Her geçen gün kendinden daha çok söz ettiren Çin Halk Cumhuriyeti, yalnızca baş döndürücü hızla gelişen ekonomisiyle değil, yüzyıllara dayanan tarihi mirasa sahip şehirleriyle de dikkat çekmeye devam ediyor.
Şangay’da görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Şangay’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
İçindekiler
Şangay’a seyahat etmek için en iyi zaman sonbahar başlarıdır. Ekim ve kasım ayları sıcaklığın en ılıman olduğu dönem.
[awesome-weather location=”Şangay” size=”tall” units=”C”]
Şangay’da yaz ayları en yoğun turizm sezonu ve şehir oldukça kalabalık.
Kışın şehir oldukça soğuk ve kış mevsiminde şehri keşfetmek isteyenler zorlanabilir.
Bordo pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Çin Halk Cumhuriyeti’ne turistik ziyaretleri için vize almak zorundalar. Bununla birlikte, Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaporta sahip T.C. vatandaşları 30 güne kadar vizeden muaflar.
Çin’de olup da vize almadan ziyaret edebileceğiniz yerler de var. Bunlar özel yönetim bölgeleri olan Hong Kong ve Makau. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu özel bölgelere vize almadan gidebilirler.
Bu arada Çin’e yapılacak ziyaretlerde akılda tutulması gereken önemli bir husus var: Çin’e turist olarak gitmek istiyorsanız vize başvurusunu grup olarak ya da şirketler vasıtasıyla yapmalısınız. Zira Çin bireysel vize başvurularını kabul etmiyor.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli şehirlerinden Şangay’a Türkiye’nin değişik şehirlerinden direkt ve aktarmalı uçuşlar bulunmakta. Çin uçak biletleri için tıklayınız.
Yangtze Nehri üzerinde bulunan Şangay, Doğu Çin’deki en işlek ulaşım merkezidir. Yalnızca Çin’in değil, aynı zamanda dünyanın da önemli bir finans ve iş merkezi olan Şangay son derece gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahip.
Şehir içi ulaşımda olduğu gibi şehirler arası ulaşım da oldukça kolay ve çeşitli. Bugün sadece komşu Suzhou, Nanjing ve Hangzhou şehirlerinden değil, Pekin, Xi’an, Guangzhou ve Hong Kong gibi uzak şehirlerden de Şangay’a kolayca ulaşabilirsiniz.
Diğer ülkelerdeki birçok şehir de Şanghay ile rahat ulaşım bağlantılarına sahiptir. Bu şehirlere havayolu, tren, şehirlerarası otobüs veya gemi ile ulaşabilirsiniz.
Şangay, iki uluslararası havalimanına sahip olan tek Çin şehri: Pudong Uluslararası Havaalanı ve Hongqiao Uluslararası Havaalanı. İki modern havaalanı çok gelişmiş olanaklarla donatılmıştır.
Şehre ulaşım için emiryolu ağı, şehre ucuz ve konforlu bir yol sunar. Jinghu (Pekin-Şangay), Huning (Şangay-Nanjing) ve Huhang (Şangay-Hangzhou) Yüksek Hızlı Demiryolları Şangay’dan geçmekte ve üç ana tren istasyonunu ülkenin dört bir yanındaki şehirlere bağlamakta.
Çin’de kişi başına gelir bilhassa son on yılda artmış durumda. Artan refah kaçınılmaz olarak fiyatların da artmasına neden olmuş durumda. Şangay da bundan payını alan şehirlerden. Belki de en başta gelenlerinden.
Ancak yine de Avrupa şehirleriyle karşılaştırıldığında Şangay hala hesaplı bir şehir.
Şangay’ı ziyaret edecekler için kişi başına günlük ortalama harcama 100 dolar. Şangay’da bir gün içinde üç öğün yemek ve su fiyatı 20 dolar. Ulaşım için 5 dolar ve eğlence için 25 dolar. Şangay’da ortalama bir otelde bir çift için ortalama kalış masrafı 50 dolar.
Yaklaşık 24 milyon kişiye ev sahipliği yapan Şangay’ın mutfağı, Çin’in çeşitli yerlerinden ve dünyanın geri kalanından mutfaklar sunan çok çeşitli elementlere sahip.
Şanghaylılar tatlıya düşkünlükleriyle biliniyorlar ve Şangay’ın öne çıkan yemeklerinde Çin’in diğer bölgelerine göre daha fazla şeker kullanılıyor.
Rehberimizde sunduğumuz yerlerin yanı sıra Dazhong Dianping uygulamasını telefonunuza indirerek bazı iyi yerel yemek alternatiflerini bulabilirsiniz.
Bir Şangay klasiği olan bu mantı Şangay’daki ilk yemeğiniz olmalıdır.
İçinde et, sebze, karides veya yengeç bulunur.
Domuz eti yemediğinizi özellikle belirtmenizde yarar var.
Mantılar sıcak bambu borularda sıcak biçimde servis yapılırken dikkatli olmalısınız.
Şangay’ın meşhur yengeç buğulaması (Da Zha Xie) için Şangay nehirlerinde bulunan özel bir tür yengeç kullanılır.
Bu yemek normalde sonbahar sonunda ve kışın yenir.
Yengeçler, buharda pişirilir ve halatlar veya iplerle bağlanarak bambu kaplara yerleştirilmiş olarak servis edilir.
Da Zha Xie genellikle sirke ile tüketilir.
Yerli halk erkek ve dişi yengeçlerin hangi dönemlerde tüketileceği konusunda oldukça hassastırlar.
Son derece baharatlı yiyecekleri sevenler için ideal bir yemektir.
Şangay’ın “füme” balık dilimleri (marine edilmiş ve tütsülenmiş taze balık) lezzetli bir yemek alternatifi.
Balıklar genellikle sazan balığıdır ve tütsülenerek lezzetli bir şekilde hazırlanır. Buna Şangay Shun Yu da denir.
Dilenci Tavuğu, Qing Hanedanlığı’nda (1644-1911) doğan bir yemektir ve nilüfer yaprağı katmanlarıyla sıkıca kaplanmış, ardından bal mumu kağıdına çamurla sarılmış, doldurulmuş ve marine edilmiş bir tavuk gerektirir.
Daha sonra hazırlamak için 6 saate kadar yavaş yavaş kısık ateşte pişirilir. Bu eşsiz pişirme tekniği, yumuşacık, sulu ve aromatik tavuklar ortaya çıkarır.
Kemikler saatlerce pişirildikten sonra tavuk etinden ayrılır ve et tadı ve kokusu etkileyicidir.
Şangay Çin’in batıya dönük yüzü ve tam bir alışveriş cenneti. Dünyadaki en ünlü markaları Şangay’da bulmak mümkün.
Alışveriş yapacağınız merkez bulma konusunda hiç zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz. Hatta çok fazla alternatif başınızın dönmesine neden olabilir.
Pek çok kişi tarafından Şangay’ın en ünlü alışveriş caddesi olarak nitelendirilen Nanjing Caddesi Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılıyor.
Doğu Nanjing Caddesi 600’den fazla mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Burada Şangay İpek Binası da bulunmaktadır.
Bu arada, bölge Westgate Alışveriş Merkezi, CITIC Meydanı ve Plaza 66 Nanjing Batı Caddesinde alışveriş merkezlerinin ‘altın üçgenini’ oluşturur.
Yuyuan Bahçesi’nin yanı sıra, bazı hediyelik eşyalar almak için ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Yuyuan Pazarı.
Satın alabileceğiniz bazı hediyelikler arasında çay setleri, aynalar ve yerel resimler yer almaktadır.
Ayrıca mantı gibi yöresel yemeklerin tadını çıkarmak için iyi bir yerdir.
Nanjing Caddesi’ne paralel bir cadde olan Fuzhou Caddesi rıhtım bölgesine yakın konumuyla bir cazibe merkezidir.
Fuzhou Caddesi bir asırdan fazla bir süredir Şangay Kültür Caddesi olarak adlandırılmaktadır.
Caddede kitap, müzik ve sanat eseri satan pek çok mağazaya ev sahipliği yapmaktadır.
Şangay’dan Türkiye’ye döndüğünüzde sevdiklerinize yanınızda götürebileceğiniz hediyelikler için farklı alternatifleri sizin için aşağıda sıraladık:
Çay.
İnci.
Kıyafet ve aksesuar.
Altın Takı.
Deri ürünleri.
Antika ürünler
İpekten yapılan ürünler