Gönüllü Çalışarak Nasıl Gezilir?

0
710

Dünyamız hız kesmeden değişiyor. Bizler de ona ayak uydurmaya, yeni normal ile daha anlamlı hayatlar sürdürmeye gayret ediyoruz. Seyahat alışkanlıklarımızı da buna göre planlıyoruz.

Seyahat alışkanlıklarımıza yön veren ekoturizm ve sürdürülebilir turizm kavramlarına yeni birini ekliyoruz: voluntourism, yani gönüllü turizm. Seyahat alışkanlıklarının getirdiği bu terimler, seyahat şekillerine de yön veriyor. Felaketler, salgınlar, küresel ısınma ve overturism gibi konuların eklenmesiyle turizm sektörü de kendini yeniliyor.  

Biraz yenilik, biraz da gönüllülük diyoruz. Seyahat severlerin yeni yollar deneyimi ve keşfetme arzusunu yanımıza alıp son dönemin trend seyahatlerinden olan “voluntourism’i” mercek altına alıyoruz. 

Gönüllü Çalışarak Nasıl Gezilir?

Voluntourism Nedir?

Yeni tanıştığımız bu seyahat türü olan Voluntourism ile daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin gereksinim duyduğu sektörlerde gönüllü işler yapmak için seyahate çıkılıyor.

Gönüllü çalışmak derken ücretsiz çalışma stilini kast etmiyoruz. Genel olarak öğrencilerin ve üniversiteden mezun olmuş kişilerin ilk tercihi olan voluntourism’de, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlar karşılanırken bazen ücret ödemesi de yapılıyor.

Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları hazırlamış oldukları projeler kapsamında bütün dünyaya çağrıda bulunuyor. Sizde eğer gönüllü çalışmalara destek vermek isterseniz, uluslararası STK’ların açtığı duyuruları ve Avrupa Birliği’nin Gönüllü Hizmet programını takip etmenizi öneririz. 

Seyahatseverler Voluntourism’i Neden Seçer?

Seyahatseverler voluntoruism’i neden tercih ediyor? Bireysel olarak katılıp, farklı kültürlerle ve insanlarla tanışma fırsatı yakalıyorlar.

Birbirinden farklı hobiler elde etmeleri ve bu hobilerle fayda sağlamaları mümkün hale geliyor. Hem de ucuz bir şekilde herhangi bir ülkenin yerel kültürü ile tanışma fırsatı yakalıyorlar. Bu durum özellikle öğrenciler için bulunmaz bir nimet. Gezi sonunda da unutulmaz anılarla dolu bir albüm seni bekleyecek. Ee daha ne olsun!

Voluntourism ile bulabileceğiniz mutlaka bir iş var. Seyahat ettiğin ülkede çocuklara ve gençlere yeni bir dil öğretebilirsin, organik çiftliklerde çalışabilirsin, fotoğrafçılık yeteneğini kullanabilirsin, hayvan hakları savunucusu olabilirsin. Yani yeteneğine göre gönüllü işler bulmak çok basit.

Gönüllü Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Her seyahat türünde olduğu gibi iyi ve kötü yanları var. Seyahat edeceğiniz yeri daha önceden araştırmazsan muhtemelen dezavantajları ile karşılaşabilirsiniz.

Doğada olmayı sevenlerden değilsen, doğa ile iç içe yapacağın bir gönüllü çalışma seni memnun etmeyebilir ya da daha önce hiç denemediğin bir işe başvuru yaptıysan hayal kırıklığı yaşayabilirsin.

Farklı bir ülkeye rota oluşturacağın için sana yuva olacak kuruluşu da detaylı araştırman gerekecek. Sunmuş oldukları olanakları ve yapılacakları önceden planına dahil etmen motivasyonunu artırır. Yüksek standartlı bir beklentiye girmeden yurt şartlarında yaşayacağını da bilmen gerekir.

Belki de en önemlisi gönüllü seyahatin gerçekten faydalı olup olmadığını öğrenmen lazım. Senin için faydalı bir iş yapıyorsan alacağın zevk o kadar da fazla olacak. Ayrıca yapmış olduğun gönüllü işler, daha sonraki yaşamında da fayda sağlayacak. 

Gönüllü Çalışmak İçin Proje Önerileri

Biraz önce bahsettiğimiz gibi her zaman beslenme ve konaklama gibi gereksinimlerini kurumlar üstleniyor. Yalnızca sana uçak bileti almak kalıyor.

Altını çizmekte fayda var; Erasmus ve Avrupa Birliği kapsamında yapılan STK çalışmalarında 18-30 yaş kapsamında ki gönüllüler kabul ediliyor.

Fakat bunlara ek yaş sınırı bulunmayan çalışmalarda mevcut. HelpX, AGH ve Workaway gibi web siteleri üzerinden gönüllü çalışma projeleri bulabilirsin. Bu projeleri de genel olarak gitmek istediği ülke için bütçe sınırı olanlar ya da digital normad’ler tercih ediyor.

Workaway Nedir?

Workaway, dünyanın her bölgesinde bulunan gönüllü işleri, gönüllü çalışmak isteyenler ile bir araya getiren web sitesidir. Öncelikli olarak kısıtlı bütçe ile seyahat edenler için oldukça avantajlı olduğunu ifade edebiliriz.

Gönüllü çalışanlar, görev almak istedikleri işler için Workaway üzerinden bulmuş oldukları işler için ücret almazlar. Bunun yerine birkaç saat çalışmanız karşılığında konaklama ve beslenme fırsatı sunarlar.

Ancak aynı web sitesi üzerinden ücret karşılığında çalışma talebinde bulunan işverenler de olabilir.

Gönüllü iş fırsatı sunan işleri görmeniz için siteye kayıt olmanız yeterli olacaktır. Siteye üye kaydı yaptıktan hemen sonra dünya çapında yayınlanan gönüllü iş ilanlarını görebilirsiniz. 

AGH Nedir?

Avrupa’ya yapacağınız geziler için kullanabileceğiniz bir projedir. Başvuru süreci oldukça meşakkatlidir.  Bu nedenle iş başvurularınızı daha önceden yapmanız sizin için avantajlı olabilir.

Avrupa Gönüllü Seyahat Hizmeti (EVS) 18-30 yaş arasındaki gezginleri kabul etmektedir.  Avrupa ülkelerinde açılan gönüllü iş programlarında çalışabileceği gençlik projesidir.

Programın temel amacı kişilerin kendilerini tam donanımlı geliştirmesi, farklı kültürler ile tanışması ve farklı diller ile iletişim kurabilme kabiliyetinin gelişmesini amaçlar.

Bu proje kapsamında seyahat edecek kişilerden herhangi bir ücret talebi bulunmamaktadır. Projelerin tamamı ücretsizdir. Bu projeye katılmak isteyenlerin konaklama, vize, ulaşım ve beslenme ihtiyaçları proje tarafından karşılanır.

Bu gönüllülük hizmetinde 18-30 yaş arasında olmanız yeterli olacaktır. Bu şartın dışında herhangi bir dil ve eğitim derecesi aranmamaktadır. İngilizce bilmeyebilirsiniz ya da öğrenci değilsiniz hiç sorun değil anında kayıt olabilirsiniz.

WWOOF Nedir?

WWOOF organik çiftliklerde gönüllü çalışma fırsatı sunan bir kuruluştur. Tam ismi “Word Wide Opportunities on Organic Farms’” . Türkçe karşılığı ise organik çiftliklerde hafta sonu görev alma anlamına geliyor.

1971 yılından bugüne çiftlik sahipleri ve gönüllü çalışanları karşı karşıya getiriyor. Yapılan bu proje sayesinde gönüllü çalışanlar 4-6 saat arasındaki çalışmaları karşılığında ücretsiz konaklama ve beslenme sağlanıyor.

Gönüllü çalışanların kazanacağı deneyimler ve tarımsal bilgiler WWOOF’un çok fazla tercih edilmesinde etkili oluyor. Kısıtlı bütçe ile seyahat etmek isteyenler için oldukça ideal bir tercih oluyor. 

WWOOF kayıt sistemi oldukça basittir. Her şeyi internet üzerinden halledebileceğiniz bir sistemleri bulunmakta. Hangi ülkeye seyahat etmek istediğinize karar verdikten sonra diğer aşamalar hızla ilerliyor.

Her ülkenin kendine ait WWOOF kuruluşu bulunuyor. Çalışmak istediğiniz çiftliklerin ulaşım imkanları ve konumlarını harita üzerinden kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Çiftlik sahipleri ile iletişime geçmek için kayıt sırasında bir miktar ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. 

Voluntourism Deneyimin İçin Çalışabileceğin Ülkeler

Gönüllü çalışmak için atacağın adamları detaylı şekilde ele aldık. Dünya çapında senin başvurun için sabırsızlanan ülkeler var. Gidebileceğin yerleri bir kenara not ettiysen, sırada bizim önerilerimiz var.

İşte, karşında gönüllü çalışarak yeni deneyimler kazanacağın ülkelerin listesi;

Sırbistan: Farklı Kültürlerin Buluşma Noktası

Sırbistan; doğal güzellikleri, sarayları ve şatoları ile unutulmaz bir ülke. Farklı kültürleri bir arada harmanlayan ülkede birçok deneyim kazanabilirsin.

Diğer Avrupa ülkelerinden daha cazip fiyat seçenekleri sunmaktadır. Barınma ve konaklama gibi temel ihtiyaçların kaldığın kuruluş tarafından karşılandığı taktirde az bir bütçe ile ülkenin her karışını keşfedebilirsin.

Romanya: Geçmişe Kısa Bir Yolculuk

Tarihi atmosferi, estetik mimarileri ve dillere destan nehirleri ile Romanya, Avrupa’nın en ucuza seyahat edebileceğiniz ülkeleri arasında ilk sırayı alıyor.

Bu unutulmaz ülkeyi keşfetmek istersen, işlerinin bitiminin hemen ardından kısa bir keşfe çıkabilirsin. 

Macaristan: Geçmişin ve Bugünün Atmosferinde

Geçmişi ve bugünü içinde harmanlayan ülkelerden biri de hiç şüphesiz Macaristan. İhtişamlı köprüleri ve sihirli atmosferi ile yazın ve kışın rahatlıkla seyahat edebilecek yerler arasında.

Gönüllü olarak yaptığın çalışmanın ardından hemen kendini Arnavut kaldırımlı sokaklara at ve tarihi kaleleri ziyaret et. 

Kanada: Tarım ve Hayvancılık Ülkesi

Tarım ve hayvancılık denildiği zaman akla gelen ilk ülkeler arasında. Ülkenin doğusunda yer alan Toronto’da ormancılık, bahçıvanlık ve hayvancılık gibi farklı iş kolları bulunuyor.

Doğa ve hayvanlar ile barışıksanız Kanada tam size göre. 

Hem Gezmek, Hem de Deneyim Kazanmak İçin Yapılacak Aktiviteler

Organik Çiftlikler

Birden çok Avrupa ülkesinde organik çiftliklerde çalışabilme imkanı sağlayan vakıf ve kuruluşlar sayesinde seyahat etmek istediğiniz ülkeyi, gönüllü olmak istediğiniz işi seçerek hedefinize ulaşmanız oldukça basit.

Organik tarım sektöründe çalışarak, karşılığında beslenme, barınma, konaklama ve kültürel deneyim garantisi sunuyor. 

Farklı ülkelerden gelen kişilerle bir arada çalışıp, yaşayacak, yeni deneyimler kazanacak ve yaptığınız işlerin ne gibi katkıları olduğunu göreceksiniz. Danimarka, Venezuela, Avustralya, İspanya gibi ülkelerde yer alan organik çiftliklerde gönüllü çalışanlar aranıyor. 

Ülkemizin’de üye olduğu WWOOF, dünyanın tüm kıtalarında yer alan çiftliklerde bir dönem çalışıp, yeni kültüre aşina olabilirsiniz. 

Milli Parklar

Hayvanları çok seviyorsanız işte tam size göre bir iş. Afrika’nın ıssız topraklarını keşfetmenin, doğal yaşam alanlarda çalışmaktan daha iyi bir gönüllülük projesi olamaz sanırım.

Bölgenin yerel kültürünü tanıyıp, özel lezzetlerinin tadına bakabilir, okyanusu kuşbakışı seyredebileceğiniz Table Mountain’a çıkabilirsiniz. Afrika tarım sektörüne katkısı ise ananas, şeker kamışı ve şarapçılıktan ibarettir. 

Kültür, Sanat ve Özel Hobi Kampları

Dünya çapında en ihtişamlı ve aktivite dolu ülkelerinde yapılan müzik festivalleri, sanat galerileri, futbol karşılaşmaları, ses sanatçılarının konserleri için birden çok gönüllü çalışana ihtiyaç var. Özellikli güzel sanatlara ilgi duyan ve bu aktivitelerde yer almak istiyorsanız bu deneyime katılmak oldukça keyifli olacaktır.

Antropoloji ve Arkeoloji’ye ilginiz varsa antik kentlerde kazı çalışmalarında yer alabilirsiniz. Barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarınızın karşılandığı düşünülürse çalışmalarınız ardından doyasıya gezme fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Sosyal Deneyimli Çalışma Kampları

Hayatınız boyunca yardıma ihtiyacı olan kişilerin yanında olmaktan keyif mi duydunuz? Eğer sizde yardımsever biriyseniz hem dilediğiniz şehirlere yolculuk edebilir hem de yardıma muhtaç kişilere yardımcı olan dernek ve kuruluşlarda görev alabilirsiniz.

Kimsesiz çocuklar yurdu, engelliler derneği, huzurevleri gibi birden çok kuruluşta görev alabilirsiniz. Hem iyilik yapacağınız hem de sıkılmadan gezeceğiniz bu kamplar oldukça keyif verici.

Eğitim

Öncelikli olarak 3. dünya ülkelerinde temel eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için gönüllü eğitimlere duyulan ihtiyaç oldukça fazla. Siz de çocukları sevmeyi ve ilgilenmeyi seviyorsanız ya da karşınızdaki kişiye bir şeyler öğretmek istiyorsanız gönüllü eğitmenlik projesine katılabilirsiniz.

Hem çocuklarla ilgilenebileceğiniz hem de manevi olarak sizi huzurlu hissettirecek bu projede yer almak sizi oldukça memnun edebilir.

Ayrıca yalnızca çocuklar yeni bir şey öğrenmekle kalmayacak siz de yeni bilgiler öğreneceksiniz. Bolca gezip, yeni lezzetler tatmakta gezinizin bir parçası olacak. 

Gönüllü Çalışma Programları

  • Archaeology Abroad
  • Concordia
  • Council on International Educational Exchange 
  • Développement rural
  • United Nations Association International
  • Birleşmiş Milletler Gönüllü Programı
  • Concern Worldwide
  • Direct Relief
  • Catholic Medical Mission Board
  • Centro Studi Terzo Mondo
  • WWOOF
  • The Catholic Institute for International Relations
  • Agency for Personal Service Overseas
  • ATD Fourth World 

CEVAP VER

Lütfen yorum giriniz!
Lütfen isminizi yazınız