Yeşil pasaport farkı ne?
Memurlara ve memurların birinci dereceden aile üyelerine verilen yeşil pasaport, pek çok ülkeye vizesiz girebilme hakkı tanır.
B tipi pasaport nedir?
B tipi pasaport, bordo pasaporta türüne verilen isimdir. Bu pasaportlar her Türk vatandaşının alabileceği standart pasaportlardır.
P tipi pasaport ne demek?
P tipi pasaport; genellikle memurlara ve memur ailelerine verilen, daha kolay ve vizesiz seyahat edebilmeyi sağlayan yeşil pasaport tipine verilen addır.
Sık sık seyahat edenlerin en temel ihtiyacı olan pasaport birçok ülkenin kapılarını açıyor. Ancak pasaportların da türleri ve bu türler için geçerli koşulları bulunuyor. Birçok kişinin sahip olmak istediği yeşil pasaport ise sayısız avantajı da beraberinde getiriyor. Alması biraz zor olan bu pasaport türünde yerine getirmeniz gereken şartlar var elbette. Her isteyen bu pasaporta sahip olamıyor.
Yeşil pasaport sayesinde oldukça meşakkatli işlemlere sahip olan Schengen vizesine gerek kalmıyor. (Schengen vizesi hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.) Bu pasaport sayesinde Avrupa’ya giriş çıkışlarınız da oldukça kolaylaşıyor. İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün.
5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor. Temelde devlet memurlarının aldığı bir pasaport türü olan yeşil pasaportu alabilmenin ilk şartı elbette devlet memuru olmak. Eski bürokratları da kapsayan bu pasaport türünde gerekli şartları yerine getirmeniz gerekiyor.
İçindekiler
Alırken sizi biraz zorlasa da aldıktan sonra oldukça rahat bir kullanım sunan yeşil pasaportu alabilecek kişiler ise şu şekilde sıralamak mümkün:
Ayrıca ihracat ile uğraşan iş adamlarına işlerinin gereğinden dolayı yeşil pasaport hakkı tanınıyor. Ancak yeşil pasaportu almanın da belli şartları var:
İhracat ile uğraşan iş adamlarının bu şartları eksiksiz yerine getirmesi durumunda pasaport almalarında hiçbir engel bulunmuyor. Normal süresi 5 yıl olan yeşil pasaport ihracat ile uğraşan iş adamları için 2 yıl olarak sunuluyor.
Yeşil pasaport almak istiyor ve belirtilen şartları yerine getiriyorsanız sırada bu pasaport için gereken evraklar yer alıyor:
Yeşil pasaportta herhangi bir harç bedeli bulunmuyor. Yeşil pasaport için ödemeniz gereken tutar defter bedeli olarak karşınıza çıkıyor.
Aşağıda listelenen bankalardan pasaport defter bedeli ödemek istediğiniz belirterek işlem yapmanız mümkün. İşlem sırasında nüfus cüzdanınızı yanınıza almayı unutmayın. Çünkü dekontlar TC numaranız üzerinden kesiliyor.
Gerekli işlemleri yerine getirdikten sonraki aşamada emniyetten randevu almak geliyor. Yeşil pasaport başvuruları yalnızca Emniyet müdürlüklerinden gerçekleştirilebiliyor. Bulunduğunuz şehrin il emniyet müdürlüğünden pasaport talebinde bulunarak randevu almanız yeterli.
Size uyan gün ve saatlere alabileceğiniz bu pasaport başvurusu için https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa internet adresine girmeniz gerekiyor. Adrese girdikten sonra yönlendirmeleri takip ederek randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Yeşil pasaport için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra sıra pasaportunuzun çıkışını beklemeye geliyor. Emniyet Müdürlüğü’nde beyan etmiş adrese 10 gün içerisinde yeşil pasaportunuz ulaştırılıyor.
Hemen hemen herkesi sahip olmak istediği yeşil pasaport sağladığı avantajlar sayesinde rahat bir seyahat seçeneği sunuyor. Vize gibi uzun süren ve uğraştıran işlemleri atlamanızı sağlayan bu pasaportla daha çok yer görebilmeniz mümkün.
Botsvana, Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerum, Kenya, Libya, Mauritius, Mısır, Moritanya, Şeyseller, Sudan, Tanzanya, Tunus ve Zambiya.
Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Ermenistan, Endonezya, Filipinler, Gürcistan, Hong Kong, Irak, İran, İsrail, Japonya, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Güney Kore, Lübnan, Makau, Maldivler, Malezya, Moğolistan, Pakistan, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tayvan, Umman, Ürdün, Vietnam ve Yemen.
Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Kosova, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Makedonya, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve Ukrayna.
Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Trinidad, Uruguay ve Venezuela.
Bahamalar, Barbados, Belize, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Guatemala, Grenada, Haiti, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Christopher ve St Lucia.
Fiji, Palau, Mikronezya, Tuvala ve Vanuatu.
Not: Her ne kadar birçok ülke vize istemese de her ülkenin kendi içerisinde bazı şartları bulunuyor. Bu nedenle bu şartlara dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca tatiliniz 1 yıl içerisinde 30 günü aşacaksa vize almanız şart. Bazı ülkelerde de pasaport geçerlilik tarihinin 6 aydan fazla olma şartı aranıyor.