Kategoriler Seyahat İpuçları

Seyahat Ederken Nasıl Sağlıklı Besleniriz?

Tatiller günlük rutinlerimizden uzaklaştığımız, bir yandan eğlendiğimiz bir yandan da dinlendiğimiz harika zamanlar. Ancak bu harika anlarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı korumak zaman zaman zorlayıcı olabiliyor. İnsan yeni yerel lezzetlerin cazibesine kapılıp porsiyon kontrolünü kolayca kaybedebildiği gibi bir daha kim bilir ne zaman yiyebilirim bu lezzetleri diye düşünüp besin değeri düşük kalorisi yüksek yiyeceklere yönelebiliyor.

Ancak bu durum sizi korkutmasın, bence tatillerde de hem istediğinizi yiyip hem de sağlıklı beslenmek mümkün. İsterseniz gelin lafı daha fazla uzatmadan tatillerde sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ipuçlarına bir göz atalım.

Seyahat ederken nasıl sağlıklı beslenebiliriz?

Güne Dengeli Bir Kahvaltı ile Başlayın

Pek çoğumuzun bildiği üzere kahvaltı günün en önemli öğünü. Güne protein, sağlıklı yağlar ve lif dengesi güzelce ayarlanmış bir kahvaltı ile başlamak sizi uzun süre tok tutacaktır. İster yumurtalı, peynirli, zeytinli, bolca yeşillikli Türk usulü güzel bir kahvaltı yapın isterseniz de yulaf ezmeli, kuru yemişli, meyveli bir yoğurtla güne daha hızlı başlayın. Tercihiniz hangisi olursa olsun kahvaltıyı asla es geçmeyin derim.

Taze Sebze ve Meyvelerden Şaşmayın

Tatilde de olsanız taze meyve ve sebzeleri bolca tüketmeye özen gösterin. Renkli sebze ve meyveler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından oldukça zenginler. O yüzden bana sorarsanız bulunduğunuz yerin yerel pazarlarını mutlaka ziyaret edin ve kendinize taze sebze meyveler alıp sağlıklı ara öğünler yapın. Hem böylelikle bulunduğunuz ülkenin yerel kültürünü de daha iyi tanımış olursunuz.

Tahılları Öğünlerinizden Eksik Etmeyin

Kahvaltılarınızda ya da ara öğünlerinizde tam buğday, çavdar ya da yulaf ekmeği gibi tahıl yönünden zengin yiyecekler tercih etmeye özen gösterin. Mesela yulaflı bir poğaça ya da kepekli lavaşa hazırlanmış peynirli, bol yeşillikli, sebzeli bir wrap hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif olacaktır.

Açık Büfeye Dikkat

Açık büfedeki sınırsızlık insanı çok kolay yoldan çıkarabildiği gibi sağlıklı beslenmeyi de kolaylaştırabiliyor bence. Mesela benim gibi yeşillik yıkamaya üşenenlerdenseniz açık büfeler bence bulunmaz bir cennet. Yemeğinize sevdiğiniz yeşillikleri, sebzeleri birleştireceğiniz kocaman bir salata ile başlamak sonrasında alacağınız kalorileri azaltmaya yardımcı oluyor. Demedi demeyin.

Related Post

Mini Atıştırmalık Paketlerinizi Çantanızdan Eksik Etmeyin

Yanınızda her daim sağlıklı atıştırmalıklar bulunsun. Artık pek çok yerde bulabileceğiniz mini kilitli poşetler ya da atıştırmalık kutuları sadece seyahatlerde değil günlük hayatta da çantanızın olmazsa olmazı olsun derim. Yanınızda taşıyacağınız fındık, badem, leblebi gibi kuru yemişlerin yanı sıra kayısı, erik ya da hurma gibi kuru meyvelerle hem sağlıklı bir ara öğün yapabilir hem de aniden bastıran açlığınızı yatıştırabilirsiniz.

Ortaya Paylaşımlık Tabaklar Söyleyin

Seyahatlerde yemeği konakladığınız otelde değil de restoranda yiyecekseniz her şeyi ortaya söyleyin derim. Böylece hem porsiyon kontrolünüzü sağlamış olursunuz hem de daha fazla lezzetin tadına bakma şansınız olur. Eğer kalabalık bir grupla seyahat etmiyorsanız minik başlangıçlara öncelik verebilir ya da yarım porsiyon yemek hazırlayıp hazırlamadıklarını sorabilirsiniz.

Bol Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Özellikle sıcak havalarda yanınızdan suyunuzu eksik etmemelisiniz. Malum, seyahatlerde bolca yürünüyor ve vücut çokça su kaybediyor. Hal böyle olunca da ihtiyacınız olan enerjiyi sağlamak için vücudun kaybettiği suyu yerine koymak gerekiyor. Bol su içmenin bence en güzel yollarından biri de kendinize hafif, kolay taşınabilir bir şişe almak. Özellikle yurt dışında meydanlarda, caddelerde şişenizi doldurabileceğiniz tertemiz akan içilebilir su çeşmeleri var. Bu sayede hem suya çok para vermemiş olursunuz hem de daha düzenli bir şekilde su tüketebilirsiniz.

Çikolata ve Şeker Tüketimine Dikkat

Seyahatler pek çoğumuz için kendimizi kısıtlamadan gönlümüzce yediğimiz günler oluyor. Ancak ne kadar özgür olursak olalım şeker tüketimimize dikkat etmekte fayda var. Çikolata tüketeceksek kakao oranı daha yüksek olan bitter çikolatayı tercih edebilir veya sütlü ya da meyveli gibi nispeten daha hafif tatlılara yönelebiliriz.

Gazlı İçeceklere Dikkat

Gazlı içecekler de vücuda fazladan şeker yüklemesi yapıyor. O yüzden bana sorarsanız içecekten alacağınız gereksiz kalori hakkını güzel bir tatlıdan yana kullanın. Emin olun yanında güzel bir kahve ile yiyeceğiniz tatlı yürürken içeceğiniz gazlı bir içecekten daha çok keyif verecektir.

Bol Bol Yürüyün, Yüzün, Dans Edin

Eğer merkezi bir otelde kalıyorsanız mümkün olan her yere yürüyerek gidin derim. Deniz tatilindeyseniz güne yüzerek başlamak da mükemmel bir alternatif olacaktır. Ya da otelinizin spor salonu varsa sabah biraz daha erken kalkıp mini bir kardiyo yapabilirsiniz. Böylelikle hem günlük sporunuzu yapmış olursunuz hem de yeni kalorilere yer açarsınız. Eğer hiçbirini yapma şansınız yoksa da dans edebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde dans edebileceğiniz bir yer bulacağınızdan eminim. Ancak bulamazsanız da takın kulaklıklarınızı akşam uyumadan önce odanızda yarım saat dans edin, emin olun çok eğlenceli oluyor.

Paylaş
Sıla Uçan

Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com