Sakarya’nın Meşhur Yemekleri

0
1352

En kozmopolit illerimizden biri olan Sakarya’nın mutfağı Boşnaklardan Lazlara, Yörüklerden Kafkaslara pek çok farklı kültürden izler taşıyor.

Hamur işi, bakliyat, et, süt ve süt ürünlerinin dengesinin en iyi şekilde sağlandığı mutfaklardan biri olan Sakarya mutfağına mini bir keşif yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

Sakarya’nın Meşhur Yemekleri

1) Dımbıl Çorbası

Hamurlu bir çorba olmasına rağmen son derece pratik bir şekilde hazırlanan dımbıl çorbası, Sakarya mutfaklarında en çok pişirilen çorbalardan biri.

İçine eklenen el açması mayasız hamurlar ile tadına tat katan dımbıl çorbasından tatmadan Sakarya’dan ayrılmayın derim.

2) Bulgur Çorbası

Sakarya mutfaklarında en sık kullanılan tahıllar arasında ilk sıralarda yer alıyor bulgur.

Ev salçası ve tereyağı gibi her evde bulunan malzemelerle hızlıca hazırlanabilen bulgur çorbası ise özellikle kış aylarında Sakarya sofralarından eksik olmuyor.

Sakarya’ya giderseniz pek çok esnaf lokantasında bulabileceğiniz bulgur çorbasının tadına mutlaka bakın derim.

3) Lahanalı Tarhana Çorbası

Seveni kadar sevmeyeni de olan iki malzemeyi buluşturan bu çorba Sakarya mutfaklarının en sevilen lezzetlerinden biri.

Klasik usulde hazırlanan tarhana çorbasının içine incecik doğranmış lahana eklenerek yapılan çorba lahana ve tarhana sevmeyeni bile kendine hayran bırakabilir. Bakalım siz deneyince ne düşüneceksiniz?

4) Çerkes Tavuğu

Çerkeslerin Sakarya mutfağına kazandırdığı en özel ve en güzel lezzet olsa gerek Çerkes tavuğu.

Yapımı oldukça zahmetli olan Çerkes tavuğu, Sakarya’da çay saatlerinin, misafir sofralarının olmazsa olmazlarından biri.

Pek çok restoranın menüsünde de bulabileceğiniz Çerkez tavuğu, Sakarya’da tadılacaklar listenizde ilk sıralarda olsun derim.

5) Kaşnuka

Pırasa ve mısır unu ile yapılan tuzlu kek tadında efsane bir lezzet kaşnuka. Sakaryalılar için kaşnuka günün her saatine, her öğününe yakışıyor ama bana sorarsanız akşam üzeri yanında çayla nefis oluyor.

Siz de yemek öncesi hafif bir şeyler atıştırmayı seviyorsanız kaşnuka harika bir alternatif olacaktır.

6) Pırasalı Börek

Madem pırasalı lezzetlerden gidiyoruz o zaman sıra gelsin böreklerin şahına. Ülkemizde pek çok mutfakta pişiriliyor olsa da Sakarya usulü pırasalı böreğin tam anlatılmaz yaşanır türden.

İncecik açılan hamurların arasına pırasalı harç yayılıyor. Çıtır çıtır hamurlu bol iç harçlı pırasalı börek ve yanında da bir bardak bol köpüklü ayrana kim hayır diyebilir ki?

7) Bal Kabaklı Gözleme

İç harcında incecik rendelenmiş bal kabağı, havuç, soğan ve sarımsak bulunan bal kabaklı gözleme akşam üzeri çayın yanında bir şeyler atıştırmak isteyenlerin Sakarya mutfağındaki favorilerinden biri.

Bazı yerler iç harcına beyaz peynir ve dereotu da ekliyor. Peynirsiz yapamayanlara duyurulur!

8) Dartılı Keşkek

Ege ve İç Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkemizin pek çok şehrinin kendine has bir keşkek pişirme usulü var. Ancak Sakarya usulü pişirilen dartılı keşkeğe başka bir yerde rastlamanızın pek mümkün değil.

Süt ile hazırlanan bir tür sos olan dartı ile yapılan keşkek Sakarya mutfağının en özel lezzetlerinden biri. Denk gelirseniz mutlaka tadın derim.

9) Tavuklu Cizleme

Krep ve tavuk etinin efsane buluşması diyebileceğim cizleme Sakarya mutfağının en sevilen lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Arası tavuklu özel harç dolgulu krepler fırında pişiriliyor ve sıcak sıcak servis ediliyor.

Siz de tek tabakla doymak istiyorsanız Sakarya’ya gittiğinizde tavuklu cizlemeden şaşmayın derim.

10) Pekmezli Ayva Dolması

Osmanlı Saray Mutfağı’nın en özel lezzetlerinden biri olan pekmezli ayva dolması Sakarya mutfaklarında da sıkça pişiriliyor.

Siz de geleneksel lezzetleri denemeyi sevenlerdenseniz pekmezli ayva dolmasına da mutlaka bir şans verin derim.

11) Islama Köfte

Sakarya’nın uğruna seyahat edilebilecek lezzetlerinden biri de bence ıslama köftesi.

Kömür ateşinde pişirilen köfteler ayrı yanında getirilen toz biberli özel bir sosa bulandıktan sonra kızartılan ekmekler ayrı güzel.

Sakarya’ya giderseniz ilk durağınız mutlaka bir ıslama köfteci olsun derim.

12) Adapazarı Usulü Kuzu But

Sakarya mutfağının en özel lezzetlerinden biri de Adapazarı usulü kuzu but. Geleneksel hali ile tandırda pişirilen kuzu budun lezzet sırrı ise pişirildiği sosta saklı.

Adapazarı usulü kuzu budu şehir merkezindeki pek çok restoranda bulabilirsiniz. Kuzu eti sevenlere duyurulur!

13) Balkabaklı Ekmek

Bal kabağının en çok kullanıldığı ilimiz olsa gerek Sakarya. Sakaryalılar bal kabağı ile klasik tatlısının haricinde pek çok hamur işi ve yemek yapıyor. Bal kabaklı ekmek de o hamur işlerinin en lezzetlisi bence.

Hazırlanan mayalı hamura bal kabağı ekleniyor ve ortaya turuncu renkli müthiş bir lezzet çıkıyor. Uzun süre bayatlamayan bu nefis ekmeği severseniz dönerken birkaç tane eviniz için almayı da ihmal etmeyin derim.

14) Cevizli Lokum

Börek vari hamurlu tatlıların ön planda olduğu Sakarya mutfağının en sevilen tatlılarından biri de cevizli lokum.

Pişerken etrafa yaydığı koku ile kendine çeken cevizli lokumun iç harcında peynir, ceviz ve fındık var.

Sakarya’da özel gün sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan cevizli lokumu şehir merkezindeki pek çok pastanede bulabilirsiniz. Denk gelirseniz asla es geçmeyin.

15) İncir Uyuşturması

İncir, süt ve çok az şekerle yapılan incir uyuşturması meyveli hafif tatlı sevenlerin asla es geçmemesi gereken Sakarya tatlılarından biri.

İncirle mayalanan sütün damakta bıraktığı o eşsiz tada karşı koyamayabilirsiniz. Benden söylemesi.

16) Köpük Helvası

Sakarya’nın Taraklı ilçesi ile özdeşleşen köpük helvası Osmanlı’dan Sakarya mutfağına yadigar kalan lezzetlerden biri.

Yumurta ve şekerle yapılan köpük helvası esas aromasını ise çöven otundan alıyor.

Sakarya’ya giderseniz sadece orada tatmakla kalmayıp birkaç kutu köpük helvası da evinize götürmek için almayı ihmal etmeyin derim.


Sakarya’ya giderseniz bademli kurabiyesinden, armut pekmezinden, tarhanasından, kabağından ve köpük helvası başta olmak üzere farklı helva çeşitlerinden tatmadan ve almadan dönmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız