Eminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk

0
7191
Eminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk
Eminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk

Sirkeci Eminönü mü?

İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan Sirkeci, Eminönü’nün önemli semtlerinden biridir.

Eminönü’nde ne yenir?

Balık ekmek, midye dolma, ve tarihi tatlıcılarda lokum gibi lezzetler Eminönü’nde yenilebilecek yiyecekler arasında bulunuyor.

İstanbul Eminönü hangi semttedir?

Eminönü, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı tarihi bir semttir.


İstanbul’un en bilinen ve popüler noktaları arasında olan Eminönü, hem yabancı hem de yerli turistlerin gözde lokasyonları arasında bulunuyor. Tarihi, mimarisi ve gezilecek yerleri ile dikkat çeken Eminönü, tabi ki sadece turistlerin sevdiği bir rota değil. Eğer İstanbul’da yaşıyor ve İstanbul’u yeniden keşfetmek istiyorsanız gezinize Eminönü’nden başlayabilirsiniz. 

İstanbul’un bu tarihi ve etkileyici bölgesinde gezilecek en güzel yerleri sizler için bir araya getirdik. İşte Eminönü’nde gezebileceğiniz 14 harika nokta; 

1) Mısır Çarşısı

Eminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk
Eminönü Gezilecek Yerler: Tarihi Yarımada’nın Kalbine Yolculuk

İstanbul’un en ünlü çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı, uzun yıllardır şehrin en çok ziyaret edilen noktalarının en başında geliyor. Eminönü’nde bulunan Yeni Camii’nin arkasında konumlanan Mısır Çarşısı’nın içerisinde çeşit çeşit baharat, kuruyemiş, lokum ve şeker satan dükkan bulabilirsiniz. 

Osmanlı döneminde burada Mısır’dan gelen baharatlar satıldığı için Mısır Çarşısı adını alan tarihi çarşıda gezerken hem İstanbul’un en tarihi ve eski yapılarından birini görebilir hem de alışveriş yapabilirsiniz. 

Mısır Çarşısı konumu

2) Eminönü Yeni Camii (Valide Sultan Camii)

Eminönü Yeni Camii (Valide Sultan Camii)
Eminönü Yeni Camii (Valide Sultan Camii)

İnşası 1665 yılında sonlanan Eminönü Yeni Camii ya da tam adıyla Valide Sultan Camii, Eminönü’nde bulunan en önemli tarihi ve mimari noktalardan biri. İnşası Safiye Sultan tarafından başlanılan camii, Osmanlı padişahı Sultan IV. Mehmed’in annesi Valide Turhan Sultan tarafından sonlandırılmış. Harika bir Boğaz manzarasına sahip olan camii, Galata Köprüsü’ne oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Bu yüzden camiiyi Eminönü’nde gezerken görmemeniz neredeyse mümkün değil. 

Eminönü Yeni Camii (Valide Sultan Camii) konumu 

3) Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii, 16 yüzyılda Mimar Sinan tarafından Osmanlı Sadrazamı Rüstem Paşa yapılmış. Mimar Sinan’ın eserlerinden bir tanesi olan bu camii, mimarisi ve çini süslemeleriyle dikkat çekiyor. Caminin içinde kullanılan İznik çinileri ise yapıyı oldukça etkileyici bir hale getirmiş. 

Rüstem Paşa Camii, her ne kadar İstanbul’da bulunan pek çok camiye kıyasla küçük olsa da o kadar özenli bir işçiliğe sahip ki her göreni etkiliyor. Eminönü’nün bu etkileyici yapıları arasında bulunan Rüstem Paşa Cami’sini görmenizi kesinlikle öneriyoruz.

Rüstem Paşa Camii konumu

Dehan’nın notu: İbadet saatlerinde yapıyı incelemek ve gezmek mümkün olmadığı için eğer turistik gezi amaçlı camiye gitmek istiyorsanız sabah erken saatlerde veya öğleden sonraları ziyaret etmenizi öneriyoruz.

4) Eminönü Meydanı 

Eminönü Meydanı 
Eminönü Meydanı 

Eminönü denilince ilk gözlerde canlanan yer burası. Her ne kadar yılın her mevsimi neredeyse her günü çok kalabalık olsa da Eminönü Meydanı, İstanbul’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. İstanbul’un en canlı ve tarihi noktalarından biri olan bu meydandan İstanbul’un pek çok noktasına kısa sürede gidebilirsiniz. 

Oldukça merkezi olan Eminönü Meydanı, Haliç’in kıyısında konumlanıyor. Harika bir manzaraya da sahip olan bu meydanda Boğaz turlarına da katılabilirsiniz. İstanbul’un en eski ticaret merkezlerinden olan Eminönü Meydanı’nda yürüyüş yapabilir ve etraftaki dükkanları gezebilirsiniz. 

Eminönü Meydanı konumu

Dehan’nın notu: Balık ekmek yemek bu meydanın meşhur deneyimlerinden biri. Eminönü sahilde balık yiyebileceğiniz birçok küçük tekne bulunuyor.

5) Sirkeci Garı 

Sirkeci Garı 
Sirkeci Garı 

İstanbul’un en ikonik yapılarından biri olan Sirkeci Garı 1890 yılında inşa edilmiş. Orient Express’in son durağı olarak ün kazanan Sirkeci Garı, neo-klasik ve oryantalist mimari tarzların harmanlanarak inşa edilmiş. Hala aktif olarak kullanılan Sirkeci Garı, çeşitli sergilere ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Sirkeci Garı’nın vitray ve taş işçiliği de takdir edilesi. 

Sirkeci Garı konumu

6) Galata Köprüsü 

Galata Köprüsü 
Galata Köprüsü 

Eminönü ve Karaköy semtlerini birbirine bağlayan bu köprü, hem yaya hem de araç trafiğine açık. Özellikle köprünün üstünde yürüyüş yaparak manzarayı izlemek oldukça keyifli. Ayrıca bu köprüde balık tutan pek çok insan da görebilirsiniz. İstanbul’un en keyifli noktalarından biri olan Galata Köprüsü hem keyifli zaman geçirmek hem de güzel fotoğraflar çekmek için ideal. 

Şehrin tarihini de yansitan bu köprü tarihte pek çok kere yeniden yapılsa da üstünde yürümek tarihin bir parçası gibi hissetmenizi sağlıyor. İstanbul’un en güzel ve canlı manzaralarına da ev sahipliği yapan Galata Köprüsü’nün üzerinden geçen Bağcılar-Kabataş tramvayına binerek hem nostaljik bir yolculuk yapabilir hem de Eminönü’ne yakın diğer yerlere kolayca ulaşabilirsiniz. 

Galata Köprüsü konumu

7) Gülhane Parkı

Gülhane Parkı
Gülhane Parkı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların saray bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı, İstanbul’un en ikonik yerleri arasında bulunuyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Gülhane Parkı estetik ve doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi açıdan da önemli bir yer. İlk kez 1912 yılında halka açılan park; geniş yeşil alanları, tarihi ağaçları ve yürüyüş yollarıyla hala hem İstanbul’da yaşayanların hem de turistlerin uğrak noktası. 

Tanzimat Fermanı’nın okunduğu yer olan Gülhane Parkı, İstanbul seyahatlerinde mutlaka uğranması gereken bir yer. Topkapı Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gibi önemli ve değerli müzelere de oldukça yakın konumda bulunduğu için isterseniz ilk Gülhane Parkı’na gidebilir isterseniz de müzeleri gezdikten sonra parka uğrayabilir ve burada dinlenebilirsiniz. 

Gülhane Parkı konumu

Dehan’nın notu: Gülhane Parkı’na sabah erken saatlerde yürüyüş yapmak için gidebilir ve daha sonra parkın yukarı kısımlarında yer alan kafelerden Boğaz manzarası eşliğinde bir çay keyfi yapabilirsiniz.

8) Tahtakale

Tahtakale
Tahtakale

Mısır Çarşısı’nın hemen yanında yer alan Tahtakale, özellikle alışverişseverlerin oldukça hoşuna gidecek bir yer. Osmanlı İmparatorluğu zamanlarından beri ticaretin kalbi olarak bilinen Tahtakale’de pek çok ürün satan çeşitli dükkanlar bulabilirsiniz. özellikle toptan mal satışı yapan dükkanları, küçük esnafı, baharatçıları ve zanaatkarlarıyla ünlü olan Tahtakale’de elektronikten tekstil ürünlerine, hediyelik eşyalardan mutfak ürünlerine kadar pek çok ürünü uygun fiyata alabilirsiniz.  

9) Eminönü Büyük Yeni Han

Eminönü Büyük Yeni Han
Eminönü Büyük Yeni Han

Mimarı Mehmet Tahir Ağa olan ve sarı rengi ile öne çıkan bu han, 1764’te Sultan 3. Mustafa tarafından yaptırılmış. Eminönü bölgesinde tüccarlara ve zanaatkarlara konaklama ve iş yapma imkanı sağlamak amacıyla yaptırılan bu han, dönemindeki diğer hanlardan ayrılabilmesi için isminin yanına “Yeni” sıfatını almış. 

Üç avlulu bir yapıya sahip olan ve her avlu çevresinde sıralanmış odalar ve dükkanlar bulunan Eminönü Büyük Yeni Han’da hala birkaç dükkan bulabilirsiniz. Her ne kadar günümüzde oldukça bakımsız kalmış olsa da tarihte Birinci Dünya Savaşı sırasında işgal kuvvetlerinin karargahı olarak da kullanılmış olan han, sadece döneminin mimarisini göstermesi açısından değil tarihi açıdan da dikkat çekici bir yapı. 

Eminönü Büyük Yeni Han konumu

10) Kapalıçarşı

Kapalıçarşı
Kapalıçarşı

45.000 metrekarelik bir alanı kaplayan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük kapalı pazarlarından biri. Fatih Sultan Mehmet tarafından 15.yüzyılda inşa ettirilen çarşı, günümüzde de hala aktif olarak kullanılıyor. Hem mimari hem de tarihi olarak oldukça büyük öneme sahip olan Kapalıçarşı’nın içinde 4.000’den fazla dükkan bulunuyor. 

Kapalıçarşı’da genel olarak altın ve mücevherat, antika, halı, tekstil ve el yapımı ürünler gibi çeşitli ürünler satılıyor. Tarihi atmosferi, dar sokakları ve kubbeli çatısıyla büyük ilgi çeken çarşı, 2012 yılında James Bond filmine de ev sahipliği yaptı. 

Kapalıçarşı konumu

11) Zincirli Han

Zincirli Han
Zincirli Han

17. yüzyılda inşa edilen ve Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan Zincirli Han, İstanbul’un önemli ticaret hanlarından biridir. Dikdörtgen şeklinde inşa edilen Zincirli Han’ın 2 katlı bir binası var. Kapalıçarşı’nın Mahmutpaşa Kapısı’nın girişinde konumlanan han;  kiremit renkli duvarları, pembe panjurlu pencereleri ve avlusunda bulunan asırlık ağacı ile oldukça meşhur. 

İsmini kapısının üstünde bulunan büyük zincirden alan bu handa; kuyumcu, tekstil ürünleri satan mağazalar ve hediyelik ürünler alabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. Hem alışveriş yapmak hem de Eminönü’de bulunan bu estetik ve tarihi binayı keşfetmek isterseniz Kapalıçarşı’yı gezdikten sonra buraya uğrayabilirsiniz. 

Zincirli Han konumu

Dehan’nın notu: Kapalıçarşı’ya kıyasla çok daha sakin olan Zincir Han’da daha rahat gezebilir ve avludaki küçük kafelerde gezinize ufak bir mola verebilirsiniz.

12) Şark Han

Şark Han
Şark Han

Mercan Yokuşu bölgesinde yer alan Şark Han, özellikle hediyelik eşya ve züccaciye ürünleriyle ünlü. Geniş bir ürün yelpazesi olan handa doğal taşlardan yapılmış ürünlerden, ev dekorasyonuna kadar pek çok ürünü burada rahatlıkla bulabilirsiniz. Oldukça ekonomik fiyatlara alışveriş yapma avantajı sunan Şark Han, hem İstanbul’da yaşayan hem de şehre gezmeye gelenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Altı katlı bir yapıya sahip olan Şark Han’da toptan ve perakende satış yapan mağazalar da bulabilirsiniz. 

Şark Han konumu

13) Sirkeci Büyük Postane Binası

Sirkeci Büyük Postane Binası
Sirkeci Büyük Postane Binası

1909 yılında Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen ve I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli örneklerinden biri olan Sirkeci Büyük Postane Binası, Eminönü’nün en estetik binalarından bir tanesi. Estetik olmasının yanı sıra; hem tarihi hem de mimari açıdan İstanbul’un sembollerinden biri olan ve 6500 metrekarelik alana sahip, 3 katlı bir yapıya sahip olan Sirkeci Büyük Postane Binası bölgedeki en görkemli yapılar arasında bulunuyor. Türkiye’nin en büyük postane binası olan bu bina Osmanlı döneminde posta hizmetlerinin merkeziymiş. 

Mimarisinde Türk ve Selçuklu unsurları modern bir anlayışla birleştiren postane binası günümüzde İstanbul PTT Müzesi’ne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda bünyesinde hala postane hizmetleri de veriliyor. Binanın içinde bulunan PTT Müzesi’nde haberleşme ağının tarihten bugüne gösterdiği gelişime şahitlik edebilirsiniz. 

Sirkeci Büyük Postane Binası

14) Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi

Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi
Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi

2007 yılında açılan Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi, Türkiye’nin ilk ulusal bankası olan Türkiye İş Bankası’nın tarihini ve Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkılarını göstermek amacıyla kurulmuş. Müzenin binası, geçmişte Türkiye İş Bankası’nın merkez şubesi olarak kullanılmış Osmanlı dönemine ait tarihi bir yapı. Bu yüzden müzenin binası hem tarihi hem de mimari açıdan oldukça önem taşıyor. 

Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi’nde bankacılığın tarihsel gelişiminden önemli belgeler, objeler, ilk banka kayıtları, kumbaralar ve antika kasalar gibi bankacılık ve bankacılık tarihi açısından önemi olan eşya ve objeleri görebilirsiniz. Girişleri ücretsiz olan müzeye geziniz sırasında mutlaka uğramanızı öneriyoruz.

Sirkeci Türkiye İş Bankası Müzesi konumu

Önceki İçerikSığacık ve Seferihisar Gezilecek Yerler: Keşfetmeniz Gereken 10 Muhteşem Nokta
Sonraki İçerikAmasya Gezilecek Yerler: Yeşilırmak’ın Kıyısında Keyifli Bir Tatil
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız