Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır? Amerika Yeşil Kart Nasıl Alınır?

0
848

Green Card başvurularının başlaması dünya çapında Amerikan vatandaşı olma hayalini kuran herkeste büyük bir heyecanı da tetikledi. Amerika Birleşik Devletleri’nin ülkedeki kültürel çeşitliliği artırmak adına her yıl düzenlemiş olduğu bu programa şansını denemek isteyen milyonlarca insan başvuruyor.

Peki dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanı heyecanlandıran green card başvurusu nasıl yapılır? Bu yazımızda bu soruyu detaylı olarak cevaplıyor olacağız. Ancak öncelikle Green Card çekilişinin geçmişine bir yolculuk yapalım.

Green Card Nedir?

Green Card aynı zamanda çeşitlilik göçmen vizesi olarak bilinen ve kazananların çekiliş yoluyla belirlendiği bir programdır. Amerika Birleşik Devletleri bu programla 1990 senesinden bu yana her sene on binlerce insana daimi oturma hakkı sağlamaktadır.

Green Card çekilişinin talihlileri daimi oturma izninin yanı sıra ABD vatandaşlarının sahip olduğu birçok hakka da sahip olmaktadır. Mesela bir Green Card talihlisi tıpkı bir ABD vatandaşı gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim görebilir, çalışabilir, kendi işini kurabilir ve 5 yıl sonra da ABD vatandaşlığına başvuru yapabilir. 

Green Card çekilişine başvurular ise her senenin Ekim ayında başlar ve Kasım’ın ilk haftasına kadar devam eder.

Dünyanın dört bir yanından gerçekleştirilen Green Card başvuruları ABD’nin Kentucky eyaletinde bulunan çekiliş merkezinde toplanır. Başvurular bu merkezde 6 coğrafi bölgeye ayrıldıktan sonra çekiliş işlemi elektronik ortamda yapılır. Dolayısıyla çekilişe katılan herkes tamamen eşit bir şansa sahiptir.

Çekiliş neticesinde Green Card almaya hak kazanan talihliler ise bir sonraki senenin Mayıs ayında ilan edilir. Başvuru sonuçlarını sadece çekilişe katılan adaylar kendilerine verilen onay numarasını girmek suretiyle görüntüleyebilir. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri başvuru sonuçlarını kendi konsoloslukları da dahil hiçbir kurum ve kuruluşla paylaşmamaktadır. 

Green Card ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri Green Card çekilişiyle her sene 55 bin kişiye çeşitlilik göçmen vizesi dağıtmaktadır. Ancak Green Card çekilişine ABD’ye yüksek oranda göç veren Çin ve Meksika’da ikamet edilenler katılamamaktadır. Green Card çekilişine Türkiye’den başvuranlar ise en şanslılardan. Çünkü toplamda 55 bin kişilik bu kontenjanın her yıl yaklaşık 3 bin kişilik bir kısmı Türkiye’ye ayrılmaktadır.

Green card’a sahip olmanın en büyük avantajı ise talihlinin kendisi ile birlikte ailesinin de çeşitlilik göçmen vizesine hak kazanmasıdır. Green card çekilişi neticesinde çeşitlilik göçmen vizesine hak kazananların eşleri ve 21 yaşından küçük olmak şartıyla daha önce hiç evlenmemiş olan çocukları da aynı haklara sahip olacaktır. Bu sebeple evli çiftlerin şanslarını artırmak için ayrı ayrı başvuru yapmaları da oldukça yaygın ve etkili bir stratejidir.

21 yaşından küçük gençler ise lise mezunu olmak şartıyla kendileri için de başvuru yaparak şanslarını 3 katına çıkartabilir. 

Green Card sahibi olan bir kişi seçme ve seçilme hakkı dışında bir Amerikan vatandaşının sahip olduğu tüm haklara sahip olmaktadır. Eğer Green Card talihlisi bir öğrenci ise ABD devlet üniversitelerinde %80’e varan burs seçenekleri ile öğrenim görebilme ve devlet tarafından sağlanan burs ve öğrenim kredisi gibi çeşitli desteklerden yararlanabilme hakkına da sahip olur.

Merakla green card başvuru şartları nelerdir diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Haydi şimdi de bu konuyu açıklığa kavuşturalım.

Green Card Çekilişine Kimler Başvurabilir?

Çeşitlilik göçmen vizesi çekilişine başvurabilmenin ilk şartı ABD’nin katılmaya uygun olarak ilan ettiği ülkelerden birisinin vatandaşı olmaktır. Amerika Birleşik Devletleri her yıl Green Card çekilişine katılmaya uygun olan ve olmayan ülkelerin bir listesini yayınlar. Eğer ikamet ettiğiniz ülke çekilişe katılmaya uygun olan ülkeler arasında yer alıyorsa ve diğer şartları da karşılıyorsanız siz de çeşitlilik göçmen vizesi çekilişine kolayca başvurabilirsiniz. 

Aslında bunun dışında çekilişe katılabilmenin sadece bir şartı bulunmaktadır. Bu da lise mezunu olmak veya son 5 sene içerisinde eğitim, tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir işte 2 sene boyunca çalışmış olmak. Yani 17 yaşında bile olsanız eğer lise mezunuysanız Green Card çekilişine katılabilir ve çeşitlilik göçmen vizesine hak kazanmanız halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne gidebilirsiniz.

Konu eğitimden açılmışken bir noktanın altını çizmekte fayda var. Başvuru yapabilmek için yalnızca resmi eğitim kurumları tarafından verilen diplomaların kabul edildiğini belirtelim. Yani hizmet içi eğitimleriniz ve denklik sertifikalarınız Green Card başvurusu için geçerli olmamaktadır. Eğer bu belgelere güvenerek Green Card çekilişine katıldıysanız kazanmanız halinde bile hakkınızdan yararlanamayacağınızı bilmenizde fayda var.

Son olarak geçtiğimiz yıl uygulanan geçerli bir pasaporta sahip olma şartının bu sene kaldırıldığını da not düşelim.

Şimdi de Green Card çekilişi ile alakalı yaygın olarak bilinen ancak hiçbir aslı bulunmayan bir yanlışı açıklığa kavuşturalım. Ne çekilişe katılacak adaylarda ne de çeşitlilik göçmen vizesine hak kazanan talihlilerde İngilizce bilme koşulu aranmamaktadır. Ancak temelli olarak yaşayacağınız bu özgürlükler ülkesine taşınmadan önce İngilizceyi öğrenmeniz sizin ve varsa aileniz için elbette çok faydalı olacaktır. Siz de gerekli şartları karşılayan bir Türk vatandaşıysanız Green Card başvurunuzu şimdi gerçekleştirebiliriz.

Green Card Çekilişine Nasıl Başvurabilirsiniz?

Başvuru işlemlerine bir konuyu daha açıklığa kavuşturarak başlayalım: Green Card çekilişine katılmak tüm dünya genelinde tamamen ücretsizdir. Yani Green Card başvurusu yapmak için hiçbir kuruma veya kuruluşa ihtiyacınız bulunmamaktadır.

Başvurularda en can alıcı noktalardan birisi ise başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması ve sisteme kaydedilmesidir. Öyle ki her yıl ülkemizdeki başvuruların neredeyse %70’i hatalı olmaları sebebiyle sistem tarafından daha çekilişe katılmadan otomatik olarak diskalifiye edilmektedir.

Bununla birlikte başvuru tarihlerinin sonlarına doğru sistemde büyük bir yoğunluk olacağından mağdur olmamanız adına başvurunuzu ertelememenizi de tavsiye ederiz. Haydi şimdi başvurumuza başlayalım.

Green Card çekilişine yalnızca ABD Türkiye Büyükelçiliği’nin web sitesinde yayınlanan link ile katılım sağlayabilirsiniz: https://www.dvlottery.state.gov/

Önemli bilgilerinizin kötü niyetli insanların eline geçmesini istemiyorsanız başvurunuzu farklı internet siteleri üzerinden gerçekleştirmediğinizden emin olun.

Yukarıda verilen linke tıklamanızla birlikte sistem sizden 14 aşamadan oluşan başvuru formunu tamamlamanızı isteyecek. Bu başvuru formunda yer alan adımlar ve açıklamaları ise şu şekildedir:

  1. Soy ad, ad ve göbek adı: Sistem sizden bu bilgileri pasaportunuzda yazdığı haliyle, önce soy isim sonra da isim olacak şekilde istemektedir. Eğer pasaportunuzda veya kimliğinizde yer alan bir ikinci isminiz bulunmuyorsa bu kutucuğun altındaki “no middle name” seçeneğini tik ile işaretlemeniz gerekmektedir. 
  2. Doğum tarihi: Green Card başvurularında en sık yapılan hatalardan birisi de doğum tarihi kısmında gerçekleştirilmektedir. Başvuru ekranında doğum tarihinizi ay/gün/yıl şeklinde girmeniz gerekmektedir. 
  3. Cinsiyet: Kadın veya erkek
  4. Doğduğunuz şehir: Doğduğunuz şehri de pasaportunuzda yazılı olduğu şekliyle girmelisiniz.
  5. Doğduğunuz ülke: İngilizcede olduğu gibi “TURKEY” olarak yazılmalıdır.
  6. Çeşitlilik göçmen vizesi programına hangi ülkeden başvurduğunuz: Eğer doğduğunuz ülkeden başvuruyorsanız bu seçeneği tik ile işaretlemeniz yeterlidir.
  7. Fotoğraf: Sisteme yükleyeceğiniz fotoğrafınız ABD Büyükelçilik sayfasında yayınlanan kriterlere uygun olmalıdır. Elçilik sayfasında fotoğrafınızı sisteme uygun olacak şekilde boyutlandıran bir araç da bulunmaktadır.
  8. Posta adresi: Posta adresi olarak posta numarası ile birlikte ev veya iş adresinizi yazabilirsiniz. Bu aşamada postayı alacak kişinin ismini ve soy ismini de girmeniz gerekiyor.
  9. Yaşamakta olduğunuz ülke: Yaşamakta olduğunuz ülke başvuruya kontenjanından katılım sağlayacağınız ülkeden farklı olabilir. Mesela bir Türk vatandaşı olarak yurt dışında çalışıyor olabilirsiniz. Bu durumda yine çekilişe Türkiye’ye ayrılan kontenjandan katılacağınızdan yaşamakta olduğunuz ülkeyi de ayriyeten belirtmelisiniz.
  10. Telefon numarası: Dileyen adaylar telefon numaralarını paylaşmayabilir. Ancak telefon numaranızı da sisteme girecekseniz ülkemizin uluslararası iletişim kodu olan “+90”ı da numaranızın başına eklemeyi unutmayın. 
  11. E-posta adresi: Green Card başvurularında e-posta adresleri oldukça önemli. Her şeyden önce başvuru sonrasında tarafınıza verilen onay numarasını kaybetmeniz halinde yeniden öğrenebilmenizin tek yolu çekiliş merkezi ile bu mail adresi üzerinden iletişim kurmak. Yine çekilişi kazanmanız halinde çekiliş merkezi ile gerçekleştireceğiniz görüşme trafiğini de bu mail adresi üzerinden sürdürmeniz gerekecek. 
  12. Eğitim düzeyi: Başvuru ekranındaki eğitim düzeyi aşamasında sizden sadece tamamlamış olduğunuz en yüksek eğitim düzeyini belirtmeniz istenir. Yani hangi düzeyin diplomasına sahipseniz o seçeneği tercih etmeniz gerekiyor.
  13. Medeni hal: Evli, bekar veya dul
  14. Çocukların sayısı: 21 yaşından küçük ve daha önce hiç evlenmemiş olan çocuklarınızı da sizinle birlikte yaşamıyor veya çeşitlilik göçmen vizesi almak istemiyor olsalar da bu aşamada belirtmeniz gerekecek. Bu çocuklarınızın isimlerini, soy isimlerini, doğum tarihlerini, cinsiyetlerini ve doğum yerlerini doğru bir şekilde girmelisiniz.

Siz de her sene milyonlarca insanda büyük heyecan uyandıran green card başvurusunu bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bir kişi kendi adına yalnızca bir başvuru gerçekleştirebilir. Kendi adlarına birden fazla başvuru gerçekleştirilen adayların tüm başvuruları otomatik olarak diskalifiye edilir.

Ayrıca adaylar elektronik başvurularını yaptıktan sonra kendilerine verilen onay numarasını saklamalı ve kimseyle paylaşmamalıdır. Çünkü çekilişe katılan adaylar sonuçları yalnızca sistem tarafından kendilerine verilen onay numaralarını girerek öğreneceklerdir.

Green Card Başvurusundan Sonra Yapılacaklar

Çeşitlilik göçmen vizesi çekilişine katılan adaylar başvurularının sonucunu https://www.dvlottery.state.gov/ adresi üzerinden takip edebilir.

Eğer bu seneki Green Card talihlilerinden birisi de siz iseniz ilk yapmanız gereken ABD Büyükelçiliğine ait web sitesindeki katılımcı durum kontrolü sayfasında bulunan yönergeleri takip etmek. Bu yönergeler almaya hak kazandığınız çeşitlilik göçmen vizesini edinebilmeniz adına gerekli evrakları ve bu evrakları Kentucky Çekiliş Merkezi’ne nasıl göndereceğinizi size net bir şekilde açıklamaktadır.

Söz konusu evrakları internet üzerinden Kentucky Çekiliş Merkezi’ne ilettikten sonra ABD Büyükelçiliği’nden bir mülakat tarihi de almanız gerekecek. Eğer bu mülakat neticesinde konsoloslukta bulunan görevli çeşitlilik göçmen vizenizi onaylarsa Green Card alabilmeniz için 6 ay içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmanız şart. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız