Kategoriler AvrupaYurt Dışı

Gent Seyahat Rehberi

Gent, orta çağ boyunca Avrupa’nın en önemli ticaret merkezlerinden biriydi ve Paris’ten sonra Kuzey Alpleri’nin en önemli ve en büyük şehriydi. Ticarette, sanayide ve lojistikte hala iddialı olan şehir, Başkent Brüksel’e ve aşırı turistik hale gelmiş Brugge’a göre çok daha sakin ve huzurlu.

Gent şehrinde görülmesi gereken tarihi eserler ve doğal güzellikler hakkında detaylı bilgi için Gent’te Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

[awesome-weather location=”Gent” size=”tall” units=”C”]

 

Gent’in Tarihi

630 yılında Aziz Amandus‘un kurduğu manastır çevresinde büyüyen ve orta çağda “düzen bozanların kenti” olarak anılmaya başlanan şehri, 14. yüzyıla kadar şehrin tüccar locaları yönetmiş. Şehrin zenginliğini elinde tutan 40 tüccar ailesi gittikçe daha fazla güç kazanmaya başladıkça, bir kumaş tüccarı olan Jacob van Artevelde, Ghent’te bir ayaklanma düzenleyerek Fransa Kralı’na ve bu yönetici sınıfa isyan etmiş.

Başarılı olan hareket sonucunda, şehir İngiltere’den kumaş almayı bırakmış ve kendi yönetimini gerçekleştirmeye başlamış. Gittikçe zenginleşmeye ve endüstrileşmeye başlayan şehir, Londra’dan sonra Sanayi Devrimi’ni yaşayan ikinci şehir olarak tarihe geçmiş.

Bu altın yıllardan sonra ise Ghent halkı onları baskı altında tutmaya çalışan herkese isyan etmeye devam etmiş fakat bunun da şehre bedelleri ağır olmuş. Kutsal Roma ve İspanya İmparatoru olan 5. Charles, halkın kendisine karşı isyan etmesi üzerine doğduğu yer olan Ghent’e geri dönerek isyanı sert bir şekilde bastırmış ve şehir halkının elindeki ayrıcalıkları alarak şehri zor bir durumda bırakmış.

16. yüzyılda kurulan Ghent Cumhuriyeti ile beraber Ghent Üniversitesi açılmış; böylece şehir kaybettiği prestij ve zenginliğin yerine kültürü ve eğitimi koymuş.

Gent Nerede?

Belçika’nın ikinci büyük şehri Gent, bir öğrenci ve liman şehri. Gent, Belçika’nın “Flaman” olarak geçen ve ülkenin kuzeyinde kalan bölgesinde bulunuyor.

Hollanda ile beraber Avrupa’nın önemli ticaret limanlarına ev sahipliği yapan Belçika, Avrupa’nın İngiltere ve okyanus-aşırı limanlarına bir geçiş kapısı olarak görülüyor.

Şehrin farklı dillerdeki farklı yazılışları, her Belçika şehrinde olduğu gibi, burası için de kafanızı biraz karıştırabilir. Üç resmi dilin kullanıldığı Belçika’da şehirlerin isimlerinde, tabelalarda ve resmi tüm duyurularda bu üç dilin de kullanıldığı görülebilir. İngilizce Ghent; Felemenkçe Gent ve Fransızca Gand olarak bilinen şehir, Brüksel ve Brugge arasında bir köprü görevi görüyor.

Şehir, çevreyi ve doğayı koruma prensibiyle hizmet veren bir belediyecilik anlayışına sahip. Haliyle, Gent Avrupa’nın yükselen eko-turizm merkezlerinden biri. Geniş parklar ve bahçelerin olduğu şehirde araba kullanımı çok az, ulaşım büyük çoğunlukla bisiklet aracılığıyla gerçekleşiyor.

Şehir sakinlerinin en dikkat ettiği konulardan biri de geri dönüşüm.

Öğrencilerden dolayı şehrin kısmen bütçeye uygun olduğu söylenebilir. Uygun fiyatlı marketlerden alışveriş yaparak çok daha uygun bir bütçeyle seyahat edebilirsiniz.

Gent’e Nasıl Gidilir?

Ülkenin başkenti Brüksel ve en romantik şehirlerinden biri olan Brugge arasında kalan şehir; Brüksel’e trenle 1 saat, Brugge’a ise sadece 20 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Belçika yolcularının çok sık uğramadığı şehirlerden biri de olsa, şehir Belçika turizminin yükselen yıldızlarından biri. Kıymeti geç anlaşılmış şehir, ne Brüksel kadar ciddi bir şehir, ne de Brugge kadar sakin.

Gent Sint-Pieters Tren İstasyonu‘ndan 1 numaralı tramvay ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Şehir merkezine daha yakın bir tren istasyonda inmek için Gent Daamport‘ta inerek şehir merkezine 10 dakika kadar bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.

Şehri en iyi keşfetmenin yolu ise yürümekten geçiyor.

Öğrenci dostu bir şehir olduğundan bisiklet kullanımı da epey yaygın. Siz de bisiklet kiralayarak bu şehri keşfedebilirsiniz. Üstelik, Ghent halkı Amsterdam bisiklet sürücüleri kadar hedefe odaklanmış bir şekilde bisiklet sürmüyor. Çok daha sakinler ve yayalara karşı daha anlayışlılar. Şehrin turist kalabalığından çok nadir etkilendiği düşünüldüğünde de şehir bisiklet ile keşfetmek için ideal. Yine de akan trafikte bisiklet kullanımının çeşitli kurallarına uymalısınız.

Özel araçla gelecekseniz, Gent’in yer altı otoparkına arabanızı güvenle teslim edebilirsiniz. Fakat Gent’in tarihi şehir merkezine arabalarla girmek ve birçok sokağa park etmek yasak. Bazı bölgelerde bisiklet sürmek de yasak. Haliyle Gent, yayalar için tam bir cennet!

Gent Gece Hayatı

Üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği Overpoortstraat, şehir merkezinden yürüyerek yaklaşık 10 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Tek bir cadde üzerinde toplamda 34 adet bar ve pub bulunuyor.

Farklı müzik türlerinde hizmet veren Overpoortstraat’taki gece kulüplerinden Decadance, Boom Boom, Den Drummer, Twieoo, Cuba Libre, Porter House ve Twitch‘i tercih edebilirsiniz.

Gent’in gece hayatını şehir merkezine yakın mekanlarda keşfetmek isterseniz şehir merkezinde, Aziz James Kilisesi’nin hemen arka sokağında bulunan Charlatan, şehrin en bilinen ve en sevilen gece kulüplerinden biri.

Gent’te Ne Yapılır ?

Şehrin en sevilen aktiviteleri arasında hem yerli halkın hem de öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği ulaşım aracı olan bisiklet bulunuyor. Şehirde gezerken bisiklet sürmeyi tercih edebilirsiniz. Ghent’te bisiklet kiralayabileceğiniz birçok nokta bulunuyor.

Şehrin kanallarında düzenlenen kanal turlarına da katılabilirsiniz. Şehri en güzel şekilde keşfetmenizi sağlayacak rehberli kanal turlarını tercih edebilirsiniz. Farklı turlar arasından bütçenize ve zamanınıza uygun katılabileceğiniz birçok kanal turu bulunuyor. Kanal turlarına Leie Nehri kıyısından kalkan teknelerle başlayabilirsiniz. Korenmarkt’ın hemen ilerisindeki Graslei ve Korenlei nehir kenarlarında veya Kleine Vismarkt Köprüsü’nden karşıya geçerek teknelerin ana durağına ulaşabilirsiniz. Kanal turları ile ilgili ayrıntılı bilgi şehrin resmi kanal turu sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Related Post

Şehirde aynı zamanda rehberli yürüyüş turları da bulunuyor. Bazıları ücretsiz olan farklı yürüyüş turlarından birini tercih ederek şehri bir rehber eşliğinde çok daha verimli şekilde keşfedebilirsiniz.

Gent’te Etkinlikler

Gent Festivali

Şehri ziyaret etmenin en iyi zamanlarından biri de, şehrin 10 günlük festivaline denk getirmek.

Temmuz ayında düzenlenen festival süresince şehir en kalabalık dönemini yaşıyor. Haliyle eğer ziyaretinizi bu döneme denk getirmek istiyorsanız, yüksek fiyatlardan kaçınmak için mutlaka erken rezervasyon yaptırmalısınız.

Geleneksel olarak şehir halkının Kutsal Roma İmparatoru 5. Charles’ın yüksek vergilerine isyanı olarak başlayan halk hareketini temsil ediyor. Bu hareket sonucunda şehirden alınan ticari vergilerin miktarı azaltılmış. Festival de bu isyanın başarıya ulaşmasını kutluyor.

Çok renkli ve hareketli geçen festival boyunca, mutlaka sokak yemeklerini tatmalısınız. Sabaha kadar süren konserler ve eğlencelerle şehrin hareketli gece hayatına tanık olacaksınız.

Işık Festivali

Üç yılda bir düzenlenen ender etkinliklerden biri olan Ghent Işık Festivali, etkileyici ışık oyunlarına sahne oluyor ve 27-31 Ocak tarihleri arasında geceleri renklendiriyor.

Şehir mimarisinin seçili yapılarının ışıklandırıldığı festival boyunca ışıklandırılan binalar hakkındaki ayrıntılı bilgiye Ghent şehri resmi sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Film Festivali

Her yıl ekim ayında düzenlenen Film Festivali’nde Belçika ve dünya sinemasının öne çıkan filmlerini izleyebilirsiniz.

Venedik, Berlin ve Cannes Film Festivallerinden sonra, Avrupa’nın önde gelen film festivallerinden biri olan Ghent Film Festivali’nde her sene 150’ye yakın film sergileniyor ve festival süresince şehir uluslararası sanatçıların akınına uğruyor.

Eğer ekim ayında şehirde bulunacaksanız, festival biletlerine göz atmayı unutmayın.

Gent Smaak!

Gent özellikle vejeteryan ve vegan restoranlarıyla ön plana çıkan, hem yerli halkın hem de turistlerin deyim yerindeyse yemek cenneti sayılabilecek zengin bir mutfağa ve birçok restorana ev sahipliği yapıyor.

Gent’in yemek kültürünü en iyi yansıtan festival ise Gent Smaak! Flaman bölgesinin en iyi yemeklerinin yanı sıra Fransız mutfağının da en eşsiz yemeklerini ve içkilerini tadabileceğiniz festival boyunca tüm şehir enfes yemek kokularıyla kaplanıyor. Yerel ve uluslararası şefler şehirde toplanarak birbirinden özel çeşitli yemekleri tanıtıyor.

Festival, her yıl mayıs-haziran ayları sırasında şehir merkezindeki şehir kasrındaki standlarda düzenleniyor.

Gent Caz Festivali

Her yıl haziran ayının orasında düzenlenen Gent Caz Festivali, yaklaşık iki hafta sürüyor. Zengin bir program içeriyle uluslararası ve Belçikalı sanatçıları bir araya getiren festivalin en ilginç konserlerinden biri de öğlen yemeği ve caz müziğini bir araya getiren Restaurant Lof’ta düzenleniyor.

Gent Uluslararası Tiyatro Festivali

Şehrin bütün kültür merkezlerinin ve tiyatrolarının bir araya geldiği, uluslararası oyunlar düzenlenen, tüm dünyadan sanatçıların toplandığı ve konferansların düzenlendiği Gent Uluslararası Tiyatro Festivali, iki senede bir düzenleniyor.

Gent’te Alışveriş

Belçika, ne yazık ki, hizmet sektöründe zirve yapmış bir ülke değil. Özellikle şehrin fazla yoğun olduğu dönemlerde, müşterilere servisin pek de hızlı olmadığını fark edebilirsiniz.

Üstelik şehirdeki birçok dükkan saat 6’da kapanıyor. Fakat siz yine de 5.30’tan önce alışverişinizi bitirmek isteyebilirsiniz; çünkü saat 6’ya yaklaştıkça dükkanlar hızlıca kapanmaya başlıyor.

Gent’in meydanlarındaki yerel marketler ve pazarlar mutlaka gezilmeli. Buralarda uygun fiyata kaliteli yiyecekler bulabilir; sevdiklerinize hediyelikler alabilirsiniz.

Lüks mağazaların yanı sıra, şehrin önemli bir öğrenci nüfusu olmasından dolayı, Ghent uygun bütçeli alışveriş için ideal merkezlerden biri. İkinci el kıyafet ve eşya satın alabileceğiniz şehirde, Veldstraat ve Jan Breydelstraat sokaklarına mutlaka uğramalısınız.

Birbirinden ilginç mağazalara ve antikacılara ev sahipliği yapan şehirde mutlaka görmeniz gereken mağazalar şu şekilde:

  • Think Twice: şehirde iki şubeye sahip olan Think Twice, ikinci el eşyaları uygun fiyata satın alabileceğiniz her daim yenilenen bir mağaza.
  • The Fallen Angels: nostalji arayanlar için antika ve vintage eşyaların satıldığı bir dükkan. Jan Breydelstraat sokağında bulunuyor.

Ghent’te Konaklama

Şehir belediyesi ve turizm ofisi, şehrin tanıtımlarında şehri “Ghent: Bir Gece Konaklamadan Daha Fazlası” olarak tanıtıyor.

Keşfettikçe daha fazla zenginliğini fark edeceğiniz şehirde, konaklama için tercih edebileceğiniz birçok alternatif seçenek bulunuyor.

Belçika’daki diğer şehirlere göre daha uygun fiyatlara konaklayabileceğiniz Ghent’te oteller, hosteller, pansiyonlar, şehir dışındaki lüks tatil evleri, tekne evleri ve çadırınızla kalabileceğiniz kamp alanları bulunuyor.

Paylaş
Sena Özkurt

Çocukluğundan beri atlas karıştıran ve en büyük hayallerinden biri bir gün Avustralya'ya da adım atmak olan bir gezgin adayı. Kültürel devr-i alem yapmak için Boğaziçi'nde Batı Dilleri ve Edebiyatları okudu. Şimdi de seyahatseverleri dünyaya bağlamak için çalışıyor.