Kategoriler Kültür

Dünyanın En Güçlü Pasaportları

Bir ülkeden diğerine seyahat etmeyi mümkün hale getiren pasaport, ülkelerin vatandaşlarına verdiği bir nevi kimlik belgesidir. Ülkeler arasındaki seyahat için gerekli olan bir belge olan pasaport, özellikle vizeli seyahatlerde büyük önem taşıyor. 

Dünya üzerindeki hemen hemen her ülke vatandaşlarına pasaport sağlıyor. Ancak bazı ülkelerin pasaportları dünya üzerindeki birçok ülkeye giriş yapma sırasında vatandaşına büyük kolaylık sağlıyor. Pasaportların gücü de kaç ülkeye vizesiz girilebileceği üzerinden ölçümleniyor. 227 ülkeye girişlerinin ne kadarında vize uygulanmadığı pasaportun gücüyle doğrudan alakalıdır. İşte dünyanın en güçlü pasaportları…

1 – Japonya

Dünya’nın en güçlü pasaportları arasında ilk sıraya sahip olan Japonya, vatandaşlarına hemen hemen birçok ülkeye vize almadan gezme şansı sunan bir pasaport sunuyor. Uzak Doğu Asya ülkelerinden biri olan Japonya, yapmış olduğu ikili anlaşmalar neticesinde birçok ülkeyle vizesiz veya kapıda vize seçeneklerine sahip. 

Avrupa’nın tamamına 90 günlük vizesiz geçiş imkanı sunan Japonya pasaportu, ABD, Avustralya ve Kanada’ya ise ziyaret edilecek süreye bağlı olarak vizeli geçiş hakkı sunuyor. Japonya pasaportu için sadece 27 ülke vizeyi şart koşuyor. Bu ülkeler Çin ve Rusya başta olmak üzere Afrika’da yer alan bazı ülkeler.

2 – Güney Kore

Uzak Doğu ülkelerinin hızla gelişen ülkelerinin başında gelen Güney Kore, dünya üzerindeki en güçlü pasaporta sahip ülkelerin başında geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerine vize serbestisi sunan Güney Kore, ABD, Kanada ve Avustralya’ya kapıda vize ile giriş hakkı sağlıyor. 

Rusya’ya ise elektronik vize ile seyahat hakkı sunuyor. Hindistan, Çin ve Endonezya ise Güney Kore’den pasaport isteyen ülkelerin başında geliyor. 

3 – Almanya

Avrupa Birliği’nin en kıdemli ülkesi olan Almanya, sahip olduğu ekonomik ve politik güç sayesinde dünyanın en güçlü pasaportlarından birine sahip. Schengen Bölgesi’nde ülkeler arasındaki vize serbestliği sayesinde tüm Avrupa’yı gezme şansı sunan bu pasaport, Güney Amerika, ABD ve Kanada gibi ülkelere de belirli bir vize serbesiyetisine sahip. 

Related Post

Ayrıca Asya’da Japonya ve Güney Kore’ye de vizesiz seyahat hakkı sunuyor. Çin ve Rusya ise Alman pasaportuna vize uygulayan ülkeler arasında yer alıyor.  

4 – Birleşik Arap Emirlikleri

Ortadoğu’nun küçük ama zengin ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri, son yıllarda pasaportunun gücünü arttıran ender ülkelerin başında geliyor. Ülke dışına yaptığı yatırımlar ve dış ilişkilerde diğer ülkelerle daha fazla irtibat kurması neticesinde güçlü bir pasaporta sahip. 

Birleşik Arap Emirlikleri pasaportuna sahip olanlar Avrupa’nın neredeyse tamamına vizesiz bir şekilde seyahat edebiliyor. Ayrıca ABD, Kanada ve Avustralya’ya ise vizesiz bir şekilde giriş sağlayabiliyor. Asya’da ise Çin ve Rusya’ya vizesiz bir şekilde seyahat etmek mümkün. 

Hindistan, Türkiye ve Endonezya gibi ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri pasaportuna vize uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca Afrika’nın tamamına yakını Birleşik Arap Emirlikleri pasaportuna vize uyguluyor. 

5 – ABD Pasaportu

186 ülkeye vizesiz geçiş imkanı sunan ABD pasaportu dünyanın önemli pasaportları arasında ilk 10’da yer alıyor. Avrupa ülkelerine vizesiz giriş imkanının olduğu bu pasaportta ayrıca Kanada ve Avustralya’ya giriş için de vize şartı aranmıyor. Ayrıca birçok ülke ile de kapıda vize anlaşmaları bulunuyor. 

Çin, Rusya ve Venezuela gibi ABD ile ilişkilerinde problem yaşayan ülkeler Amerikan pasaportuna vize uygulaması sunuyor. Ayrıca bazı ülkeler Amerikan vatandaşlarının ülkelerine hiçbir şekilde kabul etmiyor. 

Paylaş
Etiketler Kültür
Ebrar Büyükkapucu