Yozgat’ın Meşhur Yemekleri

0
1165

Yozgat’ın yörede yetişen nohut mercimek gibi bakliyatlarların mutfaklarda bolca kullanıldığı, pancar yaprağı, madımak, pazı gibi yeşilliklerin sofralardan eksik olmadığı, hamur işlerinin sıkça pişirildiği, et ve etli yemeklerin yadsınmaz bir yeri olduğu muhteşem bir mutfağı var.

Hadi gelin lafı daha fazla uzatmadan Yozgat’ın pek bilinmeyen ama keşfeden herkesin hayran kaldığı mutfağına bir göz atalım. Yozgat’ta Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza da mutlaka göz atın.

Yozgat’ın Meşhur Yemekleri

1) Helle

Yozgat’ın helle çorbası alışık olduğumuz kesmeli yeşil mercimek çorbalarının aksine kavrulmuş unla yapılıyor.

Hem protein bakımından oldukça zengin hem de doyurucu bir çorba ile öğün geçirmeyi seviyorsanız helle çorbası en güzel bir alternatiflerden olacaktır.

2) Düğürcük Çorbası

Ana malzemesi bulgur olan düğürcük çorbası Yozgat mutfaklarında en sık pişirilen yemekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak bir kase çorba olmadan yapamıyorsanız Yozgat’ın düğürcük çorbası tam size göre. Mutlaka deneyin.

3) Sakala Sarkan Çorbası

Her yörede adı farklı olan ancak tadı hemen hemen aynı olan çorbalardan biri olsa gerek erişteli yeşil mercimek çorbası.

Yozgat mutfaklarında ise sakala sarkan çorbası olarak bilinen bu klasik çorba tercihini her daim bol malzemeli ve doyurucu çorbalardan yana kullananların favorilerinden.

4) Bulama Çorbası

Patlıcan ve buğdayın buluştuğu muhteşem bir lezzet bulama çorbası.

Bulama çorbasının her hali güzel ama üzerine biraz tereyağında kızdırılmış naneli kırmızı pul biber gezdirdiniz mi tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi.

5) Pezik Cacığı

Yozgatlıların pezik dediği aslında bildiğimiz kırmızı pancar. Haşlanan kırmızı pancarlar rendelendikten sonra yoğurtla karıştırılıyor ve ortaya nefis bir meze çıkıyor.

Minik bir lezzet tüyosu verecek olursam pezik cacığınızın üzerine bir kaç parça ceviz ilave edin. Emin olun pişman olmazsınız.

6) Madımak

Orta Anadolu’da pek çok ilimizde yapılan madımak yemeği, Yozgat mutfaklarının da vazgeçilmezlerinden.

Kavrulmuş pastırmalı madımak yemeği yoğurtla da çok güzel oluyor ama bana sorarsanız yumurtasılısı bir efsane.

7) Ekşili Kabak

Kara kabak ya da bal kabağı ile yapılan nefis bir tencere yemeği ekşili kabak. Bal kabakları soğan ve salça ile klasik usulde pişirildikten sonra üzerine sirke, sarımsak ve yumurta ile hazırlanan özel bir sos ekleniyor.

Son yıllarda yaygınlığı giderek artan bal kabaklı yemeklerin en lezzetlilerinden biri olan ekşili kabak, Yozgat’ta tadılacaklar listenizde mutlaka olsun derim.

8) Arabaşı

Farklı şehirlerde de yapılan arabaşı Yozgat mutfağının da en özel lezzetlerinden biri.

Yanında özel bir hamurla servis edilen arabaşının tadını tam anlamıyla almak isterseniz hamur ile çorbayı aynı anda yemelisiniz. Aksi takdirde tadını yavan bulabilirsiniz. Benden söylemesi!

9) Yozgat Böreği

Bir börek düşünün hamuru incecik açılmış olsun. İç harcında da ıspanak ve pastırma olsun. İşte o efsane börek Yozgat’ın meşhur böreği.

Siz de çayın yanında çıtır çıtır bir şeyler atıştırmak ya da ayran ve börekle keyifli bir akşam üzeri atıştırması yapmak isterseniz Yozgat böreğinden şaşmayın derim.

10) Mayalı Bazlama

Bazlamayı her yerde buluruz denemeye ne gerek var demeyin. Yozgat’ın mayalı hamurla hazırlanan bazlamasının tadı tam anlatılmaz yaşanır türden.

Kabardıkça kabaran pofidik mayalı bazlama Yozgat kahvaltılarının en özel lezzetlerinden biri. Özellikle tulum peyniri ve zeytinle efsane oluyor. Aklınızda bulunsun!

11) Çapçup Mantı

Adının mantı olduğuna aldanmayın çapçup mantı aslında nefis bir erişte yemeği.

İncecik açılan el açması erişteler haşlandıktan sonra servis tabağına alınıyor. Ardından üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kırmızı pul biberli yağ gezdirilerek servis ediliyor.

Yozgat’a giderseniz tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek çapçup mantısını asla es geçmemelisiniz.

12) Gınnıç

Yozgat dışında bulmanızın pek mümkün olmadığı lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor gınnıç.

Tavuk suyu ile hazırlanan hamurlar açıldıktan sonra hafif yuvarlak şeritler elde edecek şekilde kesilip haşlanıyor. Haşlandıktan sonra ise üzerine didiklenmiş tavuk eti yayılarak servis ediliyor.

Eğer tavuk etini seviyorsanız Yozgat’a gittiğinizde gınnıçı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Üzerine biraz da kırmızı pul biberli yağ gezdirdiniz mi tadına doyum olmuyor. Benden söylemesi!

13) Çiğdem Pilavı

Bahar pilavı olarak da bilinen çiğdem pilavı ismiyle müsemma Yozlar mutfaklarında baharın gelişini kutlamak için yapılan geleneksel lezzetlerden biri.

En geleneksel yöntemi ile kapı kapı dolaşıp yeşillik toplayan çocukların getirdiği malzemeler ile Hıdırellez’de yapılan çiğdem pilavından tatmak isterseniz bir bahar ayında yolunuzu Yozgat’a düşürün derim.

14) Testi Kebabı

Testi kebabı ya da Yozgatlıların tabiri ile desti kebabı Yozgat’a giden herkesin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biri.

Domatesli, biberli lokum gibi bir et yemek istiyorsanız testi kebabı tam size göre. Yozgat’ın testi kebabını tadacak olursanız yanına pirinç pilavı söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

Hatta minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam etin suyunu da pilavın üzerine gezdirin emin olun çok seveceksiniz.

15) İncir Uyutması

İncirle sütü buluşturan hem hafif hem de oldukça lezzetli bir tatlı incir uyutması.

Siz de özellikle akşamları nispeten daha hafif tatlılar yemeyi tercih edenlerdenseniz incir uyutmasından şaşmayın derim.

16) Mısır Tatlısı

Mısır ununun başrolde olduğu farklı bir şerbetli hamur tatlısı denemek isterseniz Yozgat’ın mısır tatlısı güzel bir alternatif olacaktır.

Ağızda dağılan pamuk gibi bir lezzet olan mısır tatlısının üzerine biraz da kavrulmuş ceviz serptiniz mi yemelere doyamayabilirsiniz. Demedi demeyin.


Yozgat’a giderseniz Yozgatların ekmek niyetine tükettiği ve hemen hemen her fırında bulabileceğiniz parmak çöreğinden, meşhur çanak peynirinden, pekmezinden tatmadan ve almadan dönmeyin.

Önceki İçerikMalatya Nerede, Malatya’ya Nasıl Gidilir?
Sonraki İçerikGreen Card Başvurusu Nasıl Yapılır? Amerika Yeşil Kart Nasıl Alınır?
Sıla Uçan
Saint Benoit Fransız Lisesi, Koç Üniversitesi Tarih mezunuyum. Bir süre kurumsal hayatta çalıştıktan sonra kendi yolumu çizmeye karar verdim ve uçanmutfak adlı blogumu kurdum. Böylece hayatıma en büyük tutkularımdan ve vazgeçilmezlerimden olan seyahat ve yemek ikilisinin serüveninde devam etmeye başladım. Hayallerim ışığım tutkularım ise mesleğim oldu. http://www.ucanmutfak.com

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız