Antik Tarihin Modern Sunumu: Efes Deneyim Müzesi Rehberi

0
268
Efes Deneyim Müzesi Rehberi

Efes Antik Kenti, Dünya Mirası Listesi’nde bulunan önemli tarihi eserler arasında bulunuyor. Tarihi ve kültürel açıdan çok önemli olan bu alan yüzyıllar öncesine ışık tutuyor. Bu yüzden Efes Antik Kenti’ni gezmek zamanda yolculuk yapma ve o günlere şahitlik etme isteği uyandırıyor. Efes Antik Kenti’ni gezerken pek çok kişi eskiden burada yaşayan insanları ve nasıl bir hayatları olduğunu merak etmekten kendini alamıyor. Acaba o zamanlarda yaşam nasıldı? Burası eskiden nasıl gözüküyordu?

Fakat gelişen teknolojinin de yardımı ile artık bu soruların cevaplarına ulaşmak oldukça kolay ve keyifli. İzmir’de açılan Efes Deneyim Müzesi, ziyaretçilerini bir zaman yolculuğuna çıkarıyor ve Efes Antik Kenti’nin en eski ve canlı dönemlerine götürüyor.

İşte sizler için hazırladığımız Efes Deneyim Müzesi hakkında detaylı bilgiler içeren müze rehberimiz:

1) Efes Deneyim Müzesi Nedir?

Efes Deneyim Müzesi, İzmir
Efes Deneyim Müzesi, İzmir

Efes Deneyim Müzesi, İzmir’de bulunan Efes Antik Kenti’nin Roma Dönemi’ndeki halini deneyimlemenizi sağlıyor. Efes Deneyim Müzesi, yeni nesil müzecilik anlayışının en gelişmiş örneklerinden birini oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde DEM Müzecilik tarafından geliştirilen, tasarlanan ve hayata geçirilen bu deneyim müzesi ziyaretçilere bambaşka bir heyecan yaşatıyor. “Immersive (katılımcı)” teknoloji kullanılarak hayata geçirilen müze, Ziyaretçilere Antik Roma’da bir gün geçirme fırsatı veriyor. 

Antik Roma’daki günlük hayatı ele alan bu müze, günlük yaşantının farklı anlarına odaklanarak Efes Antik Kent’te yaşayan kişilere, Roma’nın önemli insanlarına ve yapılarına dikkat çekiyor. Böylece müzede hem görsel hem de işitsel anlamda kapsayıcı ve etkileyici bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Farklı odalardan oluşan müzede odaların içine kurulan sistemler sayesinde dönemin günlük hayatını izlemiyor, resmen Antik Roma yaşantısının içinde vakit geçiriyorsunuz. Seslendirmeler ve ses efektleri ile güçlendirilen bu deneyim sayesinde gerçeğe oldukça yakın bir Antik Roma günü yaşamanız mümkün. 

Dönemin hem anlatıldığı hem de canlandırıldığı bu müzede zaman yolculuğu yaparak aklınızdaki pek çok soruya yanıt bulabiliyor ve üzerinde durduğunuz yerlerin çok eski dönemlerde nasıl göründüğüne şahitlik edebiliyorsunuz. 

2) Efes Deneyim Müzesi Bölümleri

Efes Deneyim Müzesi Bölümleri
Efes Deneyim Müzesi Bölümleri

Efes Antik Kenti’nin içerisinde bulunan Efes Deneyim Müzesi’nin binası, antik dönemin günlük yaşantısına dokunabilmek için ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış. Buraya Efes Antik Kenti’nin içinden geçerek gidebiliyorsunuz. Müzenin bulunduğu alanda sizi bir bahçe ve bilet alabileceğiniz bir gişe bekliyor. 

Efes Deneyim Müzesi binası ise üç ayrı salondan oluşuyor. Gösterinin başladığı salon diğer salonlarda da olduğu gibi 365 derecelik ekranlarla çevrili. Hikaye bu salonda başlıyor ve kendinizi bir anda tarihte yüzlerce yıl geriye gitmiş gibi hissediyorsunuz. İlk salondaki gösterim bittiği zaman ise ikinci salona geçiliyor. İlk salondan daha büyük olan salonda, Efes Antik Kenti deneyimi devam ediyor. İlk salonda olduğu gibi burası da ekranlar ve ses efektlerinin ziyaretçilere ulaştığı kabinler ile çevrili. İkinci salonun ardından ise deneyimin sonlanacağı son salona geçiyorsunuz. Üç farklı bölümden oluşan bu müzenin her bir salonunda Antik Roma’nın değişik bir anına ve kişisine şahitlik ediyorsunuz.  

3) Efes Deneyim Müzesi Nasıl Gezilir?

Efes Deneyim Müzesi, İzmir
Efes Deneyim Müzesi, İzmir

Efes Deneyim Müzesi’ne gittiğinizde ilk yapmanız gereken şey gişeden biletlerinizi almak. Biletlerinizi aldıktan sonra kısa bir süre bahçede beklemeniz gerekebilir. Bu sırada görevliler size içeride kullanmanız için kulaklık getirecekler. Getirdikleri kulaklık tek kullanımlık uçları olan ve hijyenik bir kulaklık olduğu için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Görevliler ayrıca içerideki seslendirmeleri hangi dilde dinlemek istediğinizi de burada soruyorlar. Müzede yapılan seslendirmeler için İngilizce, Almanca, Rusça, Farsça ve Arapça dahil olmak üzere 16 farklı dil seçeneği bulunuyor. 

Kulaklıklarınızı taktıktan sonra ise müzenin içine alınıyorsunuz. Görüntüler ile birlikte seslendirme de ilk salona girdikten hemen sonra başlıyor. Odaların her yerinde dev ekranlar ve ses kabinleri bulunuyor. Odanın içindeyken görüntüleri izliyor gibi değil yaşıyor gibi hissediyorsunuz. Aynı zamanda kulaklık aracılığı ile görüntülerle ilgili anlatımlar da yapılıyor. Bu anlatımların Türkçe seslendirmesi ise Selçuk Yöntem tarafından yapılıyor. Kulaklık ile dinlediğiniz seslendirmenin yanında salonlarda bulunan gizli kabinlerden de ses efektleri geliyor. Bu da deneyimin çok daha gerçekçi bir hal almasını sağlıyor. 

Her odada belirli bir süre kalınıyor ve sonra diğer odaya geçiliyor. Müzenin üç farklı salonunda Androklos’dan Kleopatra’ya, Markus Antonius’tan Artemis’e şehrin ve dönem tarihinin ünlü simalarıyla tanışabiliyorsunuz. Bunun yanında şehri daha yakından tanımak için tapınakları ziyaret edebiliyor, pazar yerlerini gezebiliyor, Arcadian yolundan yürüyebiliyor ve Teras Evler’deki hayatı tecrübe ederek Antik Roma’da Efes’te yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu öğrenebiliyorsunuz. 

Her bir salonda geçirdiğiniz her bir dakikanın dolu dolu ve heyecanlı geçtiği bu müze serüveninin sonunda hem Efes Antik Kenti ile ilgili hem de Roma ile ilgili geniş bir bilgi edinmiş oluyorsunuz. Deneyim sonunda ise kulaklıkları görevlilere teslim ederek alandan ayrılabiliyorsunuz. Ayrıca binada biraz daha vakit geçirmek isteyen kişiler için binanın içinde soğuk ya da sıcak içecekler içerek dinlenebilecekleri bir alan da bulunuyor. 

4) Efes Deneyim Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Efes Deneyim Müzesi, İzmir
Efes Deneyim Müzesi, İzmir

Efes Deneyim Müzesi’ne gitmek için ilk başta Efes Antik Kent’e gitmeniz gerekiyor. Nitekim Efes Deneyim Müzesi, Efes Antik Kenti’nin içerisinde bulunan Antik Tiyatro’nun direkt karşısında konumlanmış. Saat 08.00-17.30 arasında açık olan Efes Deneyim Müzesi’ne gitmek için taksi veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. İzmir merkezden yaklaşık 80 km uzaklıkta olan Efes Antik Kenti’ne ulaştıktan sonra hem antik kenti ve çevresindeki diğer müzeleri hem de Efes Deneyim Müzesi’ni gezebilir ve alanı keyifli bir şekilde keşfedebilirsiniz. 

5) Efes Deneyim Müzesi’nin Bilet Ücreti Ne Kadar?

Efes Deneyim Müzesi, İzmir
Efes Deneyim Müzesi, İzmir

Efes Deneyim Müzesi’ni gezmek için bilet almanız gerekiyor. Müzede, Müzekart geçerli değil. Efes Deneyim Müzesi’nin güncel ücreti ise 425 TL. Yabancı turistler için bu ücret 850 TL olarak değişiklik gösteriyor. Müzede öğrenci indirimi ya da çocuk indirimi gibi herhangi bir indirim yapılmıyor. Bütün ziyaretçiler için verilecek ücret aynı. Müzede kullanılan kulaklıklar için ise herhangi bir ek ücret alınmıyor.

Önceki İçerikTransilvanya’da Bir Orta Çağ Şehri: Braşov Gezi Rehberi
Sonraki İçerikKış Mevsiminde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Büyüleyici Rota
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız