Avrupa’da Çalışma Vizesi (Mavi Kart) Nasıl Alınır?

0
1258

​​Dünyanın birçok noktasında çeşitli iş imkanları bulunur. Birçok kişi için farklı ülkelerde çalışmak ve farklı deneyimlere sahip olmak yüksek derecede öneme sahiptir. Ancak yabancı bir ülkede çalışmak istiyorsanız vize almanız gerekebilir. Ülkeler arası seyahatte vizeye ihtiyaç duyulduğu gibi, çalışmak için de ülkeler kişilerden çalışma vizesi adlı bir vize ister. Bu vizeyi alan kişiler başvurduğu ülkede çalışma hakkına sahip olur. 

Her ülkenin çalışma vizesi vermek için farklı kuralları ve mevzuatları bulunuyor. Ülkeler kendi protokollerine sahip olduğu için ülkelere göre vize prosedürleri de değişkenlik gösterir. Çalışacağınız işe göre ve çalışacağınız ülkeye göre vize için gerekli olacak belgeler de farklılık gösterebilir.

Staj gibi kısa süreli çalışmaların yanı sıra uzun süreli çalışma amacıyla da alabileceğiniz çalışma vizesi ile ilgili detaylı bilgi edinmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Ayrıca Yurt Dışında Yaşamak ve Çalışmak İçin En İyi 10 Ülke ve Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlere 8 Öneri yazılarımıza da mutlaka bakmalısınız.

Avrupa’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Çalışma Vizesi Nedir?

İsminden de anlaşıldığı üzere, çalışma vizesi yurt dışında bulunan bir ülkede kanunlar çerçevesinde resmi olarak çalışma imkanı sunan bir vizedir. Bu vize türü oturum izni sağlaması nedeniyle D tipi vize kategorisinde yer alıyor. Örneğin, yabancı bir ülkede bir iş bulduktan sonra firma ile iş sözleşmenizi başlatmanız sonrasında bu vizeye başvurabilirsiniz. 

Ancak çalışma vizesi almak için öncesinde bazı prosedürler bulunuyor. Bunların ilki iş sözleşmesinin yapılmış olmasıdır. İş sözleşmesine sahip olmanız bu vizeye başvuru sürecinde büyük kolaylık sağlar.

İş yerinden size gönderilen davet  mektubunuzu ve sözleşmenizi almanızın ardından yapmanız gereken birkaç adım daha bulunuyor. Vizenizi alabilmeniz için, mesleki yeterliliğinizin kanıtlanması büyük bir öneme sahiptir. Yetkili makamlar, bahsedilen işte çalışmak için yeterli düzeyde profesyonel deneyime ve yeterli eğitim seviyesine sahip olduğunuzu görmek isteyecektir. Bu sebeple özgeçmiş ve sertifikalar gibi gerekli belgeleri özenli bir şekilde, eksiksiz olarak hazırlayıp ilgili makama teslim etmelisiniz.

Doğru konsolosluktan randevu almanız başvurunuz için önemlidir. Yanlış vize kategorisi veya yanlış yerden randevu almak başvurunuzun değerlendirilmemesine yol açabilir. Vize başvurusunda bulunduğunuz makam belgelerinizi titizlikle inceleyerek size onay verecek veya rededecektir. 

Uzun süreli işlerin yanı sıra staj gibi kısa süreli işler için de verilen çalışma vizesi ile farklı bir ülkenin atmosferinde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Çalışma vizesine Avrupa ülkelerinin yanı sıra İngiltere, ABD ve Kanada için de başvurabilirsiniz.

Tüm ülkeler arasında en sık tercih edilen çalışma vizelerinden biri Almanya çalışma vizesidir. Pazarlama, sağlık, eğitim gibi pek çok sektörde çalışan kişiler Almanya çalışma vizesine başvurur. Ayrıca üniversite stajı için de çalışma vizesi başvurusunda bulunulabilir.

Bazı ülkeler vizenin alınabilmesi için dilin temel bilgilerinin bilinmesini şart koşar. Çalışma vizesi ile yurt dışı tecrübesi yaşarken yeni kültürleri tanıma şansı yakalayabilir, yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Kendinizi geliştirme yolunda iyi bir adım olabilecek bu fırsatla pek çok tecrübe edinebilirsiniz. Oturma imkanı sağlaması ile size gittiğiniz ülkeyi keşfetme olanağı sunan bu vize ile hem çalışıp hem de ülkenin güzelliklerini görme şansına sahip olabilirsiniz. 

Avrupa Çalışma Vizesi’ne Mavi Kart adı da verilmektedir.

Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Yurt dışında çalışma tecrübesi yaşamayı pek çok kişi ister. Oturma izni alarak başvurduğunuz ülkede uzun süreli kalma amacıyla yurt dışında çalışma yoluna çıkıyorsanız, çalışma vizesine başvurabilirsiniz.

Çalışma vizesi almak isteyen kişilerin aklına gelebilecek ilk soru vizenin nasıl alınacağıdır. Çalışma vizesi almadan önce çalışmak ve vize almak istediğiniz ülkeyi belirlemeniz, bu doğrultuda ilerlemeniz doğru olacaktır.

Çalışmak istediğiniz ülkeyi belirlemenizin ardından iş arayışına girmelisiniz. İşi bulduktan sonra işvereninizle bir iş sözleşmesi imzalamanız gereklidir. Sözleşmenizi yapmanızın ardından eksiksiz bir şekilde diğer belgeleri de hazırlamalısınız. Belgelerinizde eksik olması başvurunuzun değerlendirilmemesine yol açabilir. 

İş sözleşmesi, çalışma vizesi alınırken istenilen belgeler arasında yer alması sebebiyle önemlidir. Bir sonraki adım olarak sözleşme imzaladığınız firma Yabancılar Bürosu’na başvuruda bulunarak gerekli formu doldurmalıdır, aynı şekilde siz de Türkiye’de gerekli formu doldurarak konsolosluğa iletmelisiniz. Konsolosluk yetkilileri bu formu başvuru yaptığınız ülkeye iletecektir.

Evraklarınız değerlendirildikten sonra alınan cevaba göre diğer işlemleri yapabilirsiniz. Vize başvurusunda iletilen evraklar başvuruyu değerlendiren ülkenin onayını aldıktan sonra çalışma vizeniz 1 ay, en geç 3 ay içerisinde size ulaşmış olacaktır. Vizenizin çıkmasının ardından uçak bileti gibi işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Vize başvurusunda bulunacak kişilerden pek çok belge istenir ve bunlar dikkatle incelenerek başvurulan ülke tarafından onay veya ret cevabı verilir. Ülkeye göre değişmekle birlikte genel olarak kişilerin kendi ülkelerinde yaptığı meslekteki tecrübeleri ve eğitim seviyeleri, sahip oldukları sertifikalar ve suç kaydı bulunmaması gibi unsurlar başvuru için önem arz eder.

Başvuruda istenilecek belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Aynı belgeler her ülkede başvuru yapmak için geçerli olmayabilir.

Konu hakkında detaylı bilgi için danışmanlık hizmeti almayı değerlendirebilirsiniz. Başvuracağınız ülkeyle ilgili geniş çapta bilgiye sahip olan danışmanlık firmaları vize alma serüveninde size destek olarak işlerinizi kolaylaştırır. Bu hizmet sayesinde vize alma işlemlerinizin yükünü azaltabilir ve süreçle alakalı aklınızdaki soru işaretlerini kolaylıkla giderebilirsiniz. Ayrıca gideceğiniz ülkedeki prosedürlerle ve o ülkedeki yaşam koşullarıyla alakalı detaylı bilgiler edinerek çalışma hayatınıza daha bilgili bir şekilde başlayabilirsiniz. 

Yurt Dışında Çalışmanın Avantajları

Çalışma vizesi alarak yurt dışında çalışma yolunda bir adım atarsınız. Peki yurt dışında çalışmanın sizin için avantajları nelerdir?

  • İlk olarak gittiğiniz ülkede çalışarak maddi anlamda iyi bir kazanca sahip olma şansı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda edindiğiniz tecrübelerle kariyerinize yenilik getirebilirsiniz.
  • Çalıştığınız sektöre bağlı olmakla birlikte farklı ülke vatandaşları ile birlikte çalışarak yeni kültürler tanıyabilirsiniz.
  • Ayrıca konfor alanınızdan çıktığınız için çeşitli durumlara uyum gösterme konusunda ilerleme kaydedebilirsiniz.
  • İşten kalan zamanlarınızda kültürel geziler yaparak gittiğiniz ülkede kaliteli zaman geçirebilir ve yaratıcılığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
  • Zorluklarla baş etme becerisi kazanabilir ve bu konuda gelişebilirsiniz. Küreselleşen dünya koşullarında yurt dışında çalışmış olmanın avantajlarından istifade edebilirsiniz.
  • Gittiğiniz ülkedeki dili konuşmak ve yazmak durumunda kalacağınızdan daha kalıcı, yaşayarak öğrenebilirsiniz.
  • İletişiminizi güçlendirerek yeni arkadaşlıklar kurabilir ve yeni bir çevre edinebilirsiniz.
  • Farklı kültürlere uyum sağlama çabanızdan dolayı daha kolay empati kurabilir ve farklı bir bakış açısı kazanabilirsiniz.
  • Profesyonel açıdan yeni bağlantılar edinebileceğiniz gibi sorun çözme becerilerinizde artış gözlemleyebilirsiniz. Karşı karşıya gelebileceğiniz zorluklar dolayısıyla kendinizi güçlü hissedebilirsiniz.
  • Tanıştığınız farklı kültürdeki insanlardan yeni bilgiler edinerek kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.
  • Çalışma vizesi size oturma izni de sağladığından kaldığınız ülkenin kültürünü anlayabilir, dil becerilerinizi geliştirebilir ve iş hayatınızın dışında kendiniz için de farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
  • Çalışmak istediğiniz ülkenin sunduğu eğitim fırsatlarını da değerlendirerek yüksek lisans ya da diğer eğitimlerle kendinize yeni değerler katabilirsiniz. Ülkenize geri dönmek istediğinizde daha kalifiye olma şansı elde edebilirsiniz.
  • Mesleğinize yönelik eğitimler alarak kendinizi daha fazla geliştirme şansınızı yakalayabilir ve bunun avantajlarından faydalanabilirsiniz.
  • Çalışma yeri olarak Almanya tercihinde bulunduysanız oradaki Türk kişilerle iletişime geçerek onların bilgi birikimlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Almanca dilinde gelişme kaydederek daha kolay iletişim kurabilirsiniz. Almanya’da iş imkanları için internet başta olmak üzere çeşitli yerlerden araştırma yapabilir, özgeçmiş göndererek şansınızı deneyebilirsiniz. 

Çalışma vizesi almadan önce iş sözleşmesi yapmanız gerektiğinden dolayı iş arayarak başladığınız sürecin ardından belgeleri toparlama, uçak bileti alma gibi diğer işlemleri de hallederek yurt dışında çalışma serüvenine başlayabilirsiniz. 

Ülkelere Göre Çalışma Vizesi Alma Rehberi

Türk vatandaşı olarak pek çok ülkeye çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Çalışma vizesini hangi ülkeden almak istediğinizi belirlemenizin ardından o ülkeden vize alma hakkında araştırma yapabilirsiniz. Çoğu ülkenin benzer bir vize alma süreci olmasına rağmen sık başvurulan ülkelerin şartları hakkında bilgi edinmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Uzun süreli bir vize olan ve oturma izni sağlayan çalışma vizesini almak için iş sözleşmesinin yapılmış olması gerekmektedir. Eğer çalışma vizesi için Almanya’ya başvurmayı düşünüyorsanız Schengen Bölgesi’nde bulunduğundan dolayı, önce Schengen Vizesi almalısınız. İngiltere bu ülke 26 ülke arasında yer almamaktadır.

Schengen Vizesi 90 gün boyunca size konaklama imkanı sunan bir vize türüdür. 90 günü aşan süreçlerde yeniden işlem yaptırmanız gerekebilir. Bu vizeyi almak için dil şartı yoktur ancak doğru iletişim kurmak ve derdinizi anlatabilmek için temel düzeyde dil bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz. 

Schengen Vizesi’ni alabilmek için belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlamanız büyük bir öneme sahiptir.Schengen Vizesi sayesinde Avrupa Birliğine üye olan birçok ülkeye seyahat hakkınız bulunuyor. Burada önemsemeniz gereken küçük bir ayrıntı bulunmaktadır. Hangi ülke üzerinden Schengen Vizesi aldıysanız ilk olarak o ülkeye ayak basmanız bekleniyor. Örneğin; Fransadan Schengen vizesi aldıysanız Fransa’dan giriş yaparak diğer ülkelere geçiş sağlamalısınız.

Çekya, Macaristan, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği üyeliği bulunmayan Norveç, İzlanda ve İsviçre’ye de seyahat imkanı sağlayan bu vizeyi alarak pek çok imkana sahip olabilirsiniz. Ayrıca ülkeler arası seyahat ederek yeni deneyimler yaşayabilir, farklı kültürleri tanıyabilirsiniz.  

Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çalışma Vizesi’ne başvuru yapmaya karar vermenizin ardından başvuracağınız ülkeye bağlı olmakla birlikte sizden birtakım belgeler istenir. Bu belgeler genellikle çoğu ülke için benzerlik gösterir. Vize başvurularında istenilen evraklar genellikle benzerlik gösteriyor.

İlk olarak güncel pasaportunuz, vize için başvuru formu, dosyalar için güncel iki adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve kayıt örneği, yapılan evlilikler ve boşanmalar, varsa çocuklara ait bilgiler, ebeveynlere ait bilgiler yani vukuatlı nüfus kayıt örneği, başvuruda bulunan kişinin ikametgah belgesi, sağlık sigortası, mesleki geçmişi ve eğitim hayatını gösteren güncel özgeçmiş, diplomalar ve kurs belgeleri, sertifikalar, anlaşılan firma ile yapılan iş akdi, çalışma şeklini (tam ya da yarı zamanlı olarak) belirten evrak, kişinin kazancını gösteren yıllık brüt maaş belgesi, ticari sicil kaydı ve denklik belgesidir.

Bu belgeleri tamamladıktan ve gerekli ücreti ödedikten sonra ilgili konsolosluktan randevu alarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Belgeleriniz başvuru yaptığınız ülke tarafından detaylı bir şekilde incelenerek size onay veya ret cevabı verilecektir.

Evraklarınızda eksik olması durumunda başvurunuz değerlendirilmez. Böyle bir durum yaşamamak için tüm evrakların doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. 

Çalışma vizesi başvurusu için en önemli husus bir iş sözleşmesine sahip olmanızdır. İş sözleşmenizi yapmanızın ardından diğer belgeleri ayarlayabilirsiniz. İş yeri ile yaptığınız sözleşmenin ardından konsolosluktan randevu alabilir, diğer belgelerinizi de en kısa sürede hazırlayarak ülkeye gidişle alakalı uçak bileti gibi diğer işlerinizi halledebilirsiniz. Bu süreçte danışmanlık hizmeti alarak süreç hakkında daha fazla bilgi edinebilir, sizin için en iyi sonucu verecek ülkeye başvuruda bulunabilirsiniz.

Çalışma vizesi başvuru tarihinden itibaren 3 aya kadar sonuçlanır. Bu sebeple vize başvurunuzu yapabileceğiniz en erken zamanda yapmanız çalışacağınız ülkeye gidiş süreciniz için daha iyi olabilir.

Çalışma vizesi başvurunuzu yapmanız ve olumlu dönüş almanızın ardından gittiğiniz ülkede yeni bilgiler edinebilir, çeşitli uluslardan kişilerle tanışma ve çalışma şansına sahip olabilir, yurt dışında çalışmayı deneyimleyebilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Çalışma Vizesi başvurusu yapmanızın ardından belgeleriniz başvuru yaptığınız ülke tarafından detaylı olarak incelenir. Siz belgelerinizi teslim ettikten sonra ilgili ülkenin konsolosluğu gerekli incelemeleri yapar. Bunun neticesinde vizenin kabulü veya reddi tarafınıza bildirilir.

Birçoğumuz vize başvuru sürecinin ne sürede tamamlanacağı konusunda sabırsız olabiliyoruz. Vize başvuru süreleri ülkenin yapısına ve vize dönemine göre farklılık gösteriyor.

Buna bağlı olarak vizenizin sonuçlanması net olmamakla birlikte 1 ay ile 3 ay arası bir süre alabilir. Ancak 15 iş günü gibi kısa bir sürede de vizeniz size ulaşabilir.

Bazı durumlarda konsolosluk sizden yeni bir evrak istediği için bu süre uzayabilir. Evraklarınızın tam olması bu süreci kolaylaştırabilir. Evraklarınızda eksiklik olması durumunda başvurunuz değerlendirilmez.

Gerekli değerlendirmelerin yapılmasının ardından başvurunuzda bir sorun gözükmüyorsa ve ülke sizi yeterli görüyorsa ortalama 2 hafta-1 ay içerisinde vizeniz size ulaşır. Ayrıca işlem süreleri konsolosluğun iş yoğunluğuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bu süreleri göze alarak vize başvurunuzu erkenden yapmanız uçak gibi diğer işlemlerinizi halletmeniz açısından daha iyi olabilir. 

Kabul almanın yanı sıra elbette başvuru sonucunda reddedilebilirsiniz. Eğer konsolosluktan ret cevabı aldıysanız, karara itiraz edebilme hakkınız bulunmaktadır. Dilekçe yoluyla karara itiraz edebilirsiniz. Ancak bu süreç de uzayabileceğinden pek çok kişi yeniden başvuru yolunu seçmektedir.

Başvurunuzu güncel belgeleriniz ile yapmanız gerekmektedir. Belgelerinizi düzenlemenizin, randevu almanızın ve gerekli ücreti yatırmanızın ardından yeniden başvuru yapabilirsiniz. Randevuya tam tarih ve saatinde gitmeli, randevu sırasında vize amacınızı net bir şekilde açıklamalısınız. Eğitim ve meslek konularında da kendinizi iyi tanıtmalısınız.

Ayrıca pasaportunuz 10 yıldan eski olmamakla birlikte çalışma vizesi için başvuru yaptığınız tarihten en az 12 ay daha geçerliliğinin bulunmuş olması gerekir.

İdari harç bedelinin ödendiğine dair dekont ve sicil belgenizin olması da önemlidir.

Tüm belgelerin eksiksiz olmasının ardından yeniden yaptığınız başvuru da benzer sürelerde sonuçlanır. Onay cevabı alırsanız ülke dışına gidiş için gerekli olan işlemlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Alırken Dil Şartı Uygulanır Mı?

Çalışma vizesi alırken akla gelebilecek sorulardan biri de dil şartı konusudur. Her ülke dil şartı koymamakla birlikte elbette ki gideceğiniz ülkedeki bazı şeyleri anlamak ve doğru bir şekilde iletişim kurabilmek için dil bilmeniz önemlidir.

Ancak çoğu ülke, çalışma vizesi başvurusunda bulunan kişilerden en azından A1 seviyesinde dil bilgisi istemektedir. Konsolosluk, çalışma vizesi için yapılan mülakatta yabancı dil seviyenizi yeterli görürse sizden dil yeterliliği için sınav belgesi istemeyebilir. Dil şartı kesin olarak bulunmamakla birlikte bilmeniz sizin için pek çok açıdan daha iyi olacaktır. 

Dilinizi geliştirmek için online ve yüz yüze kurslar gibi çeşitli kaynaklardan yararlanabilir, temel atmanın ardından gittiğiniz ülkede konuşarak ve iletişim kurarak geliştirebilirsiniz. Ayrıca ileri seviyede yabancı dil bilgisi olan kişilerin işe alımlarda, işverenler tarafından tercih edildiği de bilinir.  Özgeçmişinizde öğrendiğiniz dile yer verebilir, hatta çeviri faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. 

Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre Boyunca Geçerlidir?

Çalışma vizesi koşullarını yeniden hatırlatacak olursak Almanya çalışma vizesi başvuruları ve diğer ülkelerin çalışma vizesi başvuruları bu konu hakkında tek yetkili olan ülke konsolosluklarına veya büyükelçiliklere yapılmaktadır.

Gerekli belgeleri hazırlayarak çalışma vizesine başvuru yapmanızın ardından bazı ülkelerin koyduğu dil şartını geçerek ve ücretinizi ödeyerek başvurunuzun sonucunu bekleyebilirsiniz. 

Çalışma vizesi D tipi vize kategorisinde bulunan ve uzun süre geçerliliği bulunan bir vize türüdür. 3 ay ile 6 arası geçerliliği bulunan bu vize türü size başvurduğunuz ülkede çalışmanın yanı sıra oturma hakkı sağlar. Bu sürenin ardından hala aynı işte çalışmaya devam ediyorsanız vizenizi uzatmak için yetkili makamlara başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da süresiz vize için başvuru yapabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız