Işıltılı, Modern ve Fütüristik… Kazakistan’ın Başkenti Astana’da Gezilecek Yerler

0
4307

Son 25 yıl içinde adeta yoktan var edilen Astana, Kazakistan’ın hem ekonomik hem de idari başkenti. Ülkenin başkentinin 1998’de Almatı’dan Astana’ya taşınmasıyla büyük bir inşa sahasına dönen şehir, bugün dünyanın en renkli şehirleri arasında yerini aldı. Modern ve çağdaş şehir planlaması ile dikkat çeken Astana, dünyanın hızla gelişmeye devam eden metropollerinden biri.

Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazaryev’in onuruna Kazakistan Parlamentosu’nun 2019 yılında adını Nur-Sultan olarak değiştirdiği şehir, dünya çapında halen Astana ismiyle tanınıyor. Hatta 2022 sonunda şehrin adı tekrardan Astana olarak değiştirildi.

Farsçada başkent anlamına gelen asitâne kelimesinden türeyen Astana, turizmde bir marka olma yolunda ilerliyor. Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarından modern bir çehreye bürünen Astana’yı keşfetmek için Astana uçak bileti bakmanın tam sırası.

Astana’daki Tarihi Eserler

Han Çadırı (Khan Shatyr)

Han Çadırı (Khan Shatyr), Astana

Bir şehri keşfetmeye bir alışveriş merkezinden başlamak kulağa biraz tuhaf gelse de Astana’da görmek isteyeceğiniz ilk yer Han Çadırı

Uzaktan bakıldığında yarı saydam dev bir çadıra benzeyen Han Çadırı, 150 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. 35 derecelik eğimli yapısı nedeniyle inşa edilmesi sürecinde çeşitli zorlukların yaşandığı Han Çadırı, İngiliz Mimar Lord Norman Foster tarafından tasarlandı.

Han Çadırı’nın neden yarı saydam olduğunu merak edenler için; bu görüntü yapının inşasında kullanılan etilen tetrafloroetilen (ETFE) maddesinden kaynaklanıyor. Astana’da kışın sıcaklığın -35 dereceye kadar düştüğü göz önünde bulundurulunca ısıya dayanıklı olduğu için bu malzeme kullanılmış. Kışın en soğuk gününde bile Han Çadırı’nın içinde yaz havası yaşanıyor.

Hatta buraya sadece bir alışveriş merkezi gözüyle bakmak da oldukça yanlış olur. Çünkü Han Çadırı’nın içinde Maldivler’den kum getirilmiş dev bir plaj, palmiyeler, tropik havuz hatta su kaydırakları bile var.

İçinde birçok mağaza, restoran, kafe ve barın yer alığı Han Çadırı, 2010 yılında kapılarını açtı.

Aralarında Türkiye’den tanıdığımız bazı markalarının da bulunduğu Han Çadırı’nda 160’ı aşkın lüks mağaza yer alıyor.

Özetle dünyanın en büyük çadırının içinde eğlence dolu bir gün sizi bekliyor.

Ziyaret Saatleri: Her gün 10.00 – 21.00 saatleri arasında açık.

Adres: Turan Ave 30, Nur-Sultan, Kazakistan

  • Han Çadırı Alışveriş merkezine giriş ücretsiz.
  • En üst kattaki plaj alanı Sky Beach’e giriş ücreti ise yetişkinler için hafta içi 10 bin Tenge, hafta sonu ise 15 bin Tenge civarında. Ama Happy Hour veya cuma gününe özel kampanyalarla daha uygun fiyatlardan da yararlanabilirsiniz.

Hoşgörü ve Barış Sarayı (Barış Piramidi)

Hoşgörü ve Barış Sarayı (Barış Piramidi), Astana

Astana’nın en ikonik yapılarından bir diğeri de Hoşgörü ve Barış Sarayı… İşim Nehri kıyısında, Altın Orda Başkanlık Sarayı’nın tam karşısında yükselen bu cam piramit de Astana’nın birçok ilginç yapısı gibi Lord Norman Foster tarafından çizildi.

2006 yılında açılan Hoşgörü ve Barış Sarayı, 62 metrekarelik kare taban üzerinde 62 metre yüksekliğe sahip.

Dünya ve Geleneksel Dinlerin Liderleri Kongresi’ne katılacak liderleri ağırlamak için inşa edilen piramit, geleneksel inançların uyumunu göstermek, hoşgörüyü teşvik etmek ve şiddeti reddetmek felsefesiyle tasarlandı.

Piramidin inşası yaklaşık 60 milyon dolar gibi bir rakama mal oldu.

İçinde Kazakistan’ın etnik ve kültürel yapısı ile ilgili araştırmaların yapıldığı bir araştırma merkezi ve medeniyet üniversitesi bulunan sarayın en üst katında dev bir konferans salonu yer alıyor.

İçinde yaklaşık 1500 kişi kapasiteli bir opera salonu da bulunan Hoşgörü ve Barış Sarayı, geceleri farklı renklerde aydınlatılarak, Astana’nın en fotojenik yerlerinden birine dönüşüyor.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 10.00-18.00 arası ziyarete açık.

Adres: Tauelsizdik Ave 57, Nur-Sultan, Kazakistan

Bayterek Kulesi

Bayterek Kulesi, Astana

Başkanlık Sarayı’nın hemen karşısında yükselen Bayterek Kulesi, Astana’da mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri. Asansörle zirveye çıktığınızda sizi muhteşem bir Astana manzarasının yanı sıra Nursultan Nazarbayev’in el izi karşılıyor. Hollywood’daki ünlüler kaldırımının aksine el izi, bir büstün üzerinde yer alıyor ve elinizi eski devlet başkanının el iziyle ölçebiliyorsunuz. Kazakistanlılar bu şekilde eski başkana selam gönderdiklerini söylüyorlar.

Yapımına 1996 yılında başlanan Bayterek Kulesi’nin adının anlamı “ömür ağacı” anlamına geliyor. 2002 yılında tamamlanıp ziyarete açılmış. Bir rasathane olarak inşa edilen kule, 29 metre yüksekliğe sahip. Bir Kazak destanından ilhamla inşa edilen kulenin altın renkli zirvesi, Samur isimli kartalın altın yumurtasını simgeliyormuş.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 09.00-21.00 saatleri arası ziyarete açık.

Adres: Tauelsizdik Ave, Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Yetişkinler için kişi başı 500 KZT.

Ak Orda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı

Ak Orda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Astana

İşim Nehri kıyısında, dev bahçeler içinde yer alan Ak Orda, Kazakistan Devlet Başkanı’nın çalışma ofisi ve ikametgahı olarak 2004 yılında inşa edildi.

Görüntü olarak Beyaz Saray’ı anımsatan Ak Orda, ondan oldukça yüksek ve geniş. 80 metre yükseklikteki saray, neredeyse 40 bin metrekarelik alana kurulmuş.

Ak Orda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Astana

Şehrin tam merkezinde yer alan bu saray kompleksi, uzaktan kanatlarını açmış bir kartal siluetini de andırıyor.

Sarayın içinde yer alan bir göçebe çadırına benzeyen mermer bir salon, Orta Asya kültürünün Kazakistan’ın günlük yaşamında halen etkin olduğunun bir simgesi.

Ziyaret Saatleri: Pazar ve pazartesi günleri hariç, 07.30-20.00 saatleri arası ziyarete açık.

Adres: Tauelsizdik Ave, Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giriş ücretsiz.

Nur Astana Cami

Nur Astana Cami, Astana

Orta Asya’nın en büyük 3. camisi olan Nur Astana Cami, 3 yılda inşa edilerek 2008 yılında ibadete açıldı. 2012’ye kadar Kazakistan’ın en büyük camisi unvanını taşıyan Nur Astana, bembeyaz yapısı ve altın kubbeleriyle ünlü. Nur Astana, Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaşı sembolize eden 40 metre yüksekliğindeki dev altın kubbesiyle göz kamaştırıyor. Hz. Muhammed’in vefat ettiği yaşı simgeleyen minareler de 63 metre yükseklikte.

Caminin altın kubbeleri için 27 kilogram altın kullanılmış. Katar Emiri ile yapılan anlaşma ile Kazakistan’a Katar tarafından hediye edilen bu ihtişamlı cami, 5 bin kişilik iç alan kapasiteye ve 2 bin kişilik dış alan kapasitesine sahip.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Qabanbay Batyr Ave 36, Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Camiye giriş ücretsiz.

Hazret Sultan Cami

Hazret Sultan Cami, Astana

İsmini büyük Türk düşünürü ve mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’den alan Hazret Sultan Camii, 2012 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Şu anda Kazakistan’ın ve Orta Asya’nın en büyük camisi olan ibadethane, 8 bin kişilik kapasiteye sahip. Horasan mimarisinden izler taşıyan zarif yapı, 17 bin metrekarelik alan üzerine kurulu. Caminin 77 metre yüksekliğe sahip dört minaresi bulunuyor. Hazret Sultan Camii’nde 52 metre yüksekliğe sahip 10 beyaz kubbe bulunuyor.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü, 24 saat ziyarete açık.

Adres: Tauelsizdik Ave 48, Nur-Sultan Kazakistan

Giriş Ücreti: Ücretsiz.

Atyrau Köprüsü – Balık Köprüsü

Atyrau Köprüsü - Balık Köprüsü

Dev bir balığın içinden yürüyerek nehrin karşı yakasına geçtiğinizi hayal edin. Astana’nın yani yeni adıyla Nursultan’ın başkent oluşunun 20. yıldönümü şerefine inşa edilen yaya köprüsü, Astana’da gezilecek en güzel yerlerden bir diğeri. Yaya ve bisiklet yolları bulunan köprü, balık pullarına benzeyen dış kaplaması dolayısıyla Balık Köprü olarak anılıyor. Uzunluğu 313 metre, genişliği ise 10 metre olan köprünün 6 metresi yayalar, üç metrelik kısmı ise bisiklet yolu olarak kullanılıyor.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Giriş ücretsiz.

Nurzhol Bulvarı

Nurzhol Bulvarı, Astana

Astana’nın simgesi olan yapıların sıralandığı bu ulusal yürüyüş yolu, Başkanlık Sarayı olan Ak Orda’dan başlayıp, Bayterek Kulesi’ne ve oradan Han Çadırı’na kadar uzanıyor. Bulvarın çevresinde ise birçok bakanlık, hükümet binaları, Kazakistan Ulusal Kütüphanesi ve özel şirketlerin genel merkezleri yer alıyor. Çiçek tarhları, çeşmeler, durup dinlenmek için banklar ve yaya yollarının yer aldığı bulvarı yürürken, Astana’nın en dikkat çeken yapılarını yürüyerek keşfetme olanağına sahip oluyorsunuz.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Giriş ücretsiz.

Kazak Eli Anıtı

Kazakistan’ın 1991’de Sovyet Rusya’dan ayrılıp bağımsızlığını kazanması onuruna inşa edilen Kazak Eli Anıtı, şehrin önemli simgelerinden biri. 1991 yılını çağrıştırması bakımından 91 metre yüksekliğe sahip olan anıt, 50 bin metrekarelik alana yayılmış durumda.

Kazak tarihini, kültürünü ve başarılarını simgeleyen Kazak Eli Anıtı’nın en tepesinde altından Samuk yer alıyor. Kazakistan’ın sembolü olan bu altın kartalın dört cephesinde her biri ayrı bir ilkeyi anlatan figürler yer alıyor. Başkan ve Halk, Cesaret, Yaratılış ve Gelecek temalarının işlendiği kompozisyonlar, anıtın vermek istediği mesajları anlatıyor.

Ziyaret Saatleri: Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Giriş ücretsiz.

Astana’daki Müzeler

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi, Astana

Zamanın başından günümüze Kazakistan’ın tarihine ve kültürüne ışık tutan eserlerin sergilendiği Kazakistan Ulusal Müzesi, çağdaş müzecilik açısından oldukça başarılı bir örnek. Farklı temalara göre eserlerin sergilendiği salonları, interaktif sergileri ile müze, Kazakistan’da gezilecek yerlerin başında geliyor. 11 farklı sergi salonu olan müze, toplam 14 bin metrekarelik alana yayılıyor.

Modern mimarisiyle de dikkat çeken müzenin en ilginç parçası ise kuşkusuz 3. yüzyıldan kalma, bir prense ait olan altın zırh. Bilinen Türk tarihinin en eski topluluklarından İskitlere ait bir kurgandan çıkarılan Altın Elbiseli Adam’ı görmeden Astana’dan ayrılmayın. Kazakistan’da Bronz Çağı’ndan itibaren çıkarılan altın eşyaların, Altın Elbiseli Adam’ın ve takıların sergilendiği Altın Salon gözlerinizi kamaştıracak.

Burada Kazakların atlarına da altın kadar değer verdiği gösteren ilginç bir obje daha sergileniyor. Yine bir kurgandan çıkarılan formaldehit içerisindeki at mumyası. Bu dönemde mumyalanan önemli kişiler sadece altın ve ziynet eşyalarıyla, kılıç ve silahlarıyla değil aynı zamanda atlarıyla gömülmekteydi.

Adres: Tauelsizdik Ave 54, Nur-Sultan, Kazakistan

Giriş Ücreti: Astana Pass kartı olmayanlar için yetişkin 700 Tenge (yaklaşık 15 TL), çocuk 300 Tenge (yaklaşık 6 TL) ücretle giriş yapılıyor.

Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız