Türkiye’deki Kayak Merkezleri

0
6017

Tatilden bahsedilince ilk akla gelen nedense hep yaz mevsimi olur. Oysa kayak sporu ile yakından ilgilenen adrenalin tutkunları; en güzel tatilleri her seferinde kış mevsimine denk getirmeyi başarıyorlar.

Kayak tatili; hem doğanın en sert ve acımasız hallerine şahit olmak hem de pamuk tarlasını andıran masum kar örtüsü üzerinde huzur bulmak demek.

Uzun bir kayak yolculuğundan sonra şömine başında oturup kahve yudumlamanın, kitap okumanın ve müzik dinlemenin verdiği keyif çok az şeyde var. Hava sıcaklığı sıfırın altında seyrederken kalabalık bir arkadaş grubuyla kayak sonrası partilere katılmak ise paha biçilemez.

Üstelik kış aylarında karlı dağ tepelerinde yapılabilecek tek spor kayak da değil. Kayak dışında; kızak, snowboard, buz pateni, buz hokeyi, kar motoru yarışı, biathlon (atıcılık ve kayak), skibob (bisikletle kayak), heliski (helikopterle kayak), snowkite (kar uçurtması) ve kar raftingi gibi kış sporlarının popülaritesi de tüm dünyada hızla yayılıyor.

Üç yanı denizlerle çevrili olan ve yaz tatilcilerini her seferinde sürpriz koylarla karşılayan Türkiye; kayak tatili rotaları bakımından da tam bir cennet. Ülkenin en sıcak bölgeleri olan Akdeniz ve Ege’de bile kayak yapabileceğiniz karlı zirveler mevcut.

Ilıman iklimlerde hal böyle olunca; son derece karasal bir iklime sahip olan İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerinden bahsetmiyoruz bile!

Marmara’da herkesin bildiği gibi kayak tatillerinin yıldızı olan Uludağ var. Karadeniz Bölgesi ise, dağlık bir coğrafyada yer alması nedeniyle sert yamaçlarıyla ön plana çıkıyor.

Siz de bu sene ilk kez kayak tatili yapmaya hazırlanıyor ya da her yıl çıktığınız kayak tatiline artık alternatif rotalar arıyorsanız, tüm yurt içi kayak merkezlerini içeren kapsamlı listemizden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

1) Uludağ, Bursa

Bursa Uludag

Uludağ denilince kayak, kayak denilince Uludağ geliyor akla. En konforlu oteller, en kaliteli pistler, en yüksek hizmet standartları ve doğal olarak da en yüksek fiyat ortalaması 2500 metre yüksekliğine ulaşan Uludağ Kayak Merkezi’nde.

Aralık ayında başlayan kış sezonunun Mart sonuna kadar sürdüğünü belirtmek mümkün.

Başta sömestr dönemi olmak üzere; lise ve üniversite öğrencileri de buraya turlar halinde akın ediyor. Ünlü sanatçılara hem otellerde ve gece kulüplerinde hem de kayak pistlerinde rastlayabilirsiniz. Turlar kapsamında konaklama, ulaşım ve gece eğlenceleri paket halinde satışa sunulabiliyor.

Şehir merkezinden 35 km mesafede yer alan Uludağ’da 15 özel tesisin yanı sıra 12 adet de kamuya ait konaklama tesisi mevcut.

Fiyat avantajı nedeniyle Bursa şehir merkezinde konaklayarak günübirlik Uludağ ziyareti yapanların sayısı da hiç az değil. Bursa’dan teleferikle dağda bulunan sarı alana kadar ulaşım sağlanıp buradan minibüse bilinebiliyor. Eğer kayaklarınız varsa; teleferik kullanamayacağınız için doğrudan minibüs ya da taksi kullanmalısınız.

Kayak ve ekipmanlarını kiralamak için de Uludağ’da birçok seçenek mevcut. Son olarak, kayak konusunda tecrübesi olmayanların burada saatlik kayak dersleri alabileceklerini de hatırlatmış olalım.

2) Kartalkaya, Bolu

bolu_kartalkaya

Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu şehir merkezinden 38 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Burası İstanbul ve Ankara’nın tam ortasında yer alan lokasyonu sayesinde; metropol hayatından kaçmak isteyenler için ideal bir kış turizmi adresi.

5 konaklama tesisi ve 1600 yatak kapasitesinin bulunduğu Kartalkaya; farklı zorluk derecelerine sahip olan 25 pistten oluşuyor.

Kartalkaya Yolu tüm sezon boyunca açık tutulsa da; burası kış şartları yönünden oldukça zorlu bir coğrafya. Bu nedenle özel araçla seyahat ediyorsanız; kış bakımlarınızın tamamlandığından ve zincir gibi teçhizatınızın tam olduğundan mutlaka emin olmalısınız.

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde snowboard ve kayak eğitmenlerinden randevu alabilirsiniz. Her türlü kayak malzemesini de Uludağ’dan daha uygun fiyatlara kiralayabilmek mümkün.

Burası hafta sonları yakın çevrede yaşayan yerli turistlerin akınına uğradığından; kayak tatilini hafta içi ağırlıklı olarak organize etmek de fiyat avantajı yaratabilir.

3) Palandöken, Erzurum

erzurum palandoken

Yılın neredeyse yarısı boyunca kayak yapmaya elverişli olan bir kış turizmi merkezi var sırada.

Doğu Anadolu’nun yıldız şehri Erzurum; kayak tutkunlarını Palandöken’de meşhur cağ kebabı eşliğinde ağırlıyor.

Palandöken Kayak Merkezi’nde pistlerin toplam uzunluğunun 30 kilometreyi bulduğu belirtiliyor. Burada yeni başlayanlara uygun eğitim ve ekipman imkanları olduğu gibi; ancak profesyonel kayak sporcularına ve dağcılara uygun son derece dik ve zorlu pistler de mevcut.

Aynı anda 12 bin kişinin kayak yapabildiği dev alana gün geçtikçe daha fazla sayıda yerli ve yabancı turist ilgi gösteriyor.

Şehirde bulunan havalimanı da kış dönemi boyunca haftanın her günü başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerden yolcuları karşılıyor.

Erzurum şehir merkezine yalnızca 10 kilometre mesafede bulunan Palandöken; bu yönüyle de şehre en yakın kayak merkezlerinden biri.

Palandöken’de kamp yapabileceğiniz ya da oteller mevkiinde kalabileceğiniz gibi; konaklama için Erzurum şehir merkezini de tercih edebilirsiniz.

4) Erciyes, Kayseri

kayseri erciyes

Kayseri denildiğinde aklınıza yalnızca Kayseri mantısı ve pastırma geliyorsa büyük yanılgı içindesiniz!

Elbette bu lezzetlerden mahrum kalmayın ama 4 bin metreyi bulan yüksekliği ile Erciyes Dağı’nın da bu İç Anadolu şehrinin ikonik simgelerinden biri olduğunu unutmayın.

Eski bir yanardağ olan Erciyes, artık volkanik yönden inzivaya çekilse de; karlı yamaçlarında farklı türden maceralara yer veriyor.

Daha çok 3 yıldızlı konaklama tesislerinin bulunduğu dağda fiyatlar oldukça makul.

Buranın zirvesinde yaz kış fark etmeksizin her daim kar ve duman var; ancak kayak mevsimi Ocak ve Şubat aylarında patlama yaşıyor.

Kayseri Erciyes Kayak Merkezi’nde pansiyon türü konaklama alternatiflerinin yanı sıra kamuya ait günübirlik tesisler de var.

Pistlerin 1500 metrelik genişçe bir bölümünde, ışıklandırma sayesinde gece kayağı da yapılabiliyor.

Dağın zirvesine çıkanlar havanın açık olması durumunda Kapadokya’ya kadar çok geniş bir alanı gözlemleyebiliyor. Özellikle Tekir yaylası, zevkli tırmanış rotası nedeniyle mutlaka ziyaret edilmeye değer.

5) Sarıkamış, Kars

Doğu Anadolu bölgesinde, Türkiye’nin de en doğu sınırında konumlanan Kars ili; Sarıkamış gibi güzide bir kayak merkezini bünyesinde barındırıyor.

Sarıkamış’ta özellikle dağın girişinde bulunan kütük evlerde konaklamayı mutlaka deneyimlemelisiniz. Yapımı 2017 yılında tamamlanan evler konaklama imkanının yanı sıra yeme içme alanına da sahip.

Kars’ta otel zincirlerine ait yapılar bulunmasa da; küçük dağ otellerinin sayısı 10’u geçiyor. Ayrıca öğretmen evi gibi kamuya açık konaklama alanları da mevcut.

Kendinize ait kayak ekipmanlarınız yoksa, sadece ekipman kiralama fiyatlarındaki uygunluk nedeniyle bile Sarıkamış’ı tercih edebilirsiniz!

Yurt içi kayak tatili rotanızı Sarıkamış olarak belirlediyseniz; Ankara’dan kalkan ve Kars’a kadar 24 saatte ulaşan Doğu Ekspresi hakkında da mutlaka bilgi alın. Bu keyifli tren yolculuğu sayesinde, Anadolu’ya ait özgün manzaralara da yol boyu şahit olmanız mümkün.

6) Kartepe, Kocaeli

Kocaeli Kartepe

İstanbul’a yakınlığı nedeniyle ön plana çıkan bir adres de Kocaeli’nin meşhur Kartepe’si. Adından da anlaşılacağı gibi bu zirve kayak için ideal kar kalınlıklarına sahip.

Lüks oteller tarafından da Kartepe, yatırım yapılacak ideal bir kayak merkezi olarak değerlendiriliyor.

Kartepe’de 3 telesiyejin yanı sıra bir adet de teleski var. Yörede Kartepe dışında Karlık Tepe ve Geyikalanı Tepesi olarak adlandırılan zirveler de mutlaka görülmeye değer.

Kartepe’deki pist uzunlukları; hem 400 metre gibi kısa mesafelerle yeni başlayan kayak meraklılarına, hem de 5 kilometre gibi uzun mesafelerle uzman kayak sporcularına hitap ediyor.

Kartepe kar kalınlığı da en fazla turist yoğunluğunun yaşandığı Ocak ve Şubat aylarında 2 metreyi geçiyor.

7) Spil Dağı, Manisa

Ege Bölgesi’nde bir kayak merkezi ile karşılaşmak şaşırtıcı olsa da; Manisa soğuğuna aşina olanlar için Spil Dağı sürpriz değil.

Manisa şehir merkezine 24 kilometre mesafede yer alan dağ; İzmir şehir merkezine de yalnızca 50 kilometre. Hal böyle olunca; İzmir halkı da kar yağışı başladığında Spil’e adeta akın ediyor.

Spil Dağı Milli Parkı içerisinde bungalov tipi evlerde konaklayabileceğiniz gibi; burayı günübirlik olarak da ziyaret edebilirsiniz. Özellikle kalabalık aileler için; bungalovlar 1+1 dışında 2+1 olarak da tercih edilebiliyor. Kendi ısınma ekipmanlarınıza ve mutfağınıza sahip olacağınız bungalovda bu sayede çok uygun fiyata tatil yapabilirsiniz.

Dağın zirvesinden İzmir Körfezi’ni izlemek de mümkün. Kayak tatili için tercihiniz Spil Dağı’ndan yana olursa; belki çok profesyonel pistlerde kayamazsınız ancak akşamları İzmir şehir merkezine inerek şehrin hareketli gece hayatının da bir parçası olabilirsiniz.

8) Davraz, Isparta

isparta davraz

Isparta Ovası’nı kuşatan Davraz Dağı, kayak tatiline de son derece uygun coğrafi özelliklere ve iklim özelliklerine sahip.

Isparta şehir merkezine 26 kilometre mesafede yer alan dağ için, kış mevsimi boyunca ulaşımın hiç aksamaması sağlanıyor.

Dağdaki mekanik tesisler; 3 adet telesiyej, 1 adet teleski ve 2 adet de baby lift olmak üzere oldukça zengin.

İster amatör isterse de profesyonel olsun tüm kayakçılar Davraz’da kendilerine göre pistler bulabilirler. Dağda usta kayakçılar için 2 siyah pist, orta düzeyli kayakçılar için 8 kırmızı pist ve yeni başlayanlar için 2 adet mavi pist var. Kuzey disiplini, Alp disiplini, snowboard ya da tur kayağı; en yaygın uygulanan kayak stilleri arasında.

Kayak merkezinin zirvelerinde, Eğirdir Gölü’nün muhteşem manzarası kayak tutkunlarını karşılıyor. Burada hem dağ evlerinde hem de 3 yıldız seviyesindeki otellerde konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Davraz sınırları içerisinde Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait bir uygulama oteli de mevcut.

Kayak sezonu Aralık ayında açılırken Mayısa kadar devam edebiliyor. Yaz döneminde ise burası kamp yapmayı sevenlerin favori duraklarından biri.

9) Ilgaz, Kastamonu

Kastamonu ilgaz

Sınırları hem Kastamonu hem de Çankırı illerine uzanan Ilgaz Dağları; özellikle Kastamonu’ya ait yamaçlarında çok sayıda otel ve kayak pisti barındırıyor.

Ilgaz Kayak Merkezi ile Kastamonu Havalimanı arasında 40 kilometre mesafe mevcut. Milli parkın popülaritesi arttıkça; buraya düzenlenen hava yolu seferleri de sıklık kazanıyor.

Aralık ortasından başlayan sezon, rahatlıkla Nisan ortalarına kadar devam edebiliyor.

Ilgaz Kayak Merkezi’nde çeşitli zorluk seviyelerinden 3 adet pistin yanı sıra; bir de alıştırma sahası bulabilirsiniz. Ayrıca ileri düzey kayakçılar için saatte 800 kişi kapasitesi bulunan bir teleski var.

Şehir merkezinde konaklayıp dağa günübirlik çıkmak geçerli bir tercih olduğu gibi; dağda bulunan 8 konaklama tesisinden birinde kalmak da isabetli olur. Burada özellikle kamu misafirhaneleri göze çarpıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Ankara Üniversitesi’ne, Kayak Federasyonu’ndan Köy Hizmetleri’ne kadar birçok kurumun Ilgaz’da tesisleri var.

Siz de eğer bir kamu tesisi aracılığıyla Ilgaz’da ekonomik bir kayak tatili yapma şansına sahipseniz; bu şansınızı da değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

10) Yıldıztepe, Çankırı

Ilgaz Dağları’nın bir uzantısı niteliğinde olan Yıldıztepe, Çankırı il sınırına giren toprakları kapsıyor. Burası Kastamonu il sınırındaki Ilgaz Dağı Milli Parkı’na 20 kilometre mesafede.

Yıldıztepe’de tek bir konaklama tesisi bulunduğundan erken rezervasyon şart. Sosyal tesislerden ise kiralama yapılabiliyor ve kayak dersi alınabiliyor.

Kayak merkezinde 1 teleski, 1 telesiyej ve 2 de pist mevcut. Yıldız Tepe Kayak Merkezi için kayak sezonunu, Aralık ve Nisan ayları arasında 4 ay olarak kabul edebilirsiniz.

Tepeye özel araçla ulaşmak isteyenlerin kışın zorlaşan yol koşullarıyla ilgili tedbirli olmalarında da fayda var.

11) Bozdağ, İzmir

izmir bozdag

İzmir’i sadece Urla, Çeşme, Seferihisar ya da Foça gibi tatil beldeleri nedeniyle ziyaret edenler için sürpriz bir adres var sırada.

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bulunan Bozdağ Kayak Merkezi; Ege’nin ılıman iklimine rağmen her kış mevsiminde ortaya çıkan bir doğal cennet. Burada sezon geç başlayıp erken bittiği için mümkünse Ocak ortalarında Bozdağ’da olmalısınız.

Hem konaklama tesisleri hem de kayak yapılabilen alanlar oldukça mütevazı; ekipman kiralama ya da kayak dersi alma gibi imkanlar pek yok ya da kısıtlı. Ancak tüm bunlara rağmen doğa tüm cömertliğiyle tatilcileri karşılarken; fiyatlar da son derece makul olmaları nedeniyle kalpleri fethediyor.

Ödemiş şehir merkezi ile Bozdağ arası 26 kilometre; dolayısıyla Tire ve Ödemiş’teki küçük otel ve pansiyonları da değerlendirmek isteyebilirsiniz. İzmir’e bağlı görünen dağdan, İzmir şehir merkezine en kısa güzergah ile 110 kilometrede ulaşılabiliyor.

Bu nedenle Konak civarında konaklayarak Bozdağ’a gidip gelmek pek olanaklı değil. Bunun yerine Birgi’yi, Tire Pazarı’nı ve Ödemiş’in doğal güzelliklerini gezi planınıza dahil edebilirsiniz.

12) Elmadağ, Ankara

Elmadağ Kayak Merkezi, 1850 metre yüksekliği ile Ankara’da olup şehir dışına hareket edemeyen kayakçıların çok sevdikleri bir adres.

Ocak ile Mart ayları arasında kayak sezonunu yaşayan merkezde; özellikle üniversite öğrencilerinin yarattığı bir yoğunluk var.

Dağda Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’ne ait tesisler de mevcut.

Elmadağ’da kayak evleri dışında, turizm bakanlığına bağlı bir otel ve iki restoran da halkın ziyaretine açık.

Dağ zirvesine 10 ila 20 kilometre mesafede de butik oteller rezervasyon kabul ediyor.

Kar seviyesinin 60 cm ve civarında olduğu Elmadağ’da aynı zamanda bir yapay kar makinesi de bulunuyor.

Özellikle İç Anadolu’da yaşıyorsanız, bu kayak merkezini hafta sonları günübirlik olarak da ziyaret etme şansına sahipsiniz.

13) Ergan Dağı, Erzincan

Erzincan Ergan

Dağ kayağı, kar motorsikleti, snowboard, snowkite, kar raftingi ya da kızak… Bu uzun listeye buzul tırmanışlarını ya da doğa yürüyüşlerini de eklemeyi unutmamalıyız!

Tüm bu çeşitli kış aktiviteleri, sürpriz bir lokasyonda ziyaretinizi bekliyor. Erzincan iline bağlı bulunan Ergan Dağı Kayak Merkezi, gelişmiş kayak altyapısı ile sizleri şaşırtacaktır.

Üstelik Erzincan’da büyük otel zincirlerine ait konaklama tesislerinde de konaklama şansına sahipsiniz.

Doğu Anadolu’nun şirin şehri Erzincan’da sezonun neredeyse yılın yarısı boyunca devam etmesi de ayrı bir avantaj. 2500 metreye ulaşan lift uzunlukları ve saatte 2700 kişi taşıyabilen telesiyej sistemi, Erzincan’ı kayak konusunda oldukça iddialı bir hale getiriyor. Dağda bulunan toplamda 4 adet pist için zorluk dereceleri orta olarak nitelendiriliyor.

Erzincan’a ulaşım seçenekleri arasında hava yolu ve kara yolunun yanı sıra; tren kullanmak da bir seçenek. Erzincan Tren Garı ile dağda bulunan kayak merkezi arasındaki mesafe yalnızca 11 kilometre.

14) Hazarbaba, Elazığ

Doğu Anadolu Bölgesi’ne kadar gelmişken, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer alan Hazarbaba Kayak Merkezi’ni de anmadan geçmeyelim.

Anadolu’nun nispeten küçük şehirlerinde bulunan bu alternatif rotalar, kayak turizmini de Uludağ’ın tekelinden kurtarıyor.

Çok daha küçük bütçeler ile belki de daha uzun bir kayak tatili yapmanıza fırsat veren Hazarbaba; Hazar Gölü kıyısında bir görsel şölenden başkası değil.

1100 metre telesiyej uzunluğu bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi’nde, pistlerin uzunluğu da 3 kilometreyi buluyor. Slalom gerektiren pist karakteristiği, usta kayakçılar tarafından “zor” olarak nitelendirilebiliyor.

Dağda konaklama imkanı olmasa da, günübirlik tüm ihtiyaçlar burada giderilebilir. Yeme içme ve ısınma imkanlarını sağlamak için çeşitli tesisler mevcut.

Konaklama ise Hazar Gölü yakınında ya da Elazığ şehir merkezinde bulunan küçük çaplı otellerde gerçekleştirilebilir.

Elazığ Havalimanı’ndan sonra 22 kilometre mesafede yer alan Hazarbaba, Sivrice ilçe merkezinden ise yalnızca 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

15) Zigana, Gümüşhane

Gumushane Zigana

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Zigana Kayak Merkezi; kar kalınlığı 150 santimetreyi bulan ve sezon boyunca bembeyaz örtülen dev bir ormanlık alan.

Doğu Karadeniz’de bulunan dağ için, tüm Karadeniz’in en popüler kayak merkezi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Burada sezon, Aralık ayında başlasa da Ocak ve Şubat ayları mutlaka görülmeye değer.

1900 ve 2500 metre arasında değişen pist yüksekliklerine 1 adet teleski ve 1 adet baby lift gibi mekanik tesisler ilave edilebilir.

Zigana’da konaklama tesisleri yönünden çeşitlilik bulunmasa da, erken rezervasyonla dağdaki tek tesiste konaklama şansı bulunabilir. Bunun dışındaki seçenekler ise, Trabzon ya da Gümüşhane şehir merkezlerinde otel rezervasyonu yaptırmak.

Gümüşhane şehir merkezi ile Zigana arasında 40 kilometre mesafe var. Trabzon’a tüm şehirlerden çok daha sık otobüs ve uçak seferi gerçekleştirildiği için; kayak tatilcileri daha çok Trabzon ile Zigana arasındaki rotayı çekici buluyorlar.

Kayak merkezinde kayak dersi alma ve kayak ekipmanı kiralama fırsatlarının bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Son olarak, kış sezonunu kaçıranlar için bile Zigana’nın muhteşem manzaralarla yazın da ziyarete açık olduğunu belirtelim.

16) Yalnızçam, Ardahan

Ardahan il sınırı içerisinde yer alan Yalnızçam Kayak Merkezi; yapımı yeni tamamlanan kayak merkezlerinden biri.

Buradaki kar kalınlığı ya da sezon uzunluğu gibi avantajlar; elbette komşu şehirler olan Erzurum ve Erzincan’ı aratmayacak nitelikte. Ardahan’ın yerli ve yabancı turizme kazandırılmasında da bu merkezin büyük etki göstermesi bekleniyor.

Orman içerisinde bulunan merkezin en çok öne  çıkan özelliklerinden biri de “kristal kar” adı verilen kar dokusuna sahip olması. Bu doku sayesinde hem usta kayakçılar hem de amatörler Yalnızçam’da son derece keyifli vakit geçirebiliyorlar.

Kayak merkezi aynı zamanda son sistem bir telesiyej hattına da sahip.

İl merkezine 15 kilometre mesafede konumlanan kayak merkezi için Ardahan şehir merkezinde konaklamak makul bir seçenek.

Şehir merkezinde bulunan yerli halk da kış turizmi için şehre gelen turistlere karşı oldukça yardımsever.

Bunun dışında dağda da bir konaklama tesisi mevcut.

Bölgeye gösterilen ilgi arttıkça, otobüs seferlerinin ve transfer hizmetlerinin de artması bekleniyor.

17) Saklıkent, Antalya

Antalya Saklikent

“Antalya’da kayak merkezi mi olur?” Her sene yaz mevsiminde, insani sınırları aşan sıcaklıkları ile haberlere konu olan Antalya için Saklıkent’i görene kadar böyle düşünmeniz çok normal.

Ancak Konyaaltı’na bağlı Doyran Köyü’nde yer alan Saklıkent; size bambaşka bir Antalya deneyimi sunmaya hazırlanıyor.

Antalya şehrinin aynı zamanda Toroslar’ın eteklerine kurulduğu gerçeğini gözden kaçırmamalısınız!

Havalimanına 50 kilometre mesafede yer alan Saklıkent’in Antalya şehir merkezine uzaklığı ise yalnızca 35 kilometre.

Hafta sonları Antalyalılar, şehir merkezinden kalkan servisleri kullanarak da kayak merkezinin yolunu tutabiliyorlar. Hafta içi için tatil organizasyonu yapmak ise; hem kayak pistlerinde doya doya kaymak hem de fiyat avantajı yakalamak bakımından büyük fırsat.

Çok sayıda müstakil kayak evinin kiralanabildiği merkezde, 10 odalı bir pansiyon da hizmet veriyor. Oda kahvaltı olarak bu pansiyonda konaklamayı seçebilir ya da evinizin tüm konforunu dağda kiraladığınız eve taşıyabilirsiniz.

Konyaaltı’nda bulunan ve kış döneminde düşük sezon nedeniyle fiyatları düşen otelleri değerlendirmek ise, Saklıkent’i tercih eden kayak tutkunları için başka bir şans.

18) Nikfer, Denizli

8 parkur, 2 telesiyej ve 1 teleski ile Nikfer Kayak Merkezi; Ege Bölgesi’nin alanında en büyüğü. Denizli ve komşu illerde yaşayanlar da, Nikfer’e yakın oldukları için çok şanslı.

Buradaki pistlerin toplam uzunluğu 10 kilometreyi buluyor. Pistlerin düzeyi de mavi, kırmızı ve siyah olmak üzere tüm zorluk seviyelerindeki kayakçılara hitap ediyor.

Yeme içme ve sosyal ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz günübirlik tesislerin yanı sıra, Nikfer’de kayak takımı da kiralayabilirsiniz.

Değişen uzmanlık seviyelerine göre Nikfer Kayak Merkezi’nde düzenli kayak dersleri de devam ediyor.

Tıpkı Antalya’da olduğu gibi, Denizli’de de hafta sonu için çalışan servisler var. Bu nedenle kış mevsimi boyunca tüm hafta sonu tatillerinde yerli halk tarafından da buraya rağbet gösterildiğini aklınızda tutmalı ve mümkünse hafta içi tatil yapmanın yollarını aramalısınız.

Denizli’ye kadar gelmişken; termal otelleriyle Pamukkale de güzel bir konaklama ve gezi rotası olarak programa ilave edilebilir.

19) Atabarı, Artvin

Ardahan ve Erzurum gibi tüm kapı komşularını sayıp da; Doğu Karadeniz’in en ucunda yer alan Artvin’den bahsetmemek olmaz.

Artvin’in Ballıüzüm köyünde yer alan Atabarı Kayak Merkezi; hem pist olarak ideal hem de muhteşem bir manzaraya sahip.

Kış tatilini doğanın kucağında geçirmek isteyenler için Kaçkar Dağları’nın uzantılarında yer alan bu merkezden daha güzel alternatif olamaz.

800 metre uzunluğundaki pistin olanakları arasında kar motoru ve snowtrack gibi sporlar da var.

Kayak merkezinde konaklama yerine daha çok günübirlik hizmet veren tesisler bulunsa da, il merkezine yalnızca 17 kilometre.

Konaklama için ise daha çok Artvin Kent Ormanı’nın hemen kenarında yer alan dağ evleri tercih ediliyor.

Kar kalınlığının 1 metreyi geçebildiği bölgede her zaman için hava koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Yetkililer buradaki ulaşımın aksamamasına maksimum derece özen gösterseler de, kimi zaman aksamaların yaşanması mümkün.

Gezinizi riske atmamak için Aralık ya da Mart sonu gibi daha sakin hava koşullarının yaşandığı dönemleri de tercih edebilirsiniz.

Atabarı Kayak Merkezi ziyaretinizin sonunda yeşil ve beyazın muhteşem uyumuna da tam anlamıyla doymuş olacaksınız.

20) Ayder Yaylası, Rize

Rize Ayder

Rize’de bulunan Ayder Yaylası, çok yakın tarihte Türkiye’nin en uzun kayak pistine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Şu an için ihale aşamasında olan proje bir yanda dursun; kayak ve macera sevenler şimdiden her yılın Ocak ve Nisan ayları arasındaki süreci Ayder’de geçirmeye başladılar bile.

Burada özellikle helikopterle yapılan ve ustalık gerektiren heleski sporu hakim.

Kaçkarların sarp tepelerine helikopter aracılığıyla ulaşan dağcılar; dağ eteklerine doğru serbest stilde kayabiliyorlar.

Kayak sporunda yeniyseniz ya da henüz kayakla aranız o kadar da iyi değilse; sadece Ayder’deki muhteşem kış manzaralarına denk gelmek için bile bu rotayı tercih edebilirsiniz.

Ayder Yaylası yaz kış fark etmeksizin hem Rizeliler hem de yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık tercih edildiğinden burada tesis anlamında sıkıntı yok. Kamp yapmak gibi alternatifleri değerlendirebilir ya da yayla evlerinde konaklayabilirsiniz.

21) Küpkıran, Ağrı

Küpkıran Kayak Merkezi, eksi 20 dereceyi aşan kış soğukları ile bilinen Ağrı için küçük sayılabilecek bir merkez.

Yine de bu mütevazı kayak merkezini, alternatif kış rotalarınız arasına eklemek isteyebilirsiniz.

Kar kalınlığının sezonda rahatlıkla bir metreyi geçmesi sayesinde kızak, snowboard ve kayak sporcuları buraya yoğun ilgi gösteriyor.

Sömestr ve yılbaşı gibi, diğer tüm adreslerin fiyatları ikiye katladığı bir dönemde özellikle burayı ön plana alabilirsiniz.

Burada pist koşulları da oldukça elverişli olduğu için kayak sporuna yeni başlayanlar da rahatlıkla kayabiliyor ve kayak sporu eğitimleri devam ediyor.

22) Abalı, Van

Van’ın Artos Dağı’ndan başlayan Abalı kayak parkuru; Van Gölü manzarası ile birleşince tek kelimeyle nefes kesiyor.

Burası hem Türkiye’deki yerli turistler hem de yabancılar için az bilinen bir yer olsa da; sahip olduğu potansiyel ile dünya standartlarına sahip.

Halihazırda 1200 metrelik telesiyej hattının bulunduğu Abalı Kayak Merkezi’nde 5 bin metrelik telesiyej için de çalışmalar sürüyor.

Yaz aylarında yamaç paraşütü ya da trekking gibi sporlarla ilgilenenleri de zevkle ağırlayan Abalı; acemi kayakçılara hitap eden 250 metrelik bir alana sahip.

Bunun dışında 3 kilometreyi bulan pistler her yıl binlerce kişi tarafından kullanılıyor.

Van merkeze 35 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi için Gevaş ilçesindeki otelleri de değerlendirebilirsiniz.

23) Güzeldağ, Muş

Kış sezonu boyunca kayak sporuna elverişli tüm koşulları sağlayan Muş ili de mutlaka tatil alternatifleriniz arasında yer almalı.

Muş şehir merkezine yalnızca 8 km mesafede yer alan Güzeldağ Kayak Merkezi’ni en az bir kere görmeden, Türkiye’yi tam anlamıyla gezmiş sayılmazsınız.

Burada bin metre uzunluğunda bir teleskinin yanı sıra tüm günübirlik ihtiyaçlarınıza hitap eden sosyal tesisler var. Konaklama için Güzeldağ’a çok yakın konumda bulunan Muş merkez otelleri ideal.

Yerel halktan çocuklar ve öğrenciler, burada kayak dersleri alarak sosyalleşiyor.

Özellikle hafta sonu tatillerinde, pist alanının dolup taştığını da hatırlatmakta fayda var. Sezon rahatlıkla 4-5 ay sürerken, tatil programını hafta içi olarak belirlemek yararınıza olur.

24) Erikçe, Gaziantep

Yılın dört mevsimi boyunca efsanevi Gaziantep mutfağı sayesinde yerli ve yabancı turistleri kendisine çeken Gaziantep, kışın ideal bir kayak merkezine de dönüşüyor.

Erikçe Kayak Merkezi’nde 1,5 kilometre uzunluğunda pist alanı mevcut. Kayak ekipmanlarının da kiralanabildiği dağ tesislerinde fiyatlar son derece uygun. 3 ayrı zorluk derecesine göre sınıflandırılan pistlerde kayak dışında snowboard da yapılabiliyor.

Şehir merkezinden yalnızca 11 kilometre, yani yaklaşık 15 dakika mesafede bulunan bu kayak merkezini günübirlik olarak ziyaret edebilir ve konaklamanızı Gaziantep şehir otellerinde gerçekleştirebilirsiniz.

Gaziantep’te tatmanız gereken ne kadar çok yöresel lezzet olduğunu düşününce, akşamı dağda geçirmeyi zaten siz de istemezsiniz.

25) Yıldız Dağı, Sivas

Kars Sarıkamış

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, adından da anlaşılabileceği gibi Sivas ilinin turizm yıldızı.

Burada tüm kış mevsimi boyunca kayak, kızak, snowboard ve doğa yürüyüşleri yapılıyor.

Özellikle Ocak ve Şubat ayları hem kar kalınlığı hem de doluluk yönünden zirveyi görüyor.

Tek konaklama tesisinin bulunduğu dağda 2 telesiyej ve 1 teleski var. Zorluklarına göre sıralanan 5 pist dışında acemiler için bir pist ve bir de kızak pisti bulunuyor.

Kayak takımı kiralama ve kayak dersi alma gibi hizmetlerde ise kayak turizmi ortalamasının çok altında fiyatlarla karşılaşmanız mümkün.

Türkiye’deki Tüm Kayak Merkezlerini Listeledik.
KAYAK MERKEZİŞEHİR
UludağBursa
PalandökenErzurum
SarıkamışKars
Kartepeİzmit
SaklıkentAntalya
ErciyesKayseri
KartalkayaBolu
ZiganaRize
DavrazIsparta
Yıldız DağıSivas
ErganErzincan
HesarekBingöl
BozdağDenizli
YalnızçamArdahan
YedikuyularKahramanmaraş

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız