Çalışma Vizesi Nasıl Alınır? – Avrupa İçin Kısa Kısa

0
313

​​Dünyanın birçok noktasında çeşitli iş imkanları bulunur. Birçok kişi için farklı ülkelerde çalışmak ve farklı deneyimlere sahip olmak yüksek derecede öneme sahiptir. Ancak yabancı bir ülkede çalışmak istiyorsanız vize almanız gerekebilir. Ülkeler arası seyahatte vizeye ihtiyaç duyulduğu gibi, çalışmak için de ülkeler kişilerden çalışma vizesi adlı bir vize ister. Bu vizeyi alan kişiler başvurduğu ülkede çalışma hakkına sahip olur. 

Her ülkenin kendine ait kuralları, bürokratik süreci ve vize prosedürü bulunur. Ülkeler kendi protokollerine sahip olduğu için ülkelere göre vize prosedürleri de değişkenlik gösterir. Çalışacağınız işe göre ve çalışacağınız ülkeye göre vize için gerekli olacak belgeler de farklılık gösterebilir. Staj gibi kısa süreli çalışmaların yanı sıra uzun süreli çalışma amacıyla da alabileceğiniz çalışma vizesi ile ilgili detaylı bilgi edinmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Avrupa’da çalışma hakkı sunan Mavi Kart ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir.

Çalışma Vizesi Nasıl Alınır? – Avrupa İçin Kısa Kısa

Çalışma Vizesi Nedir?

Çalışma vizesi yurt dışında faaliyet gösteren bir şirkette çalışma imkanına sahip olabilmek ve çalışılan  ülkede oturum iznine sahip olabilmek için başvurulan bir vize türüdür. Bu vize türü oturum izni sağlaması nedeniyle D tipi vize kategorisinde yer alıyor. Yurt dışında faaliyet gösteren bir firma ile anlaşıp iş sözleşmenizi başlatmanızın ardından çalışma vizesine başvurabilirsiniz. 

Çalışma vizesi alabilmek için iş sözleşmesi yaptığınız firmanın tarafınıza resmi davet mektubu ve iş sözleşmesi göndermesi gerekiyor. İş sözleşmesinin yapılmış olması başvuru sürecinde kolaylık sağlar. İş yerinden mektubunuzu ve sözleşmenizi almanızın ardından yapmanız gereken birkaç adım daha bulunur.

Vizenizi alabilmeniz için, mesleki yeterliliğinizin kanıtlanması büyük bir öneme sahiptir. Yetkili makamlar, bahsedilen işte çalışmak için yeterli düzeyde profesyonel deneyime ve yeterli eğitim seviyesine sahip olduğunuzu görmek isteyecektir. Bu sebeple özgeçmiş ve sertifikalar gibi gerekli belgeleri özenli bir şekilde, eksiksiz olarak hazırlayıp ilgili makama teslim etmelisiniz.

Doğru konsolosluktan randevu almanız başvurunuz için önemlidir. Yanlış vize kategorisi veya yanlış yerden randevu almak başvurunuzun değerlendirilmemesine yol açabilir. Vize başvurusunda bulunduğunuz makam belgelerinizi titizlikle inceleyerek size onay verecek veya rededecektir. 

Uzun süreli işlerin yanı sıra staj gibi kısa süreli işler için de verilen çalışma vizesi ile farklı bir ülkenin atmosferinde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Çalışma vizesine Avrupa Ülkeleri’nin yanı sıra İngiltere, ABD ve Kanada için de başvurabilirsiniz. Tüm ülkeler arasında en sık tercih edilen çalışma vizelerinden biri Almanya çalışma vizesidir. Pazarlama, sağlık, eğitim gibi pek çok sektörde çalışan kişiler Almanya çalışma vizesine başvurur. Ayrıca üniversite stajı için de çalışma vizesi başvurusunda bulunulabilir.

Bazı ülkeler vizenin alınabilmesi için dilin temel bilgilerinin bilinmesini şart koşar. Çalışma vizesi ile yurt dışı tecrübesi yaşarken yeni kültürleri tanıma şansı yakalayabilir, yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Kendinizi geliştirme yolunda iyi bir adım olabilecek bu fırsatla pek çok tecrübe edinebilirsiniz. Oturma imkanı sağlaması ile size gittiğiniz ülkeyi keşfetme olanağı sunan bu vize ile hem çalışıp hem de ülkenin güzelliklerini görme şansına sahip olabilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Yurt dışında çalışma tecrübesi yaşamayı pek çok kişi ister. Oturma izni alarak başvurduğunuz ülkede uzun süreli kalma amacıyla yurtdışında çalışma yoluna çıkıyorsanız, çalışma vizesine başvurabilirsiniz. Çalışma vizesi almak isteyen kişilerin aklına gelebilecek ilk soru vizenin nasıl alınacağıdır. Çalışma vizesi almadan önce çalışmak ve vize almak istediğiniz ülkeyi belirlemeniz, bu doğrultuda ilerlemeniz doğru olacaktır. Çalışmak istediğiniz ülkeyi belirlemenizin ardından iş arayışına girmelisiniz. İşi bulduktan sonra işvereninizle bir iş sözleşmesi imzalamanız gereklidir. Sözleşmenizi yapmanızın ardından eksiksiz bir şekilde diğer belgeleri de hazırlamalısınız. Belgelerinizde eksik olması başvurunuzun değerlendirilmemesine yol açabilir. 

İş sözleşmesi çalışma vizesi alınırken istenilen belgeler arasında yer alması sebebiyle önemlidir. Bir sonraki adım olarak sözleşme imzaladığınız firma Yabancılar Bürosuna başvuruda bulunarak gerekli formu doldurmalıdır, aynı şekilde siz de Türkiye’de gerekli formu doldurarak konsolosluğa iletmelisiniz. Konsolosluk yetkilileri bu formu başvuru yaptığınız ülkeye iletecektir. Evraklarınız değerlendirildikten sonra alınan cevaba göre diğer işlemleri yapabilirsiniz. Vize başvurusunda iletilen evraklar başvuruyu değerlendiren ülkenin onayını aldıktan sonra çalışma vizeniz 1 ay, en geç 3 ay içerisinde size ulaşmış olacaktır. Vizenizin çıkmasının ardından uçak bileti gibi işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Vize başvurusunda bulunacak kişilerden pek çok belge istenir ve bunlar dikkatle incelenerek başvurulan ülke tarafından onay veya ret cevabı verilir. Ülkeye göre değişmekle birlikte genel olarak kişilerin kendi ülkelerinde yaptığı meslekteki tecrübeleri ve eğitim seviyeleri, sahip oldukları sertifikalar ve suç kaydı bulunmaması gibi unsurlar başvuru için önem arz eder.

Başvuruda istenilecek belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Aynı belgeler her ülkede başvuru yapmak için geçerli olmayabilir. Bu durumda konu hakkında detaylı bilgi için danışmanlık hizmeti almayı değerlendirebilirsiniz. Başvuracağınız ülkeyle ilgili geniş çapta bilgiye sahip olan danışmanlık firmaları vize alma serüveninde size destek olarak işlerinizi kolaylaştırır. Bu hizmet sayesinde vize alma işlemlerinizin yükünü azaltabilir ve süreçle alakalı aklınızdaki soru işaretlerini kolaylıkla giderebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz ülkedeki prosedürlerle ve o ülkedeki yaşam koşullarıyla alakalı detaylı bilgiler edinerek çalışma hayatınıza daha bilgili bir şekilde başlayabilirsiniz. 

Yurt Dışında Çalışmanın Avantajları

Çalışma vizesi alarak yurt dışında çalışma yolunda bir adım atarsınız. Peki yurt dışında çalışmanın sizin için avantajları nelerdir?

  • İlk olarak gittiğiniz ülkede çalışarak maddi anlamda iyi bir kazanca sahip olma şansı elde edebilirsiniz.
  • Aynı zamanda edindiğiniz tecrübelerle kariyerinize yenilik getirebilirsiniz.
  • Çalıştığınız sektöre bağlı olmakla birlikte farklı ülke vatandaşları ile birlikte çalışarak yeni kültürler tanıyabilirsiniz.
  • Ayrıca konfor alanınızdan çıktığınız için çeşitli durumlara uyum gösterme konusunda ilerleme kaydedebilirsiniz.
  • İşten kalan zamanlarınızda kültürel geziler yaparak gittiğiniz ülkede kaliteli zaman geçirebilir ve yaratıcılığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
  • Zorluklarla baş etme becerisi kazanabilir ve bu konuda gelişebilirsiniz.
  • Küreselleşen dünya koşullarında yurt dışında çalışmış olmanın avantajlarından istifade edebilirsiniz.
  • Gittiğiniz ülkedeki dili konuşmak ve yazmak durumunda kalacağınızdan daha kalıcı, yaşayarak öğrenebilirsiniz.
  • İletişiminizi güçlendirerek yeni arkadaşlıklar kurabilir ve yeni bir çevre edinebilirsiniz.
  • Farklı kültürlere uyum sağlama çabanızdan dolayı daha kolay empati kurabilir ve farklı bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
  • Profesyonel açıdan yeni bağlantılar edinebileceğiniz gibi sorun çözme becerilerinizde artış gözlemleyebilirsiniz. Karşı karşıya gelebileceğiniz zorluklar dolayısıyla kendinizi güçlü hissedebilirsiniz.
  • Tanıştığınız farklı kültürdeki insanlardan yeni bilgiler edinerek kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
  • Çalışma vizesi size oturma izni de sağladığından kaldığınız ülkenin kültürünü anlayabilir, dil becerilerinizi geliştirebilir ve iş hayatınızın dışında kendiniz için de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Çalışmak istediğiniz ülkenin sunduğu eğitim fırsatlarını da değerlendirerek yüksek lisans ya da diğer eğitimlerle kendinize yeni değerler katabilirsiniz.
  • Ülkenize geri dönmek istediğinizde daha kalifiye olma şansı elde edebilirsiniz. Mesleğinize yönelik eğitimler alarak kendinizi daha fazla geliştirme şansınızı yakalayabilir ve bunun avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Çalışma yeri olarak Almanya tercihinde bulunduysanız oradaki Türk kişilerle iletişime geçerek onların bilgi birikimlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Almanca dilinde gelişme kaydederek daha kolay iletişim kurabilirsiniz. Almanya’da iş imkanları için internet başta olmak üzere çeşitli yerlerden araştırma yapabilir, özgeçmiş göndererek şansınızı deneyebilirsiniz. 

Çalışma vizesi almadan önce iş sözleşmesi yapmanız gerektiğinden dolayı iş arayarak başladığınız sürecin ardından belgeleri toparlama, uçak bileti alma gibi diğer işlemleri de hallederek yurtdışında çalışma serüveninize başlayabilirsiniz. 

Ülkelere Göre Çalışma Vizesi Alma Rehberi

Türk vatandaşı olarak pek çok ülkeye çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Çalışma vizesini hangi ülkeden almak istediğinizi belirlemenizin ardından o ülkeden vize alma hakkında araştırma yapabilirsiniz. Çoğu ülkenin benzer bir vize alma süreci olmasına rağmen sık başvurulan ülkelerin şartları hakkında bilgi edinmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Uzun süreli bir vize olan ve oturma izni sağlayan çalışma vizesini almak için iş sözleşmesinin yapılmış olması gerekmektedir.

Çalışma vizesi, Schengen Vizesi’nin D kategorisi olarak da bilinmektedir. Schengen Vizesi‘ni alabilmek için belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlamanız büyük bir öneme sahiptir. Schengen Vizesi sayesinde Avrupa Birliği’ne üye olan birçok ülkeye seyahat hakkınız bulunuyor.

Burada önemsemeniz gereken küçük bir ayrıntı bulunmaktadır. Almanya vizesiyle seyahat edeceğiniz için, Schengen bölgesine Almanya’dan giriş yapmalısınız. Aynı şekilde Fransa’dan Schengen vizesi aldıysanız Fransa’dan giriş yaparak diğer ülkelere geçiş sağlamalısınız. Çekya, Macaristan, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği üyeliği bulunmayan Norveç, İzlanda ve İsviçre’ye de seyahat imkanı sağlayan bu vizeyi alarak pek çok imkana sahip olabilirsiniz. Ayrıca ülkeler arası seyahat ederek yeni deneyimler yaşayabilir, farklı kültürleri tanıyabilirsiniz.  

Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çalışma vizesine başvuru yapmaya karar vermenizin ardından başvuracağınız ülkeye bağlı olmakla birlikte sizden birtakım belgeler istenir. Bu belgeler genellikle çoğu ülke için benzerlik gösterir.

İstenen belgeler sıralanacak olursa;

  • vize başvuru formu,
  • pasaport,
  • iki adet biyometrik fotoğraf,
  • nüfus cüzdanı fotokopisi
  • ve nüfus kayıt örneği,
  • yapılan evlilikler ve boşanmalar,
  • varsa çocuklara ait bilgiler, ebeveynlere ait bilgiler,
  • başvuruda bulunan kişinin ikametgah belgesi,
  • sağlık sigortası,
  • mesleki geçmişi ve eğitim hayatını gösteren güncel özgeçmiş, diplomalar ve kurs belgeleri, sertifikalar,
  • çalışılmak istenilen iş yeri ile yapılan iş sözleşmesi,
  • çalışma şeklini (tam ya da yarı zamanlı olarak) gösteren belge,
  • kişinin kazancını gösteren yıllık brüt maaş belgesi,
  • yurt dışından alınmış belgeler,
  • ticaret sicil kaydı
  • denklik belgesi. Denklik belgesi, gideceğiniz ülkede mesleğinizin oradaki iş piyasasına denk düşüp düşmeyeceğini belirleyen belgedir.

Bu belgeleri tamamlamanızın ve gerekli ücreti ödemenizin ardından ilgili konsolosluktan randevu alarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Belgeleriniz başvuru yaptığınız ülke tarafından detaylı bir şekilde incelenerek size onay veya ret cevabı verilecektir. Evraklarınızda eksik olması durumunda başvurunuz değerlendirilmez. Böyle bir durum yaşamamak için tüm evrakların doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. 

Çalışma vizesi başvurusu için en önemli husus bir iş sözleşmesine sahip olmanızdır. İş sözleşmenizi yapmanızın ardından diğer belgeleri ayarlayabilirsiniz. İş yeri ile yaptığınız sözleşmenin ardından konsolosluktan randevu alabilir, diğer belgelerinizi de en kısa sürede hazırlayarak ülkeye gidişle alakalı uçak bileti gibi diğer işlerinizi halledebilirsiniz.

Bu süreçte danışmanlık hizmeti alarak süreç hakkında daha fazla bilgi edinebilir, sizin için en iyi sonucu verecek ülkeye başvuruda bulunabilirsiniz.

Çalışma vizesi başvuru tarihinden itibaren 3 aya kadar sonuçlanır. Bu sebeple vize başvurunuzu yapabileceğiniz en erken zamanda yapmanız çalışacağınız ülkeye gidiş süreciniz için daha iyi olabilir.

Çalışma vizesi başvurunuzu yapmanız ve olumlu dönüş almanızın ardından gittiğiniz ülkede yeni bilgiler edinebilir, çeşitli uluslardan kişilerle tanışma ve çalışma şansına sahip olabilir, yurt dışında çalışmayı deneyimleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni bir dil öğrenebilir ve küresel bir bakış açısı kazanabilirsiniz.

Çalışma Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Çalışma vizesi başvurusu yapmanızın ardından belgeleriniz başvuru yaptığınız ülke tarafından detaylı olarak incelenir.

Dosyanın konsolosluğa teslim edilme aşamasından sonra vize kabul ya da ret kararı tamamen konsolosluğa aittir. Bununla birlikte vize işlem ve sonuçlanma süreleri konsolosluğun inisiyatifindedir.

Vizenin sonuçlanma süresi ülkelerin kendi prosedürlerine göre değişkenlik göstermektedir. Her ülkenin çalışma vizesine yönelik prosedürleri farklılık gösterdiğinden dolayı bu konuda net bir süre söylemek sakıncalı olacaktır. Buna bağlı olarak vizenizin sonuçlanması net olmamakla birlikte 1 ay ile 3 ay arası bir süre alabilir. Ancak 15 iş günü gibi kısa bir sürede de vizeniz size ulaşabilir. Bu süre konsolosluğun ek belge talep etmesi ve konsolosluk resmi tatil günlerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

Evraklarınızın tam olması bu süreci kolaylaştırabilir. Evraklarınızda eksiklik olması durumunda başvurunuz değerlendirilmez. Gerekli değerlendirmelerin yapılmasının ardından başvurunuzda bir sorun gözükmüyorsa ve ülke sizi yeterli görüyorsa ortalama 2 hafta-1 ay içerisinde vizeniz size ulaşır.

Ayrıca işlem süreleri konsolosluğun iş yoğunluğuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bu süreleri göze alarak vize başvurunuzu erkenden yapmanız uçak bileti gibi diğer işlemlerinizi halletmeniz açısından daha iyi olabilir. 

Kabul almanın yanı sıra elbette başvuru sonucunda reddedilebilirsiniz. Eğer konsolosluktan ret cevabı aldıysanız, karara itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Dilekçe yoluyla karara itiraz edebilirsiniz. Ancak bu süreç de uzayabileceğinden pek çok kişi yeniden başvuru yolunu seçmektedir.

Başvurunuzu güncel belgeleriniz ile yapmanız gerekmektedir. Belgelerinizi düzenlemenizin, randevu almanızın ve gerekli ücreti yatırmanızın ardından yeniden başvuru yapabilirsiniz. Randevuya tam tarih ve saatinde gitmeli, randevu sırasında vize amacınızı net bir şekilde açıklamalısınız. Eğitim ve meslek konularında da kendinizi iyi tanıtmalısınız.

Ayrıca pasaportunuz 10 yıldan eski olmamakla birlikte çalışma vizesi için başvuru yaptığınız tarihten en az 12 ay daha geçerliliğinin bulunmuş olması gerekir.

İdari harç bedelinin ödendiğine dair dekont ve sicil belgenizin olması da önemlidir.

Tüm belgelerin eksiksiz olmasının ardından yeniden yaptığınız başvuru da benzer sürelerde sonuçlanır. Onay cevabı alırsanız ülke dışına gidiş için gerekli olan işlemlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Alırken Dil Şartı Uygulanır Mı?

Çalışma vizesi alırken akla gelebilecek sorulardan biri de dil şartı konusudur. Her ülke dil şartı koymamakla birlikte elbette ki gideceğiniz ülkedeki bazı şeyleri anlamak ve doğru bir şekilde iletişim kurabilmek için dil bilmeniz önemlidir. Ancak çoğu ülke, çalışma vizesi başvurusunda bulunan kişilerden en azından A1 seviyesinde dil bilgisi istemektedir.

Konsolosluk, çalışma vizesi için yapılan mülakatta yabancı dil seviyenizi yeterli görürse sizden dil yeterliliği için sınav belgesi istemeyebilir. Aksi takdirde yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olduğunuzu sınavlarla kanıtlamanız gerekebilir. Dil şartı kesin olarak bulunmamakla birlikte bilmeniz sizin için pek çok açıdan daha iyi olacaktır. 

Dilinizi geliştirmek için online ve yüz yüze kurslar gibi çeşitli kaynaklardan yararlanabilir, temel atmanın ardından gittiğiniz ülkede konuşarak ve iletişim kurarak geliştirebilirsiniz. Ayrıca ileri seviyede yabancı dil bilgisi olan kişilerin işe alımlarda, işverenler tarafından tercih edildiği de bilinir.

Ülkenize döndüğünüzde öğrendiğiniz yeni diller sayesinde daha iyi bir iş bulma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Özgeçmişinizde öğrendiğiniz dile yer verebilir, hatta çeviri faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre Boyunca Geçerlidir?

Çalışma vizesi koşullarını yeniden hatırlatacak olursak Almanya çalışma vizesi başvuruları ve diğer ülkelerin çalışma vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan ülke konsolosluklarına veya büyükelçiliklere yapılmaktadır.

Vize başvurusunda bulunmak için bir iş yerinden bir teklif almanız veya kendi imkânlarınızla bulduğunuz bir iş yeriyle sözleşme imzalamış olmanız gerekmektedir.

Gerekli belgeleri hazırlayarak çalışma vizesine başvuru yapmanızın ardından bazı ülkelerin koyduğu dil şartını geçerek ve ücretinizi ödeyerek başvurunuzun sonucunu bekleyebilirsiniz. 

Çalışma vizesi D tipi vize kategorisinde bulunan ve uzun süre geçerliliği bulunan bir vize türüdür. 3 ay ile 6 yıl arası geçerliliği bulunan bu vize türü size başvurduğunuz ülkede çalışmanın yanı sıra oturma hakkı sağlar.

Bu sürenin ardından hala aynı işte çalışmaya devam ediyorsanız vizenizi uzatmak için yetkili makamlara başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da süresiz vize için başvuru yapabilirsiniz.

Vizenin size sağladığı süre boyunca gittiğiniz ülkede özgürce çalışabilir, yaşayabilir ve gezebilirsiniz. 

İşinizi kaybederseniz genellikle oturum izniniz de geçerliliğini kaybeder. Bu durumda hemen yeni bir iş bulmalısınız, yeni çalışma ve oturum izni başvurusu yapmalısınız. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız