Norveçli polisiye romanı yazarı Jo Nesbø sayesinde daha yakından tanıma fırsatı bulduğum Norveç, İskandinav Yarımadası’nın batısında bulunuyor.
Resmi ismi ile Norveç Krallığı olarak bilinen ülke, Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu.
Norveç Denizi’ne kıyısı olan bu güzel Kuzey Avrupa ülkesinin kıyıları ihtişamlı görünümüyle insanı büyüleyen fiyortlarla çevrili.
Norveç’in başkenti Oslo aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehri.
Kıyı boyunca ılıman iklimin hakim olduğu Norveç’te yaşam kalitesi Avrupa standartlarının üzerinde olduğu için petrol zengini olan bu ülke Avrupa Birliği’ne girmek istemiyormuş. Ülkedeki refah seviyesini siz düşünün artık.
Peki, dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan bu güzel ülkeye nasıl gidilir? Yeşil (hususi) pasaport veya gri (hizmet) pasaport sahibi iseniz, Norveç’e gitmek izin yapmanız gereken tek şey Norveç uçak bileti almak.
Hava yoluyla İstanbul’dan Oslo’ya direkt uçuş yaparak 4 saatte Norveç’e ulaşabilirsiniz. Yani Norveç’e vizesiz girebilmek için yeşil veya gri pasaport sahibi olmanız lazım.
Fakat sizler de benim gibi umuma mahsus bordo pasaport sahibi iseniz Norveç’e seyahat etmek için Schengen vizesi almanız gerekiyor.
Norveç hükümeti ülkeye seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istiyor. Bu yüzden Norveç vizesi almak isteyen kişilerin Norveç Büyükelçiliği veya Konsolosluklarına başvurmaları gerekiyor.
Norveç vizesi başvuruları İstanbul’da Macaristan Başkonsolosluğu’na Ankara’da ise Norveç Ankara Büyükelçiliği’ne yapılabiliyor.
Norveç’te kısa bir süre kalmayı planlıyorsanız C tipi vizeler diye bilinen turistik, ticari, iş amaçlı, kültürel amaçlı, aile ziyareti veya arkadaş ziyareti amaçlı vize başvurusu yapabilirsiniz.
Başvurduğunuz vize tipine ve çalışma durumunuza göre vize için gereken belgeler çeşitlilik gösteriyor.
Vizeye başvurmak için yapmanız gereken ilk şey Norveç Konsolosluğu’nun resmi sitesinde bulunan Norveç vize talep formunu doldurmak. Hakkınızdaki genel bilgileri isteyen bu formu İngilizce veya Norveçce doldurmanız gerekiyor. Formu doldururken yazınız okunaklı olmalı ve Türkçe karakterler içermemeli.
Başvuru yaparken 10 yıldan eski olmayan bordo pasaportunuzun en az iki sayfası boş olmalı.
Vize başvurusunda gereken belgeler arasında seyahat tarihinizden bir gün önce ve seyahatin son tarihinden bir gün sonrayı kapsayacak şekilde düzenlenmiş seyahat sağlığı sigortası da bulunuyor.
Bunlar dışında 2 adet biyometrik fotoğraf, kimlik fotokopisi, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, gezi planınızı detaylı bir biçimde anlatan belgeler (uçak bileti, otel rezervasyonu vb.), finansal ve mesleki durumunuzu gösteren belgelere ihtiyacınız olacak.
Aile veya arkadaş ziyareti vizesine başvuru yapacaksanız ziyaret edeceğiniz kişiden davet mektubu almanız gerekiyor.
Yeterli seviyede geliri olmayan kişilerin ise Norveç seyahati masraflarını karşılayacak olan kişiden vize sponsor dilekçesi almaları lazım.
Öğrenci iseniz de başvuru sırasında öğrenci belgenizi beyan etmeniz gerekiyor. 18 yaşın altındaki kişiler için ise noter onaylı muvafakatname belgesi evraklara eklenmeli.
Tüm bu belgelerin İngilizce olarak hazırlanması gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Uzun süreli Norveç’te kalmak isteyenlerin ise D tipi vizeye başvurmaları gerekiyor.
Gerekli belgeleri özenli bir şekilde hazırladıktan sonra sıra geldi vize ücretini ödemeye. Norveç vizesi başvurusu sırasında vize ücreti ve VFS Global servis ücreti ödemeniz gerekiyor. Vize harç ücreti başvurduğunuz vize tipine göre değişiklik gösteriyor.
Norveç vize başvuruları ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanıyor. Schengen vizesine sahip olduktan sonra gönül rahatlığı ile Norveç’e seyahat edebilirsiniz.
Norveç’e seyahat etmek için de yaz aylarını tercih etmenizi öneririm. Bu sayede gezerken güneş ışığından çok daha uzun süre boyunca faydalanabilirsiniz.
Norveç’te ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Oslo, Bergen, Flam, Geiranger, Stavanger, Preikestolen, Trolltunga, Kristiansand, Lotofen ve Tromso bulunuyor.
Yazımın bu kısmında sizlere bu şehirlerin her birinde nereleri gezebileceğiniz hakkında bilgiler vereceğim.
Ülkenin en kalabalık şehri ve başkenti Oslo ile başlayalım. Sizi korkutmak gibi olmasın ama Oslo dünyanın en pahalı şehirlerinden bir tanesi. O yüzden zor durumda kalmamak için cebinizden Norveç kronunuzu eksik etmeyin derim.
Şehrin simgelerinden biri olan Oslo Opera Binası (Operahuset) mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Şehrin merkezindeki Bjørvika semtinde bulunan opera binası modern mimarisi ile etkileyici bir görünüme sahip.
13. yüzyılın sonunda şehri korumak amacıyla inşa edilen Akershus Kalesi (Akershus Festning), Oslo’nun her yerinden görülebilen ihtişamlı bir yapı.
Müze bakımından da çok zengin seçenekler sunan Oslo’da gezebileceğiniz müzeler arasında Viking Gemi Müzesi, Norveç Kültür Tarihi Müzesi, Oslo Müzesi, Norveç Direniş Müzesi, Munch Müzesi, Holmenkollen Kayak Müzesi ve Kulesi, Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi ve Doğa Tarihi Müzesi bulunuyor.
Oslo’da gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Oslo Seyahat Rehberi isimli blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Norveç’in en büyük ikinci şehri olan Bergen, 1229 yılına kadar ülkeye başkentlik yapmış.
Neredeyse yılın her günü yağmurlu olan Bergen bu sayede yemyeşil bir doğaya sahip.
Bergen denilince akla gelen ilk şey Bryggen Evleri. Şehrin girişinde yer alan yan yana dizili farklı renklerdeki bu sevimli evler adeta kartpostaldan çıkmış gibi görünüyor. 1979 yılından itibaren UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bu muhteşem evleri görmeden Bergen’den ayrılmayın.
Füniküler kullanarak çıkabileceğiniz Floyen Tepesi de şehrin panoramik görüntüsünü ayaklarınızın altına seriyor.
Viking Krallığı’nın şehri olarak bilinen Trondheim, Norveç’in üçüncü büyük şehri.
Norveç’e 200 yıl başkentlik yapmış olan şehirde kutsallığına inanılan Kral II. Haraldsson adına her yıl 29 Temmuz’u içine alan hafta boyunca St. Olav Festivali düzenleniyor.
Eğer geziniz bu tarih aralığına denk gelirse festivale katılabilir ve Viking kültürünü anıp sembolik mızrak dövüşü turnuvalarını seyredebilirsiniz.
Kuzey Denizi’ndeki petrolün ilk olarak keşfedildiği kent olan Stavanger, en büyük dördüncü Norveç şehri.
Kelime anlamı “rüzgarın şehri” olan Stavanger okyanusun kıyısına yakın olduğu için hep rüzgarlı.
Şehirdeki Old Stavanger bölgesi Avrupa’nın en büyük ahşap evlerini içeriyor.
Norveç’in en uzun fiyordu Sognedfjord’un en ucunda bulunan Flam Köyü dünya üzerinde ziyaret edebileceğiniz en sevimli yerlerden.
Flam Köyü, Oslo’ya 370 kilometre mesafede yer alsa da gittiğinize asla pişman olmayacağınız yerlerden biri.
Yol boyunca göreceğiniz doğa manzaraları ve köye ulaştığınızda yaşayacağınız o mutluluk bu seyahate değer.
2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Geiranger Köyü de Norveç’te uğramanız gereken gezi noktalarından bir tanesi.
Ålesund şehrine bağlı olan Geiranger, Norveç’in ikinci en büyük fiyortuna ev sahipliği yapıyor.
Geiranger Köyü’nün en çok ilgi çeken yerleri olan Yedi Kız Kardeşler Şelalesi, Geiranger Kilisesi ve Okerneset Dağı’nı mutlaka ziyaret edin.
Preikestolen ve Trolltunga ise müthiş Norveç manzarasını deneyimleyebileceğiniz büyük kayalıklar. Bu bölgelere seyahat etmek ve kayalıklara tırmanmak biraz zorlu olsa da biliyorum ki siz gezi sevdalılarına vız gelecek.
Ülkenin kuzeyinde yer alan Lofoten Adaları, yüce dağları ve tepeleri, açık denizi ve korunaklı plajları ve el değmemiş toprakları ile bir doğa harikası.
Burada göller ve denizler öyle uyumlu bir şekilde birleşmiş ki farkı anlamanız çok zor.
Gelelim güzelim Aurora Borealis ismi ile bilinen kuzey ışıklarını doya doya izleyebileceğimiz Tromso şehrine.
Bu güzel şehirde 25 yıldır her yıl Ocak ayında düzenlenen Kuzey Işıkları Festivali’ne katılabilirsiniz. Bu müzik festivali kapsamında bir yandan kuzey ışıklarını izlerken bir yandan da kendinizi müziğin ritmine bırakabilirsiniz.
Kuzey Işıkları ile ilgili ayrıntılı bilgileri Kuzey Işıklarının En Güzel İzlenebildiği Yerler blog yazımızda inceleyebilirsiniz.
Norveç’i gezerken çok üşürseniz ülkenin güneyinde bulunan Kristiansand şehrini ziyaret edip biraz ısınabilirsiniz.
Şehrin marina bölgesinde bulunan plajlarından denize bile girebilirsiniz.
***
Huzur kelimesinin anlamını her adımınızda yaşayabileceğiniz Norveç’e en kısa zamanda seyahat edebilmeniz dileğiyle.