Sinop Nerede, Sinop’a Nasıl Gidilir?

0
1103

Karadeniz’in yeşili ile mavisinin bir arada olduğu güzel şehir Sinop, antik çağlardan beri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Sinop ülkemizin en kuzey noktası olan İnceburun’a bağlanan Boztepe Burnu’nda bir kale-şehir olarak kurulmuş. 

Kentin bilinen en eski adı Sinope’nin nereden geldiğine dair iki farklı söylenti mevcut. Bunlardan ilki, Sinope isminin şehri kuran Amazon’dan kaynaklandığını söylüyor. Diğeri ise kentin antik Yunan’daki Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi olan kızı Sinope tarafından kurulmuş olduğu. Hangi söylence doğrudur bilinmez ama efsanelere göre şunu söyleyebiliriz ki bu doğa harikası şehir güçlü kadınlar tarafından kurulmuş.

Bir liman kenti olma özelliğini taşıyan Sinop, hem kültür hem de deniz tatili yapabileceğiniz sevimli bir şehir. Sinop’ta ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler arasında Sinop Kalesi, Boyabat Kalesi, İnceburun Feneri, Balatlar Kilisesi, Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop Etnografya Müzesi ve Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi bulunuyor. Doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehirde Hamsilos Tabiat Parkı, İnaltı Mağarası ve Erfelek Tatlıca Şelaleleri mutlaka görmeniz gereken yerlerden. 

Sayısız plaj ve koya sahip olan Sinop, “Karadeniz’in Bodrum’u” olarak anılıyor. Yaz tatilinizi geçirebileceğiniz muhteşem bir şehir olan Sinop’un en güzel plajlarını listelediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz. 

Güzelliklerini yaza yaza bitiremediğimiz Sinop hakkında detaylı bilgi vermeye devam edelim. 

Sinop Hangi Bölgede?

Ülkemizin kuzeyinde, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Sinop, Orta Karadeniz Bölümü’nde bulunuyor.

Sinop’un Kaç İlçesi Vardır?

Sinop’ta merkez ilçe ile birlikte dokuz ilçe bulunuyor. İlçelerin isimleri; Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli.

Sinop Nerede?

Sinop 41 derece 12 dakika ve 42 derece 06 dakika kuzey enlemleri ile 34 derece 14 dakika ve 35 derece 26 dakika doğu boylamları arasında yer alıyor. Şehrin batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum,  kuzeyinde ise Karadeniz bulunuyor. 

Sinop’un Nüfusu Kaçtır?

Sinop’un nüfusu 2021 TÜİK verilerine göre 218.408 kişi olarak kayıtlara geçmiş. İlin yüzölçümü 5.718 km² olduğu için ilde kilometrekareye 38 kişi düşüyor. Şehrin denizden yüksekliği ise 28 metre. 

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop’a hem karayolu hem de havayolu araçlarını kullanarak gidebilirsiniz. Şehre özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi otobüs veya uçak ile de ulaşabilirsiniz. 

Uygun fiyatlı otobüs ve uçak biletleri için obilet.com internet sitesini ziyaret edebilir veya Obilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.

Sinop’a Özel Araç ile Nasıl Gidilir?

Özel araç ile yolculuk yapmak beraberinde konforu da getiriyor. Sinop’a farklı şehirlerden özel aracınız ile nasıl gidebileceğinizi anlatalım.

İstanbul ile Sinop arasında yaklaşık 710 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. İstanbul’dan özel araç ile Sinop’a gitmek isteyenlerin yolculuğu 10 saat sürüyor. Bu araba yolcuğunu E80 üzerinden yapabileceğiniz gibi İstanbul – Samsun yolunu da kullanabilirsiniz.

Ankara’dan Sinop’a özel aracınızla gitmek isterseniz şehre altı saatte ulaşabilirsiniz. 430 kilometrelik bu yol için İstanbul – Samsun yolunu veya D765’i tercih edebilirsiniz.

İzmir’den yola çıkarak Sinop’a gitmek isteyenler O-5, D300, E96 ve D200 karayollarını kullanabilirler. İzmir – Sinop arası araba yolculuğu ortalama 12 saat sürüyor.

Şehrin komşusu olan Samsun’dan Sinop’a özel araç ile ulaşım çok kolay. Samsun ile Sinop arasında mesafe sadece 158 kilometre. Samsun – Sinop yolu ve D010 üzerinden iki buçuk saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Sinop’a Otobüs ile Nasıl Gidilir?

Sinop’a Türkiye’nin birçok yerinden otobüs seferi bulabilirsiniz. Şehir ülkemizin en kuzeyinden konumlanmış olsa da gelişmiş karayolları sayesinde rahatlıkla gidebilirsiniz.

Sinop Otogarı, il merkezinden yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Otogardan şehir merkezine taksi veya toplu ulaşım araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.

İstanbul – Sinop arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 12 saatte tamamlanıyor. 

Ankara’dan Sinop’a otobüs ile gitmek ortalama 7 saat sürüyor. 

İzmir ile Sinop arası otobüs ile yolculuk ortalama 17 saat sürüyor.

Samsun’dan Sinop’a otobüs ile gitmek 2 buçuk saat sürüyor.

Sinop’a Uçak ile Nasıl Gidilir?

Şehir merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzaklığındaki Sinop Havalimanı’na, İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunuyor. Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştirilen İstanbul – Sinop uçuşu 1 saat 15 dakika sürüyor. 

Ülkemizin diğer şehirlerinden Sinop’a havayolu ile gelmek isteyenlerin İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor.

Ankara’dan Sinop’a uçmak aktarma uçağının zamanına göre değişiklik gösteriyor. 

İzmir ile Sinop arasındaki karayolu yolculuğu çok uzun sürdüğü için aktarmalı da olsa şehre daha kısa sürede ulaşmak için havayolunu tercih edebilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan havalanan uçaklar İstanbul Havalimanı’nda aktarma yaparak Sinop Havalimanı’na iniş yapıyor. 

Sinop’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Sinop’ta trafik lambaları 1988 yılında kaldırılmış. Şehir 21 yıldır trafik lambası olmayan tek şehir unvanını taşıyor. Fakat 2009 yılında Sinop’un belirli kavşaklarına 20 adet trafik lambası yerleştirilmiş.

Sinop’ta şehir içi ulaşım için minibüsler ve halk otobüsleri kullanılıyor. Minibüsler aynı zamanda çevre ilçelere gitmek için de tercih ediliyor.

Sinop’ta trafik sıkışık olmadığı için gitmek istediğiniz yere ulaşmak için taksileri tercih edebilirsiniz. Şehirde araç kiralamak da size seyahat özgürlüğü getirecek bir diğer seçenek. Şehir merkezinde gideceğiniz yerler yakın olduğu için yürümeniz de mümkün.

Sinop’a Ne Zaman Gidilir?

Sinop’ta genel olarak Karadeniz iklimi özellikleri görülüyor. Bu sebeple şehirde mevsimler arası sıcaklık farkları pek belirgin değil. Sinop kuzey rüzgârlarına açık bir konumda bulunduğu için özellikle kış aylarında sert rüzgârlara maruz kalıyor.

Karadeniz Bölgesi’nin yeşilini görmek isteyenler Sinop’u ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edebilirler. Fakat yazın bile yağmur alabilen bu şehirde yanınıza şemsiyenizi almayı unutmayın. Kültür turizmi için ilkbahar ve sonbahar mevsimi uygunken, deniz tatili için şehri yaz mevsiminde ziyaret etmelisiniz. 

Sinop’ta Ne Yenir?

Sinop bizleri mantı, nokul ve keşkek gibi yöresel lezzetler ile karşılıyor. Bölgede bolca bulunan mısır ile yapılan mısır çorbası, mısır tarhanası ve mısır pastası bile bulunuyor. Yemeğin üzerine yiyebileceğiniz tatlılar arasında prenses tatlısı, kaşık çıkartması ve akkabak böreği karşımıza çıkıyor. Sinop Lezzetleri yazımıza da mutlaka bakmalısınız.

Yemeğin kendisi kadar önemli olan bir diğer nokta da onu nerede yediğiniz. Sinop’ta gideceğiniz restoranı seçmeden önce sizler için hazırladığımız Sinop Lezzet Durakları listesine göz atabilirsiniz. 


Hepinizin keyifli bir Sinop tatili geçirmesi dileğiyle.

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız