Kurban Bayramı’na Özel 9 Günlük Tatil Önerisi: Karadeniz Turu

0
262

2023 yılında uzun resmi tatil yapma imkanı oldukça az. Bu sebeple Kurban Bayramı tatilini güzel değerlendirmemiz gerekiyor. İşte adım adım Karadeniz. 

1 – Cuma iş çıkışı eve gidip eşyalarınızı hazırlayın. Çok fazla şehir gezeceğiniz için her ihtimali düşünüp ona göre bavul hazırlamanızı ve mevsime aldırmadan yanınıza kalın hırkalar almanızı öneriyoruz. Çünkü Karadeniz yaylaları her mevsim çok soğuk olabiliyor. 

2 – Cumartesi sabah erken saatte kalkın, kahvenizi yanınıza alın ve arabanıza atlayın. Araç ile İstanbul’dan Amasya’ya ulaşmak ortalama 8 saat sürüyor. Birden fazla şehir gezeceğiniz için araç kiralama seçeneğini kullanmanızı öneriyoruz. 

3 – Akşam üzerine doğru Amasya’ya vardınız. Konaklama için her bütçeye uygun birçok seçenek şehirde yer alıyor. Lüks oteller, konaklar, sade pansiyonlar… Hepsinin skalası birbirinden farklı olduğu için size en uygun olan oteli seçebilirsiniz. 

4 – Akşam biraz otelde dinlenin ve yarın gezeceğiniz yerler için enerji depolayın. Konakladığınız tesisin yetkilisinden bölge ile ilgili birkaç bilgi edinebilirsiniz. 

5 – Ertesi sabah erkenden uyanın. Yeşilırmak kenarında bölgenin yöresel lezzetleri eşliğinde kahvaltınızı yapın. Bunun için en uygun durak Lalehan Restoran. Çok güzel bir manzarası ve samimi çalışanları ile bu şekilde güne keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz. 

6 – Uzun bir pazar kahvaltısından sonra Amasya’yı gezmek için tekrar yola çıkın. İlk durak Kral Kaya Mezarları.

  • Kral Kaya Mezarları: M.Ö. 333 yılından 26 yılına kadar başkent olarak kullanılan Pontus krallarının mezarları burada yer alıyor. Haşena Dağı’na oyularak yapılan 21 adet mezar bulunuyor. Mezarlar geçmiş dönemlerde çeşitli cezalandırma yerleri olarak kullanılmış. Mezarların alt kısımlarında bulunan evler ise tam bir görsel şölen oluşturuyor. 
  • Piri Baba Türbesi: Horasan erenlerinden biri olan Piri Baba için yapılan bu türbenin 15. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmış. Kalem işi süslemeler ile donanmış türbeyi her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. 
  • Amasya Müzeleri: Şehirin geçmişi ile ilgili bilgi edinmenin en iyi yolu müzeleri gezmek. Merkezde yer alan Minyatür Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı, Amasya Müzesi gezebileceğiniz ve bilgi sahibi olmak isteyebileceğiniz müzelerden. 

6 – Akşam otele dönmeden önce yöresel lezzetleri deneyimlemenizi öneriyoruz. Hamur işleri, et yemekleri, çorbaları oldukça ünlü. Özellikle helle çorbası ve keşkek hemen her köşede karşınıza çıkan ve deneyimlemeniz gereken lezzetlerden.

7 – Bu tatil uzun bir yolculuk olacağı için dinlenerek hareket etmek sizin için daha iyi olabilir. Bu sebeple gece yola çıkmak yerine otelde konaklayıp sabah yola çıkmanın daha verimli olacağını düşünüyoruz. 

8 – Pazartesi sabahı yönümüzü Tokat’a çeviriyoruz. Amasya-Tokat arası araba ile yaklaşık 2 saat sürüyor. Gezi öncesi efsane Tokat kebabını tadarak enerji toplayabilirsiniz. Tokat’da görmeniz gereken yerler ise şu şekilde;

Ballıca Mağarası: Oluşumu 3.5 milyon yıl süren Ballıca Mağarası, dünyanın 8. harikası olarak adlandırılıyor. Mağara, turistlerin sıklıkla uğradığı bir yer. Mağara içerisinde ilginç yapılar, büyük kolonlar ve sütunlar yer alıyor. Ayrıca mağara içerisinde çok sayıda yarasa bulunuyor.

Sulusokak Çarşısı: Tokat’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sulusokak, içerisinde birçok tarihi eser barındırıyor. Onlardan bazıları Sultan Hamamı, Paşa Hamamı, Tokat Müzesi, Ali Paşa Camii olarak sıralanabilir.

9  –  Bu saydığımız güzergahı gezmek zaten bütün gününüzü alacak. Akşam olduğunda artık dönüş yoluna geçebilirsiniz. Bir sonraki durak Gümüşhane.

10 – Tokat-Gümüşhane arası araba ile yaklaşık 4 saat sürüyor. Gümüşhane’de konaklayacağınız otele vardığınızda muhtemelen fazlasıyla yorgun olacaksınız. Güzel bir uyku sizi bekliyor. 

11 – Sabah uyandığınızda bölgeye özgü yöresel kahvaltı ile güne başlayın. Bu sizin için artık bir rutin.

12 – Kahvaltıdan sonra vakit kaybetmeden gezi rotamıza devam edelim. İşte Gümüşhane’de görmek isteyeceğiniz yerler; 

  • Satala Antik Kenti: Satala, Roma İmparatorluğu’nun Fırat Nehri’ni korumak için doğuda yer alan en büyük karargahı olarak biliniyor. Satala zaman içinde Roma, Bizans, Asur, Makedonya hakimiyetinde kalmış. Bu antik kent içerisinde taş çeşmeler, binalar ve harabe halde bulunan hamam kalıntıları yer alıyor. 
  • Krom Vadisi: Krom Vadisi 2010 senesinde arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş ve tescillenmiş. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Krom Vadisi içerisinde 15 adet kilise yer alıyor.
  • Karaca Mağarası: Karaca Mağarası denizden 1550 metre yükseklikte yer alıyor. Mağara içerisi kendine özgü bir atmosfere sahip. Bu havanın özellikle astım hastalarına iyi geldiği düşünüldüğü için sağlık turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahip

13 – Tüm gün gezip yorulduktan sonra yemek yemeden tekrar yola koyulmak olmaz. Şehir merkezinde bulunan ve görmeniz gereken yerlerden biri olan Özdenoğlu Konağı’nda yer alan restoranda yöreye özgü gendime çorbası ve lahana çorbasının tadına bakabilirsiniz.

14 – Vakit giderek azalıyor fakat görmemiz gereken daha çok yer var. O yüzden tekrar aracımıza geçiyoruz. Bir sonraki durak Trabzon.

15 – Gümüşhane-Trabzon arası yaklaşık 2 saat. Akşam otele vardığınızda hemen dinlenmeye geçebilirsiniz. Trabzon’da 2 gün konaklayacağız. 

16 – Trabzon’da konaklama için her bütçeye uygun birçok seçenek var. Biz Uzungöl etrafında bulunan otellerden birinde kalmanızı öneriyoruz. 

17 – Sabah uyandığınızda kendinize güzel bir muhlama ısmarlayın ve Uzungöl’ü gezmeye başlayın. Trabzon’da geçireceğimiz ilk günü Uzungöl ve Sümela’ya ikinci günü yayla gezilerine ayırıyoruz.

  • Uzungöl: Uzungöl, doğal güzelliklerinin yanı sıra engebeli arazisi ile yamaç paraşütü yapmak içinde harika bir durak. Yaklaşık havada kalma süresi 15 dakika olan bu eğlenceye katılmak istemezseniz uzaktan izlemek bile keyifli. 

Uzungöl’de ATV kiralayarak engebeli arazide dolaşabilirsiniz. Bu sayede çevreyi keşfetmek sizin için daha kolay olabilir. Tüm bunları tercih etmiyorum sakin bir tatil yaşamak istiyorum derseniz de yürüyüş sizin için vazgeçilmez olacak. Havası o kadar temiz ki, bu yürüyüş hem ruhunuza hem de bedeninize çok iyi gelecek.

  • Sümela Manastırı: Dik bir yamacın tepesine kurulan Sümela Manastırı o kadar heybetli duruyor ki gözünüzü alamayacaksınız. Bizans İmparatorluğu döneminde 2 rahibin kurduğu söylenilen Sümela Manastırı günümüzde hala gizemini koruyor. 

18 – Uzungöl etrafında Akçaabat köfte ve alabalık yiyebileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Burda tercih tamamen size ait. Daha sonra otele dönüp manzarayı izleyerek uykuya dalabilirsiniz.

19 – Trabzon’da 2. gün yaylaları geziyoruz.

  • Şolma Yaylası: Şolma Yaylası Trabzon merkeze 50 km mesafede yer alıyor. sarı ve mor çiçeklerin etrafınızı saracağı yaylada nefes almak bile bir farklı gelebilir. 
  • Lapazan Yaylası: 2200 metre yükseklikte olan Lapazan Yaylası Maçka ilçesinde yer alıyor. Hamsiköy’e yakınlığı ile bilinen yaylaya gitmişken mutlaka Hamsiköy sütlacını mutlaka deneyimleyin.
  • Karadağ Yaylası: 1880 metre yükseklikte olan Karadağ Yaylası’na Akçaabat-Düzköy yolundan ulaşabilirsiniz. Ahşap ve bağdadi evlerinin yer aldığı yaylada bölge halkı ile sohbet etme fırsatı bulabilirsiniz. 

20 – Yayla gezisinden sonra otelde dinlenip tatilinizin son günleri için enerji depolayabilirsiniz. Sabah ilk iş Rize’ye gitmek olacak.

21 – Trabzon-Rize arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Rize’ye ulaştıktan sonra muhlama ve doğal tereyağı ve peynirleri ile güzel bir kahvaltı yapın. Sonrasında vakit kaybetmeden yolculuğumuza devam edelim.

  • Zil Kalesi: Zil Kalesi Fırtına Deresi’nin güneybatı yamaçlarına kurulmuş. Bölgenin Osmanlı tarafından fethedilmesinden sonra güvenlik amacıyla kullanılmaya devam etmiş. Şuan ise en çok ziyaret edilen yerler arasında.
  • Ayder Yaylası: Çamlıhemşin Yaylası’na 19 km mesafede yer alan Ayder Yaylası, tüm dönemlerin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri. Doğal güzelliğinin yanı sıra kaplıcaları ile ünlü yayla, hamsi buğulama, hamsili köfte ve muhlama yemek için güzel bir durak.
  • Fırtına Deresi: Ayder Yaylası’na çok yakın olduğu için aynı gün ziyaret edebileceğiniz bir durak Fırtına Deresi. Ülkemizde ki en önemli rafting noktalarından biri olduğu için sene boyunca ziyaretçi akınına uğruyor.
  • Palovit Şelalesi: Dik kayalıkların ve yemyeşil ağaçlarından arasından dökülen Palovit Şelalesi, muhteşem bir manzaraya şahitlik etmenize sebep oluyor. 

22 – Bu durakları gezdiğinizde saat akşam vakitlerini gösterecek. Otele dönüp tüm bu yorgunluğun üzerine yapabileceğiniz en iyi şeyi yapın ve karadenizin muhteşem balıklarının tadına bakın.

23 – Cumartesi sabah uyandığınızda tekrar yolculuk sizi bekliyor. Son durağımız Artvin.

  • Karagöl Sahara Milli Parkı: Artvin’de görmeniz gereken yerler listesinde her zaman ilk sırada olan Karagöl,  doğasıyla kendine hayran bırakan en eşsiz yerlerden biri. Karagöl ve Sahara olmak üzere iki bölümü bulunuyor. Sahara, yayla turizminde öne çıkıyor. Karagöl bölümü ise daha çok konaklama hizmeti için kullanılıyor.
  • Cehennem Deresi Kanyonu: Kendine özgü doğal güzellikleri ile dikkat çeken yerlerden biri olan Cehennem Deresi Kanyonu, değişik manzaraları ile ziyaretçileri etkiliyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliği taşıyor.
  • Ortacalar Çifte Köprü: Tahmini olarak 19 yüzyıla ait olduğu düşünülen köprü, geleneksel karadeniz mimarisini yansıtıyor. 2002 yılında restore edilen köprü, geçmiş zamanlarda Kafkasya’ya asker sevkiyatı için kullanılmış. 

24 – 8 gün boyunca çok yol kat ettik. Bu sebeple dönüş yoluna geçmeden önce son bir dinlenme size iyi gelebilir. 

25 – Pazar gününü dönüş yoluna ayırdık. Çünkü Artvin-İstanbul arası araba ile yaklaşık 15 saat sürüyor. Bu sebeple sabah çok erken yola çıkmak sizin için daha iyi olabilir. Çünkü unutmayın pazartesi mesai başlıyor. 

Şimdiden iyi tatiller dileriz. 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız