Schengen Vizesi Nedir ve Hangi Ülkeler İçin Gereklidir?

0
10561
Schengen Vizesi Nedir ve Hangi Ülkeler İçin Gereklidir?

Seyahat etmek isteyenlerin en çok sorun ettikleri vize türlerinden biri olan Schengen vizesinin birçok gerekliliği bulunuyor. Adını Lüksemburg’un küçük bir kasabasından alan bu vize şimdilerde oldukça zahmetli bir yol sunuyor. Almanya, Belçika, Fransa ve Lüksemburg ülkelerinin arasında geçiş kolaylığını sağlamak ve denetimi sıkı tutmak için 1985 yılında imzalanan anlaşmanın bir yansıması da denebilir bu vizeye.

Schengen bölgesine üye olan bir ülkeye girerken gerekli tüm koşulların sağlanmasının ardından diğer üye ülkelere hiçbir engele takılmadan geçmenizi sağlıyor.

Schengen Vizesi Detayları

Alması oldukça zor olan bu vizenin birçok da detayı bulunuyor. Yapılan son araştırmalara göre Türkiye Schengen vizesine en çok başvuran 5. ülke. Rusya, Ukrayna ve Çin Türkiye’den önceki sıralarda yer alıyor. Belarus ise en çok başvuru yapan ülkelerin son sırasında karşımıza çıkıyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen üye devletleri başkonsolosluğu tarafından verilen Schengen vizesi ile bu ülkelere giriş yapma hakkına sahip olabiliyor. Ancak Schengen vizesi 6 ay içerisinde ikamet etme sınırı var. 90 günden fazla Schengen ülkelerinde kalmanız mümkün değil. Eğer 6 aylık süreç içerisinde bu 90 günlük sınırı doldurursanız bu süreç bitene kadar Schengen ülkelerine girişiniz yasaklanıyor.

Schengen vizesinin giriş seçenekleri arasında tek, çift ve çok girişler bulunuyor. Bu girişler izin verilen seyahatler kapsamında değerlendiriliyor.

Vize başvurunuzu yaptıktan on beş gün sonra sonuçlarını almanız mümkün. Ancak bu süreç bazen daha uzun olabiliyor.

Schengen vizesinin 120 euro değerinde vize harcı bulunuyor. Diğer vize işlemlerine göre oldukça yüksek bir tutar olan bu harcı peşin ve yalnızca euro para dilimi ile ödeyebiliyorsunuz.

Başvuru yapmak isteyenlerin direkt olarak kurumlara ulaşması gerekiyor çünkü Schengen vizesi alırken posta ve diğer yollarla yapılan başvuruların geçerliliği bulunmuyor.

Schengen Ülkeleri

Almanya, AvusturyaBelçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İtalya, İzlanda, İspanya, İsveç, İsviçre,  Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Slovakya, Slovenya, Polonya, Portekiz ve Yunanistan. İlerleyen zamanlarda ise Bulgaristan, Kıbrıs ve Romanya’nın da bu listeye girmesi bekleniyor. Bu ülkeler mevcut Schengen vizesini giriş için yeterli buluyor.

Schengen Vizesi Evrakları

Schengen vizesi için oldukça geniş bir evrak listesi bulunuyor. Bu evrakların konsolosluğa eksiksiz bir şekilde sunulması önemli. Aksi durumda vizeniz kabul edilmeyebilir.

Pasaport

Pasaportunuzu sunarken oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. İstenilen vize tarihinin bitiminden itibaren 3 ay geçerlilik süresi taşıması önemli. Ayrıca konsolosluk eskimiş, yazıları ve fotoğrafı okunmaz hale gelmiş ve tahrip olmuş pasaportları kabul etmiyor.

Vize Talep Formu

Vize talebi için oluşturulacak talep formuna konsolosluklardan ya da konsoloslukların resmi internet sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Biyometrik Fotoğraf

Yeni düzene uygun ve yüzünüzün oldukça net olduğu bir fotoğrafınızı vermeniz gerekiyor. 2 adet ve 3,5 X 4 cm boyutlarında olması gereken biyometrik fotoğrafınızın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerek.

Seyahat Sağlık Sigortası

Gidilmesi planlanan ülkede kalacağınız tüm süreyi kapsaması gereken sağlık sigortası tüm Schengen ülkelerinde geçerli

Ulaşım Bileti

Gidilecek olan ülkeye alınan uçak biletinin gidiş dönüş dökümleri. Eğer dönüş farklı bir ülkeden yapılacaksa dokümanlar ayrı ayrı alınabilir

Otel Rezervasyonu

Tatilinize başlamadan önce kalacağınız yeri belirlemeniz ve otel konaklama faturasını sunmanız gerekiyor. Başka Schengen ülkelerine de gidilecekse konaklamanın maddi teminatının gösterilmesi gerekiyor.

Gelir Belgesi

Gelirinizi beyan edeceğiniz belgeler bu aşamada gerekiyor. Son 3 aylık aktif banka özeti, kira sözleşmesi, tapu belgesi en önemli evraklar arasında.

Davetiye

Eğer gideceğiniz ülkede bir yakınınız ya da iş ortaklığınız varsa davetiye seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Dilekçe

Konsolosluğa hitaben yazacağınız bir dilekçeyi belgelerinizin arasına mutlaka ekleyin. O ülkeye gitme amaçlarınızı bu dilekçe ile sunabilirsiniz.

Schengen ile ilgili daha detaylı bilgiye https://www.schengenvisainfo.com/tr/ adresinden erişebilirsiniz. Ayrıca yeşil pasaport ile ilgili de bilgi almak istiyorsanız, Yeşil Pasaport yazımızı okuyabilirsiniz.

Vize istemeyen bir ülkeye gitmek isterseniz, Vizesiz Ülkeler Listesi yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Schengen Vizesi Ülkeleri

Avusturya
Almanya
Belçika
Çek Cumh.
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Yunanistan
Macaristan
İzlanda
İtalya
Letonya
Liechtenstein
Litvanya
Lüksemburg
Malta
Hollanda
Norveç
Polonya
Portekiz
Slovakya
Slovenya
İspanya
İsveç
İsviçre

Schengen Vizesi Türleri

Tek Tip Schengen Vizeleri (USV)

Schengen Bölgesi’ne üye ülkelerden birine giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kadar süreyle istenilen bölgeden geçme veya orada konaklama iznini temsil eder.

A Kategorisi 

  • Havalimanı transit vizesi olarak da bilinmektedir.
  • Schengen Ülkesi Bölgesi’ne girmeden Schengen Ülkesi Havalimanı dış hatlar bölgesinden seyahat edilmesine izin veren vize türüdür.

C Kategorisi 

  • Belirli bir süreyle bir Schengen Ülkesinde (Schengen Bölgesi) ikamet etme izni veren kısa süreli vize türüdür.
  • Turist vizesi olarak da bilinmektedir.
Tek Girişli

Tek girişli, iki girişli ve çok girişli olmak üzere üç alt kategorisi daha vardır. Tek giriş vizesi, sahibine, bir Schengen ülkesine (Schengen Bölgesi) belirli bir süreyle sadece bir kez girme izni verir.

Çift Girişli 

Schengen Bölgesine iki kez girmenize izin verilir, yani vizenizin izin verdiği süre boyunca Schengen Bölgesine girebilir, oradan çıkabilir ve hiçbir sorun olmadan tekrar girebilirsiniz. İkinci kez o ülkenin dışına çıktığınızda vizenin süresi sona erer.

Çok Girişli

Sahibine, istediği şekilde Schengen Bölgesine girip çıkma izni verir. Ancak, bu vize sahibine Schengen Bölgesinde Schengen üyesi bir ülke ile Schengen üyesi olmayan bir ülke arasında sınırdan geçtiği günden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 gün konaklama izni verir.

Sınırlı Bölgesel Geçerliliği Olan Vizeler (LTV)

  • Sadece vizeyi düzenleyen Schengen ülkesinde veya bazı diğer durumlarda vizeye başvururken özel olarak belirtilen belirli Schengen Ülkelerinde seyahat etmenize izin verir.
  • Bu vize, bu Schengen ülkelerinin dışında daha önce belirtilmemiş tüm diğer Schengen ülkelerinde geçersizdir.
  • Bu vize türünün sahibi ilk veya son varış yeri hedefi olmayan başka bir Schengen ülkesine giremez veya oradan geçemez.
  • Bu vize türü geçerli bir seyahat belgesi olmayan ancak herhangi bir acil durumda Schengen bölgesine seyahat etmek durumunda olan kişiler için geçerli olabilir.

Ulusal Vizeler (D Kategorisi) 

  • Schengen ülkelerinden birinde okuyacak, çalışacak veya kalıcı olarak ikamet edecek olan kişilere verilir.
  • Uluslararası öğrenci programı bir yıldan uzun olmayacak bir süreyle vize verecektir.
  • Schengen ülkelerinden birinde tam bir müfredat programında okumaya başlamak üzere olan uluslararası bir öğrenci. Vize, yine, uzatma olasılığı olacak şekilde bir yıl süreyle düzenlenir.
  • Schengen ülkelerinden herhangi birinde bir yükseköğrenim kurumunda veya araştırma merkezinde kişiyle ve yakın aile üyeleriyle ilgili pedagojik bir çalışma.
  • Uzmanlığını paylaşma maksadıyla sporcu, ressam veya başka türde bir meslekte uzmanlığından dolayı Schengen ülkelerinden herhangi birinde seyahat eden bir profesyonel.
  • Kişinin Schengen Bölgesi’nden belirlenen bir zaman diliminde ayrılmasına engel olan sağlık durumu gibi acil durumlar.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız