En İyi 24 Ankara Restoranı ve Meşhur Yemekleri

0
102967

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Anıtkabir’e ev sahipliği yapan Ankara, tarihin tozlu sayfalarından kopup gelen sayısız mirasıyla her gün daha fazla kişiyi çekiyor.

Saatlerini Ankara’yı gezmeye harcayan ziyaretçilerini ve yerlilerini de doyurmasını bilen bu şehir, lezzet konusunda birbiriyle yarışan mekanlara gebe kalmış. Birçoğu zamanın bilinmeyen köşelerine yerleşmiş ve varlığını sürdürmeye devam etmiş. Kimisi ise geçmişi çok eskilere dayanmasa da eşsiz hünerli ustalara sahip olmasıyla nam salmış.

Ankara’da ne yenir? Ankara’da en güzel yemekler hangi restoranlarda yapılır? Ankara restoranlarının en bilinen yemekleri hangileridir? Eğer acıktıysanız ve bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız Ankara’da öğünlerinizde soluklanacağınız mekanlardan size birkaç kuple okuyalım.

Liste hazırlanırken belli bir kıstas üzerinden sıralama yapılmamıştır.

1) Liva Pastanesi – Kahvaltı

Günün en önemli öğünü olarak kahvaltıyı bir eğlence haline getirme adeti gün geçtikçe daha yaygın hale gelmeye başladı. Dostlarla oturup karşılıklı çayların içilebileceği, pazar günleri haftanın yorgunluğu atma konusunda ilk akla gelen kahvaltı kültürü artık dışarıya taşmış durumda.

Kahvaltısıyla dünyada ün yapmış Türklerin namını yürüten pek çok mekândan biri ise Ankara’daki Liva Pastanesi.

Enfes güzellikteki pastalarının yanı sıra kahvaltı hizmeti de sunan Liva Pastanesi’ne geldiğinizde birkaç çeşit kahvaltı bulabileceksiniz.

Katmerli gözleme, pastırmalı yumurta gibi lezzetlerle midenize bayram havası vereceğiniz Osmanlı kahvaltısını denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Kavaklıdere, Ayrancı, Çukurambar gibi pek çok yerde şubesi bulunan Liva Pastanesi’nde vejetaryen ürünler de bulmanız mümkün.

2) Boğaziçi Lokantası – Ankara Tavası

1906 yılından beri hizmet veren Boğaziçi Lokantası, adeta zamana meydan okuyor. Yaşadığı her dönem kendini sevdiren bu mekân çağın çocuklarını, gençlerini, yetişkinlerini ve yaşlılarını doyurmaya devam ediyor.

Her gün 65 çeşit yemek sunan Boğaziçi Lokantası’na geldiğinizde ne yiyeceğinize karar vermekte zorlanacaksınız.

Eğer tavsiyeye ihtiyaç duyacak olursanız Ankara tavasını denediğinizde kulaklarımızı çınlatacağınızdan eminiz.

Altındağ’da hizmetini sürdüren bu mekânda inciğin o enfes tadı sizi kucaklayacak ve bir daha hiç bırakmayacak.

Ankara merkezden lokantanın bulunduğu Anafartalar Caddesi yarım saatlik yürüme mesafesinde ama dilerseniz taksiyle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

3) Efsane Profesör Sadık Usta – Adana Kebap

Adana Kebap kendine has tada sahip öyle bir yöresel yemek ki her yerde layıkıyla yemek pek mümkün olmuyor. O aradığınız lezzete bir türlü ulaşamıyorsunuz ve aza kanaat etmek durumunda kalıyorsunuz. İşte, bu yüzden yüzünüzü güldürecek bir tavsiyemiz olacak: Efsane Profesör Sadık Usta.

Adana Kebap’ın profesörü de diyebiliriz ustaya. Gerçekten eşi bulunmaz bir lezzet katıyor Adana kebaba. Sırrı henüz anlaşılmasa da Ankara’da daha güzel bir Adana kebap yemeniz mümkün değil.

Üstelik hemen merkezde, Çankaya’da bulunması da işleri kolaylaştırıyor. Çankaya’da işiniz olduğunda ne yiyeceğim diye düşünmeyeceksiniz artık.

4) Meşhur Tavacı Recep Usta – Mumbar

İzmir, Mersin, İstanbul gibi şehirlerde de şubesi bulunan Meşhur Tavacı Recep Usta, Ankara’daki et severlerin gönlünü çoktan fethetmiş bile.

Diyarbakır’dan Ankara’ya enfes tatlar taşıyan bu mekânda tavsiye edilebilecek o kadar çok lezzet var ki saymakla bitmez. Bu yüzden başka yerde yeme ihtimalinizin düşük olduğu ve ustasının elinden yiyebileceğiniz mumbarı öneriyoruz sizlere.

Mumbar oldukça temiz ve lezzetli bir şekilde hazırlanıyor ve sunuyor. Daha önce mumbarla tanışamamış olanlar, ilk olarak burada deneyeceklerse epey şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

Ankara’ya yolunuz düşerse Parkvadi, Ümitköy ve Emek Restaurant’ta Meşhur Tavacı Recep Usta’nın lezzetleriyle karşılaşmanız mümkün.

5) Cafemiz – Cafe de Paris Soslu Biftek

Ankara’daki ilk kafe sıfatını omuzlarında taşıyan Cafemiz, vintage temasıyla sizi zamanda yolculuğa çıkaracak.

1993 yılından beri hizmet veren Cafemiz, misafirlerini evinde gibi hissettirmeyi başaran bir müessese olmasıyla da biliniyor.

Daha tabakta görür görmez ağzınızı sulandıracak Cafe de Paris Soslu bifteğinin ünü de Ankara’yı aşmış durumda. Şehir dışından çok fazla müşterisi olan kafeden her çıkan mutlaka bu tadın denenmesini öneriyor.

Üstelik bu mekân, Hayal Makarnası ve Hayal Salatası konseptleriyle müşterilerinin dilediği malzemelerle kendi ağız tadına uygun bir lezzet oluşturabilmesi için bir fırsat sunma yoluna gitmiş.

Ankara G.O.P. bölgesinde bulunan kafeye gitmek için paylaşımlı taksileri kullanabilirsiniz.

6) Tarihi Mutfak Lokantası – Tandır

Kızılay’da yer alan Tarihi Mutfak Lokantası, tandırıyla nam salmış durumda. Öyle ki önceki ismi Meşhur Tandırcı olan bu mekân, zaman içinde bu tadı efsane bir noktaya taşımış.

Bir yiyenin defalarca geldiği Tarihi Mutfak Lokantası’nın enfes tandırının yanı sıra kebapları ve tavuk germeci de çok seviliyor.

Üstelik bütçe dostu olmasından dolayı öğrenciler tarafından dahi çok sık tercih ediliyor.

Eğer siz de bu tatlarla buluşma konusunda sabırsızlanıyorsanız Tarihi Mutfak Lokantası, merkezi konumda bulunduğu için rahatlıkla ulaşabileceksiniz.

7) Mezzaluna – Pizza

Birden fazla şehirde adını duyuran Mezzaluna, İtalyan yemeği sevenlerin Ankara’da buluştuğu yer haline gelmiş.

Next Level Alışveriş Merkezi’nde, Ankuva Alışveriş Merkezi’nde ve Kavalıdere’daki İran Caddesi civarında Ankara’da üç şubesi bulunan Mezzaluna’da yenebilecek en güzel şey kesinlikle pizza.

Envaiçeşit pizzasıyla kuşkusuz kalbinizi çalacak olan bu mekân uğrak yeriniz haline gelecek.

Üstelik risotto seviyorsanız Mezzaluna bu konuda oldukça iddialı görünüyor. Lezzetiyle dilden dile dolanan risottolarını da denemenizde fayda var.

8) Masabaşı Kebapçısı-Saray Usulü Sarma Beyti

Bu gönderiyi Instagram’da gör

MasabaşıKebapçısı (@masabasibalgattunali)’in paylaştığı bir gönderi ()

Yaklaşık 20 adet ikram getirerek masayı donatan Masabaşı Kebapçısı, Ankaralıların favori restoranlarından biri. Kebapları ve pideleriyle öne çıkan Masabaşı Kebapçısı, Balgat, Kızılay ve Tunalı‘daki üç farklı şubesiyle hizmet veriyor.

Yemeklerinin yanı sıra tatlılarıyla da ön plana çıkan Masabaşı Kebapçısı’nda yemeklerin ardından özellikle şıllık tatlısı mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.

1991 yılında kurulan Masabaşı Kebapçısı, eşsiz masa başı mangal kebap lezzetini misafirlerine sunuyor.

Masabaşı Kebapçısı’na gitmeden önce rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

9) Meşhur Özçelik Aspava – Soslu Soğanlı Dürüm

Ankara’da en çok tercih edilen yerlerden biri olan Meşhur Özçelik Aspava, kesinlikle müşteri odaklı hizmet veriyor.

Soslu soğanlı dürümü yeterince lezzetli değilmiş gibi öncesinde sunulan salata ve soslu patates kızartması ile bu mekân, dürüm severlerine kendine çekmeyi başarmış.

Arkasından yiyeceğiniz irmikli dondurma da başka yerde eşine rastlayamayacağınız güzellikte.

Çankaya’da Esat Caddesi’nde bulunan Meşhur Özçelik Aspava’ya merkeze oldukça yakın olduğu için ulaşım sıkıntısı çekmeyeceksiniz.

10) Kıtır – Kumpir

Şöyle ağız tadıyla bir kumpir yiyeyim diye düşünüyorsanız sizi ilk fırsatta Kıtır’a alalım. Yıllardır her yaştan insana hizmet veren Kıtır, kumpir konusunda artık kendini aşmış durumda.

İç malzemeyle dolup taşan kumpirin yanına bir şişe de bira söylediniz mi, demeyin keyfinize.

Eğer midye seviyorsanız kumpirin ardından biranızın yanına bir porsiyon da midye söyleyebilirsiniz.

Kavaklıdere’de hizmet veren Kıtır’a ulaşım sıkıntısı çekmeyeceksiniz. Eğer Çankaya’daysanız mutlaka bu mekâna uğrayıp acılı bir kumpir yemelisiniz.

11) Çiftlik Cafe & Kokoreç – Kokoreç

Atatürk Orman Çiftliği’nde yer alan mekanlardan biri olan Çiftlik Cafe & Kokoreç, ürünlerini önce nefis kokularıyla pazarlamasını başarıyor. Sizi “saran o kokuya hayır” demeniz mümkün değil.

Burada yiyebileceğiniz en güzel şey ise kesinlikle kokoreç. İyice temizlendikten sonra özenle hazırlanan kokoreçleri karnınız aç olmasa dahi yemek istiyorsunuz. Zaman içinde de bağımlısı olup çıkıyorsunuz.

Eğer kokoreci çok seviyorsanız Ankara’da kesinlikle gidebileceğiniz en güzel adres Çiftlik Cafe & Kokoreç.

Kokoreç sevmeyen yakınlarınızla gidecek olursanız ne yiyecekler diye düşünmeyin. Çünkü İskender ve döner konusunda da oldukça ustalar.

Kızılay’dan A1 AŞTİ-Dikimevi metrosuna binerseniz AŞTİ’de inip rahatlıkla Atatürk Orman Çiftliği’ne ulaşabilirsiniz.

12) Ye An Pide – Cıvıklı Pide

Çankaya’nın Balgat Mahallesi’nde hizmet veren Ye An Pide, pide severlere nefis tatlar sunuyor.

Özellikle Kayseri’ye özgü bir tat olan cıvıklı pidede isim yapmış bu mekân, adeta sanat eseri yaratırmışçasına titiz çalışıyor. Aynı zamanda etli pide olarak da bilinen cıvıklı pideyi tatmak istiyorsanız eğer Kızılay’dan 481, 263-4 veya 454 numaralı otobüslere binebilirsiniz.

Künefe sevenlerdenseniz Ye An Pide’ye gittiğinizde sipariş verirken pidenizin ardından künefe yemek istediğinizi de söylemeyi unutmayın. Böylece siz pidenizi bitirdiğinizde künefenizi bekletmeden, sıcak olarak servis edebilirler.

13) Akman Cafe & Restaurant – Boza

Bol bol B vitaminine ihtiyaç duyuyorsanız sizi Akman’a buyur edelim. Çünkü Akman Cafe & Restaurant’ta bu vitamini size sağlayacak olan bozasıyla ünlü.

Yaydığı bu ünün yanı sıra bu mekân, tarihiyle de devamlı bir müşteri sirkülasyonuna sahip olmuş.

Leblebi ve tarçınla epey sıkı fıkı olan bozanın tutkunuysanız veya henüz denemediyseniz rotanızı Akman Cafe & Restaurant’a çevirmenizi öneriyoruz.

Kızılay’da Selanik Caddesi’nde konumlanmış bu mekânda keyfinizce boza içebilir ve gözlerinizi kapatarak eskilerin sokaktan geçen bozacıları kolladığını düşleyebilirsiniz.

Çünkü bu mekân burada olduğu sürece Ankara bozanın en iyisini bulma konusunda sıkıntı yaşamayacak.

14) Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı – Kayseri Mantısı

Efsanelerle adını yaşatmış olan Kayseri mantısı, yemeyenin merakını daha çok cezbediyor. Bu yüzden iyi bir yerde yeme isteği daha çok olduğundan bu merakını geçici bir süre bastırıyor.

Ancak Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı, Kayserili kadınların hizmet vermesinden dolayı Kayseri mutfağını Ankara’ya taşımış.

Üstelik buraya geldiğinizde mantınızın hazırlanmasını beklerken önden size sunulan patates salatasıyla başlayabiliyorsunuz.

Başka yerde karşılaşamayacağınız bu lezzeti tatmak istiyorsanız Kızılay’dan 408 numaralı otobüse bindikten sonra Çukurca Fatih Camii’nde inebilirsiniz. Buradan iki dakikalık uzaklıkta olan Meşhur Kayseri Tepsi Mantıcısı’nın sizi pişman etmeyeceğinin garantisini veriyoruz.

15) Düveroğlu – Lahmacun

Çankaya, Ümitköy’de konumlanmış olan Düveroğlu Antep mutfağının piri haline gelmiş. En güzel lahmacunu tadacağınız bu yerde baklavanın da en hasıyla karşılaşmanız mümkün. Baklavada havuç dilimini deneyebilirsiniz.

Eğer içli köfte seviyorsanız size müjde, burada içli köfte de servis ediliyor. Eğer içli köfteyi mutlaka tatmak istiyorsanız daha erken saatlerde gelmeniz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Ankara’nın merkezinde, Kızılay’da iseniz buradaki Düveroğlu’na da bir uğrayabilirsiniz. Lezzet açısından şubeler arasında kıyas yapacak olursak Kızılay şubesi en iyisi diyebiliriz.

Ümitköy’deki şubeye gitmek isterseniz Kızılay’dan M2 metrosuna, daha sonra da Ümitköy Metro İstasyonu’ndan 570 numaralı otobüse binebilirsiniz.

16) Ciğer 52 – Çöp Şiş

Eğer tam bir ciğer severseniz hazır Ankara’dayken Ciğer 52’ye bir uğramanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

1962’den beri Ankara’da ciğerleriyle ünlü olan mekânın sahibi eski güreşçilerden olduğu için şampiyonluk kazandığı kilosunu mekânın adına vermiş.

Bu namı alıp yürümüş ciğerlerinin şişteki tadı ise bambaşka. Kolay yenilebilir olması ve ciğerin lezzeti gerek yerli halkı gerekse şehir dışından pek çok kişiyi Ciğer 52’ye çekmeyi başarıyor.

Hele ki acı seviyorsanız o kadar fazla yiyeceksiniz ki bu çöp şişlerden üzerine soda içmeniz gerekecek.

Bu şişteki ciğerleri dilerseniz özel soslu soğanlarıyla birlikte lavaşın içinde de tüketebilirsiniz.

Çöp şişleri parmak ısırtan Ciğer 52’ye gitmek için can atmaya başladıysanız buraya ulaşım için Kızılay’dan A1 metrosuna binebilirsiniz.

17) Butcha Steakhouse – Cennet Çamuru

Çankaya’da bulunan Butcha Steakhouse, envaiçeşit etiyle öne çıksa da öyle bir saklı lezzeti var ki ilk tadımınızdan itibaren adıyla gönderme yapılan cennete düşmüş gibi olacaksınız.

Cennet Çamuru adını verdikleri bu tatlıda Antep fıstığı ve tel kadayıfı resmen gözünüzün önünde aşk yaşıyor. Şerbetli bir tatlı olan cennet çamuru dönüştüğü bu yemyeşil görüntüsüyle iştah açıyor. Zaman zaman ceviz ile de yapıldığı için bu tatlının rengi farklı gelirse şaşırmayın.

Buraya kadar gelmişken Butcha’nın oldukça leziz yapılan dana antrikotunu da denemenizi öneriyoruz.

Merkezi bir konumda bulunduğundan ulaşım sıkıntısı ise kesinlikle yaşamayacaksınız.

18) Çukurağa Sofrası – Yaprak Kebabı

Çankaya’da olmasından dolayı oldukça fazla müşteriye sahip olan Çukurağa Sofrası, müşterilerine daima özel ilgiyle yaklaşıyor.

“Lezzeti en güzel şekilde sunmak, en çok haz aldığım hobimdir.” diyerek yaptığı işe gönül verdiğini açıkça belli eden mekân sahibi İrfan Tanrıverdi, Çukurağa Sofrası’na gelen misafirlerinin midesi kadar yüreğini de okşuyor.

Bu mekânın her bir ürününde ayrı bir lezzet bulunmasına rağmen bizim önerimiz ise kesinlikle yaprak kebabını denemeniz.

Kebabınızın gelmesini beklerken ücreti karşılığında önden servis edilen ve çok nefis bir tada sahip içli köftelerin tadına bakabilirsiniz.

19) Özler Döner – Beyti Et Döner

Şehrin çeşitli yerlerinde şubesi bulunan Özler Döner’le Ankara’da mutlaka karşılaşacaksınız. Bu yüzden dilerseniz Ulus’ta dilerseniz Etlik’te dilerseniz de Sıhhiye’de dönerin en güzel halleriyle buluşabilirsiniz.

Ancak bizim size tavsiyemiz önce Beyti Et Döner’i denemeniz. Beyti kebabı olarak da bilinen bu lezzeti Özler Döner’de yediğinizde etinin ve lavaşının yumuşaklığını siz de fark edecek ve tadına doyamayacaksanız.

Beytinin ortasında bulunan pilava ulaştığınızda ise beytinizi ne kadar hızlı bitirdiğinize şaşacaksınız.

20) Ankara Yelken Kulübü – Izgara Kalamar

Yelken sporunu büyük bir azimle yaşatmaya çabalayan Ankara Yelken Kulübü, denizden yoksun Ankara’yı bir model mertebesine yükseltiyor.

Çünkü Ankara’nın sahip olduğu iki tanecik gölde bu sporu icra ediyorlar. Bunun yanı sıra nezih bir restoranla da hizmet veren bu kulüp, sunduğu her çeşit yemeğe kulübün kalitesini anımsatacak bir lezzet katıyor.

Deniz ürünleriyle aranız iyiyse buraya geldiğinizde mutlaka ızgara kalamarını denemelisiniz. Hiçbir yerde karşılamadığınız bir tatla sizi karşılayacak bu lezzetin yanında çıtır ahtapotu da deneyebilirsiniz.

Ankara Yelken Kulübü’nde siz de bu lezzetleri tatmak isterseniz şehrin merkezinden yaklaşık 12 km uzaklıkta bulunan Çamlık Sitesi’ne özel aracınızla veya taksi ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

21) Burgerdinho – Burger  

Aziziye Mahallesi’nde hizmet veren Burgerdinho, envaiçeşit burgeriyle sizi kalbinizin tam ortasından vuracak.

Öyle ki Temel Reis çizgi dizisindeki Köftehor’un bırakın gözünü, kravatını bile döndürecek cinsten. Tüm ürünleri patates kızartması ile servis eden bu yerde dilerseniz siparişiniz istediğiniz sıcaklıkta ısıtılıyor.

Özellikle cheeseburgerlerini denemeniz gereken Burgerdinho’dan eve de sipariş verebiliyorsunuz. Burgerlerini merak ediyorsunuz ama yerinizden kalkmaya üşeniyorsanız bu fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Merkezi yerde bulunduğu için buna pek ihtiyacınız olacağını düşünmesek de böyle bir seçeneğin verilmesi mekânın müşteri sayısını katlaması sağlamış olmalı.

22) Mersinli Ciğerci Apo – Ciğer

Ciğer seviyorsanız bir de Mersinli Ciğerci Apo’da yemenizi öneriyoruz. Önden verilen mezeleri ile karnınızı doyurmazsanız eğer ciğere bayılacaksınız.

Damakta bıraktığı unutulmaz tadıyla Ankara’daki diğer mekanlardan bir adım öne çıkan bu mekânın tantunisini de kesinlikle denemelisiniz.

Enfes kokusu karnınızı acıktırırken görüntüsü gözünüzü doyuracak. Yavaş yavaş karnınız guruldamaya başladıysa sizi Balgat’ta bulunan Mersinli Ciğerci Apo’ya ciğer yemeye alalım.

23) Zeugma Künefe – Künefe

“Künefe sözde Hatay’a özgü ama maşallah her yerde görüyoruz” mu diyorsunuz? O zaman Gaziantep’e özgü bir sunumu Ankara’ya taşıyan Zeugma Künefe, bu leziz tatlıyı mandalina, nar, kivi, elma gibi meyveler ve badem, fındık gibi çerezlerle sunuyor.

Damağınızı tatlının yoğunlaştığı anlarda kivi yiyerek şaşırtabileceğiz ender mekanlardan biri olarak hizmet veren Zeugma Künefe, Çankaya’nın Oğuzlar Mahallesi’nde bulunuyor.

24) Urfalı Hoca’nın Yeri – Künefe

Aslında Filistin’den ülkemize taşınmış olan künefe tatlısı, Hatay ve çevresinde oldukça meşhur olmasına rağmen Ankara’da da kendine güzel bir adresi edinmiş: Urfalı Hoca’nın Yeri.

Şurubunda bekletilen ve sıcak sıcak servis edilen künefenin o enfes tadıyla kucaklaşmak için Urfalı Hoca’nın Yeri’ne gelebilirsiniz.

Kadayıfının o haz veren çıtırlığı ile hamurunun tazeliği buluşunca sizi müthiş bir doyuma ulaştıracak Urfalı Hoca’nın Yeri’nin ünlü lezzeti künefeden alacağınız tadı başka bir yerde kolay kolay bulabileceğinizi sanmıyoruz.

Antep fıstığı ile sunulan bu lezzetin yanına bir bardak çay söylemeyi unutmayın.

Bulunması zor bu lezzeti tatmak için Kızılay’dan 263 veya 288 numaralı otobüslere binerek Urfalı Hoca’nın Yeri’ne gelmeniz mümkün.

Önceki İçerikİzmir’de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Sonraki İçerikŞirince Köyü Gezi Rehberi
Ezgi Opan
Blogger, içerik yazarı, editör, besteci, söz yazarı, gitarist, turizmci, seyahat tutkunu, müzik ve kedilere hasta☺️

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız