Mostar Gezilecek Yerler: İlgi Çekici 11 Yer

Mostar Gezilecek Yerler: İlgi Çekici 11 Yer

Balkan ülkeleri arasında en çok ziyaret edilen ülkelerden bir tanesi olan Bosna Hersek’e Türkiye’den sadece 2 saatlik bir uçak yolculuğu ile kolayca gidilebiliyor. Aynı zamanda Bosna Hersek, Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkelerden biri olduğu için seyahat etmesi de oldukça kolay. Bosna Hersek’te gezebileceğiniz pek çok yer ve şehir bulunuyor. Bu güzel ülkede ön plana çıkan şehirler arasında gezminizi kesinlikle önerdiğimiz lokasyon ise Mostar.  

Neretva Nehri’nin kenarına kurulmuş olan Mostar, Bosna Hersek’in büyük şehirlerinden bir tanesi. Mostar’a gitmek için uçak ile ilk olarak Saraybosna’ya gidebilir, sonra Saraybosna’dan Mostar’a otobüs ile 2 saatlik bir yolculuk yaparak varabilirsiniz. Doğası, tarihi ve mimarisi ile oldukça değerli bir şehir olan Mostar’ın gezilecek pek çok güzel yeri bulunuyor. Mostar seyahatiniz sırasında burada gezmenizi önerdiğimiz yerleri sizler için listeledik. 

İşte Mostar gezilecek yerler;

1) Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü

Mostar denilince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi olan Mostar Köprüsü, şehrin en önemli sembollerinden biri. 1557-1566 yılları arasında Mimar Sinan’ın öğrencilerinden bir tanesi olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen bu köprü 24 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğunda. Şehrin kenarına kurulan Neretva Nehri üzerinden bulunan Mostar Köprüsü, yerel dilde “Eski Köprü” anlamına gelen “Stari Most” olarak adlandırılıyor. 

Pek çok savaş ve doğal afet gören köprü 1993 yılında tamamen yıkılmış. Fakat daha sonra 1997 yılında TİKA, UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle köprünün inşasına yeniden başlanmış. Köprü, eski köprünün orjinal taşları kullanarak ve aslına uygun şekilde yapılmış ve köprünün yapımı 2003’te tamamen bitmiş. 

Ek olarak geziniz sırasında, Mostar Köprüsü’nden geçerken buradan nehre atlayan insanlar görmeniz mümkün. Zira bu oldukça eski bir gelenek. Her ne kadar artık eğlence ya da turistlerden ufak ücretler almak amacıyla yapılsa da Mostar Köprüsü’nden atlamak eskiden aşık olmuş genç erkeklerin karşı tarafa cesaretlerini kanıtlamak için kullandıkları bir yolmuş. Mostar seyahatiniz esnasında görmeniz gereken en önemli yerlerden biri olan bu köprüyle ilgili yerli halktan daha çok hikaye öğrenme şansınız ise oldukça yüksek. 

2) Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Mostar’ın en ünlü bölgelerinden biri olan Bakırcılar Çarşısı, her turistin en az bir kere görmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bol bol el işi ve geleneksel ürün bulabileceğiniz bu çarşıya Eski Çarşı da deniliyor. İki ismin de çok yaygın şekilde kullanıldığı çarşıya Bakırcılar Çarşısı denilmesinin sebebi ise bakır eşya satan dükkan seçeneğinin çok geniş olması. 

Mostar Köprüsü’nün hemen çıkışında bulunan çarşıda alışveriş yapabilir, sevdiklerinize hediyeler alabilir ve çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Mostar Köprüsü’nü gezerken rahatlıkla uğrayabileceğiniz yerlerden biri olan bu çarşı, Mostar’da gezilmeye değer yerler arasında bulunuyor. 

3) Blagay Tekkesi

Blagay Tekkesi

Blagay Tekkesi, şehirdeki Osmanlı yapılarından bir tanesi. 16. yüzyılda inşa edilen bu yapı Mostar’a yakın bir mesafedeki Blagay Kasabası’nın sınırları içerisinde konumlanıyor. Neretva Nehri’ni besleyen önemli kollardan biri olan Buna Irmağı’nın hemen yan tarafında bulunan bu tekkenin en önemli özelliği direkt olarak kayalar ile bir inşa edilmiş olması. Adeta kayaların bir parçası gibi duran bu tekke, günümüzde Nakşibendî tekkesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 

Mimari açıdan oldukça güzel bir yapı olan Blagay Tekke’sini gezerken çevresinde bulunan restoranlarda keyifli bir yemek yiyebilir, isterseniz ırmaktan yakalanmış ve taze taze pişirilmiş lezzetli balıkların da tadına bakabilirsiniz. Ayrıca belirli bir ücret karşılığında Blagay Tekkesi gezisinin de dahil olduğu Buna Irmağı’nda yapılan bir tekne gezisine de çıkabilirsiniz. 

4) Koski Mehmet Paşa Cami

Koski Mehmet Paşa Cami

1618 yılında inşa edilen Koski Mehmet Paşa Cami, şehirdeki Osmanlı yapılarından bir tanesi. Koski Mehmet Paşa Cami, Mostar’da aktif olarak ibadete açık olan 2. en büyük yapı. Neretva Nehri’nin kıyısına inşa edilmiş bu yapı tek kubbeli ve kare bir plan ile tam bir Osmanlı dönemi yapısı. 

Sade bir yapı olan Koski Mehmet Paşa Cami’nin içi oldukça aydınlık. Caminin içinde Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph tarafından hediye edilen halıları görmeniz de mümkün. Ayrıca Koski Mehmet Paşa Cami; 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen savaş sırasında çok büyük hasar alarak kullanılamayacak hale gelmiş. 1996 yılında yeniden inşa edilmeye başlanan cami 2001 yılında tamamlanarak kullanıma açılmış.

Related Post

Ek olarak Koski Mehmet Paşa Cami’sini ziyaret edeceğiniz zaman yan kısmında bulunan ve eskiden medrese olarak kullanılan alanı da gezebilirsiniz. Günümüzde bu alanda dükkanlar hizmet veriyor. Ayrıca caminin konumu oldukça güzel olduğu için nehir kenarında bulunan restoranlara ve diğer yerlere de kolaylıkla gidebilirsiniz. 

5) Eğri Köprü

Eğri Köprü

1558 yılında inşa edilen Eğri Köprü Neretva Nehri’nin önemli kollarından biri olan Radobolja Deresi üzerinde bulunuyor. Mostar Köprüsü’nün minyatur hali olan Eğri Köprü Mostar’ın en meşhur yerlerinden bir tanesi. 8,56 metre genişliğe ve 4,15 metre yüksekliğe sahip olan bu Eğri Köprü taş bloklar ile yapılmış. Köprünün zemini ise Arnavut kaldırımı ile kaplanmış. 

Mostar’da bulunan diğer birkaç yapı gibi Eğri Köprü’nün şimdiki hali de orjinal hali değil. Yapılan savaşlar sonrasında 2000 yılında yaşanan sel felaketinde tamamen yıkılan köprü UNESCO’nun girişimleri ve Lüksemburg’un finansal desteği ile yeniden inşa edilmiş. Özellikle fotoğraf çekmek isteyen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen köprüyü Mostar’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.  

6) Bosna Hersek Ulusal Müzesi

Bosna Hersek Ulusal Müzesi

Mostar’da bulunan en kapsamlı ve meşhur müzelerden bir tanesi olan Bosna Hersek Ulusal Müzesi seyahatiniz sırasında kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Bosna Hersek Ulusal Müzesi, arkeoloji, etnoloji, doğa tarihi ve kütüphane olmak üzere farklı bölümlere ayrılmış. Her bir bölümü oldukça ayrıntılı ve hem Mostar hem de Bosna Hersek tarihine ışık tutuyor. 

Bosna Hersek kültürünü ve tarihini daha yakından öğrenmek için gezebileceğiniz bu müzeye biraz vakit ayırmanızı ve burayı aceleye getirmeden gezmenizi öneriyoruz. Pazartesi günleri hariç her gün açık olan Bosna Hersek Ulusal Müzesi’ni hafta içi 10:00 -19:00, hafta sonu ise 10:00 -14:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

7) Tara Kulesi

Tara Kulesi

Mostar Köprüsü’nün Doğu tarafında bulunan ve 3 metre kalınlığındaki duvarlara sahip olan kule, Osmanlı Dönemi’nde hapishane olarak kullanılmış. Tara Köprüsü günümüzde ise Eski Köprü Müzesi olarak da bilinen müzeye ev sahipliği yapıyor. Eski Köprü ile alakalı arkeolojik nesnelerin sergilendiği köprünün 5. katından şehri izleyebilir ve Mostar’ın güzel manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.  

8) Lucki Most Köprüsü

Lucki Most Köprüsü

Mostar’da pek çok köprü bulunuyor. Her bir köprüsü ise ayrı güzel. Şehirde görülmeye değer köprüler arasında bulunan Lucki Most Köprüsü, Neretva Nehri’nin üzerinde bulunuyor ve Mahala ve Luka Caddelerini birbirine bağlıyor. Lucki Most Köprüsü’nün en önemli özelliği ise Bosna – Hersek’in ilk beton yapısı olması. Mostar Köprüsü ile karşılıklı duran Lucki Most Köprüsü’nün mavi trabzanları ise şehre farklı bir doku katıyor. 

Lucki Most Köprüsü’nü ziyaret edecekseniz burada meşhur olan bir geleneği de yerine getirebilirsiniz. Aynı Paris’teki Kilit Köprü’de olduğu gibi burada da dilek tutarak trabzana kilit takarsanız dileğinizin gerçek olacağına inanılıyor. Mostar’ı gezerken buraya uğrayarak dilek dilemenizi ve Mostar Köprüsü manzarasında güzel fotoğraflar çekmenizi öneriyoruz. 

9) Vrelo Bune

Vrelo Bune

Mostar, sadece yapıları değil bu yapıları çevreleyen harika doğası ile de dikkat çekiyor. Blagay Tekkesi’nin bulunduğu Buna Nehri, serin suları ve harika manzarası ile Mostar’da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Mostar şehir merkezine sadece 15 dakikalık bir uzaklıkta olan bu nehrin kenarında yürüyüş yapabilir, harika fotoğraflar çekebilir, yapılan kısa tekne turlarına katılabilir ve etraftaki restoranlarda lezzetli balık yemekleri yiyebilirsiniz. 

10) Saat Kulesi

Saat Kulesi

15 metre uzunluğundaki Saat Kulesi’ni tam olarak kimin yaptırdığı bilinmese de belgelere göre 1630 yılında inşa edildiği biliniyor. 3,45 metrekarelik alanı kaplayan Saat Kulesi, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde askeri amaçlar için kullanılsa da 1981 yılında tekrar asıl işlevine geri döndürülmüş. Koski Mehmet Paşa Camii’ne oldukça yakın bir konumda bulunan bu yapıyı ziyaret etmek oldukça kolay olduğu için, Mostar seyahatiniz sırasında burayı ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

11) Biscevica Evi

Biscevica Evi

1635 yılında inşa edilmiş ve Neretva Nehri’nin doğu kıyısına yakın bir konumda bulunan bu ev, turistlerin en çok dikkatini çeken yerler arasında bulunuyor. Şehirdeki önemli Osmanlı yapılarından biri olan evde ahşap işçiliği dikkat çekiyor. Ayrıntılı bir mimariye sahip olan Biscevica Evi, 2 kattan ve 3 odadan oluşuyor. 

Osmanlı dönemindeki ev düzenini en güzel şekilde yansıtan yapıda eski dönemde odaların nasıl kullanıldığını ve eşyaları görebilirsiniz. Biscevica Evi, size zaman yolculuğu yapmış ve eski dönemlerden birinin evine misafirliğe gitmiş gibi hissettirebilir. Hem Mostar’daki eski zamanlardaki hayatı hem de kültürü gözlemlemek için harika bir yer olan bu evi de seyahat rotalarınız arasına eklemenizi öneriyoruz. 

Paylaş
Dehan Fulya Türeler

İstanbul Üniversitesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı mezunu. Yazmayı, araştırmayı ve okumayı çok seviyor. Kariyerine içerik uzmanı olarak devam ediyor.