Yedigöller’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

0
5479
Derin Göl
Yedigöller’de Gezilecek Yerler ve Yapılacak Şeyler

Yedigöller günübirlik gidilir mi?

Yedigöller’e günübirlik gidebilir ve keyifli bir seyahat yapabilirsiniz. 

Yedigöller Neyi Meşhur?

Yedgöller, 7 tane gölü, çeşitli bitki ve canlı türleri ile oldukça meşhur olan bir yer. 

Yedigöllere giriş ücreti ne kadar?

Yedigöller giriş ücreti kişi başı 35 TL iken indirimli 15 TL ve binek araç ile giriş ücreti 105 TL’dir.


Her mevsim ayrı bir güzellikte olan Yedigöller, Bolu’da bulunuyor. Bünyesinde barındırdığı 7 tane gölden adını alan Yedigöller Milli Parkı ise herkesin en az bir kere görmesi gereken bir lokasyon. 

İstanbul ve Ankara gibi illere de sadece birkaç saat uzaklıkta olan Yedigöller, genç arkadaş gruplarından sevgililere ve çocuklu ailelere kadar herkese uygun bir rota. Doğa ile içe içe olacağınız Yedigöller özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarının popüler destinasyonu. Fakat kış ve yaz aylarında da burası ayrı bir güzel oluyor. 

Yedigöller’e hangi mevsimde gidersiniz gidin gezmenizi önerdiğimiz rotalar ve yapmanızı tavsiye ettiğimiz şeyler var. Yedigöller’de gezilecek yerleri ve yapılacak şeyleri sizler için bir araya getirdik. 

Yedigöller Gezilecek Yerler

Yedigöller denince akıllara kocaman ağaçlarla çevrili göller ve harika manzaralar geliyor. Çoğunlukla sonbahar aylarında paylaşılan fotoğraflar oldukça popüler olduğu için Yedigöller pek çok kişi için sonbahar rotası. Fakat tabi ki burayı keşfetmek için istediğiniz mevsimi seçebilirsiniz. Yedigöller’e hangi mevsimde giderseniz gidin gezmenizi tavsiye ettiğimiz yerler bulunuyor.

1) Büyük Göl

Büyük Göl
Büyük Göl

Büyükgöl, internette Yedigöller yazınca karşınıza çıkan pek çok fotoğrafta gördüğünüz, iskelesi ile oldukça estetik bir görünüm oluşturan göl. Hal böyle olunca da kendisi en çok bilinen ve en turistik göl olduğu için de dikkat çekiyor. Fotoğraf çekilmek için sıklıkla tercih edilen bu gölü boş bulmanız çok mümkün değil. Bu yüzden eğer fotoğraf çekilmek isterseniz biraz sıra beklemeniz gerekebilir. 

Büyük Göl’ün yakınındaki ağaçların altına konulan piknik masalarından birini boş bulursanız burada oturabilir ve göl kenarında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca gölün etrafındaki toprak yollarda bulunan devrilmiş ağaçlarla da güzel fotoğraf çekilebilir ve Yedigöller’i keşfetmeye buradan başlayabilirsiniz. 

Büyük Göl konumu

2) İncegöl (Uzungöl)

İncegöl (Uzungöl)
İncegöl (Uzungöl)

Yedigöller’de bulunan bir başka göl ise İncegöl. Üzerinden bir köprünün geçtiği bu göl Yedigöller’in farklı bir güzelliğini gözler önüne seriyor. Büyük bir dereyi andıran bu güzel gölün dibi zaman içinde yapraklar ve toprakla kaplandığı için yemyeşil gözüküyor. Etrafındaki doğa ile birleşince bu güzel göl adeta büyüleyici bir hal alıyor. 

İnce Göl konumu

3) Sazlı Göl

Sazlı Göl
Sazlı Göl

Yedigöller’de bulunan yedi gölden biri ise Sazlı Göl. Tatlı bir göl olan Sazlı Göl, diğer göllerden farklı olarak oldukça temiz bir suya sahip. Bu güzel göl, İnce Göl ve Büyük Göl kadar bilinmiyor. Bu yüzden diğer göller kadar popüler değil. Fakat bizce Yedigöller’de kesinlike görülmesi gereken bir nokta.

Sazlı Göl konumu

Dehan’ın notu: Sazlı Göl, İnce Göl’e yakın bir konumda bulunuyor. Sazlı Göl ismini almasının sebebi ise Yedigöller’de etrafında sazların bulunduğu tek gölün burası olması. Genellikle bu göl Yedigöller’in son gölü olarak da biliniyor.

4) Nazlı Göl

Nazlı Göl
Nazlı Göl

Yedigöller’in etrafında kamp yapılabilen göllerinden biri olan Nazlı Göl, genellikle bu bölgede en beğenilen göller arasında bulunuyor. İlk bakışta kirli gibi bir hissiyat uyandırsa da aslında bu göl etrafındaki renklere ve doğaya oldukça güzel bir uyum sağlıyor. Hem kamp yapmak hem de çok güzel fotoğraflar çekmek için Nazlı Göl ve çevresini tercih edebilirsiniz. 

Nazlı Göl konumu

5) Kuru Göl

Kuru Göl
Kuru Göl

Küçük Göl olarak da bilinen Kuru Göl, Nazlı Göl’ün hemen yakınında bulunuyor. Eskiden Nazlı Göl’den gelen su ile beslense de bir süre sonra göl kurumaya başlamış. Günümüzde tamamen kuru olan bu göl ismini de bu olaydan sonra almış. Küçük ve tatlı suya sahip bir gölken kuruyan bu göl etrafındaki doğa ile hala görülmeye değer. 500 metrekarelik bir alana yayılan bu göle sonbaharda giderseniz üstünün tamamen yapraklarla kaplandığını görebilirsiniz. 

Kuru Göl konumu

Dehan’ın notu: Kuru Göl’ün yakınında ziyaret edebileceğiniz bir Dilek Çeşmesi de bulunuyor.

6) Derin Göl

Derin Göl
Derin Göl

Büyük Göl’e yüzey akıntıları ile bağlı olan Derin Göl, Büyük Göl’ün güneydoğusunda konumlanıyor. Derin Göl’ün en derin noktası 10 metre. Fakat Büyük Göl’ün Derin Göl’den daha derin olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra Derin Göl’de belirli mevsimlerde para karşılığında balıkçılık yapmanız mümkün. Ayrıca göl, kamp yerlerine ve ortak tuvaletlere de oldukça yakın bir konumda bulunuyor. 

Derin Göl konumu

Dehan’ın notu: Büyük Göl’ün sağ tarafında bulunan yoldan ilerlerseniz şelalelere, çeşmelere ve diğer göllere rahatlıkla gidebilirsiniz.

7) Serin Göl

Serin Göl
Serin Göl

Büyük Göl ile bağlantısı olan bir başka göl ise Serin Göl. Derinliği 2,5 metreyi bulan bu göl Yedigöller’in en aşağı kısmında bulunuyor. Mengen Yedigöller yolundan milli parka giriş yapanların karşısına çıkacak ilk göl olan Serin Göl, bölgenin en küçük göllerinden biri. Sadece birkaç metre derinliği olan Serin Göl’de gölün içindeki ağaç köklerini görebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz. 

Serin Göl konumu

8) Atmaca Seyir Terası

Atmaca Seyir Terası
Atmaca Seyir Terası

Bolu – Yedigöller yolu üzerinde bulunan ve Yedigöller’e sadece birkaç dakika uzaklıkta bulunan bu seyir terası Yedigöller’in en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunuyor. Dar bir yoldan gidilen bu seyir terasından etkileyici manzaraya bakmak için arabanızı yol kenarına çekebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 

Atmaca Seyir Terası konumu

9) Kapankaya Seyir Terası

Kapankaya Seyir Terası
Kapankaya Seyir Terası

Atmaca Seyir Terası’na kıyasla oldukça büyük bir seyir terası olan Kapankaya Seyir Terası, 1298 metre yükseklikte bulunuyor. Bu seyir tepesinden Yedigöller’deki Büyük, Nazlı ve Derin Göl’ü görebilirsiniz. Ayrıca bu seyir terasından güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz. 

Kapankaya Seyir Terası konumu

Dehan’ın notu: Kapankaya Seyir Terası, özellikle yaz ve ilkbahar aylarında oldukça kalabalık olabiliyor. Her ne kadar büyük bir alana sahip olsa da bu seyir terasından manzarayı görmek için bir süre beklemeniz gerekebilir. Daha az beklemek ve daha rahat bir görüşe sahip olmak için bu mevsimlerde Kapankaya Seyir Terası’nı tercih edebilirsiniz.

10) Anıt Çam

Konumda bilgisi çıkmayan bu Anıt Çam, doğanın mucizevi bir yönünü gözler önüne seriyor. Yaklaşık 500 yıllık olduğu tahmin edilen bu çama gitmek için biz size yol tarifini verelim. 

Anıt Çam’a gitmek için Yedigöller’in çıkışında bulunan bir tabela göreceksiniz. Bu tabeladan ormanın derinliklerine doğru giden yolu takip ederseniz bölgede oldukça meşhur olan Anıt Çam’ı görebilirsiniz. Gövdesi 5,5 metreden biraz daha geniş ve boyu 30 metre civarında olan bu çam ile kesinlikle bir hatıra fotoğrafı çekmenizi tavsiye ediyoruz.  

11) Pisagor Ağacı

Psagor ya da Pisagor Ağacı olarak bilinen ve oldukça sıradışı bir hikayesi olan bu ağacı de görmenizi öneriyoruz. Pisagor Ağacı ismini bir ağacın diğer ağacın üzerine Pisagor denklemine uygun bir şekilde eğildiğinin fark edilmesi ile almış. Doğal bir üçgen şeklini alan bu ağaçların kendiliğinden bu denkleme uygun olarak bu şekle bürünmesi ise pek çok kişiyi derinden etrkiliyor. 

Pisagor Ağacı konumu

12) Şelale

Yedigöller Şelalesi
Yedigöller Şelalesi

Sadece şelale ya da Yedigöller Şelalesi olarak bilinen bu şelale bölgenin tek şelalesi olma özelliğine sahip. Etrafında gezebileceğiniz patika yollar mevcut. Şelale çok büyük olmasa da hem şelaleyi görmek hem de çevresinde keyifli bir yürüyüş yapmak için şelalenin bulunduğu bölgeye gidebilirsiniz.

Şelale konumu

Dehan’ın notu: Yedigöller Şelalesi’nin Yedigöller Milli Parkı’nın en fotojenik yerlerinden biri olduğunu belirtelim. Eğer bölgede güzel fotoğraflar çekmek istiyorsanız gezi rotanıza burayı eklemeyi unutmayın.

Yedigöller’de Yapılacak Şeyler

Yedigöller’de rotanıza ekleyebileceğiniz şeyleri sıraladıktan sonra sıra bu güzel bölgede yapabileceğiniz şeylere geldi. İster günübirlik bir gezi için isterseniz de birkaç günlük bir macera için tercih edebileceğiniz bir destinasyon olan Yedigöller’de neler yapabilirsiniz gelin birlikte bakalım.

1) Kamp Yapabilirsiniz

Kamp Yapabilirsiniz
Kamp Yapabilirsiniz

Yedigöller’de ne yapılabilir diye düşününce akla gelen ilk şeyler arasında tabi ki de kamp yapmak geliyor. Bir veya iki gece konaklamalı bir Yedigöller seyahati planlıyorsanız ve biraz macera arıyorsanız Yedigöller’de kamp yapmak tam size uygun bir aktivite olabilir. Fakat bölgeye kamp yapmak için bölgenin kamp kurallarını bilmenizde ve yanınıza gerekli bütün eşyaları almanızda büyük fayda var. Aksi takdirde keyifsiz ve zor bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Yedigöller’de kamp hakkında daha detaylı bilgi edinmek için:  Yedigöller’de Kamp Yapacakların Bilmesi Gerekenler

2) Doğa Yürüyüşüne Çıkın

Doğa Yürüyüşüne Çıkın
Doğa Yürüyüşüne Çıkın

Doğa yürüyüşü ya da trekking adına ne derseniz deyin uzun ve keyifli bir yürüyüş için Yedigöller harika bir destinasyon. Pek çok patikanın ve yürüyüş rotasının bulunduğu bu güzel noktada uzun uzun yürüyebilir, doğanın sunduğu etkileyici manzaralara karşı keyifli bir gün geçirebilirsiniz. 

Üstelik burası köpeği olan ziyaretçiler için de oldukça güzel bir destinasyon. Yedigöller Milli Parkı’nda yürüyüş yaparken hem siz eğlenebilirsiniz hem de köpeğinizle harika bir gün geçirme fırsatı verebilirsiniz. 

3) Harika Fotoğraflar Çekin

Harika Fotoğraflar Çekin
Harika Fotoğraflar Çekin

İsterseniz doğa yürüyüşü yaparken isteseniz de gölleri keşfederken yapabileceğiniz bir etkinlik de fotoğraf çekme. Bölgenin neredeyse her bir noktası doğa harikası olduğu için burada çekeceğiniz herhangi bir fotoğrafın kötü çıkmasının çok imkanı yok. İster profesyonel bir makine ile isterseniz de telefonunuz ile anılarınızı en estetik şekilde unutulmaz yapabilirsiniz. 

4) Balık Tutabilirsiniz

Balık Tutabilirsiniz
Balık Tutabilirsiniz

Bölgede bulunan bazı göllerde balık tutulabiliyor. Bu etkinlik sadece belirli mevsimlerde ve ücret karşılığı yapılsa da eğer huzurlu ve sakin bir gün geçirmek isterseniz Yedigöller’de balık tutabilir ve şehrin gürültüsünden uzaklaşabilirsiniz. İster tek başınıza isterseniz de arkadaş grubunuz ya da aileniz ile yapacağınız bu aktivite için önceden bölgede balık tutmaya hangi mevsimlerde izin verildiğini öğrenmenizde fayda var. 

5) Kuş Gözlemciliği Yapabilirsiniz

Kuş Gözlemciliği Yapabilirsiniz
Kuş Gözlemciliği Yapabilirsiniz

Doğada yaşayan canlılara özellikle de kuşlara ilginiz varsa Yedigöller sizin için oldukça ideal bir bölge. Özellikle çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapan Yedigöller Milli Parkı’nda kuş gözlemciliği yapabilir ve farklı kuşları doğal yaşam ortamlarında gözlemleyebilirsiniz. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise kuşları ve diğer canlıları rahatsız etmemek ve ürkütmemek. 

6) Bisiklet Sürebilirsiniz

Bisiklet Sürebilirsiniz
Bisiklet Sürebilirsiniz

Yedigöller Milli Parkı’nda yapabileceğiniz en güzel etkinliklerden biri ise bölgede bulunan patikalar boyunca bisiklet sürmek. Bölgeye gelirken kendi bisikletinizi getirebilirsiniz. Bölgede bisiklet kiralama şansınız olsa da genellikle yoğunluktan dolayı bisiklet bulamama riski bulunuyor. Yedigöller’i en güzel şekilde keşfetmek ve eğlenceli vakit geçirmek için yapabileceğiniz aktivitelerden biri olan bisiklet sürmek kendinizi bir film sahnesinde gibi hissetmenizi sağlayabilir. 

Önceki İçerikEge’de Gezi̇lecek Yerler: Tatil Planınıza Eklemeniz Gereken Duraklar
Sonraki İçerikOrdu Tatil Yerleri: Yeşil ve Mavinin Buluştuğu Noktalar
Dehan Fulya Türeler
İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız