Dünyanın Çeşitli Ülkelerinden Birbirinden Farklı Ramazan Gelenekleri

Dünyanın Çeşitli Ülkelerinden Birbirinden Farklı Ramazan Gelenekleri

Dünya üzerinde milyarlarca insan için bolluk, bereket ve paylaşma ayı olarak bilinen, 11 Ayın Sultanı olarak anılan aya günler kaldı. Eski geleneklerin devam ettiği, eş dost ile bir araya gelinen kalabalık yemeklerin yenildiği, pide kuyruğuna girilen bu ay, tüm Müslümanlar için oldukça önemli.

Ramazan ayı tüm Müslümanlar için ortak bir payda olsa da farklı ülkelerde farklı geleneklerde sürdürülüyor. İşte Türkiye’den ve dünyadan birbirinden farklı Ramazan gelenekleri. 

1) İlk Kez Oruç Tutan Çocuğa Hediye

İlk Kez Oruç Tutan Çocuğa Hediye

Oruç geleneği arasında ilk kez oruç tutan çocuğa hediye alma diye bir gelenek var. Bu gelenek Türkiye dahil birçok ülkede günümüzde de devam ediyor. Çocukları oruç tutmaya teşvik amacıyla süregelen bu gelenek, oruç tuttuğu gün akşamında veya toplu olarak Ramazan sonunda oruç tutulan gün sayısınca verilmeye devam ediyor.

Verilen hediyeler çocuğun ilgisini çeken, sevdiği şeyler veya yemekler olabilir. Bu sayede çocuğun orucun önemini kavraması beklenir. Hediye olarak istediği bir geziye göndermek, Ramazan etkinliklerine katılımını sağlamak da çocuk için düşünülen hediyelerden. 

2) Sahur Pişisi

Sahur Pişisi

Eski ramazanlardan günümüze kadar ulaşan bir adet sahurda pişi dağıtmak. Pişileri hazırlayıp komşuya, akrabaya hatta esnafa kadar dağıtılırmış. İnsanlar arasındaki ilişkinin güçlenmesi, paylaşmanın artması amacıyla yapılan bu gelenek için evdeki bereketi arttırıyor inancı da hakim.

Sahur pişisi sadece evde yapılıp dağıtılan bir yiyecek değil. Aynı zamanda birçok ülkede Ramazan etkinliklerinin de göz bebeği. 

3) Güllaç

Güllaç ve Ramazan birbiri ile o kadar özdeşleşmiş ki birçok insan güllacın sadece Ramazan ayında satıldığını düşünüyor hala. 

Related Post

Ramazan sofraların gözbebeği olan güllaç, birçok ülkede Ramazan ayında yapılmaya devam ediyor. Özellikle bolluk ve bereket sembollerinden biri olan nar ile servis edilmesi gelenek halini almış hafif bir tatlı olan güllaç, özellikle şeker hastalığı olan kişilerin de tercih etme sebebi. 

4) Chaand Raat Şenlikleri

Chaand Raat Şenlikleri

Pakistan’da bir gelenek halini almış bir etkinlik Chaand Raat Şenlikleri. Ramazan ayının sonu ve bayram başlangıcını işaret eden ayın görülmesiyle bu şenlik başlıyor. Kadınların bir araya gelerek renkli bilezikler taktığı, farklı desenlerde kına yaktığı bu gelenek günümüzde de Pakistan sınırları içerisinde devam ediyor.

Bu gelenek sabah erken saatlerde başlıyor. Bu gelenek sayesinde Pakistan’da Ramazan coşkusu arife gününden itibaren başlamış oluyor. 

5) Sürme Çekme

Yolunuz Ramazan ayında Yemen’e düşerse, erkeklerin gözlerini sürme çekmesine şaşırmayın. Hz. Muhammed’in gözlerine sürme çekme geleneğini Yemen yüzyıllardır devam ettiriyor. Öyle ki Ramazan ayı içerisinde cami avlularında sürmeciler görebilirsiniz. 

6) Hacivat ve Karagöz

Hacivat ve Karagöz

Eskiden Ramazan aylarında her gece farklı bir oyunun sergilendiği Hacivat ve Karagöz oyunları, günümüzde kaybedilmemeye çalışılan bir gelenek. Eskiden insanların dört gözle beklediği, takip ettiği bu gelenek günümüzde her gece olmasa da Ramazan ayının belli günlerinde sergilenmeye devam ediyor. 

7) Wayang Golek

Wayang Golek

Endonezya’da bir Ramazan geleneği Wayang Golek. Peki bu nedir? Ramazan akşamlarının olmazsa olmazı olarak Wayang Golek, bizim Ramazan geleneklerimizden biri olan Hacivat ve Karagöz oyununa çok benzer bir kukla oyunu. Genellikle iftardan sonra panayır ve etkinlik alanlarında sergilenen Wayang Golek, Endonezya’da Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden.

8) Ca Ramazan

Ca Ramazan adı verilen bu gelenek Kırgızistan sınırları içerisinde devam eden bir gelenek. 15. günden itibaren yerine getirilen bu gelenekte çocuklar ve gençler toplanıyor, at üzerinde veya yaya olarak kapı kapı dolaşıp müzik aleti çalıyorlar. Ev sahipleri ise gelen çocuk ve gençlere ikramda bulunuyor. 

Paylaş
Aysel Sokur

Medipol Üniversitesi Radyoloji mezunu. Bir süre sağlıkçı olarak çalıştıktan sonra okuma, gezme ve yazma aşkının önüne geçemedi. Şimdi kendi yolunu çiziyor.