Motivasyon Artırmak İçin Tatil Planlama İpuçları

0
206

Günlük hayat koşuşturmacası ve sorumluluklar çoğu zaman yorucu olabilir. Tatiller tam da burada devreye girer. Üzerinizdeki stresi, yorgunluğu atmak ve kafanızı toplayarak işlere daha motive dönmek için sizi daha iyi hissettirebilecek aktivitelerden biri tatil yapmaktır.

Tatil yapmanın çalışan kişilerin performansını artırdığı pek çok uzman tarafından söylenen ve vurgu yapılan bir konudur. Çalışan bağlılığı açısından bakıldığında da tatil yapan çalışanların işlerine yönelik motivasyonlarının ve aynı iş yerinde çalışmaya devam etme süresinin daha fazla olduğu görülür.

Tatil yaparak işinize yönelik oluşabilecek motivasyon kaybının önüne geçebilir, zihinsel sağlığınıza olumlu etkide bulunabilirsiniz. Bir süreliğine yaptığınız işten uzak kalarak enerjinizi toparlayabilir üstelik yeni fikirler için kendinize zaman yaratabilirsiniz. Kendinize zaman ayıracağınız bir tatil ile zihninizi dinlendirebilir ve işlerinize daha verimli bir şekilde dönüş yapabilirsiniz. 

Tatile çıkmadan önce bir plan hazırlamak bu süreci kolaylaştırabilir. İyi bir tatil planlaması yaparak eğlenceli vakit geçirebilir, unutulmaz anlar yaşayabilir ve tatil dönüşünde tam motive olarak işinizin başına geçebilirsiniz. 

Tatile nereye gideceğiniz, tatil için sahip olduğunuz bütçe, kalacağınız otel, ne kadar süreyle tatile çıkacağınız, kaç kişiyle veya kiminle gideceğiniz gibi temel soruları cevaplayarak planınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Temel soruların ardından detaylara inerek ayrıntılı bir tatil planı yapabilirsiniz. Esnek bir planla ilerleyebileceğiniz gibi gittiğiniz yeri keşfetmeye yönelik sıkı bir plan da hazırlayabilirsiniz.

Tatilinizi tek başına yapabileceğiniz gibi tercihinizi ülke içi veya ülke dışı bir seyahat yapmaktan yana da kullanabilirsiniz. Yeni arkadaşlıklar kurabileceğiniz gibi size farklı bir kültür tanıma imkanı sağlayan ülke dışı seyahatlerle yeni bir dil öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

Motivasyonunuzu artıracak bir tatil planı ile ilgili detaylı bilgi edinmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Motivasyon Artırmak İçin Tatil Planlama İpuçları

Tatil Planlaması Nasıl Yapılır?

Tatil planlaması yapmak incelik gerektirebilir. Yaptığınız plan sayesinde tatiliniz kolaylaşır, tatilden alacağınız keyif artar.

Planlamayı yaparken ilk olarak nereye gideceğinize karar vermeniz planlama yapmanızı kolaylaştırır. Deniz kenarı bir tatil yapmak istiyorsanız Akdeniz şehirleri, sıcak ülkeler gibi tercihler yapabilirsiniz. Kayak yapmayı amaçladığınız kış temalı bir tatil yapmak istiyorsanız Kartepe, Uludağ gibi yerlerin yanı sıra Kanada gibi soğuk ülkeleri tercih edebilirsiniz.

Tarihi veya turistik yerlerde tatil yapmak istiyorsanız Kapadokya, İzmir gibi Türkiye’deki yerleri, ülke dışında da Fransa gibi Avrupa ülkelerini tercih edebilirsiniz.

Yeri seçmenizin ardından kalacağınız süreyi belirlemeniz yerinde olacaktır. Bu sayede valizinize neleri yerleştireceğinizi, hangi kıyafet ve eşyaları alacağınıza karar vermeniz kolaylaşacaktır. 

Tatile hangi yolla gideceğinizi belirlemeniz de önemli bir unsurdur. Kara yolunu seçecekseniz kendi aracınızla veya otobüs ile gideceğiniz hususunda karar vermeniz gerekir. Hava yolunu tercih edecekseniz uçak biletinizi ayarlamanız ve erkenden yola çıkmanız gerekir.

Tatil için ayırdığınız bütçeyi de belirlemenizin ardından buna uygun bir otel arayışına başlayabilirsiniz. Pek çok çeşidi bulunan oteller arasından bungalov veya apart gibi konaklama yerlerini tercih edebileceğiniz gibi, daha lüks tercihler de yapabilirsiniz. Oteliniz için erken rezervasyon araştırmaları yapmanız bütçeniz açısından iyi olabilir.

Ayrıca tatilinizde müze gezmek, tarihi yerleri ziyaret etmek gibi amaçlarınız varsa buna uygun bir otel seçimi yapmanız da önem taşır. Gezeceğiniz yerlere yakın bir otel seçerek daha konforlu bir tatil yapabilirsiniz.

Eğer odanızda kalacağınız bir tatile çıkmak istiyorsanız da yiyecek içecek dahil oteller, manzarayı seyretmenin ve manzara eşliğinde kitap okumanın keyfini çıkarabileceğiniz manzaralı otellerin yanı sıra daire tarzı konaklama yerlerini değerlendirebilirsiniz.

İş hayatınızın yoğunluğundan uzaklaşacağınız bir tatil ile motivasyonunuzu artırmak yolunda adım atabilirsiniz. 

20 Adımda Seyahat Planlama yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Kış Tatili Planlaması

Kış aylarında soğuk havaların etkisi ile yorgunluk hissedebilirsiniz. Bu yorgunluk nedeniyle motive olmakta ve işlerinizi sürdürmekte zorluk çekebilirsiniz. Bu aylarda kısa süreli de olsa bir tatile çıkmak sizi motive edebilir.

Kış aylarında bir tatil planlamak istiyorsanız, yer arayışınızın ardından ne kadar süre kalacağınızı belirlemeniz, konaklama yeri seçiminizi yapmanız açısından iyi olur.

Kış tatili denince akla gelen ilk yerlerden olan Uludağ, Bolu, Kartepe, Palandöken ve Erciyes gibi yerlerde karın tadını çıkarabilirsiniz. Eğer tatile yalnız başınıza çıkmayacaksanız otel odanızın kapasitesini öğrenmeniz ve detaylı araştırma yapmanız sizin için daha iyi olabilir.

Süreyi belirlemenizin ardından tatil sürecinde ihtiyaç duyacağınız eşyaları planlamaya geçebilirsiniz. Örneğin atkı, bot, kalın kıyafetler, mont gibi eşyaların yanı sıra soğuk dolayısıyla oluşabilecek cilt kuruluğundan kaçınmak için nemlendiricinizi valizinize koyabilirsiniz. Yaptığınız planlama ile zamanınızı daha verimli kullanabilir, eksiksiz bir şekilde hazırlanabilir ve erken rezervasyon gibi bütçe dostu faydaları araştırarak yararlanabilirsiniz. 

Kış tatilinizi planlarken otellerin kaplıca, spa, masaj ve havuz gibi aktivitelerini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Spa ve masaj ile kendinize vakit ayırırken rahatlama fırsatı bulabilirsiniz. Aynı zamanda kayak aktiviteleri ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Motivasyon kaybınız için yararlı olabilecek bir kış tatili ile stresinizi atabilir, monotonluktan uzaklaşabilir ve motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Ülke içerisinde tatil yapabileceğiniz gibi Kuzey ışıklarını izlemek gibi farklı bir aktivite yapmak için Norveç’e seyahat edebilirsiniz. Venedik’te Şubat ayında düzenlenen festivale katılabilir, keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kanal turu yapabilir, Van Gogh Müzesi’ni ve çeşitli müzeleri ziyaret edebilirsiniz.

İhtişamlı kaleleri ile göz kamaştıran İskoçya ve İngiltere’de tarihi yerlere ziyaretlerde bulunabilir, İsviçre sokaklarında uzun yürüyüşler yaparak zihninizi dinlendirebilir, yapmanız gereken pek çok sorumluluğa daha motive bir şekilde dönebilirsiniz. 

Motivasyon Artırabileceğiniz Yaz Tatili Planlaması

Yaz aylarında havaların sıcaklığının artması ile birlikte sıcaktan bunalma durumları ortaya çıkabilir. Bu durum pek çok kişide çalışamama durumu oluşturabilir ve motivasyonu düşürebilir.

Yaz aylarında bir tatil yaparak sıcakları çekilir hale getirmek mümkün olabilir. Motivasyonunuz ne kadar az olursa olsun tatil yaparak artırabilirsiniz. Dinlenip yeni tecrübeler edinebileceğiniz bir yaz tatili ile sorumluluklarınıza ara vererek enerji toparlayabilir ve kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Çıkacağınız tatil için bir planlama yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Yaz tatili planlaması yapmak için, rotanızı belirlemenizin ardından ne kadar süreyi tatilde geçireceğiniz, konaklama yeri seçiminizi yapmanız açısından iyi olabilir. Tatile çıkacağınız kişi sayısını da önceden belirlemeniz otel seçimi ve araştırma yapmanız açısından daha iyi olabilir.

Tatil yapacağınız süreyi belirlemenizin ardından tatil sürecinde ihtiyaç duyacağınız eşyaları düşünmeye geçebilirsiniz. Güneş gözlüğü, mayo, güneş kremi gibi eşyaların yanı sıra gece saatlerinde deniz kenarında havanın soğuması ihtimaline karşı birkaç kalın kıyafeti valizinize koyabilirsiniz. Yaptığınız planlama sayesinde daha verimli vakit geçirebilir, kolay bir şekilde hazırlanabilir ve sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Yaz tatili denince akla gelen ilk yerlerden olan Muğla, Fethiye, Datça, Kuşadası, Cunda gibi yerlerde güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Serin bir yerde konaklamak isterseniz seçiminizi Karadeniz’den yana kullanabilirsiniz. Kendinizi motive etmek için farklı etkinliklere katılabilir, planınıza tatil yerinin çeşitli aktivitelerini ekleyebilirsiniz.

Ülke dışı tatil yapma düşünceniz varsa vize ve pasaport işlemlerinizi halletmeniz gerekebilir. Yaz aylarında Fransa’nın güneyinde, İtalya’nın Sicilya ve Conmo Gölü gibi güzelliklerinde, Yunan adalarının eşsiz manzaralarında tatil yaparak dinlenebilirsiniz.

Ayrıca turları araştırabilir, birden fazla şehir veya ülkeyi gezebilirsiniz. Tatilde yeni kitaplar okuyabilir, yeni insanlarla tanışarak ufkunuzu genişletebilir ve işlerinizle baş edecek motivasyonu geri kazanabilirsiniz. 

Bütçe Dostu Tatil İpuçları

Tatil için farklı seçenekler bulunmakla birlikte tatile çıkarken düşüneceğiniz şeylerden biri elbette ki bütçedir. Farklı bütçelere uygun konaklama yerlerini araştırabilir, erken rezervasyon ve indirimli kampanyaları inceleyebilir ve bu sayede daha uygun fiyat aralığında tatil yapabilirsiniz. Ayrıca kış döneminde çıkacağınız tatiller için yaz döneminden, yaz döneminde  rezervasyon yaptırarak tasarruf edebilirsiniz. 

Tatil planlamanızı yaparken gideceğiniz ve kalacağınız yere karar vermenizin ardından yeme-içme gibi temel ihtiyaçları da değerlendirmeniz gerekebilir. Örneğin her şey dahil bir otelde kalacaksanız geniş bir bütçeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yalnızca kahvaltı olan bir otelde kalacaksanız daha az bütçeyle de idare edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra ülke dışı seyahat etmeyi düşünüyorsanız döviz kurunu takip etmeniz ve pasaport/vize işlemlerini halletmeniz gerekebilir. Ekstra masrafların çıkabileceğini unutmamalısınız. Bunlara ek olarak hava yoluyla tatil yerine ulaşmayı düşünüyorsanız uçak biletinizi bütçenize göre aktarmalı veya aktarmasız olarak seçmelisiniz.

Kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız yakıtın yeterli olacağından emin olmalı ve mola vereceğiniz alanları belirleyerek yakıt doldurabileceğiniz yerlerin konumunu bilmelisiniz. Kısa mesafeler için kendi aracınızı tercih etmeniz daha yerinde olabilirken uzun mesafeler için hava yolunu kullanmanız size zaman kazandırabilir. 

Tatil yerinizden alacağınız hediyelik eşyalar ve özel ürünleri tatil planınızı yaparken bütçenize dahil edebilirsiniz. Ayrıca eğer plaja gitmeyi düşünüyorsanız plaj giriş ücreti ve şezlong gibi ihtiyaçların da ücretli olabileceğini hesaba katabilirsiniz. Kalacağınız otel şezlong hizmetinde bulunuyorsa bu kısmı düşünmeyebilirsiniz.

Bütçenizi konaklama, ulaşım, yeme-içme, eğlence için sınıflandırarak belirleyip o kadar nakit para taşıyabilir, fazla para yük etmekten ve para çalınması durumlarından korunabilirsiniz. Çıkabilecek ekstra masraflar için banka hesabınızda fazladan para bulundurabilirsiniz.

Ucuza Tatil Yapma Yöntemleri yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Kalabalık Gruplar için Motive Edici Tatil Planlaması

Kendimi motive etmeliyim düşüncesinde olduğunuz, hiçbir şeyden zevk alamadığınız dönemler sizin için dinlenme ve tatil yapma zamanının geldiğinin işareti olabilir.

Tatile tek başınıza çıkabileceğiniz gibi arkadaş grubunuz, iş arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizle de çıkabilirsiniz. Tatiller sayesinde sürekli aynı şeyleri yapmaktan, kendi kendimize vakit geçirmekten ziyade sosyalleşebilir, güzel anılar biriktirebilir ve bu sayede daha enerjik hissedebiliriz.

Çalışan motivasyonunu önemseyen iş yerleri de çalışanları için tatil düzenleyebilir. Çalışanların motivasyonunu artırma yönünde olumlu etkide bulunabilecek bir tatil ile işyerindeki iş verimi artabilir. Ancak birçok kişinin bulunacağı tatilleri planlamak zorlayıcı olabilir. Bunun için bazı adımları izlemek işinizi kolaylaştırabilir.

Tatile çıkarak sevdiklerinizle ve iş arkadaşlarınızla farklı ortamlarda sohbet etme ve iletişim kurma şansına sahip olabilirsiniz. Yakın arkadaşlarınızla veya aile bireyleri ile çıkacağınız tatiller için yer, bütçe, ulaşım ve tatil sürenizi belirlemenizin ardından ortak bir karara vararak herkesin eğleneceği bir tatil planı yapabilirsiniz. 

İş yerinde ayarlanacak tatiller için durum farklı olabilir. İşverenseniz, öncelikle iş yerinde tatile çıkması gerektiği düşünülen kişiler için İnsan Kaynakları’ndan yardım alarak başlayabilirsiniz. Aynı zamanda tüm ekip olarak da tatil yapabilirsiniz. Karar vermenizin ardından bütçenize uygun tatil yeri arayışına girebilirsiniz.

Tatilin kışın mı yazın mı olacağı hususunda da karar vermelisiniz. Tatil ülke içindeyse ve uzak mesafe ise ulaşımı da ayarlamanız gerekir. Tatil öncesi çalışanlarınızı durumdan haberdar etmeniz ve kalacağınız otele kişi sayısını belirtmeniz iyi olabilir. Eğer yurt dışı tatili düşünüyorsanız çalışanların vize ve pasaport işlemlerini halledebilmesi için vakit gerekebilir. Bu yüzden erkenden haber vermeniz iyi olacaktır. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız