Kış Sporları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0
2910

Havaların bir anda soğuması ve takvimlerin artık resmen kış mevsimini işaret etmesi ile birlikte; kış sporlarına gösterilen ilginin de son derece arttığını belirtmek mümkün.

Yeni dünya trendine göre insanlar hem spor yaparak fit kalmaya ve sağlıklı yaşamaya hem de dünyanın çeşitli yerlerine seyahat etmeye büyük özen gösteriyor. Yoğun iş ve okul temposu karşısında, insanın kendisine ayırabileceği en kaliteli vakit ancak böyle elde edilebiliyor. Kış sporları da; seyahat ve sporun en güzel birleşimleri arasında yer alıyor.

Başta kayak ve snowboard olmak üzere kış sporlarına merak sardıysanız; dünyanın en güzel karla kaplı köşelerini bulmak için de çaba harcamalısınız. Üstelik kış sporlarının çeşitliliği o kadar fazla ki; bu sporları sadece kayakla anmak da büyük haksızlık olur.

Doğanın ortasında sadece kendi sesini dinlemek isteyenler için tek başına yapılabilecek çok sayıda aktivite çeşidi olduğu gibi; topluluk halinde yapılan ve bu sayede daha da renklenen kış sporları da var.

Kış sporları ile ilgilenebilmek için sadece soğuk hava koşulları da gerekli değil. Ne de olsa, suni buz ile oluşturulan yarış platformları yılın her mevsiminde değerlendirilebiliyor.

Eğer siz de kış sporları hakkında tüm bilgileri ve bu sporların yapılabileceği tüm yurt içi ve yurt dışı adresleri öğrenmek isterseniz; kesinlikle doğru yerdesiniz.

Uzun ve keyifli bir kış sporları yazısı için kahvenizi ya da salebinizi hazırladıysanız; sizleri hemen yazının devamına alabiliriz.

Kış Sporları Nelerdir?

Kış Sporları

Karlı ya da buzlu zemin üzerinde gerçekleştirilen spor aktiviteleri; kış sporları adı altında toplanıyor.

Elbette bu koşulların yapay olarak sağlandığı durumlar da var; ancak en güzeli karı ve buzu yerinde ve mevsiminde keşfetmek.

Kimi bireysel kimi de takımlar halinde uygulanan kış sporları; çoğunlukla her yaşa ve her kesime hitap edebiliyor.

Ancak ekipmanların ve mekanların yüksek fiyatları nedeniyle; sadece belirli bir zümrenin yapabildiği kış sporları da var.

Kış sporları hakkında çok önemli bir diğer nokta da; bazı kış sporlarında adrenalin seviyesinin çok yükselmesi. Heyecan, macera ve stres ile aranız iyi değilse; kış sporlarına başlarken temkinli olmalı ve iyi bir araştırma yapmalısınız. Aksi halde, sporcu disiplini olmayan ve spordan önce ısınma hareketleri yapmayanlarda, son derece ciddi yaralanma ve sakatlıklar ortaya çıkabiliyor.

Kış sporları denildiğinde ilk akla gelen ve en çok tercih edilen spor kayak olsa da; hem kayağın hem de diğer kış sporlarının saymakla bitmeyecek kadar çok çeşidi var.

En Popüler Kış Sporları Hangileridir?

Kayak

Kayak kelimesinin sözlük anlamı; kar ya da su üzerinde kaymak için üretilen ve tahtadan yapılan araç anlamına geliyor. Bu araçla yapılan spora da  yine aynı şekilde kayak sporu adı veriliyor.

Elbette; günümüzde kayak malzemeleri kayakçının tecrübesine, yaşına ve vücut ölçülerine göre o kadar değişebiliyor ki; bu dar sözlük kalıbına sığmak da mümkün değil. Kayak malzemesi olarak da, tahtaya ek olarak plastik köpük ya da metal tabaka gibi ek malzemeler de mutlaka kullanılıyor.

Kayak sporcuları genellikle; Alp Disiplini ya da Kuzey Disiplini kayak yapmalarına göre iki ana başlığa ayrılıyor.

Adını ait olduğu coğrafi bölgelerden alan bu farklı disiplinlere göre; Alp Disiplini kayaklar oldukça esnek yapıdan oluşmakta. Bunlar en az 6 cm ene sahip olurlarken; çukur ve tümseklerde esneklikleri nedeniyle sorun yaşatmıyorlar.

Kuzey Disiplini kayak sporu ise; daha ince ve uzun kayak aleti ile yapılıyor. Bu tip kayakların sadece ön kısımlarında bağlama mevcut.

Dünyaca ünlü disiplinlere ek olarak serbest stil kayma da; kayak sporuna yeni başlayanların tercih edebileceği spor tarzları arasında yerini alıyor.

Bütün vücut kaslarını çalıştırmasıyla bilinen kayak sporu; iskelet yapısını güçlendirmek ve disiplin kazanmak isteyenler için kesinlikle ideal bir spor dalı.

Çocuk yaşlardan itibaren kayak öğrenmeye başlamak da mümkün.

Snowboard

snowboard

Snowboard, öğrenme aşamasında yaşanan zorluk nedeniyle daha çok ileri düzey profesyonellere hitap eden bir spor dalı.

Snowboard sporunda iki ayak tek tahta üzerinde sabitlenerek kar üzerinde hareket ediliyor. Bunu bir nevi kar üzerinde kaykay ile ilerlemeye ya da karlar üzerinde sörf yapmaya benzetebilirsiniz!

Bu zorluk, kayak ile snowboardu da birbirinden kesin olarak ayırıyor. Kayakta her iki ayağın özgürlüğü söz konusuyken, snowboard için bu durum farklı. Snowboard  öğrenmek isteyenler mümkünse önce kayak ile işe başlamalı.

Ayrıca öğrenme aşamasında bol bol düşmeyi de göze almak şart. Snowboard sporu için önemli olan dengeli kaymak iken; kayak sporcuları daha çok hızlı kaymak üzerine yoğunlaşıyorlar. Söz konusu mesafe kat etmekse; kayak sporcuları kesinlikle daha önde.

Yine kayak sporu; çok uzun yıllardır varlık gösteren bir kış sporuyken snowboard için durum farklı. Bu spora daha çok gençler, heyecan arayanlar ve modern yaşayanlar ilgi gösteriyor.

Kayak sporunun tarihi için milattan öncesi işaret edilirken; snowboard henüz yeni yeni teknikleri yönünden spor camiasında kabul görüyor.

Malzeme ve ekipman fiyatlarına gelindiğinde ise; snowboard ekipmanlarının kayak ekipmanlarına göre daha ucuz olması dikkat çekiyor.

Buz Pateni

Buz Pateni

Buz zeminde kızaklı paten ile kaymak anlamına gelen bu spor; yapay buz üzerinde de yapılabilmesi nedeniyle snowboard ve kayaktan ayrılıyor. Bu sayede buz pateni, her kesimden ve her coğrafyadan insanın çok daha kolay erişebildiği bir kış sporu.

Çok küçük yaşlardan itibaren çocukların da buz patenine büyük ilgi gösterdiğini belirtmek mümkün.

Buz pateni yapabilmek için en sıcak bölgelerde bile gerekli platformlar hazır edilebiliyor.

Buz pateni tek başına yapılabilen bir spor dalı olmasına rağmen; bu alandaki yarışmalarda gruplar halinde de yarışmak mümkün. Özellikle artistik buz pateni sporcularını izlemek son derece keyifli. Artistik buz pateni yarışmaları zorunlu ve serbest olmak üzere iki tip hareketten oluşuyor.

Buz pateninin bir diğer çeşidi ise, sürat pateni. Bu dalda düzenlenen yarışmalarda patencilerin estetiğinden çok hızına bakılıyor. Sürat pateninde; kısa parkurlar halinde düzenlenen bayrak yarışlarını izlemek de, bunlara katılmak da oldukça heyecan verici.

Buz Hokeyi

buz hokeyi

Bazı kaynaklara göre; buz pateninin bir çeşidi olarak da kabul edilen buz hokeyi, buzun üzerinde iki takım halinde oynanan hokey oyununu ifade ediyor.

Tıpkı buz pateni gibi; yine suni buz üzerinde oynanabilen bu oyun için, sporcular özel kıyafetler giyiyor.

Hokey sopaları ile ortadaki diski kontrol etmekte olan sporcular; karşı kaleye diski sokarak skor elde edebiliyorlar.

Buz hokeyi 15 ya da 20 dakikalık devrelerden oluşuyor ve üç devreyi kapsıyor. Müsabaka heyecanı ve buz üzerinde hareket etmenin zorluğu bir araya geldiğinde; tüm sporcuların koruyucu ekipmanlar yönünden önlem alması şart.

Kızak

Kızak

Tek ya da iki kişilik ekipmanlar ile yapılabilen bu spor, özellikle gençlere farklı stillerde kayma imkanı sunuyor.

Özel yapım pistlerde de kızak sporu yapmak mümkün; Kuzey ülkelerinde husky köpekleri eşliğinde de. Bu bakımdan kızak kullanmak maceralara açılan geniş bir kapı gibi.

Özellikle bayırdan aşağı doğru gerçekleştirilen bu kayma aktivitesinde, yarış sahasının genişliği bin metreyi geçebiliyor.

Kızak ağırlıkların maksimum  22 kilogram olması mümkün.

Uluslararası yarışlarda erkekler çift olarak yarışırken kadınlar tekli olarak kızak kullanıyorlar.

Kızak sporu; profesyonel sporcuların yanında yerli amatörlerden de büyük ilgi görüyor. Eldeki malzemeler ile kızak hazırlamak ve karın keyfini çıkarmak herkes için mümkün.

Körling

curling

Bir diğer kış sporu, Türk kayakçıların biraz daha yabancı olduğu bir spor olan körling olarak sayılabilir.

Ancak orijinal adı “curling” olan bu buz sporunda, bir Türk milli takımı bile bulunduğunu belirtelim.

Buzdan bir pist üzerinde oynanan bu olimpik oyun; takımlar halinde oynanıyor.

Granitten yapılan bir dairesel taş ile oynanan oyunda; buz üzerinde iç içe geçmiş halkalardan oluşan bir hedef tutturulmaya çalışılıyor.

Bu sporu olimpiyatlarda; özellikle Rusya ya da İsviçre gibi kardan ve buzdan yana zengin ülkeler domine ediyor.

Skeleton

skeleton

Aşağı doğru eğimli buz üzerinde oynanan bu oyun, aslında bir tür kızak çeşidi.

Kızakların tipik şekilde çok küçük olması, atletlerin başları önde yarışması ve hızın bir anda yükselmesi; oyunun karakteristik özelliklerini belirliyor.

Skeletonun kızak sporundan ayrılmasının bir diğer nedeni ise; her geçen gün tüm dünyada daha fazla ilgi görmesi.

Skeleton sporcularının son derece atletik yapıda olmaları ve bu spordan uzun süre ayrı kalmamaları şart. Skeleton; gerçek anlamda kondisyon isteyen kış sporları listesinde de başı çekiyor.

Bandy

Bandy

Futboldaki gibi her iki takımın da 11 sporcuya sahip olduğu bandy isimli oyun; tıpkı körling gibi Türkiye’de henüz aşina olunmayan kış sporlarından biri.

Eğimli sopalarla oynanan bandy; yine 45 dakikalık iki setten oluşmasıyla da futbol sporuna benziyor.

Oyunda aynı zamanda kullanılan sopalar nedeniyle buz hokeyi ve çim hokeyinden de izler var.

Tıpkı körling sporunda olduğu gibi; bu sporun da daha çok karasal ülkelerde oynandığına şahit olabilirsiniz.

Bobsled

Bobsled

Kış Olimpiyatları sırasında karşınıza çıkabilecek bu sporun mucidi, sürpriz olmayan bir şekilde İsviçre.

Kızak sporunun bir versiyonu sayılabilecek bobsled için en önemli detay; kızakla kayılan alanın dar bir parkur olması. Bu parkur hem oyuncuları sınırlandırıyor; hem de oyunu daha da zor hale getiriyor. Bobsledin bir olimpiyat oyunu olması boşuna değil.

Bobsled yapabilmek için iki ya da dört kişilik gruplar halinde yarışmak mümkün.

Skibob

Kayak bisikleti anlamına gelen bu spor, kayak sporuna artık aşina hale gelen ve daha fazla macera arayanlar için.

Bu spordaki kayaklar, bisiklet olarak tasarlanmış durumda. Gidon ve sele gibi bisiklette bulunan tüm detaylar, skibob kızaklarında bulunuyor.

Kızakların uzunluğu ortalama 2 metre.

Skibob için iniş yarışmalarının yanı sıra; slalom yarışmaları da düzenleniyor. İniş yarışmalarında yarışmacılar 20 metre genişliğinde bir alana ihtiyaç duyarlarken; söz konusu slalom olunca genişlik de 200 metreye çıkıyor.

Kar Raftingi

Bilinen rafting sporundaki gibi şişme bir botun kullanıldığı kar raftinginde; bu kez su değil kar üzerinde ilerlemek gerekiyor.

Hırçın dalgalarla boğuşmamayı avantajlı bulabilirsiniz ancak beyaz örtüde bot ile ilerlemek de en az normal rafting için olduğu kadar beceri istiyor.

Türkiye’de de bu spora gün geçtikçe artan oranda ilgi var. Bunun nedeni; kar raftinginin kayak ya da snowboard için olduğu kadar kar kalınlığı gerektirmemesi.

Hal böyle olunca, dağ işletmesi olan girişimciler de ölü sezonu kar raftingi ile değerlendirebiliyorlar.

Kar Uçurtması

Snowkite

Snowkite adı da verilen kar uçurtması; yine maceraya ve adrenaline doyamayanlar için dizayn edilen bir başka zor spor.

Burada sporcular kimi zaman göklere yükselirken; kimi zaman da karın beyaz örtüsü ile bir anda buluşuyorlar.

Bu sporun uygulanmasında sorun yaşanmaması için; çevrede ağaç ya da yamaç olmaması oldukça önemli.

Aynı şekilde; kar uçurtması kullanabilmek için kış dönemi boyunca düzenli esen rüzgara da ihtiyaç var

Kar Motoru

Kar motoru kullanmak ya da kar motoru yarışmalarına katılmak; birçok insanın kışı heyecanla beklemesine neden olan aktivitelerden sadece ikisi.

Belirlenen pist üzerinde kar sporları ile motor sporlarını bir araya getiren bu uygulama, oldukça da maliyetli.

Kar motoru kullananlar düzenli olarak her yıl dünyanın başka yerlerinde de bir araya geliyor.

Biathlon

biathlon

Kış sporlarının birden fazlasını bir araya getirmesiyle bilinen biathlon; kayakta profesyonelliğini ispat edenler için.

Kayaklı koşunun ardından tüfekli atış gerektiren bu spor; olimpiyatların da en gözdelerinden.

Askeri kökenleri olan bu spor; özellikle Kuzey Avrupa ülkelerindeki geleneklerden ilham alıyor.

Zor coğrafi koşullarda nişan alabilmeyi mümkün kılan biathlon; herkesin deneyebileceği bir spor da değil.

Oldukça ender olarak çalışılabilen ve yüksek maliyet gerektiren biathlonun yaygınlaşması için belli ki daha fazla zaman gerekiyor.

Buz Tırmanışı

Kış sporları içerisinde hayati açıdan en çok risk taşıyan spor; kesinlikle buz tırmanışı. Bu sporu uygulayabilmek için tek başına dağcılık, kayak ya da tırmanış tecrübesine sahip olmak yeterli değil.

Tüm bunları bünyesinde barındıran ve adrenalin seven profesyonel sporcular ise; dünyanın çeşitli yerlerindeki buz tırmanışı aktivitelerine katılmaktan kendilerini alamıyorlar.

Tırmanış, bulundurduğu risk nedeniyle mutlaka takımlar halinde ve profesyonel ekipler halinde yapılmak zorunda.

Heleski

hele ski

Doruklara tırmanış ya da kara yoluyla ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda daha çok uygulanan bu spor; helikopterle kayak anlamına geliyor.

Helikopter vasıtasıyla dağ zirvesine uçma deneyimini ve heyecanını yaşayan sporcular, yolculuklarına sarp kayalıklarda kayak yaparak devam edip heyecanı da en az ikiye katlıyor.

Heleski yapabilmek için; dağcılık konusunda da bilgi sahibi olmak şart.

Hava koşullarının uçuşa elverişli olması ve sis içermemesi de, heleskinin olmazsa olmazlarından biri.

Türkiye’de Kış Sporu Yapılabilecek Yerler

Türkiye; özellikle iç ve Doğu Anadolu topraklarında sahip olduğu karasal iklim nedeniyle; kış sporları için ideal merkezleri sınırları içinde bulunduruyor.

Yine Türkiye’de pek çok eski volkanik dağın bulunması ve para biriminin Avrupa vatandaşları için uygun hale gelmesi de; ülkemize düzenlenen kış sporu gezilerinin sayısını ciddi oranda artırıyor.

Türkiye’de kış sporları denildiğinde ilk akla gelen yer Uludağ olsa da; pek çok farklı kayak merkezi bugün kar raftingi ya da kar uçurtması gibi orijinal sporları aktivite listelerine ekleyerek rekabet avantajı sağlıyorlar.

Uludağ, Bursa

Bursa Uludag

Kayak ve snowboard sporlarının Türkiye’deki başkenti hiç tartışmasız Uludağ.

Bursa iline bağlı Uludağ Milli Parkı ve Uludağ Kayak Merkezi; çok sayıda piste, konaklama tesisine, kayak dersi veren kurumlara ve ekipman kiralama hizmetlerine de ev sahipliği yapıyor.

Tesislerde Aralık ayında başlayan sezon neredeyse Nisan sonuna kadar; tam 5 ay boyunca devam edebiliyor.

Teleski sayısının 20’yi bulduğu Uludağ’da en uzun teleski 1410 metre ile Beden Terbiyesi Teleski. Ulaşılan aynı isimdeki pistin uzunluğu ise tam 2750 metre. Uludağ tepesi 2500 metre yüksekliği geçerken; Karataş ve Zirve adı verilen tepeler 2486 metre. Bu yükseklikleri sırasıyla Rasatdüzü, Kuşaklıkaya, Paşaçayır, Fatin ve Cennetkaya adındaki zirveler takip ediyor.

En çok tercih edilen pistler; Kuşaklıkaya (3000 metre), Fahri Kayak Pisti (1100 metre), Belvü Kayak Pisti (900 metre) ve Grand Yazıcı Tutyeli Kayak Pisti (2750 metre). Uludağ’da zorluk seviyeleri kolaydan zora doğru değişiyor; pistlerde snowboard yapılmasına da imkan tanınıyor.

Uludağ’ın Bursa ilinde toplamda kapladığı alan uzunlukta 40 kilometreyi, genişlikte ise 2 kilometreyi buluyor.

En bilinen sporlar olan kayak, snowboard ve kızak dışında; Uludağ’da çok sayıda kiralık kar motoru ve ATV de var. Bu motorlar ile kar safarisine çıkmanız  mümkün.

Yine mevsim koşulları izin verdikçe, tehlike arz etmeyen bölgelerde trekking yapabilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi’nde doyasıya kayak yapmak için ilk olarak Skipass’a ihtiyacınız olacak. 2020 yılı en güncel haliyle Uludağ Skipass fiyatları; tek çıkış 20 TL, 4 saatlik 100 TL, günlük ise 165 TL. Günlük alırsanız sınırsız bir şekilde Uludağ kayak pistlerinde vakit geçirebilirsiniz.

  • Tek çıkış – 20 TL
  • 4 saatlik – 100 TL
  • 1 günlük – 165 TL
  • 1,5 günlük – 220 TL
  • 2 günlük – 285 TL
  • 2,5 günlük – 330 TL
  • 3 günlük – 385 TL
  • 4 günlük – 440 TL
  • 5 günlük – 495 TL

Kayak, ayakkabı ve batondan oluşan kayak takımı için günlük 50 TL; board ve ayakkabıdan oluşan snowboard takımı içinse günlük ortalama 50-80 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Kar motoru safari ücretleri 170 TL; kızak & snowtubin saatlik 15 TL ve yarım saatlik ise 10 TL. 7 günlük (set) kiralamalarda 7. günün ücretsiz olduğu ve 25 kişi ve üzeri gruplara %10 indirimin uygulandığı Uludağ Kayak Merkezi günlük kiralık kayak malzemeleri ücretleri (günlük):

Malzemenin Cinsi Kullanılmış Az Kullanılmış
Carving Kayak 50,00 TL 60,00 TL
Klasik Kayak 30,00 TL 40,00 TL
Snowboard 60,00 TL 70,00 TL
Mont 30,00 TL
Pantolon 30,00 TL
Mont + pantolon takımı 50,00 TL
Kar / Güneş Gözlüğü 20,00 TL
Eldiven (Satılık) 40,00 TL
Eldiven (Kiralama) 15,00 TL
Kayak Ayakkabısı 30,00 TL
Snowboard Ayakkabısı 35,00 TL
Bere 15,00 TL
Bir çift baton 25,00 TL
Kask 25,00 TL

 

Erciyes, Kayseri

Erciyes

Sönmüş bir genç volkan olan Erciyes Dağı, Kayseri ilinde bulunuyor. Bu dağ; aynı zamanda bağlı bulunduğu coğrafi bölge olan İç Anadolu’daki en yüksek doruğa sahip.

Hal böyle olunca, Erciyes’i kayak, kızak ya da snowboard için tercih edenler kadar; tırmanış için tercih eden sporcular da hayli fazla sayıda.

Erciyes’in neredeyse 1500 metreye kadar olan bölümünde bağlar bulunuyor.

Sporcuları en çok heyecanlandıran ise; bu seviyeden sonra 2100 ile 2900 metreler arasında yer alan Tekir Yaylası. Erciyes’in 3 bin metrenin üzerindeki doruğuna en emin buz tırmanışını da yine Tekir Yaylası üzerinden yapabilmeniz mümkün.

Erciyes için bu doruğa tırmanma ve inişin toplam süresi yaklaşık 10 saat olarak göze alınabilmeli. Parkur yine de hava koşulları nedeniyle zor olduğu için; Kayseri’nin bu genç volkanına tırmanmak tecrübe ve beceri gerektiriyor.

Kayak için Erciyes’te bulunuyorsanız; 2 adet telesiyej ve 2 adet teleskiden faydalanmanız mümkün. Telesiyejler tam 1500 metre uzunluktan ve saatte 1250 kişilik kapasiteden meydana geliyor. Teleskiler ise aynı uzunlukta olmakla birlikte; her ikisi de saatte tam 750’şer kişi kapasiteye sahip.

Dağda 3 adet baby lift olmakla birlikte; askeri hizmete mahsus olan lifti siviller kullanamıyor.

Dolayısıyla; burada yalnızca Devlet Su İşleri’ne ya da Dedeman Otel’e ait olan 2 adet baby liftten faydalanmak mümkün.

Şehir merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Erciyes Kayak Merkezi’nde dilerseniz snowkite ya da Türkçe adıyla kar uçurtması da deneyimleyebilirsiniz.

Yüzde 20 civarındaki eğimiyle Erciyes’te her yıl bu alanda festivaller düzenleniyor.

Günlük 13+ için 70 TL karşılığında tam gün kullanılabilen kayak pisti alanı, 7-12 yaş için 55 TL olarak ücretlendirilmiş durumda.

Sezonluk bilet fiyatları ise tam 500 TL ve öğrenci 400 TL.

Ayder, Rize

Yılın her mevsiminde hem Rizelilerin hem de yurt içinden ve yurt dışından turistlerin keyifle ziyaret ettiği bir adres olan Ayder Yaylası; kış aylarında da tam bir kış sporları merkezine dönüşüyor.

Rize iline bağlı bulunan Ayder’de uygulanan en yaygın kış sporu heleski.

Kar kalınlığının çok fazla olduğu ve yüksekliğin 2800 metreyi bulduğu Ayder Yaylası’na helikopterle iniş yaparak kayak keyfi yaşamak mümkün. Başta helikopterle uçuşun getirdiği maliyet ve diğer ekipmanların kiralama ücreti nedeniyle; heleskinin kayak sporuna göre maliyeti de daha yüksek.

Uzungöl, Trabzon

Trabzon iline bağlı bulunan Uzungöl de, tıpkı Ayder Yaylası gibi hem bahar, hem yaz, hem de kış aylarında ilgi gören bir turizm merkezi.

Burada kış sporları arasında; kar raftingi özellikle ön plana çıkıyor. Yüksek tepelerin hakim olduğu Uzungöl’de rafting yapmak cesaret istese de, özellikle kalabalık gruplar için bu çok heyecanlı ve eğlenceli bir aktivite.

Kış boyunca kartpostalı andıran merkezde rafting için bot ve ekipmanlar kiralanabiliyor.

Ergan, Erzincan

Söz konusu kar raftingi olunca, Erzincan’daki Ergan Kayak Merkezi de Uzungöl’ün izinden gidiyor diyebiliriz.

Bu spor dalı, Ergan’daki işletmeciler için de sezonu hareketlendirmenin yollarından biri. Doğu Anadolu’nun göbeğindeki konumu düşünüldüğünde; Erzincan’ın kış turizmi için daha fazla ilgiyi hak ettiği bir gerçek.

Munzur eteklerinde yer alan Ergan Dağı Kayak Merkezi için neredeyse 3 bin metre yükseklikten söz etmek mümkün.

Şehir merkezine sadece 12 kilometredeki kayak alanına, şehirden ücretsiz servislerle bile kolayca ulaşabilirsiniz.

Kasım’dan marta kadar süren uzun kış dönemi boyunca, başta kar raftingi olmak üzere kayak, snowboard ve kızak sporları için de Ergan Kayak Merkezi’ne bir şans vermeniz mümkün.

Kartepe, Kocaeli

Kocaeli Kartepe

Kocaeli şehir merkezine 38 kilometre mesafede yer alan Kartepe Kayak Merkezi; daha çok romantik tatilcilerin gözdesi.

Aralık ve Şubat ayları arasında burada kar kalınlığı 2 metreyi buluyor. Yine Mart ya da Nisan gibi aylarda bile Kartepe’de 80 cm kar kalınlığı görülebiliyor.

Bu durumda; profesyonel kış sporcuları da aradıklarını Kartepe’de kolaylıkla bulabilirler. 4 mekanik tesisin bulunduğu Kartepe’de tesislerin uzunluğu 3250 metre. Bu mekanik tesisler aracılığıyla saatte 6400 kişi taşınabiliyor.

Merkezin toplam genişliği denildiğinde ise 40 kilometrenin üzerinde bir alandan söz ediliyor.

Yaz döneminde burası izcilik faaliyetleri için de tercih ediliyor. Ayrıca çevredeki oksijen miktarından güç almak isteyen kulüp yöneticileri, futbolcular ile de buraya sık sık futbol kampları düzenliyorlar.

Orman yürüyüşü, kayak, snowboard, kızak ve su kayağı Kartepe’de yapabileceğiniz aktivitelerden sadece birkaçı.

Palandöken, Erzurum

Palandöken (3)

Burası yalnızca Erzurum’un ya da Doğu Anadolu Bölgesi’nin değil; Türkiye’nin de kış turizmine ev sahipliği yapan en yüksek zirvesi.

Palandöken’deki pistlerin dik açısı; dünyaca ünlü bir öneme sahip. Elbette bu durum, önemli bir ustalık seviyesini de beraberinde getirmeli.

Palandöken Kayak Merkezi’nin günlük kapasitesi yüksek sezonda tam 6 bin kişiye ulaşıyor. Buradaki pistlerden ikisi Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından da tescillenmiş durumda. Kayak ve snowboard alternatiflerine açık olan toplam 7 pistin toplam uzunluğunun ise 20 kilometreyi geçtiğini belirtmiş olalım. Palandöken’de ayrıca 2 baby lift ve bir gondol var.

Kayak, kızak ve snowboard alternatifleri dışında; Erzurum Palandöken’e geldiğinizde deneyimleyebileceğiniz farklı kış sporları da var. Bunlardan en önemlileri yapay buz tırmanma duvarı üzerinde gerçekleştirilen buz tırmanışı ve özel günlerde düzenlenen helikopterle kayak etkinlikleri.

Türkiye’nin en özel turizm değerlerinden biri olan Palandöken’e buz hokeyi ve buz pateni gibi dallarda faaliyet gösteren sporcular da büyük ilgi gösteriyor.

Palandöken’de yapay kar uretmeye yarayan snow tube ve pistler arasında geçiş imkanı tanıyan ski pass gibi imkanlar da mevcut.

Sarıkamış, Kars

Kars ilinin Sarıkamış ilçesinde; Çamurlu Dağı’nın zirvesinde yer alan Kars Sarıkamış Kayak Merkezi’ni en özel kılan özellik kesinlikle “kristal kar”.

Kristal görünümüne sahip bu parlak kar örtüsü, özellikle snowboard sporu ile ilgilenenleri tek kelimeyle cezbediyor.

2600 metreyi aşkın yüksekliği ile Sarıkamış’ta çok fazla sayıda pist ya da çok teknik imkanlar olmayabilir ancak buranın çevresindeki çam ormanları bile keyifli bir Kars gezisi için yeterli.

Kars’a kayak, snowboard ve kızak için gelen turistler genellikle efsanevi bir demir yolu hattı olan Doğu Ekspresi’ni kullanmayı tercih ediyorlar.

Saklıkent, Antalya

saklıkent

Akdeniz bölgesinde olanlar, kış sporlarına ev sahipliği yapan lokasyonlara bakıp hemen üzülmemeli. Antalya’da da ekvatora en yakın konumlanan kayak merkezi var!

Sürekli yaz tatili ve yaz rotası haberleri ile gündeme gelen şehirde aynı zamanda Toroslar’ın bulunduğunu hatırlatmak yeterli olabilir.

Antalya’da bulunan Saklıkent Kayak Merkezi’nde 120 günlük kayak sezonunda söz ediliyor. Bu rakam, bölgenin benzerlerinden hiç de geri kalmadığının bir özeti gibi.

Saklıkent’te 4 pist ve 4 lift mevcut. Pistler zorluk seviyelerine göre sınıflandırılırken; kızak sporuna merak saranlar için de Saklıkent ideal.

Mart ayı gibi yolunuzu Antalya’ya düşürebilirseniz, bir yandan dağdaki kızak pistini kullanıp bir yandan da sahilden denize bile girebilirsiniz!

Kartalkaya, Bolu

Yatak kapasitesi bakımından Uludağ ve Palandöken’den sonra üçüncü sırada yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, merkezi lokasyonu ile de kış sporları ile ilgilenenlerin gözdesi.

Burası İstanbul ve Ankara gibi metropollerin her ikisinden de kısa bir kara yolu yolculuğu neticesinde ulaşılabildiği için dikkat çekiyor.

Sadece kayak, snowboard ve kızak sporları ile ilgilenenleri değil; buz hokeyi, körling, buz pateni ya da buz tırmanışı gibi alternatif sporların profesyonel ve amatör sporcularını da Kartalkaya pistlerinde görebilirsiniz.

Kartalkaya’daki mekanik tesislerin toplam uzunluğu 10 bin metrenin üzerinde. Yine aynı mekanik tesisler aracılığıyla bir saatte 14 bin kişi taşınabiliyor. Yılın yoğun döneminde Kartalkaya’da konaklayanların toplam sayısı 2 bin kişiyi buluyor.

Ilgaz, Çankırı

Aslında Ilgaz Sıradağları denildiğinde yalnızca Çankırı’dan bahsetmek hata olur. Bu kayak merkezi, hem Kastamonu hem de Çankırı sınırlarında yer alıyor.

Her iki ilin de sınırlarına dahil konaklama ve kayak tesisleri mevcut.

Ilgaz’daki kar yağışları toz kar şeklinde gerçekleşmekte olup; bölgede çığ tehlikesi de büyük bir risk olarak görülmüyor. Hal böyle olunca Ilgaz, tüm kış sporları arasından avantajlı.

Zirve yüksekliğinin 3 bin metreyi bulduğu dağda eğimden faydalanarak yapılan slalom yarışları oldukça zevkli.

Ilgaz Kayak Merkezi’nde 1 saatte 6 bin kişiyi ağırlayabilecek mekanik tesisler var. Yine burada, kar yüksekliği uzun kış sezonu boyunca 50 cm seviyesinin üzerinde.

Salda, Burdur

Salda Kayak Merkezi

Türkiye’nin Maldivler’i olarak da anılan Salda Gölü ve çevresi, kış döneminde de kış sporları  bakımından şahane bir merkeze dönüşüyor.

950 metre ve 1600 metre arasında değişen pist uzunlukları, farklı seviyelerde kayakçılara hitap ediyor. 200 metre kot farkı ve  yüzde 15 eğim sayesinde burada kayak ya da snowboard dışındaki spor dallarından da keyif almanız mümkün. Örneğin bölgedeki kar motoru kiralama fırsatlarını mutlaka değerlendirmelisiniz.

Merkezin Tınaztepe olarak anılan bölümünde ise; kar yürüyüşü yapabilmek mümkün. Burada farklı sporlar için gerekli teçhizat kiralanabilirken saatlik dersler de alınabiliyor.

Davraz, Isparta

isparta davraz

2600 metrenin üzerindeki yüksekliği ile Davraz Dağı, Isparta’da yer alan bir kayak ve kış sporları merkezi.

Aralık’ta başlayan sezonun neredeyse Mayıs ayını bile gördüğü merkez, kayak dışında safari ve trekking gibi aktiviteler için de ideal.

Yaz aylarında ise buraya yamaş paraşütü ile ilgilenenler akın ediyor.

Davraz’ın pistlerinde ister amatör, ister profesyonel tüm sporcular farklı zorluk seviyelerinde ve farklı prensiplerde kayabiliyorlar.

Alp disiplini, tur kayağı ve snowboard Davraz ziyaretçileri tarafından büyük rağbet gören sporlar olarak sayılabilir.

Futbol kulüpleri için de burası bir kış kampı merkezi.

Kayak merkezinde 3 telesiyej ve 2 baby lift mevcut.

Otellerin içerisinde de kapalı yüzme havuzu, spor salonu ve fitness salonu gibi spora yönelik ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler var.

Dünyada Kış Sporu Yapılacak Yerler

Türkiye’de kış sporları denildiğinde; bu alandaki tüm gelişmelere rağmen hala ağırlıkla kayak ve snowboard gibi spor dallarından söz ediliyor.

Oysa dünya genelinde; sadece buz tırmanışı ya da skibob yapmak için gidebileceğiniz son derece özel destinasyonlar bile var.

Eğer siz de kış sporlar için rotanızı ülke dışına çevirdiyseniz, kış mevsiminde doğanın cömertliğinin tadını çıkarabileceğiniz lokasyonlara yakından bakın.

Yurt dışı kayak merkezleri hakkında detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Engelberg, Obwalden, İsviçre

Engelberg

İsviçre; çok sayıda kış sporu için tam bir doğum yeri. Burada yılın çoğunu karlar içerisinde, Alpler’in eteklerinde geçirmekte olan halk; kış sporları konusunda da oldukça yaratıcı.

Kış sporlarından oluşan bir tatil köyü olan Engelberg de, sporseverlerin mutlaka görmesi gereken dünyaca ünlü destinasyonlar arasında ilk sıralarda.

Çocuklar için ve yetişkinlerin henüz acemi seviyesinde olanları için en güzel pistler Engelberg’de.

Yine kayak ya da snowboard öğrenmek istiyorsanız, en iyi hocaları burada bulacağınızdan da emin olabilirsiniz. Burada mavi, kırmızı ve siyah pist derecelerinin her biri için de eşsiz örnekler var.

Engelberg Kayak Merkezi’nde yapabileceğiniz diğer kış sporlarına gelince… Elbette doğum yeri İsviçre olan curling (Türkçe adıyla körling) bu sporlardan ilki. Fırçalar eşliğinde oynanan bu takım oyunu, sosyalleşmek için de kesinlikle ilginç ve keyifli bir tecrübe.

Onun dışında, buz pateni ve ski jumping yapmak için de Engelberg Tatil Köyü’nü tercih edebilirsiniz.

Fiyatların Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu da hatırlatalım.

Tremblant, Quebec, Kanada

Tremblant

Mont Tremblant adıyla da bilinen kayak merkezi, -25 dereceyi rahatlıkla bulan hava sıcaklığına sahip bir kış cenneti.

Kanada’nın göz bebeği olan bu yerleşime gidebilmek için elbette aktarmalı uçuşlar ve pahalı otel konaklamaları gibi durumlara hazırlıklı olmalısınız.

Ancak maddi ve manevi yönden hazırlık gerektiren bu seyahatin sonunda; aile boyu kış sporlarının tadını çıkarmanız mümkün.

Bölgedeki açık hava spaları, korkunç kış soğuklarına rağmen sıcacık sularda ısınma fırsatı sunuyor.

Dilerseniz bu keyfi; kızakla, kayakla ya da snowboard ile kaydıktan sonra yaşayabilirsiniz.

Yine bölgede birçok tesiste fitness olanağı var.

Tam bir sağlıklı yaşam merkezi olan Mont Tremblant’ta hem yapay hem de orijinal buz duvarlarına tırmanmak da bir diğer aktivite seçeneği.

Avoriaz, Morzine, Fransa

Avoriaz

Pist uzunluğu denildiğinde aklınıza ne gelir bilemeyiz; ancak buradaki pistlerin toplam uzunluğunun gelmeyeceği kesin.

Fransa’da bulunan Avoriaz Kış Sporları Merkezi’nde tam 650 kilometre uzunluğunda toplam pist uzunluğu mevcut.

İsviçre ile Fransa arasında yer alan bu merkez, Beyaz Dağ olarak da bilinen Mont Blanc’in eteklerinde kurulu.

Merkezin kapsamında, yine curling ya da buz pateni gibi seçenekler kayak alternatifine ek olarak sunuluyor.

Yine sadece Avoriaz Kış Sporları Merkezi’nde yaşayabileceğiniz bir diğer deneyim de atlı kızak. Eğer kış aylarına denk gelen özel günleriniz varsa; son derece romantik bir aktivite olan bu kış sporunu, balayı ya da evlilik yıldönümü tatili kapsamında bile değerlendirebilirsiniz.

Chamonix, Haute Savoie, Fransa

Chamonix

Mont Blanc demişken Chamonix Mont Blanc’ten söz etmemek olmaz. Burası alanında hem Avrupa’nın hem de dünyanın bir numarası.

Yine Fransa ülke sınırları içinde yer alan Chamonix, tam 870 adet özel piste sahip desek; herhalde buranın şöhretini anlatmak için yeterli olur.

Tüm dünyadan kayak ve snowboard tutkunlarını bir araya getiren pistlerde, daha çok jetset tabir edilen sosyetik ve zengin isimler var.

1924 yılındaki Kış Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapan Chamonix’te olimpik kış oyunlarından her birini deneyimlemeniz de mümkün.

Bölgedeki süper lüks otellerin kapalı havuzlarında yüzebilir, fitness yapabilir ardından da güne kayak, snowboard ya da snowkite ile devam edebilirsiniz.

Chamonix’teki tüm aktiviteleri doyasıya gerçekleştirmek için bir hafta süre ancak yeterli olur.

Alpbach, Tyrol, Avusturya

Alpbach

Orta çağ rüyalarının ülkesi Avusturya’da yer alan Alpbach; tıpkı ülkesi gibi masalları hatırlatan bir kış sporları merkezi.

Burası özellikle kayak okullarının sayıca yoğunlaştığı bir yer. Çok uzun bir tatil hayal edemeseniz de, daha kısa vadeli spor okullarından birine yazılmayı ya da çocuğunuzu yazdırmayı düşünebilirsiniz.

Yerleşik nüfusu 3 bini bile bulmayan Alpbach, yoğun kış döneminde öyle bir ilgi görüyor ki pistlerde yer kalmıyor.

Yine köydeki dağ evleri ve otellerde 3 bini aşkın yatak kapasitesi var. Alpbach sınırları içerisinde pansiyonlarda ya da otellerde konaklamak mümkün.

Köylülerin de günlük rutini içerisinde yer alan kızak aktivitesini ise, bizzat hayatın içinde gözlemleyebilirsiniz.

Geceleri kaymak, ailece kayak tatiline çıkmak ya da kayak takımı kiralamak için Alpbach içerikler açısından zengin.

Fiyatlar, İsviçre ve Fransa Alpleri’ne göre kesinlikle çok daha ucuz sayılabilir.

Avusturya’nın en güzel köyü olarak da adlandırılan bu kayak merkezini, sadece karlar içindeki ahşap mimariyi fotoğraflamak için bile ziyaret etmeniz mümkün.

Bansko, Blagoevgrad, Bulgaristan

bansko (2)

Özellikle Türkiye’den hareket eden turistler için konum ve fiyat avantajları nedeniyle en çok tercih edilen yurt dışı kayak destinasyonu Bansko.

Komşu ülke Bulgaristan sınırları içinde yer alan Bansko’nun bir diğer ilgi çekici özelliği de çok sayıda kış sporuna ev sahipliği yapması.

Bunlara eğlenceli bir aktivite örneği vermek gerekirse; Bansko Kayak Merkezi’ne geldiğinizde karda paintball oynayabileceksiniz!

Yine aynı şekilde, biathlon yapabileceğiniz nadir platformlardan biri Bansko’da var. Her yıl uluslararası biathlon şampiyonalarının düzenlendiği merkezde, 2007 Avrupa Biathlon Şampiyonası da düzenlenmişti.

Kayağın farklı türleri olan cross country tipi kayaktan ya da extreme kayak yapmaktan hoşlanıyorsanız; sizler de Bansko’da kendinizden bir parça bulabileceksiniz.

Son olarak buz pateni ve karda dağ yürüyüşü deneyimlemek isteyenleri de Bulgaristan’a doğru alalım.

Cortina D’Ampezzo, Belluno, İtalya

Cortina D’Ampezzo

İtalya’da yer alan ve Alpler’in bir kolu olan Dolomit Dağları’nda konumlanan Cortina D’Ampezzo; İtalyan sporcuların kış boyu demir attığı yerlerden biri.

Elbette yerlilerin yanı sıra tüm dünyadan da birçok insan Cortina Kayak Merkezi’ne ilgi gösteriyor.

120 kilometre toplam pist uzunluğuna ve 34 adet lifte sahip olan merkezi, özellikle çocuklu kış tatili için tercih edenler yoğunlukta.

Belluno ilindeki merkezde yapabileceğiniz kışlık aktiviteler saymakla bitmiyor. Dağda yürüyüşler, kayak okullarında farklı kayak çeşitlerine yönelik alabileceğiniz eğitimler, sık sık düzenlenen kış festivalleri, buz pateni ve buz hokeyi gibi topluluk çalışmaları ya da körling gibi oyunlar…

Eğer 300’ün üzerinde eğitmene, 6 kayak okuluna ve 12 farklı kayak tesisine sahip olan Cortina D’Ampezzo’ya kadar gelirseniz; büyük ihtimalle hangi aktiviteyi yapacağınıza bir türlü karar veremeyeceksiniz!

Ice Amsterdam, Amsterdam, Hollanda

Ice Amsterdam

Hollanda’nın kalbi Amsterdam’da; şehir hayatı ile iç içe olmanıza rağmen kış sporlarının keyfine varabileceğiniz bir yer var.

Ice Amsterdam adı verilen buz alanda; ister buz bowlingi oynayın, ister kızak yarışına katılın, isterseniz de buz hokeyi maçı izleyin. Hem kolay ulaşılabilir olması hem de dolu dolu bir Amsterdam tatili ile birleştirilebilmesi nedeniyle bu merkez çok seviliyor.

Amsterdam’a kadar gelmişken kanal gezintisi yapmak ya da müzeleri ziyaret etmek; Ice Amsterdam ziyaretçileri için sadece yürüme mesafesinde.

Artistik buz pateni gösterilerine ya da buz üzerinde düzenlenen orijinal yarışmalara denk gelmek de burada her an mümkün.

Juneau, Alaska, Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’nın en kuzeyinde yer alan ve dolayısıyla da en soğuk bölgesi olan Alaska eyaleti, özellikle Juneau bölgesinde yer alan tırmanış ve köpekli kızak aktiviteleri ile kış sporlarında tüm dünyada ön plana çıkıyor. Burada kış sporları, doğal hayatın da bir parçası gibi.

Mevsim, yılın en az yarısında diğer ülkelerden ziyarete gelen turistler için resmen kara kış. Termal ve içlik türü giysilerle ve mont, atkı ya da bere gibi koruyucu ekipmanlarla bile Alaska’da buz tutabilirsiniz!

Kızak sporu ile ilgilenenler için özellikle heyecan verici olan Alaska, kayak ve snowboard sporlarıyla ilgilenenlere de pistlerin en güzelini sunuyor.

Eğer, dağcılık ve buz tırmanışı ile ilgileniyorsanız da, burada son derece gerçekçi ve tabii tehlikeli tecrübeler yaşayabilirsiniz.

Santa Claus, Lapland, Finlandiya

Santa Claus Lapland

Kardan, kıştan ve kış sporlarından bahsedilen bir başlıkta kuzeydeki buzlar ülkesi Finlandiya’dan söz etmemek olur mu?

Finlandiya’nın Lapland adı da verilen özel bölgesinde yer alan Santa Claus Köyü, özellikle kayak ve kızak sevenler için cennet gibi.

Söylemeye gerek yok ama adını Noel Baba’dan alan merkez en çok yeni yıl döneminde renkleniyor ve en çok çocukların hoşuna gidiyor.

Buradaki gece kayağına uygun mekanik tesisler sayesinde, Kuzey Işıkları eşliğinde kayak keyfi yaşamanız mümkün.

Yine Finlandiya’da dünyanın en heyecan verici buz tırmanışı aktivitelerinden biri saklı. Burada bulunan Kitsiputous Şelaleleri yılın büyük bölümünde buz tutmuş halde bulunuyor. Sadece usta tırmanışçıların özel izinle kabul edildiği bu şelalelere tırmanmak da böylece mümkün oluyor.

Hakuba, Nagano, Japonya

Hakuba

Japonya’nın en büyük dağ rekreasyon alanlarından biri olan Hakuba, Nagano’da bulunuyor.

Burası yedi ana kayak bölgesinden oluştuğu gibi, sınırlarında yapılacak tek kış sporu da kayak değil. Japon Alpleri olarak da adlandırılan bölgede neredeyse tüm kar ve buz sporlarına özel parkurlar var.

Sporun üzerine sıcak sularda açık hava banyosu yaparak dinlenmek de ayrı bir avantaj.

Defalarca kez kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Japonya’da özellikle kuzey bölgeler Sibirya’dan akın eden soğukların etkisi altında.

Burada en çok slalom yapmaktan hoşlanıyorsanız keyifli zaman geçirebilirsiniz. Parkurların uzunlukları ve yüksek eğimleri, slalom keyfini katlayacak kadar güzel.

Japonya’da ayrıca, kar ve buzdan yapılan heykeller eşliğinde her yıl Sapporo Kış Festivali de düzenleniyor.

Holmenkollen, Oslo, Norveç

Holmenkollen

Norveç her yıl kış sporları ile ilgili düzenlenen tüm müsabakalarda, neredeyse tüm madalyaları silip süpüren bir ülke.

2010 yılında yenilenen yüzüyle, Oslo şehrinin en önemli kayak noktası da Holmenkollen Tepesi.

Burada kayakla atlama son derece yaygın bir spor. Snowboard konusunda da iddialı sporcuları ağırlayan tepe, 2012 Dünya Snowboard Şampiyonası’na da ev sahipliği yaptı.

Tepenin girişinde bir kayak simülatörü ve kayak müzesi de var. Burada kayak hakkında en detaylı tarihi bilgileri almak ve ekipmanları incelemek mümkün. Ayrıca Norveç kayak sporlarının anısına hediyelik alışveriş de yapabiliyorsunuz.

Hem körling ve buz hokeyi gibi takım oyunlarını deneyimlemek hem de kayak ve snowboard gibi bireysel sporlarda deneyim kazanmak için Norveç kesinlikle iyi bir fikir.

Krasnaya Polyana, Soçi, Rusya

Krasnaya

Bandy sporunun ana vatanı olan Rusya’da yapılabilecek kış sporları arasında Alp disiplini kayak, biathlon ve dağ tırmanışı da var.

Soçi ilinde bulunan Krasyana Polyana, Rus saunalarında rahatlamak ya da dik yokuşlarda slalom keyfi yaşamak için ideal.

Buradaki serbest stil kayak pistleri de kızak yolları da olimpik büyüklüklere sahip.

Dünyanın en gelişmiş teleferik ağlarından birine sahip merkezin yine de biraz korkutucu olduğunu da itiraf etmek gerek.

Rusya’nın karasal iklimi ve buranın yükseltisi bir araya geldiğinde kar kalınlığı metrelerle ölçülüyor.

Mzymta Nehri’nde donmuş vaziyetteyken kar raftingi yapılabiliyor.

Yine Rus geleneklerine göre buradaki spa keyfini, bal ve tuzdan oluşan bir masaj takip ediyor.

Kar motoru ya da dev safari jipleri eşliğinde bu yabani coğrafyayı keşfetmeyi de sakın ihmal etmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız