Kategoriler AsyaYurt Dışı

Amman Seyahat Rehberi

Ürdün’ün başkenti Amman, Çerkesler, Ermeniler, Filistinliler, Iraklılar ve Suriyelilerin yanı sıra büyük topluluklara ev sahipliği yapan çok çeşitli ve kozmopolit bir şehir.

Amman’a Ne Zaman Gidilir?

Ürdün özellikle yaz aylarında kavurucu sıcaklıkların yaşandığı bir ülke. Başkent Amman da bir istisna değil.

Bu yüzden Ürdün’ü ziyaret etmek için en iyi zaman bahar ayları. Mart ve mayıs arasındaki dönemde Amman’ı ziyaret edenler hem ılıman bir hava ile karşılanacaklar hem de daha az turist kalabalığına maruz kalacaklar.

[awesome-weather location=”Amman” size=”tall” units=”C”]

 

Amman’da sıcaklıklar, haziran ve eylül ayları arasında 32°C‘ye ulaşırken, geceleri aralık ayından şubat ayına kadar donma seviyesinin altına düşebilir.

Ürdün Vizesi Nasıl Alınır?

Ürdün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelerden biri. Altı aylık bir süre içinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde Ürdün’e gidecek Türk vatandaşları vizeden muaftır.

Amman’a Ulaşım

Amman’a Nasıl Gidilir?

Ürdün’ün başkenti Amman’a doğrudan ve aktarmalı uçuşlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden uygun fiyata uçak biletleri bulmanız mümkün.

Amman’da Ulaşım

Amman Kraliçe Aliye (AMM) Havaalanı‘ndan şehir merkezine ulaşmak için iki seçeneğiniz mevcut: taksi ya da otobüs.

Havaalanı ile şehir merkezi arasındaki 32 km’lik mesafeyi en kısa sürede almanın en süratli yolu taksiye binmek. Yolculuk normal trafikte yaklaşık 45 dakika sürüyor ve yaklaşık 22 Ürdün Dinarı (30 ABD Doları)’na mal oluyor.

Otobüs seçeneğini tercih etmeniz durumunda Sariyah Airport Express Bus otobüsleriyle tek yön bilet için 2,50 Ürdün Dinarı (3,5 ABD doları) ödeyerek yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Otobüsle seyahat yaklaşık 60 dakika sürüyor.

Amman’da birbirine entegre olmuş gelişmiş bir toplu taşıma sistemi mevcut değil. Toplu taşımada kullanılan araçlar otobüsler, özel otobüsler, sarı taksiler ve beyaz taksiler. Tabii her yerde olduğu gibi burada da şoförlü ya da şoförsüz araba kiralayabilirsiniz.

Amman Şehir İçi Otobüsleri

Otobüsler ulaşım araçları arasında en ucuz seçenek. Büyük belediye otobüsleri ve özel minibüsler benzer güzergâhlarda hizmet veriyorlar.

Her iki seçeneğin ücretleri birbirine yakın ve yaklaşık 0,50 Ürdün Dinarı (0,70 ABD Doları). Halk otobüslerinde otobüslerin numaraları ve son durakları yazılı olmakla beraber genellikle Arapça’dır. Minibüslerde ise son durak yazılı değil. Sürücüye sormanız gerekir. Her iki otobüs de yol boyunca belli duraklarda yolcularını indirip bindiriyor. Otobüs güzergâhları için Amman’ın resmi olmayan Amman’ın toplu taşıma haritasını inceleyin.

Otobüslerin esnek bir programı vardır ve doluncaya kadar kalkış yapmazlar. Bunun istisnası, saatte bir veya iki kez kalkan, havaalanına gidiş geliş havaalanından Sariya Havalimanı Ekspres otobüsüdür.

Özel Otobüsler

Ürdün’deki belli başlı turistik yerleri görmek için Jordan Express Turist Taşımacılık Şirketi (JETT), araç kiralamaktan daha uygun fiyatlı bir seçenek sunuyor. JETT, Akabe, Petra, Madaba, Ölü Deniz, Vaftiz Bölgesi, Irbid, Kral Hüseyin Köprüsü, Ajloun ve Jerash gibi popüler yerlere düzenli olarak çalışan otobüslere sahip bir toplu taşıma şirketi. Bu otobüsleri kullanmak için en az bir gün önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Tek yön bilet 10 Ürdün Dinarı (15 ABD Doları).

Özel taksiler (sarı)

Sarı renkteki özel taksiler Amman’da bol miktarda bulunabilir. Herhangi bir şehir gezisi için ücret 3 Ürdün Dinarı (4,5 ABD Doları) civarında tutar.

Taksi sürücülerinin çoğu İngilizce biliyor.

Taksileri yalnızca şehir içinde değil şehirler arası yolculuklarınız için de kullanabiliyorsunuz. Şehir içinde taksimetre kullanılırken şehirler arası yollarda taksimetre yerine pazarlık yapmalısınız.

Herhangi bir taksiye binmeden önce taksimetrenin kullanılacağını teyit etmelisiniz. Ya da gideceğiniz yeri söyleyerek kaça mal olacağını sürücüyle belirlemelisiniz. Yerel geleneklere göre, takside erkekler ön koltukta, kadınlar ise arka koltukta oturmalıdır.

Ürdün’e vardığınızda mobil servis sağlayıcılardan bir SIM kartı satın almanızı tavsiye ederim. Zira Ürdün’de adresler pek bilinmiyor. 20 ABD Doları civarında alacağınız bir SIM kart ve telefonunuza indireceğiniz bir navigasyon uygulaması sayesinde ulaşımınızda herhangi bir sorun yaşamamayı garantilersiniz.

Toplu taksiler (beyaz)

Hizmet taksileri adı da verilen beyaz toplu taksiler, Amman bölgesinde faaliyet gösteriyor. Otobüs güzergahlarına benzer önceden belirlenmiş güzergâhları izleyen bu taksiler gideceğiniz yere hızlı ve maliyet etkin biçimde ulaşmanızı sağlarlar. Servis güzergâhları Amman’ın Resmi Olmayan Ulaşım Haritasında listelenmiştir. Eğer Arapça bilmiyor ve güzergâha da hâkim değilseniz sarı taksileri tercih etmenizi öneririm. Bunun tek istisnası, Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı‘ndan Amman’a giden servis yolu.

Amman’da Masraflar

Ürdün oldukça pahalı bir ülke. Bu yüzden Amman da oldukça pahalı bir şehir. Amman’ı ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 180 ABD Doları.

Amman’da bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 55 Dolar. Ulaşım için 10 Dolar ve eğlence için 45 Dolar.

Amman’da ortalama bir otelde bir kişi için ortalama kalış masrafı 70 Dolar.

Amman’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Ürdün’ü ziyaret eden birçok turistin asıl amacı Petra ve Ölü Deniz’i görmek olsa da kozmopolit bir başkent plan Amman’ın yemek kültürü de en az bu cazibe merkezleri kadar ön planda.

Related Post

Burası iştah açan bir şehir ve Arap ve Orta Doğu yemek kültürünün bütün özelliklerini barındıran yemeklerin lezzetine varabilmeniz için eşsiz fırsatlar barındırıyor.

Amman şehir merkezi yemek kültürünü sonuna kadar hissedebileceğiniz bir yer. Burada çardaklarda sergilenen egzotik baharatların kokusu ve renkleri sizi heyecanlandırmaya yetecektir. Burada bulacağınız sebze ve meyvelerin çoğu Ürdün’de yetişir.

Fuul

Ürdün kültürünü iliklerinize kadar hissettiğinizden emin olmak için yapacağınız ilk şey kahvaltıda yerli halk ne yiyorsa onu yemek: Fuul.

Fuul ayrıca yemeklerde garnitür olarak da servis edilen bir yiyecek.

Sıcak fava fasulyesiyle yapılan fuul humus veya tahin (ama asla ikisi aynı anda değil) ile yenir.

Sıcak fava fasulyeleri (fuul) kasenin ortasına konur, üstüne bir çay kaşığı ile sumak serpilir ve aynı şekilde biraz kimyon eklenir. Sonra doğranmış domates, çiğ soğan, sarımsak sosu, limon, acı biber ve zeytinyağı ilave edilir.

Fuul, sıcak pide ekmeği veya falafel ile birlikte servis edilir.

Humus

Amman humusu gerçekten inanılmaz: kalın, kremsi, hafif dumanlı nohut cenneti.

Amman şehir merkezinde bulunan Jafra Café humus yemek için ideal bir yer. Burada humus, kızarmış ekmek parçaları, kuzu eti, limon ve tereyağlı çam fıstığı ile birlikte servis edilir.

Mansaf

Ürdün’ün ulusal yemeği mansaf, ‘büyük tabak’ anlamına geliyor ve aromatik pirinç yatağında jameed (keskin koyun sütü yoğurt) içinde pişirilmiş, kızartılmış bademle süslenmiş ve shrak (kağıt-ince Bedevi ekmeği) ile sarılmış, yumuşak bir et suyunda pişirilmiş yumuşak bir et yemeğidir (genellikle kuzu eti).

Büyük bir porsiyon şeklinde masaya gelir ve daha sonra hep birlikte yenmek üzere bir buhar bulutu içinde açılır. Bu yemeği denemek için gidebileceğiniz otantik bir yer: Tawaheen Al-hawa Restaurant.

Amman’da Alışveriş

Amman, uluslararası tasarım kıyafetlerden el yapımı ve yerel olarak üretilen ürünlere kadar değişen ürünler sunan adeta bir alışveriş cenneti. Aşağıda burada alışveriş yapabileceğiniz merkezlerden öne çıkanları sıraladım.

Tac Alışveriş Merkezi

Tac Alışveriş Merkezi, Amman’da ailecek zaman geçirilebilecek bir alışveriş merkezi.

Amman’ın en zengin semti olan Abdoun‘un kalbinde yer alan otel, alışveriş, yemek ve eğlenceyi tek bir çatı altında toplayan bir merkez.

H & M ve Zara gibi en uygun fiyatlı markalara, Louis Vuitton gibi en lüks markalara sahip.

Taj Cinemas’ta 12 normal sinema salonu ve 4 VIP salon bulunuyor.

Akşam yemeği için bir kapalı yemek alanı ve çeşitli restoran ve kafelerin bulunduğu iki balkondan oluşan açık yemek alanı mevcut.

Beit Al Bawadi

Beit al Bawadi, el yapımı seramikler üretip pazarlamakta.

Bölgenin ilham veren kültürel mirasına dayanarak Beit al Bawadi atölyesinde yetenekli zanaatkarlar tarafından üretilen enfes seramik parçaları gerçekten eşsiz.

El-Afgani Çarşısı

Eve dönerken hediye almak için mükemmel bir yer. El-Afgani Çarşısı’nda hediyelik eşya, Ölü Deniz ürünleri ve Kutsal Topraklara ait el sanatları satılıyor.

Mekke Alışveriş Merkezi

Mekke Alışveriş Merkezi, market, eczane, ev eşyaları ve hediyeliklerinizi tek bir yerden almanızı sağlayan büyük bir alışveriş merkezi.

2003’te açılan AVM Ürdün’ün ilk mega alışveriş merkezi.

Mekke Alışveriş Merkezi, Amman’ın birçok önemli bölgesinde hızlı erişim sağlayan ana arter olan Mekke Caddesi’nde yer alıyor.

Ürdün’den Ne Alınır?

Ürdün’de sevdikleriniz için sadece dünyanın bu bölgesine özgü hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Hem sevdiklerinize onları ne kadar sevdiğinizi gösterebilir hem de ömrünüz boyunca Ürdün’ü anımsatan bir anı objesine sahip olabilirsiniz.

Güzel el yapımı halılar (siparişe göre yapılabilir), geleneksel kum şişeleri, seramikler, Ölü Deniz Tuzları, çamur ve güzellik ürünleri ve gümüş ve altın ürünleri satın alabileceğiniz ürünlerden sadece bir kısmı.

Ayrıca Dana ve Ajlun doğa rezervlerinin yakınında yaşayan insanlar tarafından organik olarak yetiştirilen çeşitli gıda ürünleri de satın almanız mümkün.

Ayrıca Ürdün’ün flora ve faunasının çeşitliliğini yansıtan el yapımı takılar da alternatif hediyelikler olarak ön plana çıkıyor.

Paylaş
Etiketler AmmanÜrdün
Sena Özkurt

Çocukluğundan beri atlas karıştıran ve en büyük hayallerinden biri bir gün Avustralya'ya da adım atmak olan bir gezgin adayı. Kültürel devr-i alem yapmak için Boğaziçi'nde Batı Dilleri ve Edebiyatları okudu. Şimdi de seyahatseverleri dünyaya bağlamak için çalışıyor.