Türkiye’de Yapabileceğiniz 15 Kış Sporu

Türkiye’de Yapabileceğiniz 15 Kış Sporu

Spor ve kar doğru şartlarda bir araya gelirse oldukça keyifli etkinlikler ortaya çıkabiliyor. Kar ve soğuk hava şartları her ne kadar pek çok kişinin aklına daha az hareketli ve kapalı alanlarda yapılabilecek etkinlikleri getirse de aslında açık alanda yapılabilecek pek çok spor çeşidi bulunuyor. 

Özellikle spor yapmayı sevenlerin keyif alabilecekleri bu etkinliklerin bazıları sıkı bir eğitim gerektirse de bazı kış sporları daha hafif ve kısa süreli eğitimlerle yapılabiliyor. Pek çok farklı türü olan kış sporları arasında neredeyse herkesin sevebileceği türde bir spor çeşidi bulmak mümkün. Önemli olan ise kış sporları hakkında detaylı araştırma yaparak hangisinin sizin için en uygun olduğunu keşfetmek. Bu yüzden kış sporlarını merak eden ve araştıranlar için bir rehber oluşturduk. 

İşte Türkiye’de yapabileceğiniz 15 harika kış sporu;

1) Kayak

Kayak

Kayak, sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede en popüler kış sporlarının başında geliyor. Fakat Türkiye’de bulunan alanların ve dağların kayak yapmak için oldukça uygun olduğu hesaba katıldığında Türkiye’de yapılan en popüler kış sporunun kayak olmasına şaşırmamak lazım. 

Kayak yapmak için oldukça geniş bir zaman aralığı bulunuyor. Türkiye’de kayak yapmak isteyenler yaklaşık 5 ay boyunca pek çok farklı merkezde kayak yapabilir ve eğitim alabilirler. Kayak yapmak için eğitim oldukça önemli. Bu eğitimi işinde profesyonel olan bir eğitmenden almanız kayak deneyiminizi daha keyifli ve güvenli hale getirecektir. Kayak takımlarının nasıl giyildiği, nasıl durmanız gerektiği ve temel hareketleri profesyonel bir eğitmenle kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

Çocuktan gence, gençten yetişkine kadar isteyen herkesin öğrenebileceği bu sporu, bir kere yaptıktan sonra bir kış rutini haline getirebilir ve kış mevsiminin macera dolu geçmesini sağlayabilirsiniz. 

2) Snowboard

Snowboard

En popüler kış sporlarından bir tanesi de Snowboard. Bu spor, oldukça havalı ve eğlenceli dursa dahi kayak yapmaktan daha zor bir spor türüdür. Snowboard yapmayı denemek isteyenlerin öncelikle eğitim almaları gerekiyor. Dengenin çok önemli olduğu bu spor türünü pek çok kayak merkezinde yapabilirsiniz.

Kaliteli ekipmanlar, doğru tesis ve profesyonel bir eğitmen ile yavaş yavaş Snowboard yapmaya başlayabilirsiniz. Eğitim sürecinde önemli olan acele etmemeniz. Bu zorlu spora biraz emek ve biraz da zaman verirseniz karşılığını kesinlikle alırsınız. Özellikle heyecan ve adrenalin sevenlerin en azından birkaç kez denemesi gereken bu spor sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok yerinde oldukça popüler. 

Yeni bir hobi arıyor, kış tatillerinizi daha eğlenceli geçirmek istiyor ve spor yapmaktan da hoşlanıyorsanız Snowboard size uygun bir kış sporu olabilir. 

3) Buz Pateni

Buz Pateni

Buz pateni, kışın yapılabilecek en kolay ulaşılabilir sporlardan bir tanesi. Küçükten büyüğe neredeyse herkesin yapabileceği bu sporu şehir içine bulunan alışveriş merkezlerinde bile yapabilrisiniz. Alışveriş merkezlerinin yanı sıra buz pateni yapabileceğiniz profesyonel tesisler bulabilir ve burada daha ayrıntılı eğitimler alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Oldukça estetik bir spor olan buz pateni, ufak bir temel eğitimden sonra yapılabiliyor. Ama amacınız sporda uzmanlaşmak ve buzun üstünde daha çok vakit geçirmekse daha ayrıntılı eğitimler alabilirsiniz. İlk aşama için herhangi bir ekipman almanıza gerek yok. Çünkü neredeyse her tesiste kullanabileceğiniz ekipmanlar mevcut. Buz pateni yaparken de en önemli noktalardan bir tanesi denge. Özellikle dengenize güveniyor ve yeni bir spor denemek, bunu yaparken de en az riski almak istiyorsanız buz patenine bir şans verebilirsiniz. 

4) Kızak

Kızak

Kızak, Türkiye’de yapılabilecek en eğlenceli kış sporlarından bir tanesi. Kar ve kış denilince direkt olarak akla gelen kızak, pek çok kişinin en aşina olduğu kış etkinliği. Sıkı bir eğitime ihtiyaç duymadan direkt olarak başlayabileceğiniz kızak, 7’den 70’e herkesin yapabileceği bir spor. 

Kızak yapmak istiyorsanız ve bir kayak tesisinde iseniz, ufak bir temel kızak eğitimi de alabilirsiniz. Kızak eğitimi ile nasıl kolay bir şekilde kızağınızı yönlendirebileceğiniz gibi teknikler öğrenebilirsiniz. Kızak yapmak için çok ayrıntılı ekipmanlara gerek yok. Özellikle bir tesiste yapıyorsanız tesis zaten size gerekli ekipmanları verecektir. Dikkat etmeniz gerek nokta ise kullanacağınız kızağın sağlam olması. Böylece olası kazalardan daha iyi bir şekilde korunmuş olursunuz. 

5) Buz Hokeyi

Buz Hokeyi

Kayak, kızak ve buz pateni gibi bireysel sporların yanı sıra arkadaş veya ailenizle tatil yaparken ya da soğuk kış günlerinde eğlenmek için yapılacak bir aktivite arıyorsanız, buz hokeyini deneyebilirsiniz. Ülkemizde oldukça bilinir olan buz hokeyini profesyonel olarak oynamak için tabii ki eğitim almanız gerekiyor. Fakat eğlenmek için bu sporu tercih edecekseniz temel bir eğitim ve birkaç deneme ile buz hokeyi oynayabilirsiniz.

Dünya çapında bir üne sahip olan buz hokeyi oldukça sağlam kaslara ihtiyaç duyduğunuz bir spor. Çok eğlenceli bir spor olmasının yanı sıra bir grup sporu olduğundan sevdiklerinizle verimli vakit geçirmek için de güzel bir seçenek. Özellikle buz hokeyine karşı daha öncesinden gelen bir ilginiz varsa bu spor size uygun olabilir. Buz hokeyi oynamak için ise kayak tesisine gitmeniz gerekmiyor. Çünkü şehir içinde buz pateni yapabileceğiniz pek çok yerde buz hokeyi de oynayabilirsiniz. 

Büyük bir dikkat gerektiren buz hokeyi ekipmanlarını, gittiğiniz tesislerden temin edebilirsiniz. Fakat buz hokeyini uzun süreli bir hobi olarak düşünüyorsanız kendinize özel ekipmanlar da alabilirsiniz.

6) Snow Tubing

Snow Tubing

Oldukça eğlenceli bir kış sporu seçeneği olan Snow Tubing, uzun süreli ve ciddi bir eğitime ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz bir kış sporu seçeneği. Düşme riski oldukça düşük bir spor olduğu için Snow Tubing yaparken gerilmenize ya da korkmanıza gerek yok. Bu sporu kayak tesisi gibi yerlerde yapabileceğiniz gibi Snow Tubing deneyimini şehir içinde yapay kar ile oluşturulmuş deneyim ve eğlence odaklı mekanlarda da yaşayabilirsiniz. 

Çocuklardan büyüklere herkesin büyük zevk alacağı Snow Tubing kızağa oldukça benzer bir spor. Snow Tubing yaparken genelde yastık ya da tüp benzeri bir ekipmana ihtiyaç duyuluyor. Bu ekipman yönetmesi kolay bir ekipman olduğu için rahatlıkla yön verebiliyorsunuz. Eğitim almadan da karda aktivite yapmak ve yeni şeyler denemek istiyorum diyenlere oldukça uygun bir seçenek. 

Related Post

7) Kar Raftingi

Kar Raftingi

Kar raftingi, adrenalin dolu aktiviteler yapmayı sevenler için oldukça uygun bir seçenek. Rafting denilince her ne kadar akıllara sıcak havalar ve kanyonlar gelse de kış aylarında ve karlı havalarda da rafting yapılabiliyor. Karın üzerinde yapılan kar raftingi yepyeni bir deneyim yaşamak isteyenler için mükemmel bir seçenek. Özellikle birkaç kişilik bir arkadaş grubunuz varsa karda rafting yaparak doyasıya eğlenebilirsiniz. 

Kar raftingi yapmak isteyenlere özel turlar hazırlayan tur şirketleri de bulunuyor. Bu deneyimi yaşamak isteyen arkadaşlarınızla ya da ailenizle kar raftingi turlarına katılabilir ya da Düzce, Erzincan ve Rize gibi lokasyonlara giderek kar raftingi yapabilirsiniz. 

8) Lastik Raftingi

Lastik Raftingi

Eğer kar raftingi yeterince çılgın bir aktivite gibi gelmediyse lastik raftinge bir şans verebilirsiniz. Lastik rafting son zamanlarda daha bilinir hale gelerek özellikle hız ve adrenalin dolu sporları sevenlerin gönlünü çaldı. Çocuklar için uygun bir spor olmayan lastik raftingi arkadaşlarla gidilen kış tatilinde çılgın bir aktivite yapmak isteyenler için güzel bir seçenek olabilir. 

Lastik raftingi çok yaygın bir spor değil. Fakat bu macera dolu etkinliği deneyimlemek istiyorsanız bu sporu ve diğer pek çok kış sporunu yapabileceğiniz yer olan Erzurum’a gidebilirsiniz. Etkinliğe gitmeden önce hangi tesiste bu etkinliği yapabileceğinizi araştırmanızda fayda var.

9) Snocross – Kar Motoru

Snocross – Kar Motoru

Snocross ya da Karmobil olarak bilinen bu kış sporu özellikle araba kullanmayı bilenlerin eğitim bile almadan deneyimleyebilecekleri bir spor türü. Hem çok eğlenceli hem de adrenalini yüksek bir spor türü olan Snocross, kar üstünde rahatlıkla gitmenizi sağlayan bir çeşit motosikleti kullanarak yapılıyor. Oldukça havalı bir spor olan Snocross, tek ya da iki kişi yapılabiliyor.

Türkiye’nin pek çok bölgesinde yapabileceğiniz Snocross sporunu deneyimlemek istiyorsanız fakat ehliyetiniz yoksa temel bir eğitim almanızı öneriyoruz. Böylece kar motorunun hakimiyetini daha rahat sağlayabilir ve kaza riski almamış olursunuz. Bilinçli bir şekilde yapıldığında oldukça keyifli olan bu spora bir şans verebilirsiniz. 

10) Körling

Körling

Amerika kökenli bir kış sporu olan Körling, buz hokeyi gibi zamanla ülkemizde de popülerliğini arttırdı. Bir takım oyunu olan Körling, büyük bir taş ve sopalar ile oynanıyor. Oyunun amacı ise taşı diğer parkura geçmeden yakalamak. Ülkemizde Körling oynayabileceğiniz tesisler bulmanız mümkün. 

Kış aylarında arkadaşlarınızla yapacak bir etkinlik arayışı içindeyseniz Körling hem eğlenceli hem de yeni bir deneyim fikri olabilir. Bol bol eğleneceğiniz bu etkinlikte dengenin önemi büyük. Tamamen buzun üstünde olduğunuz bu sporu yapmak için öncesinde ufak bir eğitim alabilirsiniz. 

11) Snowblade

Snowblade

Snowblade, Türkiye’de deneyebileceğiniz kış sporları arasında bulunuyor. Özellikle paten kaymayı biliyor ve seviyorsanız denemeniz gereken bu spor kas gücü ve denge gerektiriyor. Çok eğlenceli bir spor olan Snowblade, pek çok kişinin kolayca öğrenebileceği bir spor. 

Türkiye’de bulunan her kayak pistinde yapabileceğiniz Snowblade’i öğrenmek için kısa ve hızlı bir eğitime ihtiyaç duyabilirsiniz. Fakat önceden kayak ve paten gibi bir spor deneyiminiz varsa eğitim almadan da Snowblade yapabilirsiniz. 

12) Snowkite

Snowkite

Snowkite, yazın pek çok kişinin en çok tercih ettiği sporlardan biri olan Kiteboard’un karda yapılan bir versiyonu. Oldukça eğlenceli bir spor olan Snowkite’ta sizi belinizden halatla uçurtmaya bağlıyorlar ve bu uçurtmaya bağlı bir şekilde ayağınızdaki boardla dağlardan aşağı hızla iniyorsunuz. 

Adrenalini yüksek bir spor olan Snowkite, yetişkinlere hitap ediyor ve bireysel olarak yapılıyor. Bu çılgın sporu deneyimlemek ve eğlenceli bir kış geçirmek istiyorsanız Uludağ, Erciyes ve Davraz gibi popüler kış tatili bölgelerine gidebilirsiniz.  

13) Buz Tırmanışı

Buz Tırmanışı

Kışın yapılan pek çok sporda adrenaliniz yükseliyor fakat buz tırmanışı oldukça ekstrem bir spor dalı. Sadece eğlenmek ya da farklı bir deneyim için yapmaktan çok, daha önce tırmanış yapmış ve sıkı bir spor geçmişi olanların deneyebilecekleri bir kış sporu. 

Profesyonel bir tırmanışçı olarak yapabileceğiniz bu sporda çok iyi ekipmanlara ihtiyacınız olacak çünkü buz tırmanışında donmuş bir şelaleye tırmanmanız gerekiyor. Uzun yılların getirdiği bir tırmanış deneyiminiz varsa nefes kesici bir etkinlik olarak buz tırmanışını deneyimleyebilir ve yepyeni bir hobi elde edebilirsiniz. Buz tırmanışı yapmak için Türkiye’de en uygun bölge ise Erzurum. Buz tırmanışı için en çok kullanılan şelale ise Uzundere Şelalesi. Buraya buz tırmanışı yapmak isteyen pek çok tırmanışçının gelmesinin yanı sıra her yıl Erzurum Buz Tırmanışı Festivali de düzenleniyor. 

14) Skibob

Skibob

Kayak sporu eğer sizin için fazla klasik bir kış sporu ise ve bir süredir kayak yapan bir profesyonelseniz yeni bir deneyim için Skibob yapmayı deneyebilirsiniz. Skibob, kar üstünde kullanılabilen bir bisiklet sporu. Standart bir bisikletten farklı olarak tekerleklerin olduğu yerlerde kayaklar bulunuyor. Bu fark dışında uzunluğu neredeyse 2 metre olan Skibob bisikleti normal bisikletler gibi selesi ve gidonu bulunuyor. 

Hem farklı hem de kayak sporuna göre daha zor bir spor olan Skibob, daha maceralı ve farklı sporlar yapmak isteyenler için oldukça güzel bir seçenek. Skibob denemek isteyen kişiler öncelikle bazı eğitimler alabilirler. Eğitimlerden sonra bu alanda profesyonel olmak isteyenler yapılan çeşitli Skibob yarışmalarına da katılabilirler. 

15) Kayakla Atlama

Kayakla Atlama

Profesyonel olarak kış sporu yapan kişilerin deneyebilecekleri bir diğer spor ise kayakla atlama. Adrenalin seviyesi çok yüksek olan bu sporda yeterli deneyiminiz yoksa kesinlike eğitim almanız gerekiyor. Sadece eğlenmek için yapmaya uygun olmayan bu spora biraz vakit ayırmanız ve emek vermeniz gerekiyor. 

Oldukça dik bir rampadan aşağı doğru atladığınız bu sporda kullandığınız malzemeler de oldukça önemli. Kaliteli ekipmanlar kullanmanız sporu en iyi şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Yüksek derecede profesyonellik gerektiren bu spor için düzenli antrenmanlar olmazsa olmaz. Eğer uzun süreli ve adrenalini yüksek bir hobiniz olsun istiyorsanız kayakla atlama sporuna bir şans verebilirsiniz.

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.