Osmaniye’nin Meşhur Yemekleri

0
896

Küçük bir il olmasına rağmen Osmaniye’nin öyle zengin öyle çeşitli bir mutfağı var ki şaşırmamak elde değil.

Akdeniz mutfağının tipik özelliklerini taşıyan Osmaniye’nin tazecik sebzelerin bolca kullanıldığı, etli yemeklerin sofralardan eksik olmadığı, hamur işlerinin baş tacı olduğu nefis bir mutfağı var. Diyorum ve sizi Osmaniye’nin en sevilen lezzetleri ile baş başa bırakıyorum.

1) Mahluta Çorbası

Mahluta, yarma olarak da bilinen aşurelik buğday ve kırmızı mercimek ile yapılan hem sağlıklı hem de doyurucu bir çorba.

Osmaniye sofralarından eksik olmayan mahluta çorbası, üzerine kırmızı biberli tereyağı gezdirilerek servis ediliyor ve tadına doyum olmuyor.

Mahluta çorbasını tatmak isterseniz rotanızı gözünüze kestirdiğiniz bir esnaf lokantasına ya da yöresel yemekler yapan bir restorana çevirmeniz yeterli.

2) Tutmaç Çorbası

Güneydoğu Anadolu mutfaklarında lebeniye olarak da bilinen tutmaç çorbası, deneyen herkesin tadına hayran kalacağı, Osmaniye mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

İçinde kırmızı mercimekten yarmaya, soğandan nohuta pek çok malzeme olan tutmaç çorbasını Osmaniye’de tadılacaklar listenize mutlaka alın derim.

3) El Turşusu

Meze denildiğinde sizin için de akan sular duruyorsa Osmaniye’ye gittiğinizde el turşunun tadına mutlaka bakmalısınız.

Patlıcanlı, biberli, kabaklı, sarımsaklı nefis bir meze olan el turşusu esas rahiyasını sumak ekşisi ve naneden alıyor.

El turşusu o kadar güzel ki insanın tabağın dibini ekmekle sıyırası geliyor.

4) Tırşık

Adana ve Kahramanmaraş mutfaklarında sıkça pişirilen tırşık çorbası Osmaniye mutfağının da en özel lezzetlerinden biri.

Tırşık otunun başrolde olduğu bu nefis çorba hem sağlıklı hem de lezzetli.

Osmaniye’ye giderseniz yöresel yemekler yapan bir restorana uğrayıp bir kase tırşık çorbası içmeden dönmeyin.

5) Çakıldaklı Çorba

İçinde yeşil mercimekten kırmızı mercimeğe, kuru fasulyeden buğdaya, nohuttan patlıcana pek çok farklı malzeme olan çakıldaklı çorba zengin içeriği ile sofralara renk katıyor.

Aslına bakarsanız çakıldaklı çorba bence başlı başına bir öğün. İnsan bir kase ile fazlasıyla doyuyor. O yüzden farklı lezzetler de tatmak isterseniz çakıldaklı çorbanızı yarım porsiyon sipariş vermenizi öneririm.

6) Söğürme

Patlıcan denilince sizin için de akan sular duruyorsa Osmaniye’nin söğürmesinden tatmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilen patlıcanlı, biberli, soğanlı söğürme o kadar lezzetli ki insanın ekmeğin arasına koyup yiyesi geliyor.

Hatta minik de bir lezzet tüyosu verecek olursam üzerine yumurta kırınca ayrı bir güzel oluyor. Aklınızda bulunsun!

7) Mercimekli Köfte

Çay saatlerinin olmazsa olmazı, büyük küçük herkesin çok sevdiği mercimekli köfte, Türkiye’de hemen hemen her mutfakta yapılıyor desem abartmış olmam. Ancak Osmaniye mutfaklarında yapılanın tadı bence bir başka güzel.

Osmaniye usulü mercimekli köfteyi bir de çiğ köfte misali üzerine biraz limon sıkıp marula sarıp yemeyi deneyin. Yok böyle bir lezzet.

8) İçli Köfte

Başta Güneydoğu ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere hemen hemen her yöremizde içli köfte yapılıyor.

Bol yeşillik ve limonla servis edilen Osmaniye usulü içli köfteden tatmak isterseniz yanına en köpüklüsünden bir ayran söylemeyi de ihmal etmeyin derim.

9) Lahana Sarması

Lahana sarması her yerde var Osmaniye’ye gidip de lahana sarması mı yiyeceğiz demeyin.

Kullandıkları baharatların dengesinden mi, kıymasından mı yoksa Osmaniyelilerin elinin lezzetinden mi bilinmez Osmaniye usulü lahana sarması bence ayrı bir güzel oluyor.

Özellikle yanında ev yapımı ekmek ve yoğurt varsa bir porsiyonla asla yetinemeyebilirsiniz. Demedi demeyin.

10) Ekşili Köfte

İnce bulgurla hazırlanan köfteler patates, havuç ve nohutla birlikte pişiriliyor. Çorba görünümünde ana yemek doyuruculuğunda bir lezzet arıyorsanız ekşili köfte tam size göre.

Pek çok esnaf lokantasında ve yöresel yemekler yapan restoranda bulabileceğiniz ekşili köfteye denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

11) Etli Sac Kömbesi

Halk arasında etli kıyma yemeği olarak da bilinen etli sac kömbesi Osmaniye mutfaklarında en sık pişirilen lezzetler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Siz de Osmaniye’ye giderseniz etli sac kömbesi ve ayran ile kendinize mini bir ziyafet çekmeden dönmeyin.

12) Köy Tavuğu Dolması

Tadını köylerde yetişen doğal tavuktan alan bu enfes dolma Osmaniye mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri.

Köy tavuğu dolması hazırlarken önce biber salçalı, zeytinyağlı başta reyhan olmak üzere bol baharatlı özel bir karışım hazırlanıyor. İçi bu özel karışım yaklaşık bir saat kadar pişiriliyor.

Genellikle Osmaniye’nin köylerinde pişirilen bir yemek olsa da şehir merkezinde bazı restoranlarda bulma şansınız var. Denk gelirseniz bir şans verin derim.

13) Zorkun Tava

Osmaniye denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri de zorkun tava.

Kuşbaşı kuzu etinin başrolde olduğu domatesli, biberli ve tabi ki soğanlı zorkun tava tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek bir lezzet.

Hele bir de yanında tereyağlı pirinç pilavı ve ayran varsa yemelere doyamayabilirsiniz demedi demeyin.

14) Kaburga Dolması

Özel günlerin, davet sofralarının olmazsa olmazıdır kaburga dolması Osmaniyeliler için.

Genellikle oğlak ya da keçi eti ile hazırlanan kaburga dolması odun ateşinde pişiyor.

Özel hazırlanan pilav üzerinde servis edilen kaburga dolmasını şehir merkezindeki bazı restoranlarda bulabilirsiniz. Denk gelirseniz asla es geçmeyin derim.

15) Yer Fıstıklı Pilav

Bir şehir fıstığı ile meşhur olunca fıstıklı pek çok lezzet de sofraların baş köşesinde oluyor. İşte yer fıstıklı pilav da o lezzetlerin en sevilenlerinden biri.

Tavuk suyu ile yapılan yer fıstıklı pilavı yemelere doyamayabilirsiniz. Osmaniye’ye giderseniz mutlaka deneyin.

16) Dövme Pilavı

Tel şehriyeli, nohutlu dövme pilavı Osmaniye mutfaklarında en sık pişirilen lezzetlerden biri.

Arada ağıza gelen kavrulmuş arpa şehriyenin pilava kattığı tada inanamayacaksınız.

Osmaniye’ye giderseniz hemen hemen her esnaf lokantasında bulabileceğiniz dövme pilavını asla es geçmeyin derim.

17) Yer Fıstıklı Burma Kadayıf

Şerbetli tatlı dediğin Antep fıstıklı olur algısını yerle bir edecek bir lezzet Osmaniye’nin yer fıstıklı burma kadayıfı.

Şerbetli hamur tatlıları sizin için de her daim bir adım öndeyse Osmaniye’ye gittiğinizde yer fıstıklı burma kadayıftan şaşmayın derim.


Osmaniye’ye giderseniz pofidik bazlamasından, çıtır çıtır simidinden, kadirli sucuğundan, Ramazan bayramına özel olsa da bazı pastanelerde tüm yıl boyunca bulabileceğiniz kömbesinden, fıstıklı şekerinden tatmadan, yerken kendinizi durdurmakta zorlanacağınız meşhur tuzlu yer fıstığından paket paket almadan, nar ekşisi şerbetinden, kızılcık şurubundan içmeden dönmeyin.

Osmaniye’de Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza göz atarak Osmaniye Lezzetlerini tatmanız gereken adresleri not etmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız