Kategoriler Seyahat İpuçları

Yurt Dışı Gönüllülük Programları

Farklı amaçlarla organize edilen sosyal sorumluluk projelerinde tamamen karşılıksız olarak görev alan kişilere gönüllü denir. Karşılık beklemeden tüm bilgisi ve birikimini düzenlenen gönüllü çalışma programları ile insanlara aktaran kişiler, kendi iç dünyalarını zenginleştirirken yeryüzünde süregelen problemlerin çözümü için de bir adım atmış olur. 

Hem yurt içi hem de yurt dışı merkezli olarak yürütülebilen gönüllülük projeleri pek çok farklı alanda ve biçimde gerçekleştirilebilir. Bu makalemizde sizler için öne çıkan uluslararası gönüllülük programlarına değinmeye çalışıyor olacağız. Değişen sürelerde düzenlenen ve belirli şartları bulunan programları araştırarak uygunluğuna göre dilediğiniz zaman katılım gösterebilirsiniz. 

Özellikle öğrenciler için yeni yerler keşfetmek ve farklı yaşam kültürleri öğrenmek açısından da önem taşıyan bu yurt dışı projeleri ile hayata karşı vizyoner bir bakış açısı kazanmanız mümkün olur. 

Öte yandan, gün sayısı ve lokasyonu değişiklik gösteren projelere katılarak ilerleyen dönemde meslek yaşantınıza da olumlu etki edecek adımlar atabilirsiniz. İşte o gönüllü yurt dışı programlarından bazıları…

Bu konuyla ilgili Gönüllü Çalışarak Nasıl Gezilir? yazımıza da göz atarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurt Dışı Gönüllülük Programları

1) ESC (Avrupa Dayanışma Programı)

ESC Projesi (Avrupa Gönüllü Hizmeti), 17 – 30 yaş arasında Türkiye’de ikamet eden gençlere yönelik bir program olarak dikkat çekiyor. Yurt dışı gönüllü projesi olan ESC programı; eğitim durumu, dil yeterliliği veya uzmanlık gibi şartlar aramadığı için herkes tarafından gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. 

Projeye başvuran kişiler için aranan şartlardan birisi daha önce herhangi bir ESC programında yer almamış olmasıdır. ESC Programı dâhilinde, gidilecek ülkede yolculuk ve konaklama masrafları projenin bütçe sağlayıcıları tarafından karşılanıyor. 

Yine program esnasında 3 öğün yemek ev sahibi kuruluş tarafından organize edilip katılımcılara sunuluyor ya da yemek masraflarına denk gelen ücret gönüllüye ödeniyor. Ayrıca ESC Projesi kapsamında tüm katılımcılara günlük 3 – 6 Euro arasında bir cep harçlığı veriliyor. 

Tüm bunların dışında kalan şehir içi ulaşım, vize ve oturum izni işlemleri, yurt dışı çıkış harcı gibi masraf kalemleri de ESC Avrupa Gönüllülük Hizmeti Programı bütçesinden karşılanıyor.

ESC Avrupa Dayanışma Programı Gönüllülük Projesi’nin süresi ise 2 ila 12 ay arasında değişen uzunluklara sahip. Kendi beklentilerinize ve ilgi alanlarınıza göre uzun veya kısa dönemli programlardan birisine katılım gösterebilirsiniz.

Başvuru Adresi: https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en

2) Avusturya Linz Gönüllülük Programı

Avrupa Birliği ülkelerinden olan, sanatın ve kültürün başkentleri arasında sayılan Avusturya’nın Linz şehrinde düzenlenen proje, öğrencilere destek amacı taşıyor. Programın ana odağı, Freie Schule Linz yatılı eğitim kurumunda öğrenim gören ve yaşları 5 ila 15 arasında değişen çocuklarla birebir iletişimde olma esasına dayanıyor.

Projeye katılım gösteren gönüllüler öngörülen süreler içerisinde, bütün bir eğitim döneminde öğrenci ile ilgilenecek, oyunlar oynayacak ve tüm ihtiyaçlarını gidermek için onlara yardımcı olacak

Eğitim ve öğretim alanında ilerlemek istiyorsanız ve kendinizi bu yönde geliştirme arzusunda iseniz Almanca dil desteğinin de sağlanacağı bu Linz projesiyle gönüllü olarak Avusturya’ya gidebilirsiniz. 

Konaklama, yemek ve ulaşım masrafları proje tarafından karşılanan gönüllünün tüm seyahat masrafları da düzenleyici kuruluş tarafından ödeniyor. Ulusal Ajans tarafından verilen kısa süreli bir uyum oryantasyonu ve ilgili okulda düzenlenen pedagojik eğitimlerle de programa katılan kişi her açıdan destekleniyor. 

Çocuklarla vakit geçirmeyi seviyorsanız ve nitelikli eğitimin kriterlerini öğrenmek istiyorsanız bir Avrupa ülkesinde düzenlenen bu programa dâhil olabilirsiniz.

Başvuru Adresi: kontakt@freie-schule.at 

3) Afrika Victoria Şelaleleri Gönüllülük Programı

Doğal yaşamı seviyorsanız Afrika’da düzenlenen ve vahşi hayatı koruma amacıyla gönüllüleri bir araya getiren projeleri inceleyebilirsiniz.

Afrika Kıtası’nın güneyinde Zambiya ve Zimbabve sınırı arasında yer alan ve görenleri büyüleyen Victoria Şelaleleri’nde süregelen yaşamı devam ettirme hedefi taşıyan bu gönüllülük programı, katılım gösterebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor. 

Related Post

Hayvanları seviyorsanız ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan vahşi türleri korumak için bir adım atmak istiyorsanız siz de bu projeye dahil olabilirsiniz. 

Konaklama, oryantasyon, havalimanı karşılama ve yemek masraflarının ev sahibi kurum tarafından ödeneceği proje, 2 ile 12 hafta arasında değişen farklı programları kapsıyor.

18 yaşını geçen herkesin başvuru yapabileceği projeye katılarak Afrika’daki gergedanların ve diğer memelilerin habitatlarını koruma çalışmalarına bizzat eşlik edebilirsiniz. 

Gerek doğal hayata yakın konaklama imkânları gerekse nefes kesen doğa manzaraları ile bu eşsiz deneyime ortak olarak ömür boyu unutamayacağınız bir macera yaşayabilirsiniz. 

International Volunteer HQ Limited (IVHQ) tarafından düzenlenen Victoria Şelaleleri Gönüllülük Projesi hakkında bilgi edinmek için kurumun web portalı üzerinden incelemelerde bulunmanız mümkün.

Başvuru Sayfası: https://www.volunteerhq.org/destinations/victoria-falls/

4) Foundation Maarja Village

Estonya’da gerçekleştirilen ve 11 ay süren bu gönüllülük programına katılarak, öğrenme güçlüğü çeken bireylere yardım edebilirsiniz. 

Kuzey Avrupa ülkelerinden Estonya’nın Maarja köyünde düzenlenen ve Foundation Maarja Village vakfı tarafından yürütülen gönüllülük projeleri kapsamında tüm masraflar ev sahibi kurum tarafından karşılanıyor.

Köyde geçireceğiniz 11 ay boyunca yerel halkla kaynaşabilir, bölgede düzenlenen farklı etkinliklere, festivallere ve panayırlara katılabilirsiniz. 

Öte yandan, projelerde yer alan tüm gönüllü katılımcılara cep harçlığı desteği de sağlanıyor. Foundation Maarja Village programına 18 – 30 yaş aralığında herkes başvuru yapabilir. Katılımcılara ülkeye iniş yapmalarının ardından Estonya Ulusal Ajansı yetkilileri tarafından bir uyum eğitimi veriliyor. 

Proje için belirli bir başvuru tarihi bulunmuyor, kurum düzenli bir biçimde gönüllü olarak yapılan başvuruları değerlendirme sürecine alıyor.

Başvuru Adresi: https://maarjakyla.ee/

5) Ekvator Gönüllü Programları

Güney Amerika ve Latin kültürüne ilgi duyuyorsanız o bölgeyi kapsayan gönüllülük programlarını inceleyerek kendinize en uygun olanına başvurabilirsiniz. 

IVHQ tarafından düzenlenen; öğrencilere okul desteği programı, sokak çocukları ile ilgili çalışmalar, İngilizce eğitmenliği gibi pek çok alternatif proje arasından dilediğinizi seçerek yurt dışı gönüllülük esasına dayalı programlara katılım sağlayabilirsiniz. 

Güney Amerika’nın Ekvador bölgesinde gönüllü katılımcılar eşliğinde düzenlenen bu projelere dâhil olarak egzotik coğrafyaları keşfetme imkânı elde edebilirsiniz. Güney Amerika halkı ile kaynaşarak yepyeni kültürler tanıyabilir, eşsiz And Dağları manzarasında unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. 

Program sürecinde tüm yol, yemek ve konaklama masrafları proje sahibi kuruluş tarafından karşılanıyor. Ülkede geçireceğiniz sürede, Ekvator’da yerel bir ailenin yanında veya yine gönüllü ailelerden birisinin evinde konaklama olanağı edinebilirsiniz. 

Öte yandan proje boyunca uygun fiyatlı İspanyolca derslerine de katılarak yeni bir dil öğrenme şansı yakalayabilirsiniz. Pek çok farklı gönüllülük projesi olduğu için hepsinin katılım şartları ve lokasyonları da değişiklik gösteriyor.

Süreleri 1 ila 12 hafta arasında değişen gönüllü çalışma programlarından kendinize en yakın bulduğunuz projeye katılarak hayatınıza bir renk katabilirsiniz.  

Başvuru Adresi:  https://www.volunteerhq.org/destinations/ecuador

Paylaş
Ebrar Büyükkapucu