Dünyanın En İyi 13 Turizm Köyü

0
317
Turizm Köyleri
Turizm Köyleri

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenlenen genel kurulda dünyanın en iyi turizm köyleri belirlendi. Listede neredeyse dünyanın her yerinden bir köy var. Ekvador, Kolombiya, Fas, Şili, Peru, Mısır, Japonya, Meksika, Endonezya, Romanya, Türkiye ve daha birçok Avrupa ülkesi…

Kimileri daha popüler birer tatil destinasyonu iken kimileri henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş. Liste uzayıp gidiyor o yüzden biz en cazip, en keyifli olduğunu düşündüğümüz turizm köylerini sizin için seçtik. Hadi gelin birlikte bir göz atalım.

*Sıralama rastgele yapılmıştır.

1) Şirince, Türkiye

Şirince, Türkiye
Şirince, Türkiye

Eski adı Kırkınca olan Şirince Köyü hakkında pek çok efsane var. Rivayete göre Şirince’nin dağlarına kırk kişi vurmuş ve onlara ithafen bu isim verilmiş. Ardından Kirkice, Çirkince gibi farklı şekillerde telaffuz edilmeye başlanmış. Sonrasında ise Cumhuriyet’in ilk yıllarında İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince olarak anılmaya başlamış. 19. yüzyılda geçim kaynağının ağırlıklı olarak incir ihracatına dayandığı Şirince o yıllarda 800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923’te yaşanan mübadelenin ardından Rumlar Şirince’yi terk etmiş olsa da kasabaya bıraktıkları miraslar hala korunmakta. Siz de taş evlerin arasında dolaşmak, meyve aromalı yerel şaraplardan tatmak, Meryem Ana’yı ziyaret etmek isterseniz Şirince’ye mutlaka gitmelisiniz. 

2) Lerici, İtalya

Lerici, İtalya
Lerici, İtalya

Lerici Ligurya Bölgesi’nde, Le Spezia Körfezi’nin güneybatısında yer alıyor. 19. yüzyılın başlarında pek çok sanatçıya ilhan vermiş bir kasaba olan Lerici’nin bulunduğu bölge “Golfo dei Poeti”, yani Şairler Körfezi olarak anılıyor. Lerici, kendine özgü mimarisi etkileyici bahçeli villaları, denize açılan dar sokakları, muhteşem manzaralara uzanan dik merdivenleri ile kendine hayran bırakıyor. İtalya tatili planlarken Lerici’yi de rotanıza almanızı öneririz.

3) Morcote, İsviçre

Morcote, İsviçre
Morcote, İsviçre

Lugano Gölü kıyısında yer alan Morcote, eski bir balıkçı köyü. Ticino Kantonu’na bağlı Morcote, özellikle fotoğraf meraklıları için bir cennet. Ortaçağ’dan kalma pek çok tarihi yapının yer aldığı Morcote Köyü Arnavut kaldırımlı sokakları, sahil boyunca uzanan kafe ve restoranları ile keyifli zaman geçirmek isteyenleri bekliyor. Morcote’ye giderseniz Lugano Gölü’nde tekne turuna çıkmayı da ihmal etmeyin deriz.

4) Sigüenza, İspanya

Sigüenza, İspanya
Sigüenza, İspanya

Başkent Madrid’e 131 kilometre uzaklıkta bulunan Sigüenza muhteşem bir kültürel mirasa sahip. 12. yüzyıldan kalma antik bir kaleye ev sahipliği yapan Sigüenza, İspanya’nın en iyi antik şehirlerinden biri. Sigüenza’nın Arnavut kaldırımlı eski sokaklarında yürürken her köşede fotoğraf çekilmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Yolculuğunuzu daha da unutulmaz kılmak isterseniz Sigüenza’ya Madrid’in Chamartin İstasyonu’ndan kalan Ortçağ Treni’ne binerek gidebilirsiniz.

5) Mantegias, Portekiz

Mantegias, Portekiz
Mantegias, Portekiz

Portekiz’in doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan kasabası Mantegias özellikle doğa sporları yapanlar için bir cennet. İspanya’nın en meşhur parklarından biri olan Serra da Estrela Ulusal Parkı’na oldukça yakın olan Mantegias’da doğa yürüyüşleri yapabilir, dağ bisikleti turlarına katılabilir ya da birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Mantegias’a giderseniz tarihi güzelliklerini keşfetmeyi ve İspanyol Mutfağı’nın muhteşem lezzetlerini tatmayı da ihmal etmeyin.

6) Slunj, Hırvatistan

Slunj, Hırvatistan
Slunj, Hırvatistan

Çok turistik olmayan, küçük ama masalsı bir köy arıyorsanız Slunj tam size göre. Su değirmenleri, göl ve şelaleleri ile meşhur Slunj su sesi ile huzur bulanlar için oldukça keyifli bir destinasyon. Slunj’a giderseniz bolca doğa yürüyüşü yapabilir, tarihi köprülerini keşfedebilir, çok yakınındaki dünyaca ünlü Plitvice Gölleri Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

7) Schladming, Avusturya

Schladming, Avusturya
Schladming, Avusturya

Avusturya’nın Steiermark Eyaleti’nin güneydoğusunda yer alan Schladming, pek çok kış sporu turnuvasına ev sahipliği yapıyor. Hatta 2013 yılında FIS Alp Dünya Kayak Şampiyonası burada düzenlenmiş. Eski bir maden şehri olan Schladming’de kayak yapmayanların da keyif yapabileceği pek çok alışveriş alanı, kafe ve restoran var. Aklınızda bulunsun!

8) Tokaj, Macaristan

Tokaj, Macaristan
Tokaj, Macaristan

Meşhur Tokaj şaraplarının üretildiği yer olan Tokaj kasabası, uçsuz bucaksız üzüm bağları ile ziyaretçilerine muazzam manzaralar sunuyor. Siz de Macaristan’ın keyifli bağlarını keşfetmek, şarap imalathanelerini, mahzenlerini gezmek ve bolca tadım yapmak isterseniz rotanızı Tokaj’a çevirin deriz. Tahminlerinizin üzerinde keyifli geçecek bir seyahat olacağından emin olabilirsiniz.

9) La Carolina, Arjantin

La Carolina, Arjantin
La Carolina, Arjantin

Uzak rotalar ilgi alanınız ise Arjantin’in San Luis eyaletinde bulunan La Carolina’yı görülecek yerler listenize alabilirsiniz. Doğal güzellikleri ile öne çıkan La Carolina’ya giderseniz muhteşem manzaralara tanıklık edebileceğiniz Quebrada de San Miguel Vadisi’ni, göl kenarında piknik yapıp farklı kuş türlerini gözlemleyebileceğiniz Laguna Carolina’yı asla es geçmemelisiniz.

10) Pozuzo, Peru

Pozuzo, Peru
Pozuzo, Peru

Peru’nun Pasco Bölgesi’nde yer alan Pozuzo Alman göçmenlerin kurduğu bir kasaba. Alman etkisinin çokça hissedildiği Pozuzo’da keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi ve doğal güzellik var. Pozuzo’ya giderseniz nehir gezintisi yapmayı, yerel el sanatlarını keşfetmeyi ve birkaç hatıra almayı ihmal etmeyin. Alman esintili bir kasaba olsa da Pozuzo’da tropikal Peru iklimi hakim. Bavulunuzu hazırlarken göz önünde bulundurun deriz.

11) Shirakawa, Japonya

Shirakawa, Japonya
Shirakawa, Japonya

Shirakawa, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan geleneksel Gassho-Zukuri tarzı evleriyle ünlü bir kasaba. Üçgen şeklindeki çatı dizaynı ile bilinen Gassho-Zukuri tarzı evler soğuk ve bol kar yağışlı geçen iklime göre inşa edilmiş. Shirakawa geleneksel Japon hayat tarzını gözlemleyebileceğiniz en yerel kasabalardan biri. Siz de Japon kültürünü ve geleneklerini daha yakından tanımak isterseniz Shirakawa’ya gidebilir ve burada düzenlenen kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

12) Caleta Tortel, Şili

Caleta Tortel, Şili
Caleta Tortel, Şili

Şili’nin güneyindeki Patagonya Bölgesi’nde yer alan bu küçük kasaba insanın içini ısıtan ahşap mimarisi ile beğeni topluyor. Ağaçların arasına gizlenmiş, göl kenarında yer alan evleri ile dikkat çeken Caleta Tortel doğa ile baş başa birkaç gün geçirmek isteyenler için keyifli bir alternatif olacaktır. Söylemeden de geçmek olmaz Caleta Tortel pek çok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

13) Dhordo, Hindistan

Dhordo, Hindistan
Dhordo, Hindistan

Dhordo, Hindistan’ın batısında Gucerat eyaletinde yer alıyor. Dhordo’nun listeye girmesine sebep olan en özel doğal güzelliklerinden biri ise ev sahipliği yaptığı kocaman tuz çölü. Ayrıca Dhordo Köyü her yıl düzenlenen Rann Utsav Festivali’yle yerli yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Siz de Dhordo Köyü’ne giderseniz güneşin tuz çölü üzerinden batışını mutlaka izlemelisiniz. Güneşin tuz çölünün üzerinden batışı daha önce izlediğiniz tüm gün batımı manzaralarını unutturacak güzellikte.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız