Evde Yapılabilecek 15 Farklı Aktivite ve Etkinlik

0
72085

Dünya olarak evde kalmamız gereken bir dönem içindeyiz. Kimileri için bu, zor ve sıkıcı bir durum olabilir. Fakat aksi yönden bakmalı ve bu dönemi avantaja çevirmeli diye düşünüyoruz.

Bu sebeple gezileriniz için tavsiye verdiğimiz gibi, evde yapabileceğiniz aktiviteler üzerine de birkaç önerimiz var.

1) Resim Yapmayı Öğrenin

Resim Yapmak

Bu zamana kadar hep denemek isteyip, vakit yaratamadığınız ya da kendinizde cesaret bulamadığınız resim sanatının derinliklerine inme vakti geldi!

İnternet üzerinden videolar izleyerek, evde olan malzemelerle resim yapmayı öğrenebilirsiniz.

Kara kalem, yağlı boya, sulu boya veya istediğiniz herhangi bir türde resim yapın sonra da baş yapıtınızı çerçeveletip, evinizdeki en sevdiğiniz yere asın.

2) Seyahat Fotoğraflarınızı Bastırın/Düzenleyin

Seyahat Fotoğraflarınızı Bastırın/Düzenleyin

Normalde yapmaya erindiğimiz işlerden biri de düzenlemek ve arşivlemek olsa gerek.

Gezdiniz, eğlendiniz, fotoğraf çekilip bir sürü anı biriktirdiniz. Şimdi hazır evdeyken o fotoğrafları düzenlemek, dosyalamak, gerekirse bastırmak için kolları sıvayabilirsiniz.

Bilgisayar başına geçin ve tüm arşivinizi açıp, düzene sokun. Hem seyahat ettiğiniz günleri yeniden anarak keyifli vakit geçirin hem de dijital dağınıklığınızdan kurtulun.

Fotoğraflarınızı mekan ve zamana göre düzenleyin. Bastırmak istediklerinizi, dijital platformlar aracılığıyla bastırıp elinize ulaşan fotoğrafları ister bir anı kutusunda biriktirin; ister çerçevelere, panolara yerleştirin.

Düşünürken bile keyiflenip, rahatladığınızı hisseder gibiyiz.

3) Mutfakta Vakit Geçirin

Mutfakta Yemek Pişirmek

Yoğun iş temposundan, ilginizi çekmemesinden, çocuklarınıza vakit ayırmanız gerektiğinden ya da bambaşka sebeplerden dolayı mutfakta uzun ve keyifli vakit geçirememiş olabilirsiniz. Şimdi hazır vakit varken, kendinize bir fırsat tanıyın ve mutfağa girin.

Uzun süredir denemek isteyip deneyemediğiniz tarifleri deneyin ya da daha önce hiç mutfağa girmediyseniz, merak ettiğiniz bir tarifle ilk deneyiminizi yaşayın.

Belki de her gün mutfaktaydınız ama hiç kendiniz için bir şey hazırlamadığınızı fark ettiniz, o halde bu durumu tersine çevirin.

Mutfak iyi bir terapi ve rahatlama alanıdır; bir şeyler üretmek ve mümkünse üretilenleri ev ahalisiyle paylaşmak, size harika hissettirecektir. Eğer yalnızsanız da kendinizi şımartmak için hazırlayın yemekleri ve keyfini çıkarın.

Bu dönemde mutfakla keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak yemek tarifleri yazılarımız için:

Dünya Mutfağından 7 Kolay Tarif

Farklı Ülkelerden En İyi Makarna Tarifleri

Evde Kolayca Yapabileceğiniz 11 Fast-Food Tarifi

4) Örgü Örmeyi Öğrenin

Örgü Örmeyi Öğrenin

Bildiğiniz üzere “kendin yap” mottosu son yıllarda hepimizi etkisi altına aldı. Örgü örmek de bu akımla birlikte bize kendini yeniden hatırlatan el işçiliklerinden biri.

Anneniz gibi, anneanneniz gibi kusursuz şekilde örgü örmek için bu zamanları değerlendirebilirsiniz.

Örgü örmeyi size öğretecek kişiyle aynı evdeyseniz, onunla birlikte çalışmaya başlayın. Yanınızda öğretecek herhangi biri yoksa da internet üzerinden videolar izleyerek öğrenmeye başlayabilirsiniz. Ya da örgü üstadınızı görüntülü arayarak sohbet eşliğinde örgü örmeyi öğrenebilirsiniz.

Kendinize ve çevrenizdeki insanlara hırka, kazak, atkı hatta belki sepet ve paspas gibi şeyler örüp, hediye edebilirsiniz.

Yapması keyifli olduğu kadar hafızayı güçlendirme etkisi de olan bu aktiviteyi evde kalma dönemlerinde hayatınıza sokmakta fayda var.

5) Eşyalarınızı Ayıklayın

En çok ertelenen işlerden biri de eşyaları ayıklamak. Giysiler, defterler, aksesuarlar ve daha birçok eşyanızı ayıklamak için ayıracak bol zamanınız var.

Son bir senedir kullanmadığınız kıyafetleri, aksesuarları ayırıp, paketleyin. Vermek istediğiniz kişi ya da kurumlar için ayırın ve kargoyla gönderin.

Defter ve kitaplarınızı ayırabilir; kullanılmış defterleri geri dönüşüm kutusuna atabilirsiniz.

Kitaplar arasında da saklamak istemediklerinizi, henüz okumadıklarınızı düzenleyip, kalanları da hediye etmek için ayırabilirsiniz. Bu sayede hem başka insanları sevindirmiş olacaksınız hem de eşyalarınızı azalttığınız için hafifleme hissedeceksiniz.

6) Kaligrafi Öğrenin

Kaligrafi Öğrenin

Bu dönem, yeni hobiler edinmek için harika bir fırsat. Evde kalmanın zor gelmemesi için kendinizi mutlu edecek şeyler öğrenmelisiniz.

Kaligrafi de bunlardan biri olabilir. Evde var olan keçeli kalemlerle bile öğrenebileceğiniz bir yazı stili.

İnternetteki videolar üzerinden ya da online eğitim sitelerindeki dersler aracılığıyla çalışmaya başlayıp, ilerletmeniz mümkün. Ne de olsa pratik yapacak vakit de bol!

Öğrendikten sonra tablo yerine asabileceğiniz kaligrafi yazı posterleri hazırlayabilirsiniz. Kendinize ya da sevdiklerinize hediye ederek, işin manevi boyutundan keyif almak da mümkün.

7) Bol Bol Kitap Okuyun

Kitap ve Kahvaltı & Kedi

Herkesin okumak için sıraya koyduğu fakat vakit yaratamadığı için okuyamadığı kitaplar vardır. İşte, size fırsat!

Üstü tozlanan ve sayfalarının aralanmasını bekleyen kitaplarınızı çıkarıp, okumaya başlayın. Bu sayede yeni şeyler öğrenecek, sıkıntılı bir süreç içinde olduğunuzu kitap okurken unutacaksınız.

Çünkü okuma alışkanlığı olanlar da iyi bilir ki; başka dünyalara dalmak için kitap okumaktan daha iyi bir yol olamaz.

Kitap okuma alışkanlığınız zayıfladıysa, bu dönemi iyi değerlendirin. Belki süreç bittiğinde de bu alışkanlığınızı kuvvetli şekilde devam ettirebilirsiniz.  Okuma ritüelini yaratmak ya da geri kazanmak için iyi bir fırsat olabilir.

Cümleler aktıkça size dünyayı gezdiren en iyi seyahat kitaplarını keşfetmek için Seyahat Konulu En İyi 20 Kitap yazımıza göz atabilirsiniz.

8) İzlemediğiniz Filmleri / Dizileri İzleyin

İzlemediğiniz Filmleri / Dizileri İzleyin

Kimin izlenecek filmler listesi yoktur ki? Rutin işleriniz bittiğinde akşam koltuğunuza yayılıp, kaçırdığınız tüm film ve dizileri izleyebilirsiniz.

Belki de hep evde olduğunuz için gece/gündüz ayrımı yapmadan film ve dizi izleyebilirsiniz. Bir günü iyi değerlendirmek için yapılacak en iyi aktivitelerden ne de olsa…

Özellikle dijital platformlar sayesinde bu kadar kolay ulaşılabiliyorken film/dizi listenizi bitirmek için bir engeliniz olmamalı.

Patlatın mısırları, alın içeceklerinizi ve ev ahalisiyle birlikte film/dizi geceleri yapmanın keyfini sürün.

Eğer tek yaşıyorsanız da kendiniz mutlu edecek filmlerle harika vakit geçirebilirsiniz.

Eskiden yayınlanan ve özlediğiniz dizileri yeniden izlemek için de doğru bir zaman olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

9) Yeni Spotify Listesi Oluşturun

Yeni Spotify Listesi Oluşturun

Dijital düzen, günümüz dünyasında önemli bir konu. Birçok hesabımız ve o hesaplarda biriken bilgiler, dosyalar vs. var.

Spotify da bunlardan biri ve sizden ilgi bekliyor olabilir. Hesabınızdaki şarkılar, podcastler üzerine listeler hazırlamak için bu dönem, iyi ve doğru bir dönem olabilir.

Yeni şarkılar keşfetmek, farklı podcastler dinlemek vaktinizi değerlendireceğiniz bir aktivite olmanın yan sıra, iyi hissetmenizi de sağlayacaktır.

Bunu yaparken yeni listeler oluşturun, var olanları düzenleyin. Dilerseniz her birini, başka insanlarla paylaşarak dijital dünya üzerinden eğlence ortamı da yaratabilirsiniz.

Sizin için derlediğimiz Spotify çalma listelerimize göz atın. 

Sizin için derlediğimiz podcastler hakkında ayrıntılı bilgi almak için Eğlenceli ve Motive Edici Podcast’ler yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

10) Spor Yapın

Sosyal Medyada Takip Edilmesi Gereken 10 Spor Hesabı

Hepinizin bildiği gibi evde kalmak, daha az hareket etmek demek. Sokağa çıkma yasağı olmadığı zamanlarda, oturduğunuz bölge müsaitse, maske ve eldiven takarak tek başınıza kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

Fakat büyük şehirlerde bunu minimumda tutmakta fayda var. Hatta oturduğunuz bölgedeki yoğunluğa göre belki de hiç çıkmamanız gerekebilir.

Sokağa çıkmamak, evde spor yapmayı zorunlu kılıyor diyebiliriz; hele ki düzenli spor yapan bir insansanız, bu kaçınılmaz.

Spor alışkanlığı olmayan biriyseniz de bahane üretemeyeceğiniz bu dönem spora alışmanız için fırsat olabilir.

İnternet üzerinden video açıp, onun eşliğinde pek çok sporu evde yapabilirsiniz. Bahçeniz ya da geniş bir balkonunuz varsa, antrenmanlarınızı oralara da taşıyabilirsiniz.

Birebir ders aldığınız bir spor hocanız varsa, onunla görüntülü konuşma aracılığıyla idman yapabilirsiniz.

Spor yapmak, ruhsal ve fiziksel anlamda iyi hissetmenizi sağlayacak en önemli aktivitelerden biri. Süreci, fit ve mutlu geçirmek için her gün en azından 30 dakikanızı spor yapmak için ayırın.

Evde Spor Yapmaya Teşvik Edecek Sosyal Medyadaki 10 Fitness Kanalı yazımıza göz atarak spor yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

11) Nakış Yapmayı Öğrenin

Nakış Yapmayı Öğrenin

Nakış, geleneksel el sanatlarımızın en önemlilerinden biri. Her birimizin ailesindeki kadınların nakış işi yapmışlığı vardır. Henüz denemediyseniz, şimdi sıra sizde!

Klasik nakış, etamin, punch nakışını öğrenerek kendinize çanta, yastık kılıfı, tablo gibi dekoratif ürün ve aksesuarlar yapabilirsiniz.

Evinizde daha uzun vakit geçirdiğiniz bu dönemde, kendi ellerinizle yaptığınız nakış ürünleriyle evinizi güzelleştirebiliriz.

Sabrınızın ve yeteneğinizin artmasını sağlayacak olan nakışa vakit ayırın.

12) Maket Ya Da Puzzle Yapın

Puzzle

Hobiler edinmenin ve geliştirmenin tam zamanı dedik, durduk. Maket ve puzzle da zaman geçirmek için tercih edilebilecek en iyi hobiler olabilir.

İnternet üzerinden puzzle ve maket sipariş edip, tek başınıza ya da ev halkıyla birlikte parçaları birleştirmeye başlayın.

Zamanınızı iyi değerlendirmenize aracı olmasının yanı sıra, bittiğinde evinizi renklendirecek bir eseriniz olacak.

13) Yabancı Dil Öğrenin

Dil öğrenmeye vakit ayırmak için elinizde olan bahaneleri bir kenara fırlatmanız gereken bir dönemdesiniz.

Karantina günlerini iyi değerlendirip; bildiğiniz bir dili geliştirebilir ya da yeni bir dil öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Pek çok online eğitim sitesi ve telefon uygulaması aracılığıyla bunu kolayca yapabilirsiniz.

Online görüşmelerle konuşma pratiği yapabilir, online derslerle teorik çalışabilir, öğreneceğiniz dilde film ve dizileri alt yazısız izleyerek kelime haznenizi genişletebilirsiniz.

Evde kalma sürecini yeni bir dil öğrenmiş olarak tamamlayabilirsiniz. Sisteminizi oturtun ve her gün 1-2 saat dil çalışmak için vakit ayırın.

Kendinize yeni bir şeyler katmak ve konsantrasyonunuzu bozmadan dil öğrenmek için bundan daha iyi bir dönem olamaz.

14) Makrome Yapmayı Öğrenin

Macrome

Bildiğiniz gibi, son yılların en önemli dekoratif parçalarından biri, makrome. Eskiye dönüşün trend olması, dekorasyona da yansıdı ve pek çok evde makrome ile yapılmış ürünler görmeye başladık.

Evin havasını değiştiren makromeleri satın almak yerine kendiniz de yapabilirsiniz.

İnternette bulunan “kendin yap” videoları ile makrome panolar, saksılar, mumluklar, anahtarlıklar yapabilirsiniz.

Evinizi güzelleştirmek, yeni bir şey öğrenerek zamanınızı geçirmek hatta sevdiklerinize el emeği hediyeler hazırlamak bir arada!

15) Çiçek Bakımı

Çiçek Bakımı

Çiçeklerinize gereken vakti ayırın. Topraklarını değiştirin, yeni çiçekler filizlendirin, güneşe çıkarın, saksılarını temizleyin; toprakla haşır neşir olarak kendinizi mutlu edin.

Siz ruhsal olarak arınırken, çiçekleriniz de canlanacak ve dirilecekler.

Tam da bahar gelmişken bu aktiviteyi ertelemeden yapmalısınız.

İşleriniz bittiğinde çiçeklerinizle donattığınız balkon ya da bahçenizde bir kahve keyfi yapmayı da ihmal etmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız