Cape Verdeā€™de Gezilecek Yerler

0
487

TĆ¼rkƧeā€™de Yeşil Burun Adaları olarak bilinen Cape Verde, Senegal ve Moritanya aƧıklarındaki takımadalardan oluşan bir Afrika Ć¼lkesidir. Santiago, Santo Antao ve Boa Vista en bĆ¼yĆ¼k adalarıdır. Ɯlkenin başkenti olan Praia da Santiago Adasıā€™nda yer alır.

DĆ¼nyanın en gĆ¼zel yerlerinden biri olan bu Ć¼lke, geƧmişte kƶle ticaretinin ana merkeziymiş. Sonraları bağımsızlığını kazanarak, turizmin en ƶnemli merkezlerinden biri haline gelmiş.

Cape Verdeā€™de gƶrĆ¼lmesi gereken pek Ƨok ƶnemli yer bulunuyor. Adalar Ć¼lkesi olduğu iƧin her birini ayrıca ele alacağız. Gezilecek en iyi yerlerden bahsettiğimiz bu rehberi, sizler iƧin hazırladık!

Cape Verdeā€™de Gezilecek Yerler

Praia & Santiago Adası

Praia, Cape Verde

Ɯlkenin başkenti olan Praia, aynı zamanda diğer adalara gitmek iƧin kullanılan bir transit merkezidir. Ɯlkenin uluslararası havalimanına ev sahipliği yapmaktadır ve burada gƶrĆ¼lecek tarihi, doğal Ƨok fazla yer bulunmaktadır.

Santiago, Cape Verde

Praiaā€™nın bulunduğu Santiago Adası, Ć¼lkenin en bĆ¼yĆ¼k adasıdır. Tarım alanları, zengin Ƨeşitte bitkileri ile ekonomik aƧıdan da ƶnemlidir. Adanın her yerinde bulunan, birbirinden gĆ¼zel plajların keyfini sĆ¼rmelisiniz.

Şehrin merkezi olan Albuquerque Square adındaki meydandan Praia gezinize başlayabilirsiniz. Bu meydanda sizi; Vali General Alexandra Alberto Da Roche De Serpaā€™nın heykeli sizi karşılayacak.

Meydanın etrafına dizilmiş, kolonyal dƶnem mimarisi etkisindeki binalar ve 1920 yılında inşa edilen eski Belediye Binası da burada gƶrĆ¼lmesi gereken Ƨarpıcı yapılardan.

Ɯlkenin ilk etnografik mĆ¼zesi olan Etnografya MĆ¼zesiā€™ni de gezi listenize dahil etmelisiniz.

Palacia Presidencial, Santiago, Cape Verde

Palacia Presidencial yani, Başkanlık Binası; 19. yĆ¼zyıl sonlarında inşa edilmiş ve Ć¼lke Portekiz sƶmĆ¼rgesindeyken yƶnetim binası olarak kullanılmış. Mimarisiyle ziyareti hak eden yapılardan biridir.

Şehrin en eski yapılarından biri olan Quartel Jaime Mota yani, Mota Kışlası da gƶrĆ¼lmesi gereken yapılardan bir tanesidir. Kolonyal dƶnemi yansıtan en ƶzel eserlerden biridir. Başkanlık Binasıā€™nın yakınında yer almaktadır.

Praiaā€™ya 10 km uzaklıkta bulunan eski başkent Cidade Velhaā€™yı gezip, tarihi ve mimari zenginlikleri keşfetmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Praia şehir merkezinde gƶrĆ¼lmesi gereken her yere yĆ¼rĆ¼yerek gitmeniz mĆ¼mkĆ¼n.

Merkez dışındaki bƶlgelere araƧ kiralayarak gidebilirsiniz. AraƧ kiralama işlemlerini havalimanından ya da şehir merkezinden halledebilirsiniz. Ayrıca, taksi veya otobĆ¼sle de ulaşım sağlanabilir.

Sal Adası

Sal Adası, Cape Verde

Sal Adası, Ć¼lkenin en gĆ¼neşli olan adasıdır; yılın 350 gĆ¼nden fazlasını gĆ¼neşli geƧirir.

Sal, tuz anlamına gelir ve burada bulunan Pedra Lume tuz kraterinden dolayı bu ismi almıştır.

Cape Verde, Portekiz kolonisindeyken buradan tuz Ƨıkarılıp, Ć¼lkenin diğer bƶlgelerine gƶnderiliyormuş.

Şu anda ise; ada ve krater, Ć¼lkenin turistik noktalarından biri. Ayrıca, tuz gƶlĆ¼nde yĆ¼zebileceğinizi de belirtelim.

Sal Adasıā€™nda Buracono Olho Azul isminde, deniz suyuyla dolu olan doğal bir havuz bulunmaktadır. GerƧek bir doğa harikası olan bu havuzu mutlaka gƶrmeli ve yĆ¼zme deneyimini yaşamalısınız.

Adanın her yerini saran, incecik ve beyaz kumlu plajlarından bahsetmeden olmaz. Şeffaf sayılacak kadar temiz ve iƧ aƧan mavilikteki sularında yĆ¼zmek paha biƧilemez! Adanın gĆ¼ney kısmındaki plajlarda sƶrf deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Sal Adasıā€™na gitmek iƧin uƧak seyahatini tercih edebilirsiniz. Adada bulunan Amilkar Cabral Uluslararası Havalimanıā€™ndan şehir merkezine gitmek iƧin otobĆ¼s, taksi kullanmanız ya da araƧ kiralamanız mĆ¼mkĆ¼n. Ada iƧinde gezmek iƧin araƧ kiralamak daha kolay olacaktır.

Boa Vista

Boa Vista, Cape Verde

Ɯlkenin en bĆ¼yĆ¼k Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ adası olan Boa Vista, turizmin gƶzde noktalarından biridir.

Ƈƶl Adası olarak bilinen Boa Vistaā€™nın mavi sularında dĆ¼nya tatlısı caretta carettalar size eşlik edecek.

Cape Verdeā€™nin tĆ¼m adaları gibi burası da beyaz ve maviye boyanmış doğa harikası plajlara sahiptir. Okyanusta yĆ¼zmenin, sƶrf veya dalış yapmanın yanı sıra; kumsallarda uzun yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸler de yapabilirsiniz.

Adanın merkezi kabul edilen Sal Reiā€™de sizi mimari ve tarihi gĆ¼zellikler bekliyor olacak. En ƶnemlisi, kolonyal dƶnemden kalma olan Aziz Isabel Kilisesiā€™dir. Ayrıca, yine kolonyal mimari eseri olan rengarenk evlerin sĆ¼slediği Pescadores Caddesiā€™ni de gezmelisiniz.

Adanın en eski yerleşim bƶlgesi olan Rabil bƶlgesini listenize eklemeyi unutmayın. Bu bƶlgenin tarihinin en az 500 yıl ƶncesine dayandığı biliniyor. Sokakları, eski fabrikaları ve plajları ile Ƨarpıcı bir yer.

Boa Vistaā€™da uluslararası havalimanı bulunduğu iƧin uƧakla seyahat edebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gitmek iƧin araƧ kiralayabilir, taksi ya da otobĆ¼s kullanabilirsiniz. Fakat ada iƧinde rahat gezmek iƧin araƧ kiralamanızı tavsiye ederiz.

Fogo Adası

Fogo Adası, Cape Verde

Ateş anlamına gelen Fogo, bu ismi taşıyan volkanik dağın da bulunduğu adadır. En Ƨok ziyaretƧi Ƨeken adalardan biridir.

Volkanik bir kraterin bulunduğu adanın topraklarında yĆ¼rĆ¼mek, Ayā€™da yĆ¼rĆ¼meye benzetilir. Kraterin iƧinde konaklayabileceğiniz bir otel de bulunmaktadır.

DĆ¼nyanın her yerinden Fogoā€™ya sadece volkanik dağı keşfetmek ve burada yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ yapmak iƧin her sene ziyaretƧi geliyor. Volkanik krater turunu, rehberli turlara katılarak gerƧekleştirebilirsiniz.

Fogo Adasıā€™nın bağları nefes kesici gĆ¼zelliktedir. Volkanik yapının etkisiyle yetişen Ć¼zĆ¼mlerden yılda iki kez Ć¼rĆ¼n alınır ve bu da Fogo şarabının başka yerde iƧemeyeceğiniz lezzette olmasını sağlar. Volkanik krateri gezmek ve şarap iƧmek, adanın ritĆ¼elleridir.

Kolonyal dƶnemden kalma evleri ile hayranlık uyandıran Sao Filipe, adanın en bĆ¼yĆ¼k kasabasıdır. 1600 yıllarında Portekizlilerin kurduğu kasaba, renkli ambiyansıyla ziyaretƧilerinin ruhuna işliyor.

Nossa Senhora da Conceicao adlı Katolik kilisesi, adanın en ƶnemli tarihi ve mimari yapılarındandır. 1800ā€™lĆ¼ yıllarda inşa edilmiş olan kilise, 2007ā€™de aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Mutlaka gƶrĆ¼lmesi gereken yapılar arasında yer alır.

Fogo Adasıā€™nın plajları da kendine has bir ƶzellikte ve diğer adaların tersine, kumları simsiyahtır. Fakat suyu, her yerle aynı berraklık ve gĆ¼zelliktedir. Bu deneyimi yaşamak iƧin plajlarına da gitmelisiniz. Merkezden plajlara yĆ¼rĆ¼yerek ulaşabilirsiniz.

Fogo Adasıā€™na, Sal Adası ya da Lizbon Ć¼zerinden aktarmalı uƧuşla gidebilirsiniz. Havalimanı ve şehir merkezi arası ulaşımı taksi, otobĆ¼s ya da araƧ kiralamayla gerƧekleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

LĆ¼tfen yorum giriniz!
LĆ¼tfen isminizi yazınız