Suudi Arabistan Kapı Vizesi Nedir? Suudi Arabistan Kapı Vizesi Nasıl Alınır?

0
14622

Arap Yarımadası’nda bulunan Suudi Arabistan, Orta Doğu ülkeleri arasında en zenginidir. Ülkenin kuzeyinde Irak ve Ürdün bulunmaktadır. Batısında Kızıldeniz ile çevrili olan Suudi Arabistan’ın güneyinde Yemen ve Umman doğusunda ise Katar, BAE, Kuveyt ve Bahreyn yer alır.

Ülkenin zenginleri çoğu zaman Orta Doğu bölgesini de aşıp Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerde büyük yatırımlar gerçekleştirmektedir.

Resmi adı Suudi Arabistan Krallığı olan bu ülke, ekonomisinin yanı sıra ev sahipliği yaptığı turistik değerlerle de bir hayli dikkat çekmektedir. Suudi Arabistan başta Kâbe olmak üzere Müslümanlar için manevi önemi bulunan birçok dini mekana ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden her yıl sadece dini sebeplerle ülkeyi ziyaret eden turistlerin sayısı milyonları aşmaktadır.

Türkiye de gerek gelişen ekonomisi gerekse de dini bağlarından dolayı Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler içerisinde bulunan ülkelerden birisidir. Bu yüzden geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında hem turizmin hem de ikili ilişkilerin gelişmesi amacıyla kapıda vize uygulaması hayata geçirilmiştir.

Kapıda Vize Nedir?

Kapıda vize yabancı bir ülkeye seyahat eden vatandaşların seyahat ettikleri ülkenin sınırında veya havalimanında vize alabilmelerine olanak tanıyan bir uygulamadır. Vatandaşlarının bu uygulamadan yararlanabilmeleri için vatandaşı oldukları ve seyahat edecekleri iki ülke arasında yürürlüğe girmiş bir anlaşmanın olması gerekir.

Eğer umuma mahsus pasaporta sahip bir Türk vatandaşı iseniz kapıda vize uygulamasından yararlanabilmeniz için bazı prosedürler bulunduğunu da bilmenizde fayda var. Öncelikle kapıda vize alabilmeniz için ülkeden ülkeye değişiklik gösteren vize ücretini ödemiş olmanız gerekiyor. Ayrıca aktif bir ABD, İngiltere ve Schengen vizesi/oturumu sahibi olmalısınız. Buna ek olarak kapıda vize talep ederken birtakım belgeleri de yanınızda bulundurmalısınız. Bu belgeler:

  • En az 1 senelik pasaport
  • Pasaport fotokopisi
  • Vize başvuru formu
  • Vize ücreti
  • Kapıda vize talep eden ziyaretçilerin otel rezervasyonu
  • Gidiş ve dönüş olmak üzere iki yönlü uçak bileti
  • 3 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Minimum 3 aylık banka hesap dökümü

Kapıda e-vize almak için tıklayınız.

Suudi Arabistan Vizesi Nasıl Alınır?

Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaportu bulunan ve yukarıda bahsedildiği üzere ABD, İngiltere ve Schengen vizesi/oturumu sahibi olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Suudi Arabistan’a seyahat edebilmek için vizeye ihtiyaç duymaktadır.

Bu bağlamda söz konusu pasaportlardan birisine sahip ve Suudi Arabistan’a seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşları vize başvurularını e-pasaport uygulaması üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Vize başvurularını Suudi Arabistan Başkonsolosluğu aracılığıyla gerçekleştirecek olan Türk vatandaşları ise başvurularını Pazartesi ve Perşembe günleri saat 09.00 ile 15.00 arasında yapabilir.

Suudi Arabistan vizesine başvuracak olan Türk vatandaşlarının dikkat etmeleri gereken hususları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Suudi Arabistan vize başvurusunda kullanılacak pasaport çipli olmalı
  • Başvuruda kullanılacak pasaportta vizenin işlenebilmesi için en az 2 adet boş sayfa bulunmalı
  • Seyahat planlarının aksamaması adına vize başvurusundan sonraki resmi tatiller (her iki ülke için) göz önünde bulundurulmalı
  • Vize işlemleriniz için Suudi Arabistan Konsolosluğu’na sunacağınız pasaportunuzun geçerlilik süresi en az 6 ay olmalı
  • Vize işlemleriniz için Suudi Arabistan Konsolosluğu’na sunacağınız pasaportunuzda İsrail vizesi bulunmamalı

Suudi Arabistan Umre Vizesi Nedir?

Umre Müslümanların kutsal kabul ettikleri mekanların başında yer alan Kabe’yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine verilen isimdir. Umre ziyaretinin hac ibadetinden tek farkı ise belirli bir zamana bağlı olmadan gerçekleştirilebilmesidir. Yani Müslümanlar umre ziyaretini Zilhicce ayı dışında da gerçekleştirebilmektedir.

Suudi Arabistan bu özel ziyarete yönelik yeni düzenlemeler gerçekleştirerek bir Umre Turizm Programı hazırlamıştır. Bu programa göre diğer ülkelerden Umre ziyaretine gelecek Müslümanlara dağıtılan Umre vizesinin süresi maksimum 30 gündür. Bu program sayesinde Umre ziyaretine gelen Müslümanlar Suudi Arabistan’da bulunan diğer kutsal mekanları da özgürce gezebilme olanağına sahip olmaktadır.

Umre vizesi ile alakalı bilinmesi gereken önemli bir nokta daha bulunduğunu yeri gelmişken belirtelim. Yanında 1. dereceden bir erkek akrabası refakat etmeyen 35 yaş altı kadınların ülkeye girişine izin verilmiyor. 

Suudi Arabistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki konsolosluklardan gerçekleştirilen Suudi Arabistan vizesi başvuruları genelde bir hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak özellikle hac ve umre mevsimlerinde vize başvurularının onaylanması yoğunluk nedeniyle 1 ayı bulmaktadır.

Bu sebeple Suudi Arabistan’ı hac ve umre dönemlerinde ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının vize başvurularını seyahatlerinden en az 1 ay önce gerçekleştirmeleri faydalı olacaktır.

Bununla birlikte vize başvurularının sonuçlanmasında resmi tatilleri de göz önünde bulundurmanız gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Suudi Arabistan Kapıda Vize Fırsatı

Suudi Arabistan uzun bir süredir ülke turizmini canlandırarak ekonomiyi geliştirebilmenin yollarını arıyor. Bu arayışlar doğrultusunda büyük bir turizm açılımı gerçekleştiren Suudi Arabistan turizm ile ilgili hedeflerini 2030 senesine kadar gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Kapıda vize ise ülkenin bu hedeflerini gerçekleştirebilmek adına diğer ülkelerle anlaşmalar imzalayarak hayata geçirdiği uygulamalardan sadece birisi. Peki bu uygulamanın şartları nelerdir?

Hem ikili ilişkilerin gelişmesi hem de turizme katkıda bulunması dolayısıyla Suudi Arabistan ve Türkiye arasında yürürlüğe konulan kapıda vize uygulamasından yararlanabilmenin bazı şartları bulunuyor.

Uygulamadan yararlanacak turistlerin daha önce İngiltere, ABD veya Schengen vizesi oturumu almış olması veya bahsi geçen bu ülkelerden birisinde oturum sahibi olması gerekiyor.

Suudi Arabistan ve Türkiye arasında hayata geçirilen kapıda vize uygulamasının diğer şartlarına gelecek olursak;

  • Öncelikle uygulamadan yararlanmak isteyen Türk vatandaşlarının pasaportlarının en az 6 aylık geçerliliğe sahip olması gerekiyor.
  • 18 yaşından küçük turistlerin ülkeye kapıda vize uygulamasıyla giriş yapabilmeleri için ise yetişkin birisinin refakatinde bulunuyor olmaları şart.
  • Kapıda vize uygulamasından yararlanabilmenin bir diğer şartı ise ülkeye girişte sağlık sigortası satın almak.
  • Uygulamadan yararlanacak olan yolcuların gidiş dönüş uçak bileti alma şartı bulunuyor.
  • Kapıda vize başvurusunda bulunacak ziyaretçiler kalacakları otele ait rezervasyon bilgilerini de başvuru esnasında sunmak zorunda.
  • Kapıda vize uygulamasında yolcuların pasaportlarında geçerli (yukarda bahsi geçen ülkelere ait) vizelerin daha önceden en az bir defa kullanılmış olması gerektiğini de belirtelim.
  • Uygulama kapsamında Suudi Arabistan Hükümeti tarafından verilen turistik vize 1 yıllık olup tek seferde maksimum kalış süresi 90 gündür.
  • Vize ücreti ise sağlık sigortası ile birlikte 128 dolardır. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız