Kayak Tatili Bavulu Nasıl Hazırlanır?

Kayak Tatili Bavulu Nasıl Hazırlanır?

Kayak tatili, kışın en çok tercih edilen tatil seçenekleri arasında bulunuyor. Hem kayak yapabildiğiniz hem de karlı havanın keyfini en güzel şekilde çıkarabildiğiniz bu tatilden geriye sadece güzel anıların kalmasını istiyorsanız tatile gitmeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. 

Bu noktalardan en önemlisi ise bavulunuzu doğru eşyalar ile doğru bir şekilde hazırlamanız. Çünkü kayak tatilini yapacağınız konumlar oldukça soğuk olacak ve siz de uzun saatler dışarıda olacağınız için bavulunuza doğru kıyafetleri koymanız oldukça önemli. Eğer bu kış kayak tatili yapacaksanız ve bavulunuzu nasıl hazırlayacağınızdan emin değilseniz doğru yerdesiniz.

İşte 12 adımda doğru kayak bavulu hazırlama rehberi:

1) Doğru Bavulu Seçin

Bavulunuzun kolay taşınabilir olması ve kaliteli bir dış yüzeye sahip olması önemli

İlk madde tabi ki eşyalarınızı koyacağınız ve yolculuk sırasında yanınızda olacak olan bavulunuz. Öncelikle kolay taşınabilir olmasına dikkat etmenizde fayda var. Böylece yolculuk sırasında bavulunuzu taşırken herhangi bir zorluk çekmezsiniz. Bavul seçiminde dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise su geçirmeyen bir bavul olması. Oldukça soğuk ve yağışlı bölgelere gideceğinizi göz önünde bulundurun. Eşyalarınızın ıslanması keyifli bir tatil için pek de hoş bir başlangıç olmaz. 

Bavulunuzun kolay taşınabilir olması ve kaliteli bir dış yüzeye sahip olmasının yanı sıra yanınıza alacağınız eşyaları kolaylıkla yerleştirebileceğiniz kadar büyük olması da çok önemli. Yeterince büyük olan bavullar giysilerinizin daha az buruşmasını ve zarar görmemesine neden olabilir. Özellikle kayak tatili için yanınıza alacağınız eşyaların oldukça kalın olduğunu düşünecek olursak geniş kapasiteli bir bavul kayak tatili için oldukça uygun olacaktır. 

2) İhtiyacınız Olan Eşyaların Neler Olduğunu Araştırın

Yanınıza alacağınız eşyalar hakkında araştırma yapmak bavulunuzu daha kolay düzenlemenizi sağlar.

Kayak tatilinde ihtiyaç duyabileceğiniz ve yanınıza almanız gereken önemli eşyalar var. Bu eşyaların ne olduğunu ve ne işe yaradığını ayrıntılı şekilde araştırmak hem sizi tatil öncesi bilgilendirir hem de yanınızda mutlaka olması gereken eşyaları nerelerden alabileceğiniz konusunda bir fikir edinmenizi sağlar. 

Kayak tatili için alacağınız giysilerin ve aksesuarların kalitesi de oldukça önemli. Kayak tatili boyunca giyeceğiniz her giysinin ve kullanacağınız her aksesuarın kaliteli ve doğru kumaştan olması sizi soğuğa karşı korur ve keyifli kayak tatili yapmanızı sağlar. Bu yüzden yanınıza almanız gerekenleri araştırırken kayak tatiline uygun olması için bu eşyalarda nelere dikkat etmeniz gerektiğini de araştırın. 

3) Termal Kıyafetler Edinin

Termal kıyafetler, sizi soğuğa karşı koruyacaktır.

Kayak tatili denilince ilk olarak aklımıza kar ve soğuk geliyor. Muhteşem kar görüntüsü ve temiz kar havası sizi heyecanlandırıyor dahi olsa bu karın yanında getirdiği soğuk havaya karşı hazırlıklı olmanız gerekiyor. Özellikle de kayak için gittiğiniz bu tatilde uzun saatler dışarıda olacağınızı ve karla yakından temas edeceğinizi de hesaba katarsak korunmaya içerden başlamak oldukça mantıklı bir hareket olacaktır. 

Bu yüzden bavulunuza ilk koymanız gereken eşyalar arasında termal kıyafetler geliyor. Sizi sıcak tutacak ve büyük oranda soğuk havanın olumsuz etkilerinden koruyacak en önemli parçalardan olan termal kıyafetlerin kaliteli olması çok önemli. Termal tayt, termal üstler ve termal çorap gibi ürünlerden bavulunuza kesinlikle koymanızı öneriyoruz. Böylece giysilerinizin altına birer katman daha giymiş ve vücudunuzu önemli ölçüde sıcak tutmuş olursunuz. 

4) Kayak Montu ve Pantolonu Olmazsa Olmaz

Kaliteli bir kayak montu ve pantolonu kesinlikle bavulunuzda olmalı.

İlk katman olan termal kıyafetlerin öneminden bahsettik. Şimdi sıra en az termal giysiler kadar önemli olan mont ve pantolonda. Şehirde günlük kullandığınız montlar her ne kadar kalın olsa da çoğu zaman kayak tatilinde yanınıza almak için en iyi seçenek değiller. Kayak tatili için yeterince kalın, su geçirmez ve rüzgardan koruyan bir mont seçmeniz gerekiyor. Piyasada pek çok farklı modelde kar montu bulmak çok kolay. Kendi tarzınıza uyan, sizi kayak tatili boyunca kuru ve sıcak tutacak bir mont bavulunuzda yerini aldıysa pantolon seçme zamanı. 

Kayak pantolonu da oldukça önemli bir parça. Bacaklarınız kayak yaparken sıklıkla karla temas edecek, kar yağışı olduğunda ıslanacak ve rüzgardan etkilenecektir. Bu yüzden pantolonun da en az mont kadar kaliteli, sıcak tutan, su ve rüzgar geçirmeyen bir kumaştan olmalı. Aynı montlar gibi pantolonlarda da kendi tarzınıza uygun seçenekler bulabilirsiniz. 

5) Yanınıza Alacağınız Botlar Çok Önemli

Kaliteli botlar tatilinizin daha keyifli geçmesine yardımcı olur.

Kayak tatil yaparken yanınıza alacağınız ve giyeceğiniz her şey ayrı ayrı çok önemli. Çünkü unutmayın ki burada en önemli nokta sıcak kalmak. Sıcak kalınmadığı takdirde hareketleriniz kısıtlanır ve hasta olma ihtimaliniz önemli ölçüde artar. Bu yüzden de en çok korumanız gereken noktalardan bir tanesi de ayaklarınız. 

Kayak tatilinde giymek için tercih ettiğiniz ayakkabının su geçirmiyor olması ve sıcak tutması çok önemli. Sürekli karın üstüne basacağınız için seçtiğiniz botla rahat yürümeniz de gerekiyor. Kar botu seçerken doğru numara bir bot seçtiğinize ve botun tabanının karda yürümeye uygun olduğuna emin olun. Böylece kendinizi sıcak ve rahat tutarken aynı zamanda karda kayıp düşme gibi kazaların gerçekleşme riskini de büyük ölçüde düşürmüş olursunuz. 

Related Post

6) Bavulunuza Yünlü Kazak Eklemeyi Unutmayın

Kayak tatili bavulunuza yünlü kazaklar da ekleyebilirsiniz.

Bavulunuza kesinlikle birkaç tane koymanız gereken eşyalardan biri yünlü kazaklar. Sizi sıcak tutma potansiyeli oldukça yüksek olan bu kazaklar ile hem sıcak kalabilir hem de oldukça şık olabilirsiniz. Kendi tarzınıza uygun birkaç yün kazak ile yapacağınız kombinler, kayak tatilinde, kayak yapmak dışında farklı etkinlikler yaparken giyebilmeniz için en uygun kıyafetler arasında bulunuyor. 

7) Almak İstediğiniz Kayak Aksesuarlarına Karar Verin

Bavulunuza bere, eldiven ve boyunluk gibi aksesuarlar koyabilirsiniz.

Kayak tatilinde, mont, pantolon, termal içlikler, bot, yün kazak ve çoraplar gibi pek çok eşyanın yanınızda olması çok önemli. Fakat kayak yaparken ihtiyacınız olan eşyalar sadece bu kadar değil tabii ki. Kayak esnasında hem de kayak merkezlerinde vakit geçirirken kullanılan pek çok önemli aksesuar da bulunuyor.  

Bunlar kayak gözlüğü, kask, boyunluk, atkı, bere ve eldiven gibi önemli parçalardan oluşuyor. Eğer kayak tatilini her kış yapmak gibi bir planınız yoksa kask ve kayak gözlüğü gibi aksesuarları kayak yapacağınız merkezlerden kiralamayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında kalan eşyaları ise hem tarzınıza uygun olacak şekilde hem de kayak yaparken sizi sıcak tutacak bir ürün olmasına dikkat ederek alabilir ve dolabınıza koyabilirsiniz. Kayak yaparken özellikle eldiven ve boyunluk çok kullanılıyor. Bu yüzden eldivenlerin elinize tam oturduğundan ve su geçirmediğinden, boyunluğun ise yeterli kalınlıkta ve doğru malzemeden olduğuna emin olun. 

8) Su Geçirmez ve Kaliteli Bir Çanta Seçin

Su geçirmez bir çanta, kayak tatilinde işinize yarayabilir.

Bavul seçiminin çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Doğru bavul kadar önemli olan başka bir eşya ise kayak tatili boyunca günlük kullanmayı tercih ettiğiniz çanta. Cüzdan ve telefon gibi önemli ve hep yanınızda tutmak istediğiniz eşyalarınızı taşımak için kullanacağınız çantanızı bavula koymadan önce su geçirmeyen ve kolay taşınan bir çanta olduğundan emin olun. Ayrıca çantanın, çok yer kaplamayan hafif bir malzemeden yapılmış olması bavulda daha önemli eşyalara daha çok yer kalması açısından da önemli. 

9) Güneş Kremi ve Nemlendirici Kremleri Unutmayın

Kayak tatili boyunca güneş kremi ve nemlendirici kullanmaya özen gösterin.

Kayak tatili denilince aklınıza ilk gelen şey büyük ihtimalle güneş kremi değil. Kar yağan ve soğuk bir havada güneşin herhangi bir etkisi olmaz diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü uzmanlar, güneş kremini kayak tatiliniz boyunca düzenli olarak kullanmanızı öneriyor. Cildinizde oluşabilecek lekelere karşı sizi koruyan güneş kreminizi kayak tatili için hazırladığınız bavulunuza koymanızı tavsiye ediyoruz. 

Kayak tatili süresince cildinizi ve dudaklarınızı da nemlendirmeniz çok önemli. Soğuk havanın cilt üzerinde yıpratıcı ve kurutucu bir etkisi olduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Bu yüzden size en iyi gelen ve düzenli olarak kullandığınızda memnun kaldığınız nemlendirici kremlerinizi bavula koymayı unutmayın. 

10) Elektronik Cihazlarınızı ve Şarjlarınızı Bavula Eklemeyi Unutmayın

Elektronik eşyalarınızı yanınıza alırken zarar görmeyeceğinden emin olun.

Kayak tatilinde yanınıza almak istediğiniz elektronik cihazlar varsa bavula bunları da koymayı unutmayın. Fakat bilgisayar ve tablet gibi kolay zarar görebilecek eşyalarınızı bavul dışında daha çok yanınızda taşıyacağınız bir çantaya da koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken unsur ise tablet ve bilgisayarınızı hasar almaktan koruyacak bir kılıfın içine koyarak yanınıza almanız.  

Tablet ve bilgisayar gibi cihazların yanı sıra bavul veya çantanıza telefonunuzun ve yanınıza aldığınız diğer elektronik eşyaların şarjlarını da koymayı unutmayın. Standart şarjların yanı sıra taşınabilir şarj gibi cihazlar kullanıyorsanız bunları da bavula ekleyebilirsiniz. 

11) Bavulunuza Mayo Ekleyebilirsiniz

Uzun ve soğuk bir günü sıcacık sularda bitirmek harika olabilir.

İlk başta kayak tatiline giderken yanınıza mayo almak çok komik gelebilir. Fakat konakladığınız otelde ısıtmalı havuz, sauna ya da jakuzi gibi çeşitli seçenekler bulunuyorsa yanınıza alacağınız bir mayo sizi oldukça mutlu edebilir. Kar altında ve kayak yaparak geçen uzun bir günün ardından sıcak sularda dinlenmek hem bağışıklığınızı güçlendirebilir hem de sizi bir macera dolu bir sonraki güne hazırlayabilir. 

12) Farklı Bavul Düzenleme Yöntemleri Deneyin

Kayak bavulunuzu farklı teknikler deneyerek yerleştirmek işinizi kolaylaştırabilir.

Kayak tatiline giderken bavulunuza ne koyacağınız kadar bavulunuzu nasıl düzenleyeceğiniz de oldukça önemli. Yaz tatili için bavul hazırlamaya göre kayak tatili için bavul hazırlamak, bavula konulan eşyaların kalınlaşmasından dolayı biraz daha zor olabiliyor. Ama tabii ki kalın kıyafetlerin konulduğu bu bavulu hazırlarken deneyebileceğiniz bavul hazırlama teknikleri de bulunuyor. 

Bavulunuzu hazırlarken kullanabileceğiniz ilk teknik eşyaları rulo yaparak yerleştirmek olabilir. Bu yöntemde önemli olan giysilerinizi doğru katlamak. Çünkü rulo yapıcam derken giysileriniz buruşabilir. Rulo yaparak bavul yerleştirme tekniğini videolar izleyerek birkaç kez yaparsanız oldukça işinize yarayabilir. Deneyebileceğiniz bir başka yöntem bavul düzenleyicilerden yararlanmak. Artık pek çok farklı yerden bulabileceğiniz bu bavul düzenleyicilerin bu kadar popüler olması boşa değil. Bu düzenleyiciler ile eşyalarınızı çok daha düzenli bir şekilde yerleştirebiliyor ve böylece bavula daha çok eşya sığdırabiliyorsunuz. 

Ayrıca krem ve makyaj malzemesi gibi ürünleri daha küçük bir çantanın içinde toplayarak bavulunuza koyabilirsiniz. Böylece hem daha küçük olan bu eşyalar bavulun içinde kaybolmaz hem de açılıp dökülme ve eşyalara bulaşma gibi riski de en aza indirmiş olursunuz. 

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.