Kategoriler Yurt Dışı

Vize Derdi Olmadan Gezebileceğiniz 5 Ülke

Bordo pasaportunuz varsa vize başvuru ile hiç uğraşmadan kafanıza ne zaman eserse bavulunuzu toplayıp kolaylıkla gidebileceğiniz birçok ülke var. Değerlendirme süreci, ret olup olmama gibi stresli işlerle uğraşmak istemeyenler için bu ülkeler büyük kolaylık sağlıyor. Bugün, vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerden 5 tanesini sizin için araştırdık.

Karadağ

Girişi 90 güne kadar vizesiz olan Karadağ, para birimi olarak euro kullanıyor. Sahil kentleri oldukça popüler olan bu ülke, özellikle yaz aylarında ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

Karadağ halkını çoğunluklu olarak Karadağlılar, Sırplar ve Arnavutlar oluşturuyor. Bundan dolayı dil olarak Karadağca ve Sırpça kullanıyorlar. Bir zamanlar bu topraklar Osmanlı Devleti’ne ait olduğu için Osmanlı mimarisinden oldukça etkilenilmiş.

Balkanlarda yer alan bu güzel ülkeye Türkiye’den hemen her gün uçuşlar olduğu için rahatlıkla tercih edebilirsiniz. İniş olarak genellikle en büyük havalimanı olan Podgorica Havalimanı kullanılıyor. Bu havalimanı ülkenin başkenti olan Podgorica’ya 11 km mesafede bulunuyor.

Ülkeyi yaz aylarında tercih edecekseniz oldukça popüler olan şehirlerden Budva ve Tivat önerebileceğimiz yerler arasında. Burada konaklama için her bütçeye uygun oteller de bulunuyor.

İtalya ile arasında Adriyatik Denizi olması ve Venediklilerin de etkisi ile İtalya’dan oldukça etkilenen bir mutfağa sahip. Dolayısıyla birbirinden güzel pizzalar, deniz mahsullü salatalar ve mezeler denemeniz gereken lezzetler arasında.

Bosna Hersek

Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar olmak üzere üç etnik gruba sahip olan ülke, aynı zamanda kendi içerisinde Bosnalı ve Hersekli olarak ikiye ayrılıyor. Ülkenin kuzey bölgesi Bosna, güney bölgesi ise Hersek olarak geçiyor.

Ülkeyi gezerken her yerde savaşın etkilerini görebilirsiniz. Duvarlarda bulunan mermi izleri bile hala duruyor. Bunun sebebi olarak yeni doğanların ve gençlerin ülkenin bu kara günlerini bilmesi ve unutmaması gösteriliyor.

Ülkede gezebileceğiniz birçok tarihi ve doğal güzelliklerin yanında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Mostar Köprüsü de bulunuyor.

Bosna Hersek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından üç aya kadar vize istemiyor. Hava yolu ile seyahat etmek isterseniz İstanbul’dan hemen her gün Saraybosna ve Mostar’a direkt uçuşlar bulunuyor. 

Mutfak olarak Batı Avrupa, Osmanlı ve Bizans etkilerini barındıran ülke, hamur ile yapılan yiyecekleri ile ön plana çıkıyor. Boşnak böreği, klepe, bey çorbası, cevapi denemeniz gereken yöresel lezzetlerden birkaçı.

Fas

Afrika kıtasında olmasına rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülke olarak anılan Fas, parlamenter bir monarşi rejimi ile idare ediliyor.

Related Post

Fas, bir dönem Fransız sömürgesi altında kaldığı için ülke ana dili olarak Fransızca kullanılıyor. Ülkenin başkenti Rabat olmasına rağmen en popüler ve turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirleri Marakeş ve Kazablanka.

Portakal ağaçları ile dolu caddeleri, gizemli havası, renkli pazar yerleri ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Fas, görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Gezi rotanıza Fas’ı eklemişseniz mutlaka bir gecenizi Sahra Çölü’nde yıldızların altında geçirmenizi öneririz. Ayrıca sörf yapmak isterseniz Agadir, okyanus sörfü için dikkat çeken yerlerden biri.

Afrika’nın en etkileyici mutfağı olarak gösterilen Fas mutfağı, taze ve kuru meyvelerin bolluğu, baharatlarının zenginliği, şeker ve tuzu birlikte kullanmaları ile biliniyor. En ünlü yemekleri ise içerisinde et bulunan ve kuskus ile hazırlanan tajin olan Fas, kahvaltıda ise bazlama, yağ, reçel tercih ediyor.

Gürcistan

70 bin metrekare yüz ölçümüne sahip bu küçük ülke, ulusal kültürüne ve sanata çok önem veriyor. Dağ köyleri ve Karadeniz kıyısına komşu olan köyleri ile görülmeye değer bir ülke.

Başkenti Tiflis oldukça zengin bir mimariye sahip. Bölgede gezip fotoğraf çekebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Batum ise hem doğal güzellikleri hem de konaklayabileceğiniz zengin otelleri ile dikkat çekiyor. Ayrıca İstanbul’dan ve Ankara’dan hemen her gün direkt uçuşlar bulunuyor.

Sosyal ve kültürel açıdan oldukça zengin olan ülkeye girer girmez karşınıza inekler çıkabilir. Ayrıca bu ülkede ineklere çarpmanın bir cezası bulunuyor.

Gürcistan mutfağında ceviz ve mısır oldukça fazla kullanılıyor. Aynı zamanda sebze ağırlıklı yemekleri ile meşhur. Sebze yemeklerinde özellikle lahana, pancar, pırasa, patlıcan tercih ediliyor.

İran

Dünyadaki en eski sürekli yerleşim yerine sahip olan İran, tarih boyunca coğrafi konumu ile stratejik bir öneme sahip olmuş. Büyük bir kültür zenginliğine sahip olan ülke, dağlık coğrafyası ile doğal güzellikler açısından da oldukça zengin.

Başkenti Tahran olan ülkede, Tebriz, Şiraz, İsfahan, Yezd diğer gezmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. İstanbul ve Ankara’dan İran’a direkt ya da aktarmalı uçuşlar bulunuyor. Yaz sıcaklıkları fazla olduğu için İran’ı nisan-mayıs aylarında ziyaret etmek sizin için daha iyi olacak.

İran’a gitmeden önce belirtmemiz gereken konu, kılık kıyafetler konusunda bazı kısıtlamaların olduğu. Özellikle kadınlar için başlarında bir örtü olma zorunluluğu bulunuyor.

İran, mutfak olarak Fas, Arap ve Türk mutfağından etkilenmiş. Bu yüzden kuzu eti, pirinç ve bulgur oldukça fazla kullanılıyor. Türk mutfağı ile benzer olarak kebap, lahmacun, hamurlu tatlılar bulunuyor. 

Paylaş
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.