2022-2023 Dünya Kupası Nerede? Dünya Kupası Ne Zaman?

0
1620

20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde Katar’da oynanması planlanan 2022-2023 Dünya Kupası heyecanı tüm sporseverleri sarmış durumda.

FIFA tarafından bu yıl düzenlenecek 2022 Dünya Kupası 22. Dünya Kupası olma özelliğini taşıyor. Her dört yılda bir düzenlenen bu turnuvaya dünyanın hemen hemen her noktasından birçok ülkenin milli takımının katılma şansı bulunuyor. Ancak bu takımların öncesinde yapılan eleme maçlarından rakiplerini eleyerek geçmesi gerekiyor. 

FIFA Başkanı Sepp Blatter tarafından Kasım 2022’den Aralık ayının 18’ine kadar süreceği açıklanan Dünya Kupası, tarihinde ilk defa bir Orta Doğu ülkesinde oynanacak.

Küçük ama zengin bir Orta Doğu ülkesi olan Katar, futbola olan ilgisi ile biliniyor. Ülkeyi yöneten ailenin birçok üyesi başta olmak üzere birçok zengin iş adamı futbol kulüplerine yatırım yapıyor. 2011 yılında 2022 Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesi için başvuran bu Katarlı yöneticiler bu sonuca nihayetinde eriştiler. 

Dünya Kupası Nedir?

2022 FIFA Dünya Kupası’nın konuşulduğu bu günlerde Dünya Kupası’nın tarihinin nasıl olduğu da sorulan sorular arasında yer alıyor. 1930 yılından bu yana düzenlenen Dünya Kupası, dünya spor tarihinin de önemli turnuvaları arasında yer alıyor. 1900’lü yılların başında FIFA’nın bir dünya futbol müsabakası düzenleme çalışmaları en nihayetinde meyvelerini vermeye başlamıştı. Dünyada gitgide artan futbol sevgisi böyle bir turnuvanın düzenlenmesine zemin hazırlıyordu. 

1930 yılında Uruguay’da düzenlenen müsabakaya Avrupa’nın birçok ülkesinden futbol takımları katılsa da Orta Doğu ve Asya ülkelerinden katılım oldukça düşüktü. 1930 yılının galibi ise ev sahibi Uruguay olmuştu.

Tarihler 1934 yılını gösterdiğinde ise İtalya’da düzenlenen 1934 Dünya Kupası’nın sahibi bir önceki turnuvada olduğu gibi ev sahibi İtalya olmuştu. 

Tarihler 1938 yılına geldiğinde Fransa’da yapılan Dünya Kupası Turnuvası, dünyada savaşın ayak seslerinin duyulduğu bir ortamda yapıldı. Fransa’nın ev sahipliğini yaptığı bu turnuvayı İtalya kazanacaktı.

1939 yılında patlak veren II. Dünya Savaşı, Avrupa’daki tüm sosyal hayatın da çökmesine sebep olmuştu. 1942 ve 1946 yılları arasında savaş nedeniyle iki Dünya Kupası turnuvası da düzenlenemedi. Ancak 1950 yılına gelindiğinde tekrardan turnuvalar başladı ve günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etti. 

Türkiye’nin ise Dünya Kupası’ndaki yegane başarısı 2002 yılında Güney Kore’de düzenlenen turnuvayı üçüncülük ile bitirmesidir. 2002 Dünya Kupası’nı Brezilya birincilik, Almanya ise ikincilik ile tamamlamıştı. Ev sahibi Güney Kore ise turnuvayı dördüncü olarak tamamlamıştı. 

1950 yılından itibaren birçok farklı ülkenin katılımı ile gittikçe büyüyen Dünya Kupası Turnuvası, bugün dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin milli takımlarının oyunlarına sahne oluyor. 

2022 Katar Dünya Kupası’nda Bizleri Neler Bekliyor?

20 Kasım’da Türkiye saati ile 19.00’da başlayacak olan 2022 Dünya Kupası’nın ilk maçı ev sahibi Katar ve Ekvador arasında oynanacak. 32 milli takımın bulunduğu kupada favoriler arasında Arjantin ve Hollanda bu yılın başını çekiyor.

2019 yılından bu yana salgınla boğuşan dünya, toplu etkinliklerin tamamını yasaklamıştı. Ancak salgının gücünü kaybetmesi ile dünya üzerinde tekrardan toplu etkinliklere izin verilmeye başlandı. 2022 Dünya Kupası da bu açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Tarihinde ilk defa bir Orta Doğu ülkesinin ev sahipliği yapacağı 2022 Dünya Kupası, oynanacağı tarih açısından da futbolseverlere bir ilki yaşatıyor. Dünya Kupaları yaz aylarında düzenlenmesi ile biliniyor. Ancak söz konusu ev sahibi ülke Katar olunca turnuvanın yakıcı yaz sıcağında düzenlenmesi birçok problemi beraberinde getirecekti. Bu yüzden kupanın sonbahar ayında düzenlenmesi kararlaştırıldı. 

Ancak sonbahar ayında düzenlenme kararı başta Avrupa Ligleri olmak üzere birçok ülkede hali hazırda oynanan liglerin tatil edilmesine yol açtı. Bu yüzden bu sene liglerin bitişinde bir farklılık olması söz konusu.  Ayrıca hem turnuvanın hem de lig maçlarının çakışmasının futbolcuların performanslarına nasıl etki edeceği de bir diğer tartışma konusu haline geldi. Kimilerine göre bu durumun futbolcuların saha performansına etki etmeyeceği iddia edilirken kimilerine göre de lig ve turnuvanın çakışması daha sakin ve az gollü bir turnuvaya neden olacağı şeklinde.

2022 Dünya Kupası’nın bir diğer özelliği de bu sezonun bazı futbol yıldızları için son Dünya Kupası olacağı yönündedir. Özellikle Arjantinli Lionel Messi bu yıldızların başında yer alıyor. Kariyerinin son demlerinde olan Messi, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’na damgasını vurarak jübilesini yapmak istediğini birçok röportajında belirtti.

2022 Dünya Kupası’nın Katar’a Etkisi Ne Olacak?

Lusail Stadyumu, Katar

FIFA Dünya Kupası tarihinde ilk defa bir Orta Doğu ülkesi dünya futbolunun en eğlenceli anlarına sahne olan Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Katar, pandemi koşullarına rağmen hazırlıklarını 2022 Dünya Kupası için tamamladı. Bu küçük ülke birçok stadyumu ile dünyanın dört bir yanından gelecek futbolseverleri ağırlamak için çalışmalarını büyük bir hızla yürütüyor. 

Peki Dünya Kupası için Katar’ın başkenti Doha’ya gidecekleri Katar’da neler bekliyor? Bu sorunun cevabı başta Dünya Kupası turnuva maçlarının düzenleneceği stadyumlar şeklinde verilebilir. Katar, Dünya Kupası öncesinde 8 adet stadyumunu bu maçlar için hazır hale getirdi. Katar’ın sahip olduğu stadyumlarının büyük çoğunluğu 40.000 kişiye varan bir kapasiteye sahip. Ancak final maçı gibi önemli maçların oynanacağı Lusail Stadyumu diğer stadyumlarının iki katı büyüklüğe sahip. Ayrıca Lusail Stadyumu adeta Katar’ın zenginliğinin nişanesi olan altın kaplama bir dış cepheye sahip.

3 milyon gibi oldukça az bir nüfusa sahip Katar, şimdiden yoğun bir turist akınına karşı hazırlıklarını tamamladı. FIFA verilerine göre 3 milyon satışa çıkarılan turnuva biletlerinin neredeyse tamamına yakını satıldı. Bu da Katar’ın toplam nüfusu kadar bir turistin geleceği beklentisini kesinleştirdi.

Başta metro altyapısı olmak üzere tüm ulaşım araçlarının sorunsuz bir şekilde çalışacak bir şekilde hazırlıklarını tamamlayan Katar, bu büyük etkinliği atlatması gereken en önemli turizm sınavı olarak görüyor. 

Ancak petrol zengini bu küçük ülke bu sınavı başarıyla tamamlayabilmek için Dünya Kupası tarihinde bir ilke imza attı. Brezilya ve Çin gibi ülkelerin harcamalarını da geçerek 300 milyar dolar bir bütçeyi 2022 Dünya Kupası hazırlıkları için harcadı. Bu harcamaların büyük bir kısmını altyapı çalışmaları ve konaklama hizmetleri oluşturuyor. 

Katar’ın Dünya Kupası için hazırlıklıklarını tamamlamaya yaklaştığı bu günlerde siz de bu küçük Orta Doğu ülkesi hakkında daha fazla merağa kapılmış olabilirsiniz. Dilerseniz Katar’ın başkenti Doha’da Gezilecek Yerler adlı blog yazımızdan başkentin gezilmesi gereken noktaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız