Kategoriler Listeler

Kış Mevsiminde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Büyüleyici Rota

Kış Rotaları

Havaların soğumasıyla birlikte kış mevsimi kapımızı çalarken, bembeyaz kar görüntüleri izleyenleri mest ediyor. Doğal güzelliklerin üzerine düşen kar taneleri, zaten büyüleyici olan manzarayı daha da mükemmel bir hale getiriyor.

Bizler de bu yazımızı kışın gezmek isteyen gezginlerimize rota tavsiyesinde bulunmak için hazırladık. Birbirinden güzel kış rotaları tüm güzellikleriyle sizleri bekliyor.

1) Yedigöller, Bolu

Yedigöller, Bolu

Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Yedigöller Milli Parkı, kış mevsiminde muhteşem manzaralar sunuyor. Ağaçların üzerine düşen karlar eşliğinde gölü izlemenin keyfi ise bambaşka.

Ankara’ya 225 kilometre, İstanbul’a 300 kilometre uzaklıkta konumlanan Yedigöller Milli Parkı’nda kayın ağaçları çoğunlukta olsa da meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi farklı türden ağaçlar da bulunuyor. Bu güzel ağaçların üzerine düşen karlar ise manzarayı enfes bir hale getiriyor.

Yedigöller Milli Parkı’nda çadırla ve karavanla konaklama yapılsa da kış mevsimi için misafirhane ve bungalovları tercih edebilirsiniz.

2) Uludağ, Bursa

Uludağ, Bursa

Kış denilince akla ilk gelen yerlerden birisi olan Uludağ, ülkemizde kış sporları yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, kış mevsiminde karın harman olduğu beyaz rotalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

İstanbul’a 193 kilometre, İzmir’e 365 kilometre, Ankara’ya ise 420 kilometre uzaklıktaki Uludağ Kayak Merkezi, konaklama tesisleri açısından pek çok seçenek sunuyor. Uludağ hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler ilgili blog yazımıza göz atabilirler: Uludağ Gezi Rehberi.

3) Kapadokya, Nevşehir

Kapadokya, Nevşehir

Masalsı güzellikteki peri bacaları ile gönüllerde taht kuran Kapadokya, popüler bir kış rotası olarak bizleri selamlıyor. Hali hazırda şahane manzaralara sahip olan şehir, üzerine düşen karlar ile daha da güzelleşiyor.

Ankara’ya 300 kilometre, İstanbul’a ise 733 kilometre uzaklıktaki Kapadokya’da konaklama seçeneği olarak bölgenin dokusunu yansıtan mağara otelleri tercih ediliyor. Kapadokya’daki gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi için blog yazımızı okumanızı öneririz: Kapadokya Gezi Rehberi.

4) Sarıkamış, Kars

Sarıkamış, Kars

Ülkemizin en önemli kış turizmi bölgelerinden birisi olan Sarıkamış’ta, yılın yarısı kar ile kaplı olarak geçiyor. Kış sporlarını yapmak için tercih edilen Sarıkamış Kayak Merkezi, ilçe merkezine 1 kilometre, Kars Harakani Havalimanı’na 54 kilometre, Kars il merkezine ise 55 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Son yıllarda çok fazla konuşulan Doğu Ekspresi, Ankara ile Kars arasında tren seferi yapıyor. Sarıkamış’a gitmek için tercih edebileceğiniz tren seferi neredeyse 1 gün sürse de doğunun kar ile kaplı manzaraları yolcuları büyülüyor. Sizler de Doğu Ekspresi ile yolculuk yapmanın hayallerini kuranlardansanız, yola çıkmadan önce ilgili yazımızı mutlaka okuyun deriz: Doğu Ekspresi ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey.

5) Palandöken, Erzurum

Palandöken, Erzurum

Karı ve soğuğu ile meşhur olan Erzurum’u kış rotaları listemize eklemesek olmazdı. Kış turizmi ile öne çıkan Erzurum’un ilçesi Palandöken; Ankara’ya 876 kilometre, İstanbul’a ise 1230 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Doğu Anadolu’nun incisi Erzurum’daki Palandöken Kayak Merkezi, ülkemizde giderek daha popüler bir hale geliyor. 1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilen Palandöken Dağı’nda yer alan Palandöken Kayak Merkezi, uluslararası slalom ve büyük slalom yarışmalarına ev sahipliği yapabilecek nitelikteki pistleri ile ön plana çıkıyor. Sizler de kış sporları yapmak için güzel bir yer arayışı içindeyseniz, hiç durmayın, Palandöken’e seyahat edin deriz!

Related Post

6) Belgrad, Sırbistan

Belgrad, Sırbistan

Yurt içinde değil de yurt dışında bir kış tatili yapmak isterseniz, Belgrad’ı tercih edebilirsiniz. Vizesiz olduğu için  sıklıkla tercih edilen Belgrad, “Doğu’nun Paris’i” olarak adlandırılıyor.

Tuna ve Sava nehirlerinin kesişme noktasına kurulan güzel şehir, üzerine düşen karlar ile büyüleyici manzaralar sunuyor. Meşhur soğuk hava dalgalarının ülkemize doğru yola çıktığı Balkanlarda konumlanan Belgrad; birbirinden güzel binaları, müzeleri ve geniş parkları ile insanı mest ediyor.

İstanbul’dan 1 saat 40 dakikalık bir uçuş ile ulaşabileceğiniz Belgrad, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini mutlu ediyor. Yeni yıl süslemeleri ile eğlenceli bir havaya bürünen Belgrad hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz: Belgrad’da Gezilecek Yerler.

7) Prag, Çek Cumhuriyeti

Prag, Çek Cumhuriyeti

Karın en çok yakıştığı şehirlerden birisi olan Prag, kış rotaları listemizin yurt dışı kısmından bizlere göz kırpıyor. Güzel köprüleri ve kalesi ile büyüleyici manzaralara sahiplik yapan Prag, renkli çatılarına düşen karlar ile daha da bir güzelleşiyor.

Yeşil pasaportu olmayanların Schengen Vizesi alarak gidebileceği Prag’a İstanbul’dan uçak ile gitmek 2 saat 40 dakika sürüyor. Kendisine hayran bırakan bir dokuya sahip olan Prag’daki gezilecek yerler hakkında ilgili yazımızdan yardım alabilirsiniz.

8) Bansko, Bulgaristan

Bansko, Bulgaristan

Dünyanın en iyi kayak merkezlerinden birisi olan Bansko, yurt dışında kış sporu yapmak isteyen gezginlerimiz için biçilmiş kaftan. Komşumuz Bulgaristan’ın güneybatısındaki Bansko, 1985 yılında orada düzenlenen kayak şampiyonasından sonra pek bir ünlenmiş.

Sadece Balkanların değil tüm Avrupa’nın gözde kayak merkezlerinden Bansko’ya gitmek için Yeşil Pasaportu olmayan vatandaşlarımızın vize alması gerekiyor. Kara yolu veya hava yolu ile ulaşabileceğiniz Bansko Kayak Merkezi hakkında detaylı bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

9) Hallstatt, Avusturya

Hallstatt, Avusturya

Kartpostallara layık bir güzellikteki Hallstatt, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan küçük bir göl kenarı köyü olarak bizlere tüm sevimliliği ile göz kırpıyor. Hele bir de köyün etrafındaki Salzburg Dağları’na karlar düşsün, o zaman manzaraya doyum olmuyor!

Dünyanın en güzel köylerinden birisi olarak seçilen Hallstatt,  Yukarı Avusturya bölgesinde, Gmunden ilçesinde yer alıyor. Dünyanın en eski tuz madeninin de bulunduğu Hallstatt’a gitmek için öncelikle Graz veya Salzburg’a ulaşmanız gerekiyor. Yeşil pasaportu olmayan gezginlerimizin Avusturya’ya girebilmesi için vize alması gerekiyor.

10) Bergen, Norveç

Bergen, Norveç

Kış mevsiminde kartpostallık harika manzaralara ev sahipliği yapan Bergen, kış rotaları yazımıza sondan bir giriş yapıyor. Oslo’dan sonra Norveç’in en kalabalık ikinci şehri olan Bergen, yan yana dizili farklı renklerdeki güzel evleri ile aslında hepimizin en az bir kere fotoğrafını görmüş olduğu bir şehir. Şehrin girişindeki Bryggen Evleri denen bu sevimli evler, 1979 yılından itibaren UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Dağlarla çevrili olan Bergen, bu sebeple “Yedi Dağ Şehri” olarak adlandırılıyor. Kışın karlarla kaplanan bu dağlar, insanın içinde huzurlu duygular oluşturuyor. Norveç’e gitmek isteyen ve Yeşil Pasaportu olmayan vatandaşlarımızın vize alması gerekiyor. Vize başvurunuzu yapmadan önce Norveç vizesi hakkında detaylı bilgiler verdiğim yazıma göz atabilirsiniz: Norveç Nerede? Norveç’e Nasıl Gidilir?

Şahane manzaralar ile karşılaşıp çok keyifli zamanlar geçireceğiniz bir kış tatili dileğiyle!

Paylaş
Tuğba Dursun Usal

1989 yılında Samsun’da doğan yazar, Ankara Fen Lisesi’nin ardından ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını ODTÜ Biyoteknoloji Bölümü’nde ‘Biyomalzemeler ve Doku Mühendisliği’ üzerine yapmıştır. Okumaya ve gezmeye pek meraklı olan yazar, 2014 yılından beri Hayalürünü Yayıncılık’ta editör olarak çalışmaktadır. Yazdığı ‘Janus’ isimli bilim kurgu öyküsü “ODTÜ Öğrencilerinden Bilim Kurgu Öyküleri” kitabında yayımlanmıştır. Gezmiş olduğu yerleri fotoğraflamak ve anlatmak en büyük hayallerinden biri olup, bunu gerçekleştirmek için blog yazmaktadır.