Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir? Şartları Nelerdir?

0
52990
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir? Şartları Nelerdir?

Sık sık seyahat edenlerin en temel ihtiyacı olan pasaport birçok ülkenin kapılarını açıyor. Ancak pasaportların da türleri ve bu türler için geçerli koşulları bulunuyor.

Birçok kişinin sahip olmak istediği yeşil pasaport ise sayısız avantajı da beraberinde getiriyor. Alması biraz zor olan bu pasaport türünde yerine getirmeniz gereken şartlar var elbette. Her isteyen bu pasaporta sahip olamıyor.

Yeşil pasaport sayesinde oldukça meşakkatli işlemlere sahip olan Schengen vizesine gerek kalmıyor. (Schengen vizesi hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.)

Bu pasaport sayesinde Avrupa’ya giriş çıkışlarınız da oldukça kolaylaşıyor. İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün.

5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor.

Temelde devlet memurlarının aldığı bir pasaport türü olan yeşil pasaportu alabilmenin ilk şartı elbette devlet memuru olmak. Eski bürokratları da kapsayan bu pasaport türünde gerekli şartları yerine getirmeniz gerekiyor.

Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Alırken sizi biraz zorlasa da aldıktan sonra oldukça rahat bir kullanım sunan yeşil pasaportu alabilecek kişiler ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Emekli Sandığı üzerinde çalışan ve bu süreç içerisinde emekli olan devlet memurları.
  2. Eski TBMM üyeleri ve eski Bakanlar.
  3. Görev süreleri boyunca büyükşehir il, ilçe ve 1. kademe beldede görev yapan ve yapmış olan Belediye Başkanları.
  4. C Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları.
  5. 4603 sayılı iş kanuna uygun olan devlet memurları.
  6. 1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurları.
  7. Devlet sporcusu ünvanını taşıyan atletler.
  8. Çalıştığı kuruluşun %51’i devlet kuruluşu olan memurları ve kurumun özelleştirilmesinden önce yeşil pasaport hakkını elde tutan devlet memurları.
  9. Yukarıda belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocuklarına.
  10. Bu şartlarda çalışıp emekli olmuş kişiler.

Ayrıca ihracat ile uğraşan iş adamlarına işlerinin gereğinden dolayı yeşil pasaport hakkı tanınıyor. Ancak yeşil pasaportu almanın da belli şartları var:

  1. Sahip oldukları ya da ortaklıklarında bulundukları şirketin son 3 yıl içerisinde ki ihracat tutarına ilişkin ortalaması Bakanları Kurulu’nun her yıl yenileyip sunduğu miktarın üzerinde olması
  2. Devletin güvenliğini ihlal eden suçların bulunmaması.
  3. Anayasa düzenine ve bu düzenin ihlaline karşı suçların bulunmaması.
  4. Rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, görevi kötüye kullanma, kaçakçılık, sahte iflas ve ihalelere fesat karıştırma gibi suçların bulunmaması.

İhracat ile uğraşan iş adamlarının bu şartları eksiksiz yerine getirmesi durumunda pasaport almalarında hiçbir engel bulunmuyor. Normal süresi 5 yıl olan yeşil pasaport ihracat ile uğraşan iş adamları için 2 yıl olarak sunuluyor.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil pasaport almak istiyor ve belirtilen şartları yerine getiriyorsanız sırada bu pasaport için gereken evraklar yer alıyor: 

  1. İçişleri Bakanlığı’na hitap edilerek yazılmış bir talep yazısı. Eğer pasaport çıkaracağınız süre içerisinde bir kurumda çalışmaya devam ediyorsanız talep yazısını çalıştığınız kurumda yetkili olan kişiye imzalatmanız gerekiyor. Emeklilik ya da bazı çekilme sebepleri ile artık işinize devam etmiyorsanız daha önce çalıştığınız kuruma giderek bu yazıyı imzalatmanız gerekiyor. Daha sonra imzalatılan bu talep yazısı İl Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan görevli tarafında inceleme ve onay aşamasına alınıyor.
  2. Nüfus Cüzdanı aslı.
  3. Eğer daha önce almış olduğunuz pasaportlarınız varsa onların aslı.
  4. 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf.
  5. Engelli vatandaşların ve reşit olmayan bireylerin kanuni temsilcilerinden muvafakatname.
  6. Defter bedeli dekontu.

Güncel Yeşil Pasaport Ücreti ve Yeşil Pasaport Harcı

Güncel Yeşil Pasaport Ücreti ve Yeşil Pasaport Harcı

Yeşil pasaportta herhangi bir harç bedeli bulunmuyor.  Yeşil pasaport için ödemeniz gereken tutar defter bedeli olarak karşınıza çıkıyor. 2023 yılında 501 TL olarak karşınıza çıkan bu tutar dışında başka bir masrafınız bulunmuyor.

Aşağıda listelenen bankalardan pasaport defter bedeli ödemek istediğiniz belirterek işlem yapmanız mümkün. İşlem sırasında nüfus cüzdanınızı yanınıza almayı unutmayın. Çünkü dekontlar TC numaranız üzerinden kesiliyor.

Defter Bedeli Ödeyebileceğiniz Bankalar:

  1. Akbank
  2. Aktifbank
  3. Albaraka Türk Katılım Bankası
  4. Alternatif Bank
  5. Anadolubank
  6. Arap Türk Bankası
  7. Citibank
  8. Denizbank
  9. BurganBank
  10. FibaBanka
  11. Finansbank
  12. Garanti Bankası
  13. HSBC Bank
  14. ING Bank
  15. Kuveyt Türk Katılım Bankası
  16. Odeabank
  17. Şekerbank
  18. T.C. Ziraat Bankası
  19. ICBC Turkey Bank A.Ş.
  20. TurkishBank
  21. Turkland Bank
  22. Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  23. Türkiye Finans Katılım Bankası
  24. Türkiye Halk Bankası
  25. Türkiye İş Bankası
  26. Türkiye Vakıflar Bankası
  27. Yapı ve Kredi Bankası
  28. Ziraat Katılım Bankası

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? 

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? 

Emniyet Müdürlüğü’nden Randevu Almak

Gerekli işlemleri yerine getirdikten sonraki aşamada emniyetten randevu almak geliyor. Yeşil pasaport başvuruları yalnızca Emniyet müdürlüklerinden gerçekleştirilebiliyor. Bulunduğunuz şehrin il emniyet müdürlüğünden pasaport talebinde bulunarak randevu almanız yeterli.

Size uyan gün ve saatlere alabileceğiniz bu pasaport başvurusu için https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa internet adresine girmeniz gerekiyor. Adrese girdikten sonra yönlendirmeleri takip ederek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Teslimat Süresi

Yeşil pasaport için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra sıra pasaportunuzun çıkışını beklemeye geliyor. Emniyet Müdürlüğü’nde beyan etmiş adrese 10 gün içerisinde yeşil pasaportunuz ulaştırılıyor.

Yeşil Pasaportun Avantajları

Yeşil Pasaportun Avantajları

Hemen hemen herkesi sahip olmak istediği yeşil pasaport sağladığı avantajlar sayesinde rahat bir seyahat seçeneği sunuyor. Vize gibi uzun süren ve uğraştıran işlemleri atlamanızı sağlayan bu pasaportla daha çok yer görebilmeniz mümkün.

  1. Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
  2. Bazı ülkelerde kapıdan vize alma hakkınız bulunuyor. Son dakika gidilecek yerler için oldukça avantajlı bir durum.
  3. Bordo pasaportta karşınıza çıkan defter bedeli ve pasaport harcı yeşil pasaportta yalnızca defter bedeli olarak karşınıza çıkıyor.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler

Afrika Ülkeleri

Cezayir

Botsvana, Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerum, Kenya, Libya, Mauritius, Mısır, Moritanya, Şeyseller, Sudan, Tanzanya, Tunus ve Zambiya.

Asya Ülkeleri

Sri Lanka

Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Ermenistan, Endonezya, Filipinler, Gürcistan, Hong Kong, Irak, İran, İsrail, Japonya, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kuveyt, Güney Kore, Lübnan, Makau, Maldivler, Malezya, Moğolistan, Pakistan, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tayvan, Umman, Ürdün, Vietnam ve Yemen.

Avrupa Ülkeleri

Almanya

Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Kosova, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Makedonya, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve Ukrayna.

Güney Amerika Ülkeleri

Brezilya

Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Trinidad, Uruguay ve Venezuela.

Orta Amerika Ülkeleri

El Salvador

Bahamalar, Barbados, Belize, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Guatemala, Grenada, Haiti, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Christopher ve St Lucia.

Okyanusya Ülkeleri

Palau

Fiji, Palau, Mikronezya, Tuvala ve Vanuatu.

Not: Her ne kadar birçok ülke vize istemese de her ülkenin kendi içerisinde bazı şartları bulunuyor. Bu nedenle bu şartlara dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca tatiliniz 1 yıl içerisinde 30 günü aşacaksa vize almanız şart. Bazı ülkelerde de pasaport geçerlilik tarihinin 6 aydan fazla olma şartı aranıyor.

Önceki İçerikAdana’nın En Meşhur Lezzetleri- Adana Yemekleri
Sonraki İçerikSchengen Vizesi Nedir ve Hangi Ülkeler İçin Gereklidir?
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız