Kategoriler AfrikaYurt Dışı

Cape Verde’de Gezilecek Yerler

Türkçe’de Yeşil Burun Adaları olarak bilinen Cape Verde, Senegal ve Moritanya açıklarındaki takımadalardan oluşan bir Afrika ülkesidir. Santiago, Santo Antao ve Boa Vista en büyük adalarıdır. Ülkenin başkenti olan Praia da Santiago Adası’nda yer alır.

Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan bu ülke, geçmişte köle ticaretinin ana merkeziymiş. Sonraları bağımsızlığını kazanarak, turizmin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiş.

Cape Verde’de görülmesi gereken pek çok önemli yer bulunuyor. Adalar ülkesi olduğu için her birini ayrıca ele alacağız. Gezilecek en iyi yerlerden bahsettiğimiz bu rehberi, sizler için hazırladık!

Cape Verde’de Gezilecek Yerler

Praia & Santiago Adası

Ülkenin başkenti olan Praia, aynı zamanda diğer adalara gitmek için kullanılan bir transit merkezidir. Ülkenin uluslararası havalimanına ev sahipliği yapmaktadır ve burada görülecek tarihi, doğal çok fazla yer bulunmaktadır.

Praia’nın bulunduğu Santiago Adası, ülkenin en büyük adasıdır. Tarım alanları, zengin çeşitte bitkileri ile ekonomik açıdan da önemlidir. Adanın her yerinde bulunan, birbirinden güzel plajların keyfini sürmelisiniz.

Şehrin merkezi olan Albuquerque Square adındaki meydandan Praia gezinize başlayabilirsiniz. Bu meydanda sizi; Vali General Alexandra Alberto Da Roche De Serpa’nın heykeli sizi karşılayacak.

Meydanın etrafına dizilmiş, kolonyal dönem mimarisi etkisindeki binalar ve 1920 yılında inşa edilen eski Belediye Binası da burada görülmesi gereken çarpıcı yapılardan.

Ülkenin ilk etnografik müzesi olan Etnografya Müzesi’ni de gezi listenize dahil etmelisiniz.

Palacia Presidencial yani, Başkanlık Binası; 19. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş ve ülke Portekiz sömürgesindeyken yönetim binası olarak kullanılmış. Mimarisiyle ziyareti hak eden yapılardan biridir.

Şehrin en eski yapılarından biri olan Quartel Jaime Mota yani, Mota Kışlası da görülmesi gereken yapılardan bir tanesidir. Kolonyal dönemi yansıtan en özel eserlerden biridir. Başkanlık Binası’nın yakınında yer almaktadır.

Praia’ya 10 km uzaklıkta bulunan eski başkent Cidade Velha’yı gezip, tarihi ve mimari zenginlikleri keşfetmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Praia şehir merkezinde görülmesi gereken her yere yürüyerek gitmeniz mümkün.

Merkez dışındaki bölgelere araç kiralayarak gidebilirsiniz. Araç kiralama işlemlerini havalimanından ya da şehir merkezinden halledebilirsiniz. Ayrıca, taksi veya otobüsle de ulaşım sağlanabilir.

Sal Adası

Sal Adası, ülkenin en güneşli olan adasıdır; yılın 350 günden fazlasını güneşli geçirir.

Sal, tuz anlamına gelir ve burada bulunan Pedra Lume tuz kraterinden dolayı bu ismi almıştır.

Cape Verde, Portekiz kolonisindeyken buradan tuz çıkarılıp, ülkenin diğer bölgelerine gönderiliyormuş.

Related Post

Şu anda ise; ada ve krater, ülkenin turistik noktalarından biri. Ayrıca, tuz gölünde yüzebileceğinizi de belirtelim.

Sal Adası’nda Buracono Olho Azul isminde, deniz suyuyla dolu olan doğal bir havuz bulunmaktadır. Gerçek bir doğa harikası olan bu havuzu mutlaka görmeli ve yüzme deneyimini yaşamalısınız.

Adanın her yerini saran, incecik ve beyaz kumlu plajlarından bahsetmeden olmaz. Şeffaf sayılacak kadar temiz ve iç açan mavilikteki sularında yüzmek paha biçilemez! Adanın güney kısmındaki plajlarda sörf deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Sal Adası’na gitmek için uçak seyahatini tercih edebilirsiniz. Adada bulunan Amilkar Cabral Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için otobüs, taksi kullanmanız ya da araç kiralamanız mümkün. Ada içinde gezmek için araç kiralamak daha kolay olacaktır.

Boa Vista

Ülkenin en büyük üçüncü adası olan Boa Vista, turizmin gözde noktalarından biridir.

Çöl Adası olarak bilinen Boa Vista’nın mavi sularında dünya tatlısı caretta carettalar size eşlik edecek.

Cape Verde’nin tüm adaları gibi burası da beyaz ve maviye boyanmış doğa harikası plajlara sahiptir. Okyanusta yüzmenin, sörf veya dalış yapmanın yanı sıra; kumsallarda uzun yürüyüşler de yapabilirsiniz.

Adanın merkezi kabul edilen Sal Rei’de sizi mimari ve tarihi güzellikler bekliyor olacak. En önemlisi, kolonyal dönemden kalma olan Aziz Isabel Kilisesi’dir. Ayrıca, yine kolonyal mimari eseri olan rengarenk evlerin süslediği Pescadores Caddesi’ni de gezmelisiniz.

Adanın en eski yerleşim bölgesi olan Rabil bölgesini listenize eklemeyi unutmayın. Bu bölgenin tarihinin en az 500 yıl öncesine dayandığı biliniyor. Sokakları, eski fabrikaları ve plajları ile çarpıcı bir yer.

Boa Vista’da uluslararası havalimanı bulunduğu için uçakla seyahat edebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gitmek için araç kiralayabilir, taksi ya da otobüs kullanabilirsiniz. Fakat ada içinde rahat gezmek için araç kiralamanızı tavsiye ederiz.

Fogo Adası

Ateş anlamına gelen Fogo, bu ismi taşıyan volkanik dağın da bulunduğu adadır. En çok ziyaretçi çeken adalardan biridir.

Volkanik bir kraterin bulunduğu adanın topraklarında yürümek, Ay’da yürümeye benzetilir. Kraterin içinde konaklayabileceğiniz bir otel de bulunmaktadır.

Dünyanın her yerinden Fogo’ya sadece volkanik dağı keşfetmek ve burada yürüyüş yapmak için her sene ziyaretçi geliyor. Volkanik krater turunu, rehberli turlara katılarak gerçekleştirebilirsiniz.

Fogo Adası’nın bağları nefes kesici güzelliktedir. Volkanik yapının etkisiyle yetişen üzümlerden yılda iki kez ürün alınır ve bu da Fogo şarabının başka yerde içemeyeceğiniz lezzette olmasını sağlar. Volkanik krateri gezmek ve şarap içmek, adanın ritüelleridir.

Kolonyal dönemden kalma evleri ile hayranlık uyandıran Sao Filipe, adanın en büyük kasabasıdır. 1600 yıllarında Portekizlilerin kurduğu kasaba, renkli ambiyansıyla ziyaretçilerinin ruhuna işliyor.

Nossa Senhora da Conceicao adlı Katolik kilisesi, adanın en önemli tarihi ve mimari yapılarındandır. 1800’lü yıllarda inşa edilmiş olan kilise, 2007’de aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında yer alır.

Fogo Adası’nın plajları da kendine has bir özellikte ve diğer adaların tersine, kumları simsiyahtır. Fakat suyu, her yerle aynı berraklık ve güzelliktedir. Bu deneyimi yaşamak için plajlarına da gitmelisiniz. Merkezden plajlara yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Fogo Adası’na, Sal Adası ya da Lizbon üzerinden aktarmalı uçuşla gidebilirsiniz. Havalimanı ve şehir merkezi arası ulaşımı taksi, otobüs ya da araç kiralamayla gerçekleştirebilirsiniz.

Paylaş
Etiketler Afrika
Başak Bektaşoğlu Cumalı

Yazmayı, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi, yemek yapmayı hobi ve meslek edinmiş biri.