Belçika Çikolatası Nasıl Üretilir?

Avrupa’nın en ünlü çikolatalarından olan Belçika çikolatası, el emeği kullanılarak üretiliyor. Geleneksel yöntemlerden ödün vermeden üretilen Belçika çikolataları, özel dolgular ile renklendiriliyor. İstiridye kabuğu formundaki çikolatalar Belçika ile özdeşleşmiş olsa da farklı şekillerde ve boyutlarda çikolatalar sevenlerin beğenisine sunuluyor.

Pralin ve trüf çeşidindeki çikolatalar ilk defa Belçika’da üretilmiş. Belçika çikolataları “Best Belgian Chocolate Of The World” kurumu tarafından denetleniyor. Kendilerine ait logoları olan bu kurumun onayı, çikolata yapımında kullanılan kakao çekirdeklerinin %100 doğal olduğunu gösteriyor.

Çikolatanın Başkenti Brüksel

Brüksel’in çikolatanın başkenti olarak görülmesinin sebebi, bu şehirde neredeyse 2000’in üzerinde el yapımı çikolata dükkânının bulunması. Ayrıca Brüksel’deki çikolata üreticileri köklü bir geçmişe sahip oldukları için çikolatalarını yılların deneyiminin verdiği özgüvenle üretiyorlar. Buradaki üreticiler çikolatalarını her zaman bir üst seviyeye taşımak istedikleri için sürekli yeni şeyler denemekten de geri kalmıyor.

Çikolata yapımı bir sanata dönüştüren Brüksel şehrinde “Choco-Story” adında bir çikolata müzesi bulunuyor. Müzede kakaonun tarihçesi anlatılıyor ve çikolatanın farklı yönleri ziyaretçilere gösteriliyor. Müzeye gidenler çikolatanın nasıl yapıldığını izleme fırsatını da elde ediyor.

En Ünlü Belçika Çikolatası Markaları

Dünyada ünlü Belçika çikolatası markaları arasında Godiva, Leonidas, Neuhaus, Galler, Mary, Belvas, Guylian, Monet, Lindt, Anton Berg ve Bruyerre bulunuyor. Belçika’nın en pahalı çikolataları üreten Godiva markasının kökeni 1926 yılına dayanıyor. Geleneksel Belçika çikolatasını daha uygun fiyatla sunan Leonidas ise 1913 yılında kurulmuş. Belçika’nın en köklü çikolata markası Neuhaus ise 1857 yılında açılmış.

Hemen Belçika’ya gidemeyecek olan okuyucularımız üzülmesin diye İstanbul’daki en iyi çikolatacılarını sizler için derledik.

Hepinize afiyetler olsun!

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız