Silent Travel Nedir ve Silent Tatili İçin Rota Önerileri

Silent Travel Nedir ve Silent Tatili İçin Rota Önerileri

Şehrin gündelik gürültüsü, kalabalık sokaklardan gelen çeşitli insan sesleri, evlerimizde açtığımız televizyonun ve müziğin sesi, ekranlardan her yere yayılan yapay ışık… Günlük hayatımızda pek çoğuna alışık olduğumuz için fark etmesek de ufak bir sessizlikte bütün bu unsurların ne kadar yorucu olduğunu, aslında sessizliğe ve sakinliğe ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu anlıyoruz. 

2024 yılının en çok araştırılan ve merak edilen tatil trendlerinden biri olan “Silent Travel” sizlere dinlenme ve sessizlikte kendi sesinizi bulma fırsatı sunuyor. Peki silent travel nedir, nasıl ve nerelerde yapılabilir? Bu soruları sizler için cevapladık.

İşte silent travel ile ilgili her şey;

Silent Travel Nedir?

Silent Travel Nedir?

Silent travel, hayatımızda teknolojinin ve diğer pek çok farklı elementin yarattığı gürültü yüzünden normalden çok daha fazla yorulan zihnimizi sakinleştirmeyi temel alan bir tatil çeşidi. 2024 yılının başlarında “silent walking” ya da “sessiz yürüyüş” olarak bilinen bir çeşit yürüyüş biçimi oldukça popülerleşti ve merak uyandırdı. Bu yürüyüşün asıl amacı ise yürüyüş esnasında zihni sakinleştirmek. Gürültüden ve şehrin çok hareketli rutininden uzaklaşmayı temel alan sessiz yürüyüş, daha sonra “sessiz seyahat” ya da “silent travel” olarak hayatımıza giriş yaptı. 

Aynı sessiz yürüyüşte olduğu gibi sessiz seyahatte de öncelikli amaç zihni sakinleştirmek, her türlü kaos ve gürültüden uzaklaşmak. Silent Travel’ın kökenleri ise Budist inzivalarına dayanıyor. Bu inzivalar “Vipassana” olarak biliniyor. Vipassana inzivalarında kişinin kendi ile yakınlaşması ve iletişim kurması amaçlanıyor. Bunu yaparken de sessiz ve huzurlu bir ortamda olmanız çok önemli. Sakin ve kaostan uzak bir ortamda olduğunuz ve kendiniz ile yakınlaştığınız bir tatil yapmak istiyorsanız, silent travel yapmayı tercih edebilirsiniz. 

Silent Travel Nasıl Yapılır?

Silent Travel Nasıl Yapılır?

Silent travel yani sessiz seyahat yapmak o kadar da karışık değil. Bu tatil trendini deneyimleyebileceğiniz çeşitli yollar bulunuyor. 

İsterseniz doğanın içinde olduğunuz bir kamp planı yapabilir ve sessiz seyahatinizi tek başınıza bu şekilde yapabilirsiniz. İsterseniz de şehirden ve gürültüden uzak bir lokasyona kurulmuş bir otelde kalabilir, otelin sunduğu ayrıcalıklar ile birlikte sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Silent travel için yurt dışından rotalar tercih edebilir, silent walking turları düzenleyen ve meditasyon eğitimleri veren etkinliklere katılım sağlayabilirsiniz. 

Silent travel için nasıl bir yol seçerseniz seçin, bulunduğunuz konumun doğaya yakın, sakin bir yer olmasına, sizi mutlu eden etmenlere dikkatinizi verebiliyor olduğunuza ve en çok kendi iç sesinizi duyduğunuza emin olun. Bunun için yoga yapabilir, çeşitli meditasyon yöntemleri deneyebilir ve içinizden geçenleri istediğiniz gibi yazabileceğiniz bir deftere hislerinizi yazabilirsiniz. 

Related Post

Silent Tatili İçin Yurt İçi Rota Önerileri

Silent Tatili İçin Yurt İçi Rota Önerileri

Türkiye’de silent travel için gidebileceğiniz çeşitli rotalar bulunuyor. Bu rotalar arasından kendinize en uygun olanı seçerek harika bir silent travel deneyimi yaşayabilir ve gerçekten dinlendiğinizi hissedebilirsiniz. Rutin hayatınıza döndüğünüzde daha rahat odaklanma ve günlük işlerinizde daha verimli olma gibi pozitif etkilerini göreceğiniz bu tatil için rotanızı yaşadığınız yere uzaklığı ve sizin için özel anlamı olması gibi size özel etmenlere odaklanarak tercih edebilirsiniz. 

Türkiye’de silent travel için tercih edebileceğiniz bir kaç yeri sizin için sıraladık;

Artvin – Macahel: Önereceğimiz ilk yerlerden bir tanesi Macahel, Artvin. Doğası ve pek çok sezonda sakin oluşu ile sessiz tatil için burası oldukça uygun bir mekan. Özellikle kamp yapmayı seviyor ya da bu seyahat boyunca kamp yapmak istiyorsanız rotanızı buraya çevirebilirsiniz. 

Muğla – Göcek Koyu: Sessiz seyahatiniz boyunca Ege’de olmak içinse rotanızı Muğla’nın Göcek Koyu’na çevirebilirsiniz. Sezonsal olarak bu bölge kalabalık olsa da ufak bir araştırma ile sakin konumlar ve oteller bulmanız mümkün. 

Antalya – Çıralı: Sessizliğin tadını çıkaracağınız bu seyahatiniz için Akdeniz’den önereceğimiz rota ise Antalya, Çıralı. Yılın pek çok zamanında diğer tatil bölgelerine kıyasla çok daha sakin olan Çıralı özellikle sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında doğa ile başbaşa kalabileceğiniz keyifli bir rota. Üstelik bu rotada kalmayı tercih edebileceğiniz güzel oteller ve kamp alanları da bulunuyor. 

Bodrum – Eski Karakaya Köyü: Her türlü tatiliniz için rotanızı direkt Bodrum’a çeviriyorsanız, silent travel için de Bodrum’a doğru yola çıkabilirsiniz. Bodrum’un güzel doğası ve masmavi denizi herkesi derinden etkiliyor. Fakat oldukça popüler bir yer olduğunu da gözden kaçırmamak lazım. Bu yüzden sakin ve sessiz bir tatil için rotanızı Eski Karakaya Köyü’ne çevirebilirsiniz. 

Kırklareli – İğneada: Özellikle İstanbul ve çevre illerde yaşayan, yaşadığı yerden çok uzaklaşmak istemeyenler için en güzel rotalardan bir tanesi Kırklareli, İğneada. İğneada doğası ve doğal güzellikleri ile oldukça meşhur. Fakat ziyaretçiler genelde buraya günübirlik geliyor ve belirli yerleri gezerek dönüyorlar. Fakat sizin en az bir hafta sonu burada kalacağınızı düşünürsek sakin bir lokasyon bulmanız çok zor olmayacaktır.

Silent Travel İçin Yurt Dışı Rota Önerileri

Silent Travel İçin Yurt Dışı Rota Önerileri

Silent travel için biraz daha vakit ayırmak ve bu seyahati daha çok deneyimlemek isterseniz yurt dışındaki çeşitli rotalardan birini seçebilirsiniz. Hem konum olarak her zaman olduğunuz yerlerden uzaklaştığınız hem de tamamen kendinize döndüğünüz bu tatil için tercih edebileceğiniz çeşitli rotalar bulunuyor;

  • Portekiz – Kalp Mağarası: Portekiz’de bulunan Kalp Mağarası, silent travel deneyimi yaşamak isteyen pek çok ülkeden insan için harika bir rota oluşturuyor. Sakin ve sessiz bu ortamda meditasyon yapabilir ve kendinize döndüğünüzü hissedebilirsiniz.
  • Ekvator – Zabalo River: Ekvator’da bulunan Zabalo River, dünyanın ilk sessizlik temalı parklarından bir tanesi. Kır evlerinin arasında nehir ve doğaya yakın bir şekilde vakit geçirebileceğiniz bu harika mekan size silent travel için harika bir alan sunuyor.
  • Endonezya – Bali: Bali, silent travel için tercih edebileceğiniz en güzel yerler arasında bulunuyor. Oldukça mistik bir bölge olan ve doğasıyla ön plana çıkan Bali’de silent travel için özel olarak yapılan etkinlikler bulmanız mümkün.
  • Hawaii – Kauai: Hawai, tatil için her zaman harika bir seçenek. Fakat her zaman her bölgesinin çok sakin olduğunu söylemek çok mümkün değil. Bu yüzden silent travel için Hawai’deki Kauai bölgesini tercih edebilirsiniz. Bölgede bulunan pek çok sakin nokta sayesinde sadece kendinizle kalabilir ve etrafınızdaki doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.