Yedigöller’de Kamp Yapacakların Bilmesi Gerekenler

0
436
Yedigöller'de Kamp Yapacakların Bilmesi Gerekenler
Yedigöller’de Kamp Yapacakların Bilmesi Gerekenler

Sonbahar denilince akıllarda canlanan sarı yapraklar, büyük ormanlar, ağaçların ve yaprakların çevrelediği göller her ne kadar bir film karesinin parçası gibi gelse de Türkiye’de kendinizi sonbahar temalı bir filmin içinde gibi hissettirecek bir yer var. Yedigöller, sonbaharın en popüler destinasyonlarından bir tanesi. Sonsuz gibi görünen büyük ormanlık alanı, yedi tane harika gölüyle oksijeni bol Yedigöller, hem ciğerlerinize hem de gözlerinize bayram yaptırıyor. Kampseverlerin de gözdesi olan Yedigöller kamp yapmak için harika bir yer. Kamp zevki ile muhteşem manzaraları görme hevesinizi birleştirmek ve harika bir sonbahar geçirmek istiyorsanız Yedigöller tam size göre. Fakat Yedigöller’de keyifli bir kamp yapmak için bilmeniz gereken birkaç nokta var. 

İşte Yedigöller’de keyifli bir sonbahar kampı yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler:

1) Kamp için En Doğru Zaman Hafta İçi

Kamp için En Doğru Zaman Hafta İçi
Kamp için En Doğru Zaman Hafta İçi

Yedigöller, Batı Karadeniz’de bulunuyor. Bu yüzden zaman zaman sert bir havası olabiliyor. Özellikle de bahar dönemlerinde sıklıkla yağış alan Yedigöller’e kamp için gelecekseniz zamanlamayı doğru yapmanızda fayda var. Hava durumuna bakarak  az yağış alan ya da hiç yağış almayan günleri kamp için tercih edebilirsiniz. Böylece yağışın az olduğu ya da hiç olmadığı rahat bir kamp geçirebilirsiniz. Rüzgar açısından ise endişelenmenize gerek yok. Çünkü Yedigöller genel olarak aşağıda kalan bir bölge ve etrafı oldukça korunaklı. Bu yüzden Yedigöller’de havanın serin olduğu zamanlarda bile genelde rüzgar çok hissedilmiyor.

Ayrıca Yedigöller’e kamp için gelirken zamanlama açısından dikkat etmeniz gereken bir nokta daha bulunuyor. O da insan kalabalığının çok olduğu zamanların farkında olup mümkünse o zamanların dışında kalan günlerde Yedigöller’e gitmek. Yedigöllerin kalabalık olduğu zaman aralıkları öncelikle hafta sonları. Birkaç günlüğüne doğada kaçamak yapmak isteyen kişiler için Yedigöller oldukça popüler bir lokasyon. Hafta sonlarının dışında ise bayram tatilleri ve ara tatillerin olduğu günlerde de Yedigöller oldukça kalabalık oluyor. Bu yüzden eğer zamanınızı ayarlayabilirseniz Yedigöller’de özellikle hafta içi sakin ve çok keyifli bir kamp tatili yapabilirsiniz. 

2) Özel Araç ile Gelmek Daha Konforlu

Özel Araç ile Gelmek Daha Konforlu
Özel Araç ile Gelmek Daha Konforlu

Yedigöller’e gitmek için ulaşım seçeneklerinizi değerlendirmeniz önemli. Fakat bunu yaparken nereden geleceğiniz ve yanınızda ne kadar eşya getireceğiniz gibi hususlar oldukça önemli Yedigöller’e kamp yapmak amacıyla gittiğiniz için yanınıza kamp eşyalarınızı alacağınızı varsayarsak hafif yükle Yedigöller’e gelemeyebilirsiniz. Bu yüzden eğer mümkünse Yedigöller’e gelirken özel aracınızla gelin. Böylece yanınıza kamp için almanız gereken bütün eşyalar rahat ve eksiksiz bir şekilde alabilirsiniz. Bunun yanı sıra yükü siz değil araba taşıyacağından dolayı oldukça konforlu bir şekilde Yedigöller’e varabilirsiniz. Yedigöller’de araba ile gelen misafirler için güvenli bir otopark da bulunuyor. Böylece siz keyifli bir kamp yaparken aklınız arabanızda kalmayacak.

Fakat araba ile Yedigöller’e gelme gibi bir şansınız yoksa otobüs ile de buraya ulaşabilirsiniz.Otobüs ile Yedigöller’e gitmek için ilk olarak Bolu merkezine giden otobüslere binmeniz gerekiyor. Bolu merkeze ulaştıktan sonra ise Yedigöller’e giden araçları kullanarak Yedigöller’e ulaşabilirsiniz. 

3) Yedigöller’de Kamp Ücretleri

Yedigöller’de Kamp Ücretleri
Yedigöller’de Kamp Ücretleri

Yedigöller’de kamp için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. 1 ünite çadır için günlük 110 TL, 1 ünite karavan için günlük 125 TL ödemeniz gerekiyor. Ayrıca aracınız ile gelirseniz ve otoparka bırakırsanız otopark için de ücret ödemelisiniz. Otomobil için 60 TL, motosiklet için 40 TL ücret ödenirken minibüs için 180 TL, midibüs için 300 TL ödeniyor. Bu ücretleri ödedikten sonra fişlerini atmamanızda fayda var. Çünkü farklı görevliler sizden tekrar ücret isteyebilirler. Fişiniz yanınızda olduğunda herhangi bir sorun yaşamazsınız. 

Kamp alanı için ekstra başka bir ücret ödenmiyor. Bu ücretler ise Yedigöller’in içindeki her bölge için geçerli. Göl kenarı olduğu için ya da başka bahaneler ile sizden fazladan ücret isteyen hiç kimseye itibar etmeyin. Başınıza bu şekilde bir olay gelirse hemen yetkili kişilere şikayet edin. 

4) Yanınızda Soğuk Gıdalar Götürün

Yanınızda Soğuk Gıdalar Götürün
Yanınızda Soğuk Gıdalar Götürün

Kamp yapmaya giderken en iyi planlanması gereken unsurlardan bir tanesi yemeklerdir. Kamp alanlarında genelde yiyecek alabileceğiniz yerler bulmak oldukça zor oluyor. Fakat Yedigöller’de bulunan büfe sayesinde çok gerilmenize gerek yok. Yine de kamp için buraya gelirken eliniz boş bir şekilde gelmenizi önermiyoruz. Çünkü Yedigöller’de bulunan büfe ve Yedigöller çevresinde bulunan diğer yemek alabileceğiniz yerler günübirlik gelen ziyaretçilerden dolayı oldukça yoğun olabiliyor. Ek olarak etrafında bulunan büfe ve restoranlar biraz pahalı. Bu yüzden hem yoğunlukla uğraşmamak için hem de kampın tadını çıkarabilmek adına öğünlerinizi planlayarak kampa gelmeniz çok daha keyifli olacaktır. 

Kamp için öğünleriniz planlarken pratik yemekler olmasına dikkat edin. Ayrıca kolay bozulmayacak gıdaları tercih etmeniz herhangi bir aksilik yaşamamanız adına oldukça önemli. Yanınza çoğunlukla kahvaltılık tarzı soğuk yenilebilen yiyecekler almanızda fayda var. Ek olarak ekmek yerine bazlama almanız daha iyi bir seçenek olabilir. Çünkü akşam hızla soğuyan hava durumu ekmeğin çok hızlı bir şekilde kurumasına sebebiyet verebilir. Soğuk hava şartlarında bazlama çok daha iyi dayanacaktır. 

5) Sabahları Ateş Yakmak Kesinlikle Yasak

 Sabahları Ateş Yakmak Kesinlikle Yasak
Sabahları Ateş Yakmak Kesinlikle Yasak

Yedigöller’de ateş yakmak gün içinde yasak. Akşamları ateş yakılabiliyor fakat bunun da belirli bir koşulu var. Ateşi direkt olarak yerde yakamıyorsunuz. Bu günün her saati için kesinlikle yasak. Fakat varilin içinde ateş yakılabiliyor. 

Akşam saat 19.00’dan sonra varil içinde hem ısınmak hem de yemek için ateş yakabiliyorsunuz. Ateş yakmanız için varilleri görevliler size veriyor. Fakat eğer bir varilin yetmeyeceğini düşünüyorsanız siz de yanınıza ateş yakmak için uygun olacak bir varil alabilirsiniz. 

Ateş yakmayı zorlaştıran bir unsur da nem. Zorluk yaşamamanız açısından eğer Yedigöller’e araba ile gidiyorsanız yanınızda kuru çıra ve kömür getirmenizi öneririz. Araba ile gelmeyen kişiler ise Yedigöller’de bulunan market ve bakkal gibi yerlerden kömür alarak daha kolay bir şekilde ateş yakabilirler.

6) Çadırınızın Konumunu Dikkatli Seçin

Çadırınızın Konumunu Dikkatli Seçin
Çadırınızın Konumunu Dikkatli Seçin

Yedigöller, kamp yapmak için en uygun konumlardan bir tanesi. Yedigöller’in neredeyse her yerinde çadır kurulabiliyor. Fakat çadır kurmak ve kamp yapmak için genellikle göl kenarları seçiliyor. Hem su kaynağına yakın olduğu için hem de güzel manzaradan dolayı seçilen göl kenarlarında yoğunluk ise oldukça fazla olabiliyor. Özellikle Büyükgöl olarak bilinen gölün kenarının sakin olma olasılığı neredeyse yok. Fakat çadır için en elverişli yerlerden biri de burası. Ama siz yine de çadırınızı kurmadan önce yedi gölü de gezin. Böylece hangi göl kenarının daha sakin olduğunu, hangisinin manzarasının güzel olduğunu görebilir ve çadırınızı istediğiniz yere kurabilirsiniz. Çadırınızı kurarken zemine de dikkat etmenizi öneriyoruz. Çünkü çadır kurarken en önemli noktalardan bir tanesi zemin. Zemini çok eğimli olan yerlerde çadır kurmak oldukça zor oluyor. 

Ek olarak dikkat etmeniz gereken bir nokta çadırınızın tuvaletlere kolay ulaşabileceğiniz bir yer olması. Yedigöller’in içerisinde kullanabileceğiniz tuvaletler bulunuyor. Çadırınız için yer seçerken tuvalete çok uzak ya da çok yakın olmamaya çalışın. Mesafeyi güzel ayarlamak sizin konforunuz için oldukça önemli. Çadırınız için konumu dikkatli bir şekilde seçmeniz kamp deneyiminizin daha keyifli geçmesini sağlayacaktır. 

7) Ekipman ve Giysi Tercihlerinizi Dikkatli Yapın

Ekipman ve Giysi Tercihlerini Dikkatli Yapın
Ekipman ve Giysi Tercihlerini Dikkatli Yapın

Kamp yapmak çok keyifli ama ayrıntılı düşünülmesi gereken bir etkinlik. Özellikle sonbahar mevsimi gibi bir mevsimde ve Yedigöller gibi bir konumda her an yağış olabileceği için yanınıza aldığınız ekipmanların kalitesi oldukça önemli. Çadırınızın su geçirmez ve kaliteli bir malzemeden yapıldığına emin olun. Ek olarak çadırınızın altına sermek için kaliteli bir brenda getirmeniz sizi yağmur yağışından koruyacaktır. Geceleri sıcaklık oldukça düştüğünden dolayı kaliteli bir uyku tulumu kaliteli bir uyku uyumanıza yardımcı olur. 

Kaliteli uykudan bahsetmişken yanınızda getirmeniz gereken önemli eşyalardan bir tanesi de kulak tıkacı. Çünkü kamp alanı genelde kalabalık oluyor. Kalabalıkta şarkı ve sohbet sesleri çok geç saatlere kadar devam edebiliyor. Bu yüzden rahat uyuyabilmek için yanınıza bir çift kulak tıkacı alabilirsiniz. Ayrıca yanınıza testere gibi ormanda kırılmış ağaç ve odun parçalarını küçültmenize yarayacak ekipmanlar da getirebilirsiniz. Yalnız bunları kullanırken oldukça dikkatli olmanızı öneriyoruz. Kulak tıkacı ve testere gibi eşyaların yanında sabun ve kağıt havlu gibi hijyen eşyaları getirmenizi de öneriyoruz. Çünkü özellikle sabahları alanda bulunan tuvaletler çok yoğun olduğu için sabun ve tuvalet kağıdı bulmakta zorlanabilirsiniz. 

Giysileriniz de oldukça önemli. Özellikle akşamları düşen sıcaklıkla birlikte üşüme ihtimaliniz yüksek. Bu yüzden sizi sıcak tutacak ve su geçirmeyen giysiler giydiğinizden emin olun. Yedigöller doğa yürüyüşü yapmak için oldukça güzel bir bölge. Doğa yürüyüşü yapmak için rahat ve doğa yürüyüşüne uygun ayakkabılar giymeniz de oldukça önemli.  

8) Ormanda Yürüyüş Yaparken Ses Çıkarın 

 Ormanda Yürüyüş Yaparken Ses Çıkarın
Ormanda Yürüyüş Yaparken Ses Çıkarın

Yedigöller’de en sevilen aktivitelerden bir tanesi olan doğa yürüyüşü sırasında elinizden geldiğince ses çıkarın. Hatta yanınıza bir düdük alarak ara sıra onu çalabilirsiniz. Bu sesler ormanda yaşayan hayvanları uzaklaştıracaktır. Böylece yürürken aniden vahşi bir hayvanla karşılaşmaz ve bir aksilik yaşamazsınız.

Ek olarak, akşamları yemeklerinizi ve çöplerinizi yerde ve çadırınıza yakın bir konumda bırakmamanız ormanda yaşayan hayvanların size misafirliğe gelmesini engeller. Doğayı kirletmemek adına çöplerinizi bir torba içinde biriktirmenizi tavsiye ediyoruz. Hem yemeklerinizi hem de çöplerinizi akşam yatarken çadırınızdan biraz uzak bir ağaca asarak hayvanların çöplerinizi dağıtmasına ve yemeklerinizi çalıp sizi rahatsız etmesine karşı bir önlem alabilirsiniz. Ayrıca yatacağınız zaman yaktığınız ateşi söndürdüğünüzden emin olun. Kamp sonunda arkanızda çöp bırakmadığınızdan ve hem doğaya hem de hayvanlara zarar verecek herhangi bir unsuru ormanda ya da göl kenarında unutamadığınızdan da emin olmanızda fayda var.

9) Yedigöller’de Telefon Çekiyor Mu? 

Yedigöller’de Telefon Çekiyor Mu? 
Yedigöller’de Telefon Çekiyor Mu? 

Yedigöller’de kamp yaparken bilmeniz gereken unsurlardan bir tanesi de telefon kullanımının bu bölgede oldukça zor olduğu. Yedigöller’in pek çok kısmında telefon neredeyse hiç çekmiyor. Bu yüzden yakınlarınızı merakta bırakmamak adına önceden sevdiklerinizi bilgilendirebilirsiniz. Telefonlar bazı göllerin etrafında daha rahat çekiyor. Nazlıgöl çevresi genelde telefonların en rahat çektiği bölge. Nazlıgöl’ün yakınına giderek haberleşebilir ve telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Fakat internet kullanımı için aynı şeyi söylemek zor. Çünkü internet Yedigöller’de neredeyse hiç çekmiyor. Bu yüzden Yedigöller’de çektiğiniz muhteşem fotoğrafları paylaşmak için biraz beklemeniz gerekecek. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız