Yeni Yıl Coşkusunu Yaşamanın En Güzel Yolu: Vizesiz Noel Pazarları

Vizesiz Noel Pazarları

2024’e girerken bir yeni yıl filmindeymiş gibi hissetmek istiyorsanız, Noel pazarlarını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Noel pazarları, 16. yüzyıldan beri özellikle Avrupa’daki ülkeler başta olmak üzere neredeyse bütün dünyada yeni yıl öncesinde eğlence ve alışveriş için kuruluyor. Bu pazarlarda alışverişin yanı sıra yapılan konser ve dans gösterileri gibi etkinliklere katılabilir ve farklı tatlar tadabilirsiniz. 

Çok güzel Noel pazarı örnekleri ülkemizde de var. Fakat yeni bir yıla girmeden önce veya yeni yılın ilk günlerinde bir ülke daha gezmek istiyorsanız ve vize almak gibi işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız vizesiz gidebileceğiniz ülkelerde bulunan Noel pazarlarını ziyaret edebilirsiniz. Işıl ışıl ve eğlenceli bu pazarlarda hem yeni bir kültür tanıyabilir hem de kendinizi bir filmin içinde gibi hissedebilirsiniz. 

İşte ziyaret edebileceğiniz 5 harika vizesiz Noel pazarı; 

1) Podgorica ve Kotor (Karadağ)

Karadağ

İlk rotamız Karadağ oluyor. Özellikle yaz mevsiminde pek çok turist ağırlayan Karadağ, kış mevsiminde de popülerliğini elinden bırakmıyor. 1 Aralık-7 Ocak tarihleri arasında ziyaret edebileceğiniz Noel pazarları ile ziyaretçilerine keyifli vakit geçirme fırsatı veriyor. 

Noel pazarı rotanız eğer Karadağ olacaksa gidebileceğiniz yerlerden birisi Podgorica. Bağımsızlık Meydanı’nda kurulan renkli pazarı ile şehrin en hareketli, renkli ve eğlenceli dönemine şahitlik edebilir, bunun yanı sıra Karadağ’ın kış mevsiminde de oldukça keyifli bir yer olduğunu keşfedebilirsiniz. Karadağ’da Noel pazarı için gidebileceğiniz diğer şehir ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kotor. Oldukça güzel bir şehir olan Kotor, yılın bu döneminde rengarenk bir ruha bürünüyor. Görenin içini kıpır kıpır yapan Noel pazarında el işi ürünler, sıcak şarap ve harika yemekler satılıyor. Bunun yanında misafirler burada yapılan eğlencelere de dahil olabiliyor. 

Keyifli ve rengarenk bir yeni yıl dönemi planlıyorsanız, Karadağ sizin için oldukça uygun bir seçenek olabilir. Kardağ’da hangi Noel pazarına gideceğinize karar veremediyseniz ve tatil için ayırabileceğiniz en az 3 gününüz varsa biz, iki şehre de gitmenizi öneriyoruz. 

2) Priştine (Kosova)

Priştine, Kosova

Bir diğer vizesiz Noel pazarı rotamız ise Kosova’da bulunan Priştine şehrinde kuruluyor. Kosova’nın en güzel ve en büyük Noel pazarı olarak bilinen bu pazar Rahibe Teresa Meydanı’nda, 8-30 Aralık tarihleri arasında kuruluyor. 

Priştine’de kurulan Noel pazarında Kosova’ya özgü ahşap, telkari ürünler, flia gibi yöresel lezzetler ve sıcak içeceklerin satışı yapılıyor. Bu ürünlerin yanında pazarda Türk kahvesi standları da bulunuyor. Fakat burada yapılan kahve, Türkiye’de yapılan Türk kahvesine pek benzemiyor. Yine de buraya kadar gelmişken bu kahveyi de denemenizi öneriyoruz. Priştine’de bulunan bu Noel pazarı sayesinde hem Kosova kültürünü tanıyabilir hem de yeni yılın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 

Related Post

3) Üsküp (Kuzey Makedonya)

Üsküp, Kuzey Makedonya

Kışı en soğuk geçiren ülkelerden biri olan Kuzey Makedonya’da da kurulan Noel pazarları rengarenk tezgahları ile ziyaretçilerinin için ısıtıyor. Kuzey Makedonya’nın Üsküp şehrinde kurulan Noel pazarı, 24-31 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebiliyor. 

Üsküp’te kurulan Noel pazarında, size tanıdık gelecek tatlar bulmanız da mümkün. Kışın neredeyse herkesin favorisi olan salepten hem tadı hem de kokusu ile herkesi büyüleyen kestaneye kadar kışın en sevilen tatları sizi bu pazarda bekliyor olacak. Bu güzel tatların yanında hediyeler alabileceğiniz çeşitli tezgahlar da Makedonija Caddesi üzerinde kurulan bu pazarda yerini alıyor. 

4)Tiflis (Gürcistan)

Tiflis, Gürcistan

Yeni yıl ruhunu şehrin her yerine taşıyan bir ülke ise Gürcistan. Sokaklardaki bitkilerden mağazalara kadar her yerin süslenmiş ve rengarenk olduğu bu şehirde çok güzel bir Noel pazarı da kuruluyor. 25 Aralık-15 Ocak arasında ziyaret edebileceğiniz pazarda Gürcistan kültürüne ait el işi ürünler ve yöresel lezzetler ile tanışabilirsiniz. 

Yeni yılı oldukça heyecanlı bir şekilde bekleyen Gürcüler, yeni yıla son bir hafta kala neredeyse her gün havai fişek gösterileri yaparak ufak eğlenceler düzenliyor. Noel pazarları ise Tiflis’in neredeyse her sokağında bulunuyor. Fakat büyük bir Noel pazarına gitmek istiyorsanız Birinci Cumhuriyet Meydanı’na gidebilirsiniz. Birinci Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan Noel pazarında kukla gösterileri, açık hava sineması ve konser gibi çeşitli etkinler düzenleniyor. 

Gürcülerin yılbaşı olarak kabul ettikleri 7 Ocak’ta ise Alilo adında bir yürüyüş düzenleniyor. Oldukça keyifli bir etkinlik olan Alilo, hem yeni bir kültür tanımak hem de farklı bir deneyim yaşamak için oldukça güzel bir fırsat. 

5) Novi Sad (Sırbistan)

Novi Sad, Sırbistan

Vizesiz gidebileceğiniz son Noel pazarı rotamız Sırbistan. 2019 yılında Avrupa’nın en iyi Noel pazarları arasına giren ve Novi Sad’da bulunan “Novosadski Zimzolend” hem bir kış festivali hem de bir Noel pazarı. Bu yüzden coşkulu ve eğlenceli bir Noel pazarı arayışında iseniz 10 Aralık-15 Ocak arasında ziyaret edebileceğiniz bu Noel pazarına gidebilirsiniz.

Ülkenin en eski Noel pazarı olarak da bilinen Novosadski Zimzolend, Novi Sad Katedrali’nin karşısındaki Özgürlük Meydanı’nda kuruluyor. Noel pazarında el işi ürünlerin satıldığı tezgahlar, yöresel yiyeceklerin satıldığı standlar ve hediyelik eşya alabileceğiniz yerler bulabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra Novi Sad’da kurulan Noel pazarında çeşitli sanatçılar ve topluluklar konser de veriyor. Oldukça renkli bir şekilde vakit geçirebileceğiniz bu Noel pazarının çok eğlenceli bir etkinliği daha bulunuyor. Noel pazarında bulunan rengarenk süslenmiş büyük Noel ağacının altında tam 10 farklı dilde şarkılar söyleyen koro, yeni yıl neşesini şehre getiriyor. 

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.