Bakü Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 18 Etkileyici Nokta

Bakü Gezilecek Yerler: Mutlaka Görmeniz Gereken 18 Etkileyici Nokta

Bakü’nün neleri meşhur?

Bakü, tarihi İçerişehir (Eski Şehir) bölgesi, modern Flame Towers gökdelenleri, Hazar Denizi kıyıları, ünlü halı dokumacılığı ve zengin Azerbaycan mutfağıyla meşhur.

Bakü gezmek için kaç gün yeter?

Bakü’nün başlıca tarihi ve kültürel noktalarını rahatça keşfetmek için genellikle 2–3 gün yeterli olur.

Bakü alışveriş ucuz mu?

Bakü’de alışveriş genel olarak Türkiye ile benzer fiyatlara sahip olsa da bazı ürünlerde (özellikle yerel üretim gıda ve tekstilde) daha uygun seçenekler bulunabilir.


Modern gökdelenlerin gölgesinde yüzyılların tarihini barındıran sokaklar… Hazar Denizi’nin serin esintisiyle harmanlanan doğu masalı… Bakü, hem geleneksel dokusuyla büyüleyen hem de çağdaş yüzüyle şaşırtan bir şehir. Azerbaycan’ın başkenti, ziyaretçilerine tarihle geleceğin iç içe geçtiği, her adımda yeni bir keşif vadeden benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu yazıda, Bakü’nün dar taş sokaklarından yükselen tarihi dokuyu, alev kuleleriyle simgelenen modern siluetini ve mutlaka görülmesi gereken noktalarını birlikte keşfe çıkacağız.


Bakü 3 Günlük Gezi Planı

1. Gün Planı
2. Gün Planı
3. Gün Planı
  • Güne Başlangıç: Şehir merkezindeki Café City’de hafif bir kahvaltı yapın. Taze kruvasan ve Azerbaycan çayı ile güne enerjik başlayın.
  • İlk Durak: Gezinize İçerişehir (UNESCO Dünya Mirası) bölgesinde Kız Kalesi ve Şirvanşahlar Sarayı’nı ziyaret ederek başlayın.
  • Öğle Yemeği: Şirvanshah Mutfak’ta plov ve dolma gibi yerel lezzetleri deneyin.
  • Müze Ziyareti: Bakü Bulvarı boyunca yürüyüp Azerbaycan Halı Müzesi’ni gezebilir, Hazar Denizi manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
  • Kahve Molası: Çay Bağı 145’te geleneksel Azerbaycan çayı ile dinlenin.
  • Günün Son Rotası: Alev Kuleleri bölgesinde yürüyüş yapın ve akşam ışıkları altında şehri keşfedin.
  • Akşam Yemeği: Mugam Club’da geleneksel müzik eşliğinde akşam yemeği yiyin.
  • Güne Başlangıç: Paul Bakery’de taze ekmek ve kahve ile güne enerjik başlayın.
  • İlk Durak: Zaha Hadid imzalı Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni keşfedin.
  • Öğle Yemeği: Nizami Caddesi’nde The House Café Baku ya da Café City Fountain’da Azeri ve Avrupa mutfağından lezzetleri deneyin.
  • Akşam Keyfi: Opera ve Bale Tiyatrosu’nda bir temsil izleyerek Bakü’nün kültürel dokusunu derinlemesine yaşayın.
  • Akşam Yemeği: Scalini Italian Restaurant’ta İtalyan mutfağı ya da Sehrli Tendir’de tandır lezzetleri sizi bekliyor.
  • Güne Başlangıç: Otelde erken kahvaltı yaparak güne başlayın.
  • İlk Durak: Gobustan Millî Parkı’nda tarih öncesi kaya resimleri ve çamur volkanlarını keşfedin.
  • Öğle Yemeği: Xalça Restaurant’ta geleneksel lezzetler tadın; dönüşte Sahil Restaurant’ta deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.
  • Öğleden Sonra: Ateşgah Ateş Tapınağı ve Yanardağ’ı ziyaret ederek bölgenin mistik atmosferini hissedin.
  • Dinlenme: Bakü’ye dönüp otelde kısa bir mola verin.
  • Akşam Keyfi: Upland Park’ta gün batımını izleyin.
  • Akşam Yemeği: Firuze Restaurant’ta Azerbaycan mutfağı veya Chinar’da Asya füzyon lezzetleriyle günü sonlandırın.

1) İçeri Şeher (Eski Kent)

İçeri Şeher (Eski Kent)

Bakü’nün UNESCO listesinde yer alan surlarla çevrili eski kenti, bir zamanlar Şirvan Şahlarının ortaçağ başkentiydi. İçeri Şeher, bugün Kız Kalesi, geleneksel halı dokumacıları, barlar ve restoranları ile başkentin kalbi. İçeri Şeher’i Bakü’nün Akropolü olarak nitelemek mümkün.

İçeri Şeher (Eski Kent) konumu

Dehan’nın notu:İçeri Şeher’de geleneksel Azeri halıları, bakır işlemeler ve el yapımı takılar gibi otantik ürünler bulabileceğiniz küçük dükkânlar yer alıyor.

2) Kız Kalesi

Kız Kalesi

Silindir biçimindeki kulenin inşasının milattan önceye günümüzdeki yapının ise 12. yüzyıla dayandığı düşünülür. Yapının Şirvanşahlar döneminde savunma amacıyla kullanıldığı biliniyor. Bakü’nün en ikonik yapılarından biri olan Kız Kalesi, İçeri Şeher’in (Eski Şehir) doğu tarafında yer alıyor.  Hazar Denizi’ne bakan eşsiz bir konuma sahip olan Kız Kalesi, hem mimarisi hem de hakkındaki efsanelerle, ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Kalenin içi günümüzde bir müze olarak hizmet veriyor. Ziyaretçiler, Bakü’nün tarihini anlatan dijital sergiler, maketler ve canlandırmalarla şehrin geçmişine yolculuk yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra kalenin Zigzaglı merdivenleri tırmandığınızda sizi muhteşem bir Hazar Denizi ve Bakü manzarası sizi karşılıyor.

Kız Kalesi konumu

3) Şirvanşahlar Sarayı

Şirvanşahlar Sarayı

Bakü’nün İçeri Şeher bölgesinde yer alan Şirvanşahlar Sarayı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. 15. yüzyılda Şirvanşahlar Hanedanı tarafından inşa edilmiş olan ve dönemin politik, dini ve kültürel gücünü simgeleyen bu saray Bakü’de görülmesi gereken noktaların başında geliyor. 

Ana Saray Binası, Şah Camiii, Seyid Yahya Bakuvi Türbesi, Hamam (Türk hamamı), Saray mezarlığı, Sarnıçlar ve diğer noktalardan oluşan Şirvanşahlar oldukça görkemli bir yapı. Bu yapıların her birinde, dönemin İslam mimarisi ve estetik anlayışını görmek mümkün. Ayrıca komplekste bilgi panoları, dijital sunumlar ve sergi alanları da bulunuyor. 

Şirvanşahlar Sarayı konumu

4) Hükümet Konağı

Hükümet Konağı

Bakü’nün kalbinde, Neftçiler Bulvarı üzerinde yer alan Bakü Hükümet Konağı, Sovyet döneminin görkemli mimarisini yansıtan anıtsal bir yapı. İnşasına 1936 yılında başlanan ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle tamamlanması 1952’yi bulan yapı, Sovyet mimarisinin tipik örneklerinden biri. barok ve Stalinist mimari tarzlarını bir araya getiren Hükümet Konağı, akşamları ışıklandırıldığında özellikle etkileyici bir manzara sunuyor. Yapının deniz kenarına bakan cephesinden Bakü Körfezi ve Flame Towers manzarası da görülebiliyor. 

Hükümet Konağı konumu 

Dehan’ın notu: Azadlıq Meydanı’na çok yakın olan bina, Nizami Caddesi ve Bulvar boyunca yapılacak yürüyüş rotaları üzerinde kolayca görülebilir.

5) Taze Pir Camii

Taze Pir Camii

Bakü’nün merkezinde yer alan Taze Pir Camii, zarif mimarisi ve tarihi önemiyle öne çıkıyor. hem dini hem de kültürel bir sembol olarak şehrin maneviyatını yansıtan camii, 1905 yılında Bakülü hayırsever Nabat Hanım Aşırbeyova’nın desteğiyle başlanmış, ancak Rus yönetiminin engellemeleri nedeniyle uzun süre tamamlanamamış. Daha sonra 1914 yılında yapımı tamamlanmış ve ibadete açılmış olan Taze Pir Camii, hem bir kadın hayırseverin inşa ettirdiği hem de uzun süren bir mücadele sonucu tamamlanan nadir camilerden. 

Taze Pir Camii konumu

6) İsmailiye Sarayı

İsmailiye Sarayı

Bakü’nün tarihi zenginliğini yansıtan en zarif yapılardan biri olan İsmailiye Sarayı, mimarisi ziyaretçilerini büyülüyor. Bugün Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’ne ev sahipliği yapan yapı, şehir merkezinde, İçeri Şehir yakınında yer alıyor. Azerbaycanlı zengin iş insanı Musa Nağıyev tarafından, genç yaşta ölen oğlu İsmail’in anısına yaptırılmış olan İsmailiye Sarayı, Venedik Gotik tarzı ile dikkat çekiyor. 

İsmailiye Sarayı konumu

7) Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Salonu

Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Salonu

Bakü’nün kültürel kalbinin attığı yerlerden biri olan Opera ve Bale Tiyatrosu, etkileyici mimarisi ve tarihiyle hem sanatseverlerin hem de turistlerin ilgisini çekiyor. 911’de açılmış olan tiyatro binası, başlangıçta özel bir tiyatro olarak inşa edilse de zamanla kamulaştırılarak devlet sahnesine dönüşmüş. Tiyatro, Uzeir Hacıbeyli, Fikret Amirov, Arif Melikov gibi önemli Azeri bestecilerin eserlerine ev sahipliği yapmış; uluslararası sanatçılar da burada sahne almış. Günümüzde burada hala Opera, bale ve klasik müzik konserleri izlenebiliyor. 

Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Salonu konumu

Related Post

8) Azerbaycan Tarihi Müzesi

Azerbaycan Tarihi Müzesi

Bakü’nün en kapsamlı müzesi olan Azerbaycan Tarih Müzesi, ülkenin binlerce yıllık tarihini gözler önüne seren zengin koleksiyonları ve etkileyici atmosferiyle öne çıkıyor. Müze, yaklaşık 300 bin eser barındırıyor. Bu eserler sayesinde Azerbaycan tarihini taş devrinden günümüze kadar tarihine şahitlik etmek mümkün. Müze, Bakü’nün tam kalbinde, İçeri Şehir yakınlarında yer alıyor. Bu sayede Azerbaycan Tarihi Müzesi’ne yürüyerek rahatlıkla gidebilirsiniz. 

Azerbaycan Tarihi Müzesi konumu

9) Azerbaycan Halı Müzesi

Azerbaycan Halı Müzesi

Sadece bir müze değil; aynı zamanda Azerbaycan’ın derin halı dokuma geleneğini yaşatan ve dünyaya tanıtan kültürel bir merkez olan Azerbaycan Halı Müzesi, 1967 yılında kurulmuş. Daha sonra 2014’te halı şeklinde tasarlanmış modern binasına taşınan müze, Azerbaycan’ın farklı bölgelerine ait geleneksel halıları, kilimleri, dokuma aletlerini ve tekstil sanatlarıyla ilgili objeleri görebilme fırsatı sunuyor. 

Azerbaycan Halı Müzesi konumu

Dehan’ın notu: Müzenin üst katındaki manzaralı kafede çay içerek Hazar Denizi’ni izlemek, gezinin keyifli bir finali olabilir.

10) Nizami Edebiyat Müzesi

Nizami Edebiyat Müzesi

Azerbaycan edebiyatının kalbi olan Nizami Edebiyat Müzesi, Bakü’nün merkezinde, tarihi mimarisi ve kültürel zenginliğiyle herkesin dikkatini çekse de özellikle edebiyatseverler için ideal bir gezi rotası seçeneği oluşturuyor. Adını ünlü Azerbaycanlı şair Nizami Gencevi’den alan müze, 1939 yılında kurulmuş, 1945 yılında bugünkü binasına taşınmış. 

Girişi Azerbaycan edebiyatının önemli şair ve yazarlarının heykelleriyle süslenmiş olan müzede Nizami Gencevi’nin el yazmaları, kitapları ve eserleri de bulunuyor. Bunun yanı sıra burada Fuzuli, Nesimi, Hâkim Tusi, Mirza Fetali Ahundzade gibi klasik yazarların dönemlerine ait belgeler, Modern Azerbaycan yazarlarının kişisel eşyaları, yazışmaları ve yayınları, şairlere ait resimler, heykeller, portreler ve sahne kostümleri de sergileniyor. 

Nizami Edebiyat Müzesi konumu

11) Nizami Caddesi

Nizami Caddesi

Bakü’nün kalbi olarak anılan Nizami Caddesi, hem tarihi hem de modern yüzüyle şehrin en canlı ve prestijli noktalarından biri. Yürüyüş yapmanın, alışverişin ve şehir hayatını hissetmenin en keyifli adreslerinden biri olan bu cadde, adını ünlü şair Nizami Gencevi’den alıyor. 19. yüzyıl sonlarından itibaren gelişmeye başlamış ve zamanla Bakü’nün en önemli alışveriş ve yaşam merkezi haline gelmiş. Bu cadde özellikle akşam saatlerinde, caddenin ışıklandırmaları ve tarihi binaları Avrupa şehirlerini andıran bir atmosfer yaratıyor. 

Nizami Caddesi konumu

12) Çeşme Meydanı

Çeşme Meydanı

Asıl adı Fəvvarələr Meydanı olan Çeşme Meydanı, Bakü’nün en canlı ve turistik buluşma noktalarından biri. Şehirdeki sosyal hayatın kalbinde yer alan bu meydan hem yerel halk hem de turistler için uğrak bir yer. Keyifli yürüyüşler, alışveriş ve dinlenme molaları için ideal bir nokta olan Çeşme Meydanı, Nizami Caddesi ile bağlantılı olduğu için alışveriş yapmak için de tercih edilen bir rota. 

Çeşme Meydanı konumu

13) Alev Kuleleri

Alev Kuleleri

Bakü’nün modern yüzünü simgeleyen Alev Kuleleri, Azerbaycan’ın hem mimari hem de kültürel kimliğini yansıtan en etkileyici yapılarından. Bakü silüetinin ayrılmaz bir parçası olan ve şehrin hemen her noktasından görülebilen bu üçlü kule kompleksin inşaatı 2012 yılında tamamlanmış. Alev formunda tasarlanmış bu binalar Azerbaycan’ın “Ateşler Ülkesi” kimliğini yansıtıyor. Her biri yaklaşık 190 metre yüksekliğe ulaşan kuleler, özellikle gece saatlerinde LED ışıklarla yapılan ateş efektli gösteriler, görsel bir şölen sunuyor. 

Alev Kuleleri konumu

14) Devlet Bayrağı Meydanı

Devlet Bayrağı Meydanı

Bakü’nün sembolik noktalarından biri olan Devlet Bayrağı Meydanı, hem Azerbaycan’ın ulusal gururunun hem de mimari modernliğinin bir göstergesi. Hazar Denizi kıyısına yakın konumlanan bu meydan, büyüklüğü ve taşıdığı anlam itibarıyla oldukça etkileyici. Uzun süre “dünyanın en yüksek bayrak direği” unvanını taşıyan bayrak 162 metre yüksekliğinde, 35 metre genişliğinde ve 70 metre uzunluğunda. 

Devlet Bayrağı Meydanı konumu

15) Bakü Bulvarı

Bakü Bulvarı

Milli Park veya Dənizkənarı Milli Park olarak da bilinen Bakü Bulvarı, 1909 yılında kurulan bir kıyı şeridi. Hazar Denizi kıyısında uzanan, şehrin en ikonik ve sevilen yürüyüş alanlarından olan Bakü Bulvarı, doğayla iç içe huzurlu bir atmosferi, modern şehir dokusuyla buluşturuyor. Hem yerel halkın hem de turistlerin keyifle vakit geçirdiği bu park, Devlet Bayrağı Meydanı, Bakü Crystal Hall, Mini Venedik, Azerbaycan Halı Müzesi gibi önemli yapılar Bakü Bulvarı gibi noktalara yakın konumda bulunuyor. Ayrıca burada bulunan  60 metre yüksekliğindeki Bakü Gözlem Tekerleği (Baku Eye) adındaki dönme dolap, Hazar Denizi ve şehir manzarasını kuşbakışı görmek için harika bir deneyim fırsatı sunuyor.

Bakü Bulvarı konumu

Dehan’nın notu: Bulvar üzerinde yer alan bu küçük yapay kanallar, gondollarla gezinti imkânı sunuyor.

16) Mini Venedik

Mini Venedik

Kiçik Venesiya adıyla bilinen Mini Venedik, 1960’larda inşa edilmiş küçük ve şirin bir yapay kanal sistemi. Bakü Bulvarı (Denizkənarı Milli Park) içinde yer alan Mini Venedik, 2012 yılında kapsamlı bir restorasyonla yenilenerek Bakü’nün hem romantik atmosferi hem de estetik mimarisiyle şehirdeki en keyifli duraklardan biri haline geldi. Kanallar üzerinde gondol turları yapabilme imkanı sunan Mini Venedik, geleneksel Azeri ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunan şık restoran ve kafelere de ev sahipliği yapıyor. 

Mini Venedik konumu

17) Hazar Denizi

Hazar Denizi

Dünyanın en büyük kapalı su kütlesi olarak kabul edilen Hazar Denizi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü kıyılarında bulunuyor. Hazar Denizi, yüzölçümü bakımından bir deniz gibi devasa olsa da, okyanuslarla bağlantısı olmadığı için teknik olarak dünyanın en büyük gölü olarak da tanımlanıyor. Şehrin en önemli doğal alanları arasında yer alan Hazar Denizi, Bakü Bulvarı, Mini Venedik, Devlet Bayrağı Meydanı ve Crystal Hall gibi önemli noktalarla çevrili. İsterseniz yaz aylarında düzenli olarak yapılan yat ve tekne turlarına da katılabilirsiniz. 

Hazar Denizi konumu

18) Heydar Aliyev Kültür Merkezi

Heydar Aliyev Kültür Merkezi

Bakü’nün modern mimarisini simgeleyen en dikkat çekici yapılarından biri olan Heydar Aliyev Kültür Merkezi, 2012 yılında açıldı. Zaha Hadid imzası taşıyan bu merkez akıcı, dalgalı formuyla açık, kesintisiz ve çağdaş bir Azerbaycan vizyonunu yansıtıyor. Yapı, mimari tasarımıyla 2014 Design Museum Design of the Year Ödülü gibi dünyaca ünlü ödüller kazanmış. Kültür merkezi içerisinde sergi salonları, konferans alanları, galeriler, müzik etkinlikleri ve Azerbaycan kültürünü tanıtan kalıcı sergiler bulunuyor. 

Heydar Aliyev Kültür Merkezi konumu

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.