Yurt Dışında Yaşamak ve Çalışmak İçin En İyi 10 Ülke

0
34434

Son dönemlerde Google’da ve Facebook gruplarında en çok merak edilen soruların başında ‘Yurt dışında nasıl iş bulurum?’ ‘Nasıl başka bir ülkeye göçerim?’ temalı sorular olduğunu görüyoruz.

Dünyanın her yanında, kendi yaşadığı ülkenin ve toplumun standartlarından memnun olmayan insanlar birçok farklı sebeple değişik ülkelere gerek tek başlarına gerek aileleriyle bir maceraya yol alıyor.

Tabi bu durum ille de temelli bir göç olmak zorunda değil. Kariyerinizi geliştirmek, bir hayat tecrübesi edinmek ya da başka farklı sebeplerle kısa bir zaman diliminde de olsa yurt dışında yaşamak isteyebilirsiniz.

Şahsen geçtiğimiz yıl Avrupa’ya taşınmış biri olarak bir yıl dahi olsa yurt dışında yaşamanın size inanılmaz tecrübeler kazandıracağını söylemek isterim.

Peki nereye gitmeli? Hangi ülkede şansımızı denemeli? Hangi ülkede çalışmak bizim için bir seçenek? Aslında bu soruya cevap vermek için göz önünde bulundurmamız gereken birkaç faktör var. Öncelikle niçin yurt dışına çıktığımız çok önemli. Çalışmaya gidiyorsak kendi sektörümüzün öncüsü olan, iş imkanlarına sahip bir destinasyon seçmeliyiz.

Diğer bir yandan elbette gelişmişlik endeksi, maaşlar, hangi ülkenin hangi para birimini kullandığı, yaşam standartları, orada yaşayan insanların mutluluğu, uzun vadede orada yaşamayı düşünen aileler için eğitim sistemi… Tüm bunlar çok çok önemli faktörler.

Özellikle Avrupa Birliği içerisindeki ülkelerde çalışmayı düşünüyorsanız başvurduğunuz şirketin sizin için çalışma izninizi çıkarması gerekiyor. Kişisel olarak bir işe kabul edilmeden çalışma izni almak söz konusu değil. Bu nedenle önce bir şirket ile görüşmeye başlayarak işe kabul edilmelisiniz.

Sizi işe alan şirketin size sunduğu dokümanlar ile göçmenlik bürosuna başvurarak çalışma izninizi almalısınız. Kimi şirketler bu süreç için kişinin taşınma ve göçme işlemlerine yardımcı olması amacıyla aracı firmalar tutuyor. Bu firmalar sizin adınıza bütün resmi süreci yürütüyorlar.

Yurt dışında çalışmak isteyenler için tavsiyeler sunduğum Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlere 8 Öneri yazımı okuyabilirsiniz. 

Ben bu listede size, dünyanın dört bir yanından insanların çalışmak için en çok tercih ettiği ülkeleri sıralayacağım. Refah seviyesi ve yaşam standardının yüksek olduğu bu ülkeler başka hangi sebeplerle en çok tercih edilen ülkeler arasına isimlerini yazdırmış bunu göreceğiz.

Hazırsanız başlayalım.

Yurt Dışında Yaşamak ve Çalışmak İçin En İyi 10 Ülke

1) Norveç

Norveç Çalışma Hayatı

Listenin ilk sırasında Norveç’i koymadan edemedim. Geri kalan ülkeler gelişigüzel sıralansa da açılışı böyle yapalım.

Belirtmek isterim ki ben bu listeyi hazırlarken birçok sıralamayı göz önünde bulundursam da en çok Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın her yıl oluşturduğu ‘İnsan Gelişim Raporu’nu baz aldım.

Dünyanın en mutlu 3. ülkesi konumunda olan Norveç, birçok alanda iş imkanları sunan bir ülke.

Ülkenin en gelişmiş sektörlerinden balıkçılık ise bu alanların başında geliyor. Balıkçılık dışında gıda, ulaşım, temizlik ve yazılım sektörleri de gerek işçi gerekse mühendis ya da yönetici pozisyonunda çalışmak isteyenler için Norveç’i cazip bir ülke kılıyor.

Sunduğu ücretsiz sağlık hizmetleri, düşük işsizlik oranları ve 81 bin dolar kişi başına düşen milli geliriyle Norveç, Avrupa’nın en yaşanası ülkelerinin başında geliyor.

Ülkede sabit bir asgari ücret ise yok; ancak yabancı işçilerin haksızlığa uğramaması adına her sektör için belirlenmiş ayrı ayrı asgari ücretler var.

Norveç’in para birimi Norveç Kronu, NOK. Günümüzde 10 NOK bir dolara denk geliyor. Norveç’te en sık kazanılan ortalama maaş ayda net 30,000 NOK. Yani 3,500 dolar civarında. Avrupa’nın en yüksek rakamlarının başında.

Çalışma koşulları ve hayat standardı göz önünde bulundurulduğunda Norveç dünyanın parlayan bir yıldızı.

2) Almanya

Almanya'da Çalışma

Almanya, yıllar var ki göçmen işçiler için bir cazibe merkezi. 1960’lı yıllarda birçok Türk işçi Almanya’ya göç etti. Fakat günümüzde kalifiye üniversite mezunlarının Almanya’ya gitme sebebi ne?

Öncelikle, dünyanın her yerinden birçok öğrenci, özellikle mühendislik ve farmakoloji öğrencileri buradaki iş imkanlarından dolayı Almanya’yı tercih ediyor. Dünyanın birçok önemli mühendislik ve otomotiv şirketi, ayrıca önde gelen ilaç şirketleri Almanya’da bulunuyor.

Almanya bir euro ülkesi. Günümüzün en geçerli ve değerli dövizlerinin başında gelen euro haliyle yaşam standardını yükseltiyor. Bu tarz şirketlerde çalışan birinin maaşı, tecrübesine ve çalıştığı şirkete göre değişiklik gösterse de yeni mezun bir mühendisin ortalama yıllık kazancı 65 bin Euro. Bu da aylık 5,500 euroya tekabül ediyor.

Yeni mezun sağlıkçıların ortalama yıllık maaşlarıysa 80 bin Euro’yu buluyor. Ülkede asgari ücret brüt 1,584 Euro.

Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinin başında gelen Almanya’da kişi başına düşen milli gelirse 40 bin doların üzerinde.

Almanya, 2019 Dünya Mutluluk Raporuna göre dünyanın en mutlu 17. ülkesi.

Son olarak Almanya uçak biletleri konusunda Türkiye’den en bütçe dostu seçenek. Kanada ve ABD ile kıyaslandığı vakit inanılmaz bir fark ortaya çıktığından dolayı, Almanya’da yaşayan bir kimse için ayda bir kez Türkiye’yi ziyaret etmek oldukça ulaşılabilir.

Özellikle yazılımcılık ve bilişim sektörlerinde Almanya konumu itibariyle Avrupa ve Asya’dan bir hayli göç alarak ABD ve Kanada’yı geride bırakacak gibi görünüyor.

Birçok farklı ülkeden göç aldığından dolayı Almanya, Berlin başta olmak üzere Avrupa’daki multi-kültürel mozaiğin en renkli taşlarından.

3) Kanada

Kanada, dünyanın en çok işçi göçü alan ülkelerinden biri. Refah seviyesi oldukça yüksek. Ülkede üniversite eğitimi alıp orada iş bulmak, hatta vatandaşlık almak mümkün.

Ancak Kanada’da okumadıysanız bile eğer ülkenin ihtiyaç duyduğu meslek kollarından birinde çalışıyorsanız tüm eyaletlerin yürüttüğü göçmen işçilik programları sayesinde orada iş bulmanız epey kolay.

Bu iş kollarının başında sağlık, mühendislik ve yazılım sektörleri geliyor. Ülkenin kapıları kol gücüne dayalı ya da hizmet sektöründe çalışacak işçilere de açık.

Kanada’da asgari ücret eyaletten eyalete değişiklik gösterir. En düşük asgari ücret saatte 11,65 dolarken en yüksek asgari ücretse saatte 15 dolardır. Kişi başına düşen milli gelirin 46 bin dolar civarında olduğu Kanada, dünyanın en mutlu ülkeleri arasında 9. sırada.

Kanada göçmenlik başvurusu alma konusunda dünyanın en çok tercih edilen ülkelerinin başında geliyor. Sırf bu iş için kurulmuş bir çok göç firması mevcut.

Ayrıca Kanada ırkların buluşma noktası. Bölgede İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki ana dil var. Kanada, ABDden bile göç alıyor.

4) Fransa

Fransa'da Çalışma

Avrupa’nın göbeğinde bulunan Fransa, kalabalık nüfusuna karşın güçlü sosyal devlet anlayışıyla cazip bir ülke.

Girişimcilere önemli fırsatlar sunan Fransa, restoran işletmeciliğinden İngilizce öğretmenliğine birçok alanda çalışacak kişilere açık.

Lojistik, otomotiv ve inşaat sektörleri ise işçi ihtiyacının en yoğun olduğu sektörler.

Ancak ülkede çalışabilmek için Fransızca bilmek önemli.

Asgari ücretin 1,500 Euro’dan başladığı Fransa’da kişi başına düşen milli gelir 42 bin dolar civarında. Ortalama maaşların iş koluna göre büyük değişiklik gösterdiği Fransa’da bir fabrika işçisinin ortalama 2000 Euro civarı maaş aldığını belirtelim.

Fransa, dünyanın en mutlu ülkeleri arasında ise 24. sırada.

5) İsveç 

İsveç'te Çalışma Hayatı

İsveç, gerek yaşam kalitesi gerekse refah seviyesi ve dünyanın önde gelen sosyal devletlerinden oluşuyla çalışmak için en ideal ülkelerin başında geliyor.

Ülke, dünyanın en mutlu ülkeleri arasında 7. sırada yer alıyor ve ülkede kişi başına düşen milli gelir 53 bin dolar civarında. Asgari ücret ise aylık 2 bin 500 Euro gibi yüksek bir seviyede.

Peki, İsveç’te nasıl işlerde çalışabilirsiniz? Aslında bunun cevabı, İsveç’in zenginliğinde büyük rol oynayan uluslararası şirketlerde gizli. IKEA, Skype, Spotify, Ericsson, H&M, Paradox Interactive bu şirketlerden bazıları. Moda tasarımı, mühendislik, yazılım gibi işlerle uğraşıyorsanız bu şirketlerde iş bulma olasılığınız var.

Üniversite eğitiminizi İsveç’te tamamladıysanız bu hepten kolay olacaktır.

Bu arada, İsveç’in tüm dünyada kadın çalışanlar için hakların en gelişmiş olduğu ülkelerin başına geldiğini de belirtelim.

6) Avusturya

Avusturya Çalışma Hayatı

Avusturya, gerek işçi ücretleri gerekse sunduğu sosyal imkanlarla çalışmak için cazip ülkelerden biri.

Ülkede asgari ücret 1,500 Euro olsa da sene içinde verilen ikramiyelerle bu ücret aylık ortalama 2,000 Euro’yu bulabilmekte.

Ülke, özellikle inşaat sektöründe çalışacaklar için birçok iş imkanına sahiptir. İşçi maaşları tecrübesine göre bin 500 euro ila 3 bin euro arasında seyrederken mühendis maaşları ise 4 bin Euro’ya kadar çıkabilmektedir.

Ülkede çalışabilecek diğer ideal sektörler ise turizm ve gıda sektörleridir. Özellikle Arap turistlere hizmet veren lüks otellerin Arapça bilen çalışan aradıklarını ayrıca belirtelim.

Dünyanın en mutlu ülkeleri arasında 10. sırada yer alan Avusturya’da kişi başına düşen milli gelirin 51 bin dolar civarında.

7) İsviçre

Özellikle bankalarıyla ünlü olan İsviçre, bankacılık sektöründe çalışmayı düşünenler için cazip bir ülke.

Kalifiye ve donanımlı çalışan almaya özen gösteren İsviçre’nin önümüzdeki 10 yılda 500 bin dolaylarında yabancı işçi alacağı öngörülüyor.

Özellikle vergi danışmanı ve denetçilik gibi mesleklerde çalışan eksikliği hissediliyor. Elektrik, makine ve inşaat alanlarında tekniker açığı da dikkat çekiyor.

Kantondan kantona asgari ücretin değişiklik gösterdiği İsviçre’de en düşük ortalama maaş 3 bin 500 Frank. Ancak sıradan bir işçinin maaşı 7 bin Frank’a kadar çıkabiliyor.

İşçi haklarının ve sendikalaşmanın da gelişmiş olduğu ülkede kişi başına düşen milli gelir ise 82 bin dolar civarında. İsviçre, dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasındaysa 6. sırada bulunuyor.

8) Avustralya

Avustralya Çalışma Hayatı

Avustralya, ülkenin ekonomisine katkı sunabilecek yabancıları hedefleyen göçmen alım programına sahip bir ülke.

Eğer yeterli İngilizce’ye sahipseniz Avustralya devletinin belirlediği “nitelikli meslekler”den birine göçmen işçi olmak üzere başvurabiliyorsunuz. Bu meslekler “yöneticiler” (proje yöneticileri, insan kaynakları, planlama vb. alanlarında yöneticiler), “profesyonel meslekler” (mimar, mühendis, kimyager, pratisyen hekim, ekonomist vb.), “yardımcı meslekler” (teknisyen, laborant, tesisatçı vb.) ve “diğer meslek/sanat erbabı/işçiler” (duvarcı, marangoz, aşçı vb.) olmak üzere dört grupta toplanıyor.

Doğal güzelliklerinin ve huzurlu toplum yaşamıyla Avustralya, dünyanın en mutlu 11. ülkesi konumunda. Ülkede asgari maaş ise vasıfsız işçi için 2 bin 863 dolar, vasıflı işçi için 3 bin dolar.

9) Lüksemburg

Lüksemburg Çalışma Hayatı

114 bin dolar ile dünyanın en yüksek kişi başına düşen milli gelirine sahip Lüksemburg, dünyanın en küçük devletlerinden biridir.

Az nüfusuyla gelişmiş bir demokrasi ve yüksek refah vaat eden bu ülkede turizm, finans, otomotiv ve tamir gibi iş alanlarında çalışmak mümkün.

Ülkede en büyük paya ise hizmet sektörü sahip. Haliyle birçok büyük şirketin yanı sıra restoran ve otel gibi yerlerde de iş bulabilirsiniz.

Asgari ücretin 2 bin Euro civarında olduğu bu ülke, dünyanın en mutlu ülkeleri arasında ise 14. sırada yer alıyor.

Özel hastanelerin bulunmadığı ülkede tüm vatandaşlar için ücretsiz sağlık hizmetleri mevcut.

Lüksemburg da Almanya ve Norveç gibi birçok uluslararası bilişim şirketinin ofislerinin bulunduğu bir ülke. Burada kendi anadilinizin yanına birkaç Avrupa dili ekleyerek özellikle pazarlama alanında hizmet veren sektörlerde iş bulabilirsiniz.

Yabancı dil konusunda geniş bir spektruma sahip olan Lüksemburg, anadil olarak hem Lüksemburgca hem Almanca hem de Fransızca’yı kabul ediyor.

10) ABD 

ABD Çalışma Hayatı

Dünyanın en güçlü ekonomilerinin başında gelen ABD, 62 bin dolar civarında kişi başı milli gelire sahip. Birçok eyaletten oluşan ülkede neredeyse her alanda iş bulmak mümkün.

Öğrenciler için Work & Travel imkanlarının da bulunduğu ABD’de yazılım sektöründen finans sektörüne, gıda sektöründen eğlence sektörüne her alanda çalışan birçok yabancı var. Ancak özellikle mühendisler, yazılımcılar, sağlıkçılar, mimarlar, finansçılar için geniş iş imkanları vardır.

Green Card, Amerika’ya göçmek isteyenler için loto tadında bir seçenek. Fakat daha emin adımlarla gidenler için de oldukça tercih edilen bir yer.

Dünyanın merkezi olarak nitelendirdiğimiz Amerika’da her ülkenin vatandaşına bir yer var. Bilişim şirketleri ve Silikon Vadisi Asya’dan kalifiye elemanlarla dolup taşıyor.

Saat başı asgari ücretin 15 dolar olduğu ülke, rekabetçi yapısıyla hırslı gençlerin kendini kanıtlamasına olanak tanımaktadır. Bu ülke, girişimcilik faaliyetlerine de açıktır.

Dünyanın en mutlu 19. ülkesi konumunda bulunan ABD’de iş kanunları her türlü din, ırk, kültür, cinsiyet ayrımcılığı yasalarla katı bir şekilde yasaklamıştır. Fakat buna rağmen belirtmek isterim ki Amerika her ne kadar bir kültür beşiği olsa da ırkçılığın da had safhada örneklerinin yaşandığı bir ülke.

Bir kıtaya yayıldığı için de aslında gitmek istediğiniz eyalet ve şehir bazında araştırma yapmalısınız. Refah seviyesi ve kültürel yaşam da eyaletten eyalete değiştiğinden dolayı ABD için genel bir şey söylemek pek de mümkün değil.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız