Kayak Tatili Nasıl Planlanır: A’dan Z’ye Kayak Tatili Planlama İpuçları

Kayak Tatili Nasıl Planlanır: A’dan Z’ye Kayak Tatili Planlama İpuçları

Kış tatili yapmak isteyenler, kışın eğlenmek için farklı alternatifler arıyor. Genelde bu alternatifler arasında en çok tercih edilen ise kayak tatili seçeneği oluyor. Kış tatilinde eğlenmek ve yeni deneyimler yaşamak için harika fırsatlar sunan kayak tatilini en güzel şekilde yaşamak için tatile gideceklerin ayrıntılı bir planlama yapması gerekiyor. Kayak tatili için planlama yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Planlama esnasında dikkat edilmesi ve araştırılması gereken noktaları sizler için derledik. 

İşte A’dan Z’ye kayak tatili planlama ipuçları;

1) Tatilden Önce Bütçe Planlaması Yapın

Tatilden Önce Bütçe Planlaması Yapın

Kayak tatili yapmak kış mevsimi için oldukça güzel bir seçenek. Fakat kayak tatil denilince akla gelen bir diğer konu tabi ki bütçe. Her ne kadar kayak tatili ile ilgili bütçe konusunda bir çekimserlik olsa da dikkatli bir bütçe planlaması ile keyifli bir kayak tatili yapmanız mümkün. 

Bunun için tatile gitmeyi planladığınız tarihin öncesinde bütçe planlaması yapmanız gerekiyor. Bütçe planlaması yaparken ise tatil ile ilgili her şeyi göz önünde bulundurmalısınız. Bu plana, ulaşım, yeme-içme, konaklama, tatilde yapmayı planladığınız etkinliklerin, almayı düşündüğünüz eğitim varsa eğitimlerin ve ekipman alma-kiralama masraflarının maliyetlerini ortalama fiyatlar ile ekleyerek hesaplayabilirsiniz.

Tatil bütçenizi biraz daha küçültmek için gideceğiniz bölgeleri ve otelleri detaylı olarak araştırabilirsiniz. Bunun yanında yemek planlaması yapmak ve tatil için gideceğiniz bölgelerde bulunan restoranların menülerini incelemek de bütçe hazırlarken size yardımcı olabilir. Böylece tatiliniz için ortalama ne kadar bir bütçeye sahip olmanız gerektiğini anlayabilir ve tatil planınızı bütçeniz üzerinden detaylandırabilirsiniz. 

2) Tatiliniz İçin Konum Seçin

Tatiliniz İçin Konum Seçin

Kayak tatili için seçebileceğiniz hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok yer bulunuyor. Bu yüzden ilk olarak tatile yurt dışına gitmek mi yoksa Türkiye’de bir bölgeye mi gitmek istediğinizi seçmelisiniz. Tercihinize göre kayak tatili yapacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat etmeniz keyifli bir tatil yapmanız için çok önemli.

Bölge seçiminde en etkili olan nokta sizin kayak tecrübeniz. Eğer kayak sizin düzenli olarak yaptığınız ve deneyimli olduğunuz bir sporsa daha uzun parkurları olan daha zorlu bölgeleri tercih edebilirsiniz. Fakat eğer kayak tecrübeniz kısıtlıysa ya da ilk kez gideceksiniz daha kısa parkurları olan ve uzunluk açısından başlangıç seviyesinde olan kişilere daha uygun olan bölgeleri tercih edebilirsiniz.

3) Doğru Oteli Seçmek Önemli

Doğru Oteli Seçmek Önemli

Kış ve kayak tatilinde doğru oteli seçmek oldukça önemli. Bu yüzden kayak tatiliniz için en uygun bölgeyi seçtikten sonra otelinizi de özenli seçmeniz gerekiyor. Özellikle kayak yapmaya yeni başlayanlarkayak tesislerine yakın konumda bulunan otelleri tercih edebilirler. Böylece hızlı bir şekilde kayak tesisine ulaşabilirler. Bunun yanında otelin misafirlerine verdiği hizmet de çok önemli. Otelin misafirleri için kayak tesisine ulaşım sağlaması ya da ekipman kiralama konusunda yardımcı olması gibi unsurlara dikkat edebilirsiniz. Bu özelliklerin yanında sizin için önemli olan diğer detayları da göz önünde bulundurarak otelinizi seçebilirsiniz.  

Ayrıca bütçenizi çok aşmadan kayak tatili yapmak için otellerin erken rezervasyon gibi dönemsel fırsatlarını da takip edebilirsiniz. Bu fırsatlar ile önceden rezervasyon yapabilir ve sizin için en güzel otelde uygun fiyata kalabilirsiniz. 

Related Post

4) Hava Durumunu Yakından Takip Edin

Hava Durumunu Yakından Takip Edin

Kayak tatili için tabi ki en önemli noktalardan biri hava durumu. Tatiliniz planlarken, tatiliniz boyunca havanın kayak tatili için uygun şartları sağlayacağından emin olun. Hava şartlarının doğru olmaması sonucunda tatil planınızın iptal olması, yolda kalma ve tatil boyunca herhangi bir etkinlik yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Bu yüzden tatilinizi yapacağınız yerde bulunan dağ koşullarını, kar kalınlığını ve bölgenin hava tahminlerini kontrol edin. Böylece başınıza gelebilecek durumlara karşı temkinli olabilir veya gerekli olursa tatilinizi yeniden planlayabilirsiniz.

5) Ulaşım Seçeneklerinizi Değerlendirin

Ulaşım Seçeneklerinizi Değerlendirin

Ulaşım bütün tatiler için oldukça önemli bir nokta. Fakat ulaşım, kayak tatili ve kış tatili için ekstra önem taşıyor. Hava şartlarının daha zorlu olmasından dolayı ulaşımı ayrıntılı bir şekilde düşünmeniz önemli. İlk olarak tatil yapacağınız bölgeye nasıl gideceğiniz planlayın. Eğer kiralık araç ya da kişisel aracınız ile gidiyorsanız aracınızın zorlu ve karlı hava şartlarına uygun olması gerekiyor. Kar lastiklerinin ve zincirin takılması gibi hayati önem taşıyan noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Tatil bölgesine uçak gibi ulaşım araçları ile varacaksanız otel havalimanı arasındaki uzaklık, otelin transfer veya servis hizmetlerinin olup olmaması gibi detayları göz önünde bulundurmanız tatilinize keyifli bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir.

6) Kaliteli Ekipmanlar Edinin

Kaliteli Ekipmanlar Edinin

Kayak tatilinin en önemli unsurlarından biri kesinlikle kullanılan ekipmanlar. İster profesyonel isterseniz acemi olun kaliteli ekipman kullandığınıza asla pişman olmazsınız. Bu yüzden kullanmanız gereken ekipmanları ve kıyafetleri önceden araştırın. Kayak gözlüğü, kar botu, kar montu, eldiven ve kask gibi ekipmanların sizi hem soğuktan hem de olası kazalardan koruyacağını göz önünde bulundurun ve gerekiyorsa bunun için bir ek bütçe ayırın. Kayak yapmak için kıyafetin yanında kayak takımına da ihtiyaç duyacaksınız. Bu takımın da kaliteli ve size uygun olması çok önemli. Kayak takımının en doğru nasıl seçilebileceğini araştırın. 

Ek olarak gideceğiniz yerdeki dükkanlardan kayak takımı ve kıyafetlerini kiralama seçeneğiniz bulunduğu için bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz. Pek çok kayak tesisi misafirlerine bu hizmeti veriyor. Bazı kayak otellerinin de verdiği bu kiralama hizmeti ile daha uygun maliyetli bir kayak tatili yapmanız mümkün. Fakat kiralama esnasında size verilen ekipmanların kaliteli ve sağlam olduğundan emin olun. Herhangi bir kaza ya da aksilik yaşanmaması için ekipman kontrollerinin yapılması ve her ekipmanın eksiksiz kullanılması oldukça önemli.

7) Kayak Tatilinde Duyabileceğiniz Terimleri ve Güvenlik Kurallarını Öğrenin

Kayak Tatilinde Duyabileceğiniz Terimleri ve Güvenlik Kurallarını Öğrenin

Kayak tatili, keyifli bir tatilin yanı sıra oldukça güzel bir deneyim de demek. Bu deneyim esnasında ise öğreneceğiniz pek çok şey olacak. Bu yüzden tatile gitmeden önce kayak terimlerini ve güvenlik kuralları ile ilgili bilgi edinmeniz daha kolay ve keyifli bir tatil yapmanıza yardımcı olabilir. Kayak tatilinizde kayak yaparken uymanız gereken kuralları ve dikkat etmeniz gereken noktaları araştırın. Kıyafet ve ekipmanlarınızı nasıl giyeceğinizle ilgili videolar izlemeniz güvenliğiniz açısından oldukça önemli.

Önemli olan diğer unsur ise kavramlar. Öğrenmeniz gereken kavramların başında Telesiyej, Teleski, Teleferik ve Skipass kavramları geliyor. Kayak tatiliniz boyunca bol bol duyacağınız bu kelimelerin her birinin farklı anlamı var.

  • Telesiyej:Telesiyej sadece kayak pisti içerisindeki ulaşımda kullanılan bir ulaşım aracıdır. Çoğunlukla sandalye şeklindedir.
  • Teleski: Telesiyej gibi Teleski de kayak pistinde kullanılan bir ulaşım aracıdır. Teleski özellikle kayak yapan kişileri alt bölgeden üst bölgeye çekmek için kullanılır.
  • Teleferik: Teleferik daha uzak mesafe yerlere kolay ve hızlı ulaşım için kullanılır.
  • Skipass: Skipass ise kayak tesisinde Telesiyej ve Teleski gibi araçlara binmenizi ya da farklı alanlara giriş yapabilmenizi sağlayan bir çeşit bilet görevi görür.

8) Yeme-İçme Seçeneklerinizi Öğrenin

Yeme-İçme Seçeneklerinizi Öğrenin

Kayak tatili için araştırmanız ve planlamanız gereken son nokta ise yeme-içme seçenekleri. Gideceğiniz bölgeye göre değişiklik gösterebilecek olan bu seçenekleri bilmek oldukça önemli. Çünkü kayak tatili boyunca oldukça fazla enerji harcayacaksınız ve hava ısısı oldukça düşük olacak. Bunun için vücudunuzu dinç tutmak için yemek düzenine dikkat etmenizde ve düzenli beslenmenizde yarar var.

Tatil boyunca nerelerde yemek yiyebileceğinizin planını yapmak için öncelikle konaklayacağınız otelin verdiği hizmetlere bakabilirsiniz. Otelinizde restoran olması oldukça güzel bir artıdır. Bunun yanı sıra konakladığınız yerde kendinize ait bir mutfağın olması çok para harcamadan kendi yemeğinizi yapabileceğiniz anlamına gelir. Ek olarak gideceğiniz kayak tesisinde restoran ve büfe tarzı işletmelerin olup olmadığını ve buralarda hangi yemeklerin satıldığını öğrenmeniz de tatile hazırlıklı gitmenize yardımcı olacaktır.

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.